Şimdi Ara

0.75 Elektrik Kablosu Hakkında Bilen Baksın Lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
1.729
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu konuda o kadar çok farklı fikir var ki. Kimisi 3 amper diyor, kimisi 6 amper diyor, bazı tablolarda 15 amper bile gözüküyor. Benimde bir ihtiyacım dolayısıyla banyoda tavan lambasından ayna arkasına 0.75 kablo çektim. Kablonun ucuna ledler için trafo bağlanacak. Trafodan yine 0.75 kabloyla 4 farklı 1.5 metre uzunluğunda şerit ledlere kablo çekeceğim. Her 0.75’lik kabloya 1.5 metre led yani 1,5x1,2=1,8 amper düşüyor. Bu şekilde 4 tane var ve ledlerden trafoya kadar bir problem yok. Çünkü 1.8 amperi taşır. Toplamda trafoya geldiğinde trafo 4x1,8’den 7,2 ampere ihtiyaç duyacak. Bu akımda yine lambadan çekilen 0.75 kablo ile sağlanacak. Burada kafama takılan yer ise lambadan çekilmeye ihtiyaç duyulan amper. Watt=Amper x Volt üzerinden yola çıkarsak 230 volttan çekilen amperle, 12 volttan çekilen amper aynı olmuyor. O zaman kabloların taşıma kapasitelerini Watt olarak değerlendirmek gerekmiyor mu? 0.75’lik kablo için 6 amper olarak söylenen sınır(300v taşıyabildikleri yazmakta kabloların üzerinde) 6x300=1800 watt mı oluyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OğuzYabgu -- 3 Şubat 2023; 21:36:28 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >







  • Benim şemam bu şekilde. Şimdi tepe lambasının 230 volt olduğunu düşünürsek buradan trafo kaç watt’lık güç çekecek? 12 x 7,2a= 86,4 watt güç lazım. Zaten bu hatta 230 volt gelmekte. O zaman ihtiyaç duyulan amper, yani trafo ile lamba arasındaki kablodan geçecek amper=86,4/230 yani 0,37 amper yapmaz mı?

    0.75 Elektrik Kablosu Hakkında Bilen Baksın Lütfen

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Çok etken var, kablo kalınlığı ilk etken, 0,75 yazdım dediğini duyar gibiyim, ama her 0,75 yazılan öyle olmuyor, ikincisi kablo bakır mı, alüminyum mu? Piyasadaki çoğu kablo alüminyum maalesef, anlamak için birşey ile kabloları kazıt, eğer beyaza dönerse alüminyumdur, diğer seçenek uzunluk, diğeri ise yük süre vs.. giderde gider.


    Eğer tereddüt ediyorsan sağlam kablo kullan, elektrik şakaya gelmez, yangın çıkarsa üzülürsün.

  • -OFLU- kullanıcısına yanıt
    Bakır, alüminyum mevzusunu bilmiyorum hocam yarın kazıyıp deneyim. Kablo 0.75 gibi. Saydım 24 tel var her birinde. Piyasada 16 tel olanlarda var. Uzunluk 2.5-3 metre civarı. Kablo döşendi gizlendi. Değiştirme şansım maalesef kalmadı. Yapabileceğim sadece taşımazsa 6 metre olan ledi, 4 metreye düşüreceğim. Ya da bu sevdadan vazgeçeceğim.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bir de banyoda olacağı için uzun süre çalışmayacak. Lamba yandığında devreye girecek. Çok çok yansa 30-40 dk kesintisiz çalışır.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • OğuzYabgu O kullanıcısına yanıt

    Ledler fazla görünmüyor, birde 3528 iseler sıkıntı olmaz büyük ihtimal.


    Trafo ile ledler arasındaki bağlantılara dikkat et. İnşallah trafonun kısa devre koruması vardır.


    Birde banyoda olacağı için nem ve nuhar ile ledlerde kısadevre olasılığı olabiliyor, silikonlu değilseler tabi.


    Yapabiliyorsan trafo ile ledler arsına bıçak sigorta koy.

  • 2 led için nedir bu tedirginlik? Ledler kaç watt?

    https://forum.donanimhaber.com/0-75-enyaf-kablo-3-ampere-kadar-olan-yuku-kaldirirmi--11652993 konusunda da sorulmuş.


    Kablo geçirdiği akımı bilir ve aynı güç için gerilim arttıkça geçmesi gereken akım artar. 12Voltta aynı güç için geçirilmesi gereken akım, 220Voltta 18 kat azalır.(18.3333...)


    0,75 için webde 7.5Amper ve 9 Amper yazılmış, aşşağıya bir iki tablo ekledim. 6 amper için 12Voltta 72Watt güce, 220 Voltta da 1320Watt güce denk gelir. Elektriğin enteresanlıkları. 12Voltta belki akım arttığından kablo düşündürüyordur ama her bir led hattının kablosunu sadece kendi bağlı olduğu led yükü ile mukayese etmek lazım. Ledler toplamda 100Watt bile olsa her bir kablo ile toplam 4 ayrı led grubu taşınıyorsa her bir kablo 25'er Watt çeker demektir. Toplam yük trafoya biner, trafoda toplam yük kıyaslanabilir.


    0.75 Elektrik Kablosu Hakkında Bilen Baksın Lütfen


    Evvelden eklediğim bir tablo

    0.75 Elektrik Kablosu Hakkında Bilen Baksın Lütfen

    Kablo akım taşıması, oluşan ısıyı dışa yayan dış alanı, bulunduğu ortam(hava-toprak), kablo cinsi(tekli-çoklu kablo, tek telli çok telli), akımın sürekli ya da kısa süreli olması gibi sebeplerle belirlenir. Mesela hemen üstteki tablodaki 1.5mm^2 kesit 26 Amper havada taşıyabilir bilgisine göre sırf iletkenlikle bu değer 0,75 kesitte 13Amper gibi düşünülebilir ancak bahsettiğimiz diğer sebepler sonucu değiştirecektir. 1,5 kesit için daha üstteki tablo 15-18-24 Amper değerlerini vermekte ki iletkenlik açısından bu değerler 0,75 kesitte 7,5-9-12 Ampere tekabül eder. (sıralı fark kablo cinslerinden kaynaklı)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 4 Şubat 2023; 9:33:53 >




  • Elektrik tesisatlarında uygun kablo kesiti seçimi; kablonun taşıyabileceği maksimum akıma göre değil, tesisat üzerinde düşen gerilime (iletkenlerin direncinden kaynaklı) göre belirlenir. Sizin tesisatınız için bu şeklide hesaplamalara girmeye gerek yoktur. Sistemin toplam gücü -kayıplar dahil- 100watt civarındadır. Bu durumda şebekeden trafoya kadar olan kısımdan maksimum 0,5Amper akım geçecektir. Eğer yüzlerce metrelik çok uzun bir kablo kullanmaya niyetiniz yok ise 0,75 milimetrekare kablo kesiti sizin için uygundur.

  • ENCHANTER E kullanıcısına yanıt

    Gerilim düşümü uzun hatlarda konu olur. EV tesisatı ile gerilim düşümünün ele alınması kimsenin aklına gelmez Uzuuun uzatmalara takılan elektrikli (usta vb) aletlerde konu olur ve makina çalışmasını zayıflatır ama bu uzatalar 30metreden daha uzun.


    ev içi sistemler için en öneli husus kablonun akıma uygunluğudur. Pek tabii her ayrıntıyı konuşmuyoruz, kablo kaplaması, sahte ürünlerin etiket değerine aykırı olması ve kalitesiz olması gibi.

  • Benim yaptığım hesapta bu yöndeydi teşekkür ediyorum kıymetli bilgilerinizle yardımlarınızı esirgemediğiniz için. Şimdiki 0.75’lerin çoğu güven vermiyor. Netten sipariş verdim geçen geldi kablo dış izolasyonu kalın ama içi o kadar inceki muhtemelen 0,50’dir ama 0,75 olarak satılıyor piyasada. Tse’li üründe bulamıyoruz. Ben bilinçsizce taktım kabloyu sonradan baktığımda en azından 16 telli değilmiş dedim sevindim. Bendeki 24 telli. Bu tel sayısını arttırarak geçen amper sayısını da arttırılabilir mi? Yani 16 telli 0.75 kabloyla 24 telli 0.75 kablo aynı yükü taşır mı

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • OğuzYabgu O kullanıcısına yanıt

    0,75 denilen kesit alanı. belirleyici olan bu. AYnı kesitte çok telli olması sonucu değiştirmez, daha ince tellerle daha çok adette aynı kesit yakalanmış olur.

  • Tamamdır çok teşekkür ediyorum

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • OğuzYabgu O kullanıcısına yanıt

    Hiçbir sorun yaşamazsınız çok daha fazla zorluyorum ben bu kablonun alüminyum olanlarını


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OğuzYabgu O kullanıcısına yanıt

    verdiğin şemaya göre bir sorun yok. çünkü her bir led gurubu ayrı bir dal oluşturduğu için, her bir kablodan kendi led gurubunun çektiği akım geçer. bu da 7,2/4=1,8 amperi geçmeyecektir.(verdiğin değerlere hesapladım ama gerçek değeri çok daha düşük olabilir.) çok çok düşük kaliteli bir kablo kullanmadığın sürece, bir sorun yaşamazsın. senin asıl sorunun led trafosu olacaktır. led trafoların çoğu, banyo gibi nemli ortamlar için tasarlanmamıştır. o trafoyu banyoda kullanmak istiyorsan, ya banyonun dışına koyacaksın, yada sıvı conta ile nemden izole edebileceğin bir kutu içeresinde tutman gerekecek. bunu yapmazsan, nem led trafosunun delikli gövdesinden içeri girip, devre elemanları ve kart yüzeyine yapışır. bu da kısa devreye yol açar. eklerde dikkat etmen gereken başka bir konu ama bunun için uygun kesitte ısıyla daralan makaron kullanmanı öneririm.

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    banyo gibi nemli ortamlar için tasarlanmamıştır. o trafoyu banyoda kullanmak istiyorsan, ya banyonun dışına koyacaksın, yada sıvı conta ile nemden izole edebileceğin bir kutu içeresinde tutman gerekecek

    Eğer delikli kasada bulunan araçlar kapalı kutuya alınırsa ısınma sorunu çıkar ortaya. Kısa sürede belki sorun olmayablir ama muamma.

    banyonun havadar ya da nemden uzak kısmı düşünülebilir.

    Birisinin adaptörle çalışan cihazı vardı banyoda, asma tavan üstünde. Yoğun buhar çıkan tarafa konduğunda sigorta attırıyor, diğer tarafta sorun çıkarmıyordu.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    bunun için metal kutu kullanılabilir ama en garantilisi, banyonun dışında tutmak olurdu. yağmur nedeniyle oluşan nem betonu geçip, elektrik tesisatında kısa devreye yol açabiliyor. dolayısıyla nemin nasıl hareket edeceğini bilemezsin.

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    Sonuçta soğuma gibi cihazın en önemli ihtiyacı hiçe sayılabilr mi ? Kapalı plastik kutulu laptop adaptörü gibi olan güç kaynakları var, 12V da var başka geriilimler de vardır bunları düşünebilir nemden kuşkulanan.


    ancak banyo havalandırma penceresi apartman boşluğu olarak kapalı bölge ise (ki muhtemelen, yani sokağa açılmıyorsa) bu pencereden dışarı da konabilir. Biraz aşşağıya konup pencereden direk çıkan nemden uzaklaştırılabilir.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    plastik kapalı kutulu adaptörde sorun olmaz ama en başta delikli metal gövdeli led trafolar için uyarımı yapmıştım. konumunu değiştirebilirsin ama her durumda bu tür güç kaynakları nemli ve dış ortamlar için korunaklı bir gövde içinde tutulmalıdır. soğutma alüminyum kutular var ve bu tür güç kaynaklarının altında da montaj delikleri var.



    0.75 Elektrik Kablosu Hakkında Bilen Baksın Lütfen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 5 Şubat 2023; 18:44:37 >
  • dergul D kullanıcısına yanıt

    """"soğutma alüminyum kutular var ve bu tür güç kaynaklarının altında da montaj delikleri var.""""

    eğer aliminyum kutuya koyarak nemden koruyup ısoğumasını da sağlayacaksak, bu kutu da delikli olursa nasıl bir nem koruması???

    Komple delikli kutudaki bir cihazı alüminyum gibi soğumasında etkin bir malzemenin içine de koysak, hiç delik olmazsa havalandırma olmasa soğuması tereddütlü.

  • Peki arkadaşlar böyle durumlar için uygun olan nedir? Trafoyu ayna arkasına koymayı planlıyordum fakat bu nem olayı sıkıntı. Banyo dışına alma ihtimalim malesef yok. Kabloları gizledim hattın yapısına uygun değil. Ancak aynanın altındaki dolabın içine alabilirim ama o da ne ölçüde nemin geçişine engel olabilir?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.