Şimdi Ara

1940 TÜRKİYE'SİNİN ÜRETİM FAALİYETLERİ BUGÜNDEN ÇOK DAHA İYİYDİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
116
Cevap
7
Favori
9.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
194 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1940 TÜRKİYE'SİNİN ÜRETİM FAALİYETLERİ BUGÜNDEN ÇOK DAHA İYİYDİ

1940'lar bölgelere göre yapılan üretimleri gösteren bir Türkiye haritası. Basma ve şeker fabrikaları dışında Kayseri'de uçak, Sivas ve Eskişehir'de lokomotif–vagon, Kars'ta süt tozu, Çanakkale'de balık konservesi fabrikaları da dikkat çekiyor.

İlk olarak geleneksel el sanatları memleketimizde birkaç istisna haricinde tamamen ölmüş durumda. Bu tür meslekleri icra eden insanlar birkaç istisna haricinde artık ya bu dünyadan göçmüş yada artık emekliliğe ayrılmış ve mesleğini yapabilecek durumda değiller. Ve büyük çoğunluğunun da ortak noktası yerlerine bu tür zanaatları devam ettirecek birilerini bırakmamaları. Basma fabrikasını da zamanında Atatürk kurduğu Nazilli Sümerbank Basma fabrikasının da mevcut hükümet döneminde nasıl kapatıldığı ile alakalı bir yazının linkini de aşağıya koydum. İkinci paylaşılan linkten merak edenler bakabilir.

uçak fabrikası için de hadi diyelim ki sayın reis-i cumhurumuzun sık sık belirttiği gibi dönemin yöneticileri başta İsmet İnönü olmak üzere kapattılar. Eee peki diğer üretim tesisleri ne durumda? Lokomotiv fabrikası halen daha Eskişehir'de fiilen de olsa, 1894 de kurulmuş Tülomsaş - Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. diye bir kuruluş var. Fakat vikipedide yazan 1.559 çalışanı ile ne kadar üretim icraatları olduğunu tahmin edebiliyorum. Aşağıya mevcut hükümet dönemindeki yanlış demiryolu planlamalarıyla alakalı bir yazının linkini koydum. Üçüncü linkten konuyla alakalı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tarıma bakacak olursak balık konservesi fabrikası sadece İstanbul, İzmir, Manisa ve Balıkkesir'de olduğunu gördüm. Çanakkale'de maalesef böyle bir fabrika yok. Fabrikanın niçin ve ne zaman kapatıldığı konusunda hiçbir fikrim yok.Açık gözüken fabrikaların da ne kadar üretip satarak, ülke ekonomisine katkı sağladıklarını çok merak ediyorum. Diğer tarım ürünlerine hiç değinmek istemiyorum bile. Ürünlerin fiyatları, tanzim satış noktaları falan hepimizin malumu. Pek çok eskiden ürettiğimiz tarımsal ürünü dışarıdan ithale eder duruma geldik. Tarımda ithalatla ilgili olarak da sayın tarım bakanımız Bekir Pakdemir 'ithal etmek günah mı' diye bir açıklama yapar. Aşağıya bununla da alakalı linkler koydum. Koymuş olduğum dördüncü ve beşinci linkler sayın bakanımızın bu konuşmasıyla alakalı.

Son olarak hayvancılıktan da kısaca bahsedeyim. Bugün Türkiye'de hayvancılık ismiyle anılan sektörün maalesef sadece adı kaldı. Haritada Doğu Anadolu'da büyükbaş, iç Anadolu bölgesinde de küçükbaş hayvancılık yapıldığı gözüküyor.Bugün bu bölgelerde bu şekilde çalışıp sadece bu sektör üzerinden geçimini sağlayan birey sayısı kaçtır gerçekten muamma. Türkiye'de hayvancılığın çöküşü ile alakalı bir linkte koydum. Altıncı ve son linkteki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Sonuç olarak arkadaşlar aradan neredeyse 80 sene geçmiş. Ama ülke olarak ileri gideceğimiz yerde hep geriye doğru yol alıyoruz. Bazen, çevremdeki olumsuzlukları değiştirememem nedeniyle kendime acaba yanlış dönemde mi yaşıyorum diye sormadan edemiyorum. Elimden geldiğince kısa kısa bazı şeylere değinmeye çalıştım. Eğer bir yanlışım veya eksik söylediğim bir yer varsa lütfen aşağıda belirtin ki ben de birşeyler öğreneyim. Bu arada harita ve yazının başını başka yerden aldım. Twitterdaki Genel Kültür ekibine emekleri için teşekkürler.

0

1

2
    forum.strategyturk.com
    Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nın kuruluşu ve yok oluşu
    https://forum.strategyturk.com/konu-nazilli-sumerbank-basma-fabrikasi-nin-kurulusu-ve-yok-olusu

3 https://rayhaber.com/2018/08/amerikan-lokomotifleri-yerli-uretimi-engelledi/

4

5 https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/ithalat-gunah-mi-4154576/

6
    Dünya Gazetesi
    Hayvancılık neden çöktü?
    https://www.dunya.com/kose-yazisi/hayvancilik-neden-coktu/409897

edit 1: başlık çok hoşuma gitmediğinden biraz modifiye ettim

edit 2: konuda gereğinden fazla mı açıklama yaptım acaba

edit 3: lütfen kendi ideolojilerimizi konuyu kirletmeyelim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 8 Mayıs 2019; 19:22:30 >

• Çok değil, 25-30 yıl kadar öncesi. Babam öğretmendi ve başka gelirimiz de yoktu. Ama o zamanlar kasaba gider ve rahat rahat kasap sucuk hazırlatırdık. Evin bir duvarı boydan boya sucukla kaplanır ve o sucuk kokusu evi sarardı. Şimdiki gibi ısıl işlem gören ne idüğü belirsiz sucuklar da değil hani.

Meyve sebze de aynı şekildeydi. Her Salı pazara gidilirdi. Babam tek başına taşıyamayacağı için kardeşim ve ben de yardıma giderdim. Şimdiki gibi ondan 200 gram, bundan 500 gram değil; her tür meyve ve sebze kilolarca alınırdı.

Yaşı 25'in altındaki kuşak bu konuda ne yazık ki çok şanssız ve belki bu tür konular onlara sanki hayalmiş gibi geliyor olabilir. Evet, 2 çocuk sahibi ve ikisi de okuyan oğlu olan sıradan bir memur evine çok rahat sebze ve meyve götürebiliyordu. Babamın hiçbir zaman arabası olmadı ama bizim evden hiçbir zaman da meyve sebze eksik olmadı. Fiyatını hiç dert etmedik. Ben o yüzden o günleri arıyorum hep.
  • Kayseriye bakın derim

Şunu da koyalım da kafa açmasın kimse:https://teyit.org/kayseri-ucak-fabrikasi-ve-fabrikada-uretilen-ucaklarla-ilgili-iddialar/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 8 Nisan 2019; 0:7:58 >
  • Atatürk’ün mirası

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amerika beleş vermedi yardımları bedelini çok ağır ödedik fabrikalar kapatıldı. Ardından darbeler ambargolar ve malum partinin kalan tüm fabrikaları satması

• quote:

Orijinalden alıntı: K.chaLi

Kayseriye bakın derim

Şunu da koyalım da kafa açmasın kimse:https://teyit.org/kayseri-ucak-fabrikasi-ve-fabrikada-uretilen-ucaklarla-ilgili-iddialar/
    Linkteki yaziyi gormustum de konunun su anki hukumetle cok alakasi yok diye koymadim. Bu olaylar olurken daha reis-i cumhur vitamin bile degildi :)

• Malatyanın Kaysısı
  • Nedense bu konu hiç dikkat çekmemiş. Şöyle bir Osmanlı konusu olsa hepsi atlardı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • TITAN291 T kullanıcısına yanıt
    Ya ne biliyim aslında konuda verdiğim linklerde Osmanlı dönemiyle alakalı bilgiler de mevcut. Konunun başlığını değiştirdim. Bakalım bir etkisi olacak mı?
  • Devri kendi kritikleri ile ele almak gerektiğini belirmekle beraber;

1946 yılı Cumhuriyet tarihinin tekeri kaptırdığı yıldır.

Abd fiilen Türkiye ye yağmur olup yağmaya başlamıştır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: korkusuzmaraz

Ya ne biliyim aslında konuda verdiğim linklerde Osmanlı dönemiyle alakalı bilgiler de mevcut. Konunun başlığını değiştirdim. Bakalım bir etkisi olacak mı?
    Başlığa inanmayacak büyük bir kitle var.
  • Çok değil, 25-30 yıl kadar öncesi. Babam öğretmendi ve başka gelirimiz de yoktu. Ama o zamanlar kasaba gider ve rahat rahat kasap sucuk hazırlatırdık. Evin bir duvarı boydan boya sucukla kaplanır ve o sucuk kokusu evi sarardı. Şimdiki gibi ısıl işlem gören ne idüğü belirsiz sucuklar da değil hani.

Meyve sebze de aynı şekildeydi. Her Salı pazara gidilirdi. Babam tek başına taşıyamayacağı için kardeşim ve ben de yardıma giderdim. Şimdiki gibi ondan 200 gram, bundan 500 gram değil; her tür meyve ve sebze kilolarca alınırdı.

Yaşı 25'in altındaki kuşak bu konuda ne yazık ki çok şanssız ve belki bu tür konular onlara sanki hayalmiş gibi geliyor olabilir. Evet, 2 çocuk sahibi ve ikisi de okuyan oğlu olan sıradan bir memur evine çok rahat sebze ve meyve götürebiliyordu. Babamın hiçbir zaman arabası olmadı ama bizim evden hiçbir zaman da meyve sebze eksik olmadı. Fiyatını hiç dert etmedik. Ben o yüzden o günleri arıyorum hep.

• o kadar iyidik ki ABD'den Marshall yardımı aldık 1956'ya kadar faizleri ödenip 35 sene taksitle borcu ödemeye çalıştık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi subaortik -- 8 Nisan 2019; 21:11:5 >
  • Up up up

Yukarda tutulsun basligi begenin

Bu ülke Atatürk tarafindan avrupanin muasir medeniyete sahip ulkeleri ingiltere fransa italya ve almanyayi yakalayacak düzeyde yüksek bir temele sahip olarak bırakılmıştır Atatürk bunu sadece 1923-1938 yani 15 yilda yapmıştır

Atatürkün yolundan gitseydik japonya almanya ve guney kore gibi bizim kalkinma destanimizi yazacakti tarih

Ama olmadi son tahlilde seker fabrikalari bile satildi gitti ulke yabanci sermayesiz KOCA BİR HİÇ

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Otomotiv sanayi baya üretiyor ama %80+ yurt dışına ve otomobil yenmez içilmez.

Tarım ve hayvancılık mutasyona uğramış halde. mercimek bile Kanada'dan geliyor, eski lezzet yok.
  • Şimdi sadece 5 ürün üretiliyor.
  • bu sağcı iktidarlar mahvetti ülkeyi hepsi iktidarda kalmak için

hep kısa vadeli gün kurtarma planları yapıldı hiç uzun vadeli düşünülmedi

chp dönemi sağcı dinci iktidarların döneminden binbir kat daha iyidir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The SATANİST -- 10 Nisan 2019; 9:11:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: K.chaLi

Kayseriye bakın derim

Şu uçak fabrikası draması bunun gerçek aslı nedir merak ediyorum. Herkes kendi görüşüne göre olayları başka yere çekiyor.

• Bundan sonra gelene acıyorum.Enkaz devralacak ve satacak bir şey yok.

Vatandaş ta her şeyden kısacak.30 yıl öncesine geri döndük.Şehirden köylere göç te başlar.Yeni Türkiye,90 lar Rusya sı benzeri bir ülke olacak.Hepiniz kemerleri sıkın.

• Sadece tarımla ülke kalkınmaz. Bakınız: G.Kore, Japonya, ABD. 1 Tır kamyona konan Iphone ile 1 Tır kamyona konan domates. Aradaki değer fakına bak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selodonanımhaber -- 9 Nisan 2019; 20:24:3 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.