|
Hazır boşluk bulmuşken yazayım Kingdom Come Deliverance ilk oyunu nihayet oynadım. Daha oyunu tam bitirmedim yan görevler + dlclerin bir kısmı bitti ve ana görevden 2 tane kaldı ama oyunu 90 saat kadar oynadım hakkında uzunca yazacak kadar doldum. Oyunu yaklaşık 24 26 gündür oynuyorum ilk açılış sahnesi olan köy baskınıyla oyuna direkt ısındım, oyunun zaten mantığını işleyişini biliyordum o yüzden elimin silah tutmamasını okuma yazma bilmeyen bir cahil olmayı yadırgamadım. İlk 2 3 saatlik giriş sekansından sonra parasız atsız kılıçsız zırhsız oyuna başladım ana görevden başta gitmeyip bir 10 saat oyunu keşfettim yayan yürüdüm ekmek çaldım başkasının yatağında yattım dayak yedim hırsız gibi arandım. Buralar oyunun en zevkli kısımlarıydı, doğa muhteşem, grafikler çok iyi, atmosfer içine alıyor, hikaye akışı güzel, oyunun menüsündeki Orta Çağ ile ilgili bilgiler veren sekme hepsinden muhteşem. Böyle bir oyunu 15 saat oynayıp biraz görev yapınca altımıza at çekilince çaldığımız mallarla silah alınca oyun birden kolaylaştı, at bu oyunda her şey yaya giderken o büyük gözüken harita bir anda gözüme küçük gözüktü. Azıcık antrenman ve skill geliştirmeyle okuma yazma öğrenmeyle kılık kıyafet çekmeyle zaten herkes sir demeye başladı oyunda da eğer 3 4 düşmana dalmıyorsan bir zorluk kalmadı. Ana hikaye güzel başladı sonra birden dedektiflik hikayesine döndü köy köy dolandık saatlerce anlamsızca buralar gerçekten yordu. Yan görevler zaten olmak için konmuş, git şuradan şunu çal ya da bana et getir gibi anlamsız işler Orta Çağ'da geçen bir oyunda hiç güzel yan görev yazılamamış. Neyse oyunun bu kısmıyla değil derdim canımı sıkan şu oldu, ne güzel atmosfer var harbiden Orta Çağ'da yaşıyoruz o hissi vermiş ama bu oyun Orta Çağ'ın %10luk kısmını anlatmış kalanı yok. Bir harita var bence içi bomboş yok, parasızlıktan yapılamamış oyun yok yani 2 tane bozma kasaba 3 5 köy ve bunların arasında ormanlık alanlar başka bişi yok. Bir yerden sonra köyden köye nakliyat sadece. Oysa Orta Çağ dediğin büyük kaleler şehirler şövalyeler, krallar, lordlar, leydiler, soylular, eğlence/festival/şenlik/turnuvalar az çok sanatsal ortamlar mekanlar yapıtlar olur. Bu oyunda bunların hiç biri yok, koca haritada bir ilginç mekan olmaz mı? ormanın içinde tek ilgi çekici şey yok, oyunda bir yapıt yok hikaye gereği yarım kalan manastır dışında tüm oyun orada geçiyor zaten başka bir şey yok çünkü. Merak ettim baktım oyundaki köyler gerçekten hala 200 300 kişinin yaşadığı yerler, tarihte de öyle zaten önemsiz yerler, 90 saat oynadığım oyun aslında Çek kırsalında geçen önemsiz işler. Bu his tüm oyun boyunca canımı sıktı işte. Oyun güzel senaryosu ara ara sıksa da az karakteri olsa da oyunun türü RPG ve yapılacak tonla şey var ve elbette günün sonunda iyi oyun olduğundan oynatıyor. 8.1/10 2. oyunda az çok bu yönde ilerlemiş sanırım. 3. oyun artık Prag'da geçmeli krallığın içinde tüccarlar zenginler soylular kral siyaset, Prag yaşamı balolar sosyete vs girmeli oyunun içine. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki
kullanıcısına yanıt