Şimdi Ara

Ziya Gökalp'in Yanlış Anlaşılması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bugünlerde ödev konusu olarak Ziya Gökalp'i araştırıyorum.Girdiğim çoğu sitede çok sert eleştiriler var ve açıkcası adama haksızlık yapıldığını düşünüyorum.Siz ne düşünüyorsunuz?

Eleştirilmesini sağlayan şeyler;

"kendi hukukunu kendi doğurmayan, yasasını gökten inmiş ve değişmez sayan bir devlet, devlet değildir ve bağımsızlığını sürdüremez; dünya, değişmeyen bir varlığı taşıyamaz"

" Bir ülke ki camilerinde Türkçe ezan okunur.
    Köylü anlar manasını namazdaki duanın
    Bir ülke ki mektebinde Türkçe Kuran okunur
    Küçük - büyük bilir buyruğunu hüdanın
    Türk oğlu! İşte senin orasıdır vatanın"

Ayrıca tanımayan arkadaşlar için araştırmalarımın birazının birleştirilmiş hali

Ziya Gökalp’ın Sosyolojisi ve Fikirleri

Ziya Gökalp'in Yanlış Anlaşılması

Ziya Gökalp, ilk Türk sosyoluğdur. Kendisi Osmanlı döneminde Meclis-i Mebusan’da ve Osmanlı’dan sonra TBMM’nde milletvekilliği yapmıştır. Yapıtları ve görüşleriyle Türkçülüğü ve Türk milliyetçiliğini önemli bir ölçüde etkileyen Türk sosyolojicisi ,yazar şair ve siyasetçidir.
    Ziya Gökalp sanıldığı gibi sıradan bir şair değil, yaşadığımız modern toplumun kurucularındandır.

Türkü ve Türkçülüğü dile getiren, dürüst, üst seviyede bir siyaset ve devlet adamı olarak; milliyetçilik fikriyatını ortaya koymuştur. Bir sosyoloji profesörü olarak metotlarını batı ölçüleri içinde tanıtmıştır.”Türkçülüğün Esasları”nı yazıp, yorumlayarak geleceğe ışık tutmuş bir fikir ve gönül adamıdır.
    Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’te de başarıyla uygulanan birçok inkılâpları prensip, ideal ve değerleriyle doludur. Mustafa Kemal şöyle der ''Bedenimin babası Ali Rıza, hislerimin Namık Kemal, fikirlerimin Ziya Gökalp’tır” Sadece bu yazıdan bile Ziya Gökalp’ın fikirlerinin Atatürk’ü nasıl etkilediğini anlayabiliriz.
    Sosyoloji onun vasıtası ve gayretleriyle Türkiye’ye girmiştir. Başlangıçta sosyolojisini Emile Durkheim’dan ve psikolojisini Gabriell Tarde’den örnek almıştır. Ziya Gökalp’e göre millet tanımı “;Aynı dili konuşan,aynı terbiyeyi gören ve aynı dini, ahlaki, bedii mefkurelere bağlanan insanların meydana getirdiği cemiyet” olarak tanımlar.

Toplumsal Pozitivizme dayanarak Türkiye’de yeni bir ideoloji yaratmada başarılı olmuştur ve halkı milli devletin temeli saymıştır. Çağdaş Türkiye’nin Sosyal Değişmesi ile ilgili değer bakımından dolu bir kültür sentezi hazırlayarak yıllar geçse de Türk cemiyetinin en tesirli düşünce mihraklarından biri olarak kalmayı başarmıştır.
    Türkçülüğün Esasları
    1923 yılında Ziya Gökalp’ın yayımladığı, Türk milliyetçiliğinin tüm fikir ve tekliflerini bir sistem bütünlüğü içinde ortaya koyan değişik zamanlarda yazmış olduğu denemelerden derlediği sosyolojik kitaptır. Türk milliyetçilerinin temel eserlerinden birisi sayılır.Mustafa Kemal’in de büyük ölçüde etkilendiği, yaptığı devrimler ve kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin perde arkasındaki entel güçlerinden birisidir.
    Millet Tanımı

Ziya Gökalp milletin Irki bir birlik olmadığını, kültürel birliğe dayanan bir terbiye yani eğitim sonucu oluşan bir birlik olduğunu ispatlar.Tarihçiler tarafından Kürt Kökenli olduğu öne sürüldüğünde “Sosyoloji çalışmalarımdan öğrendim ki milliyet, eğitime dayalıdır.” demiştir.İnsanları Irklarına göre değil de aynı şekilde terbiye görmüş, kültürel olarak eşit olan ve aynı eğitimi görmüş insan topluluğu olarak tanımlamıştır. Ona göre kültürel millet, mensubu bulunduğu ırkın, dinin ve çağın değerlerini benimseyen ve hayat üslubu haline getiren millettir.
    “Medeniyet bir milletten başka bir millete geçebilir, fakat hars geçe-mez.”
    “Bir millet medeniyetini değiştirebilir, fakat kültürünü değiştiremez."
    “Medeniyet iktisadi, dini, hukuki, ahlakı daha birçok fikirlerin toplamıdır.”

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sypex -- 26 Aralık 2014; 18:30:53 >

• Ziya Gökalp bu ülkede Türkçü Düşüncenin temel taşlarından birisidir.
  • Ne olarak haksızlık yapılmış hocam ? Ziya Gökalp muhteşem bir fikre ve Atatürk ile bir çok durumda yan yana bulunmuş ve akıl vermiştir. Atatürk birinden akıl almış şimdi böyle düşünüyoruz ve ben diyorum ki yanlış anlaşılacak bir tarafı yok. Çok ekstrem durumlar dışında tabi örnek olarak ezanın türkçe okunması

Orijinalden alıntı: TenatzOyunda

Ne olarak haksızlık yapılmış hocam ? Ziya Gökalp muhteşem bir fikre ve Atatürk ile bir çok durumda yan yana bulunmuş ve akıl vermiştir. Atatürk birinden akıl almış şimdi böyle düşünüyoruz ve ben diyorum ki yanlış anlaşılacak bir tarafı yok. Çok ekstrem durumlar dışında tabi örnek olarak ezanın türkçe okunması

Hocam tamamen din üzerine düşünen kesim tarafından aşırı eleştiriliyor ve küfürler saydırılıyor bunu kastetmiştim.Ezanın Türkçe okutulma isteği bile bunu hak ettirecek bir şey değil bana kalırsa böyle büyük bir insan için.

Orijinalden alıntı: Sypex

quote:

Ne olarak haksızlık yapılmış hocam ? Ziya Gökalp muhteşem bir fikre ve Atatürk ile bir çok durumda yan yana bulunmuş ve akıl vermiştir. Atatürk birinden akıl almış şimdi böyle düşünüyoruz ve ben diyorum ki yanlış anlaşılacak bir tarafı yok. Çok ekstrem durumlar dışında tabi örnek olarak ezanın türkçe okunması

Hocam tamamen din üzerine düşünen kesim tarafından aşırı eleştiriliyor ve küfürler saydırılıyor bunu kastetmiştim.Ezanın Türkçe okutulma isteği bile bunu hak ettirecek bir şey değil bana kalırsa böyle büyük bir insan için.

Bu din adı altında yorum yapan kişiler her zaman haklı , hep başkalarına küfürler saydırabilirler sövebilirler çünkü tek haklı onlar. tek onların görüşü doğru.. Daha bir görüşleri bile yok olanlar görüşünün ne olduğunu bile bilmezler.

Ömer Seyfettin ne demiş ;

"İslamcılık adı altında Türk düşmanlığı yapan soysuzlardan nefret ediyorum. "

• quote:

Orijinalden alıntı: Kutluk Şad

quote:

Orijinalden alıntı: Sypex

quote:

Bu din adı altında yorum yapan kişiler her zaman haklı , hep başkalarına küfürler saydırabilirler sövebilirler çünkü tek haklı onlar. tek onların görüşü doğru.. Daha bir görüşleri bile yok olanlar görüşünün ne olduğunu bile bilmezler.

Ömer Seyfettin ne demiş ;

"İslamcılık adı altında Türk düşmanlığı yapan soysuzlardan nefret ediyorum. "

Haklısınız hocam, o kadar kıt ve cahiller ki yaptıkları yorumlar için onlar değil ben utanıyorum bazen...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ali Ağaoğlu'nun muhteşem sözü
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Benzer bir durum Hrant Dink'in başına gelmiştir merak eden araştırsın zaten. özellikle bu konuya yazmak istedim çünkü genelde Ziya Gökalp'in fikirlerini beğenen destekleyen insanlar Hrant Dink'e karşı sert söylemlerde bulunurlar. bir yazısının çok ufak bir kısmında kurduğu bir cümle yüzünden hemde ancak yazının tamamı okunsa ne kadar güzel ve anlamlı bir yazı olduğu anlaşılcaktır. ölüm yıldönümüne 1 aydan az süre de kalmışken burdan Hrant Dink'i de anıyorum.

Bazı arkadaşlar yaftalamadan not düşeyim:Zamanında bende Hrant Dink'i yanlış anlamış Türklerden biriyim. tesadüfen okudum fikirlerim değişti kendimi kötü hissettim Hrant Dink'in aslında Türk dostu olduğunu gördüm. siz belki bana katılmazsınız ancak yine de yazının tamamını okumamış arkadaşlara tavsiyemdir okumanız.

Araştırmaya erinecek arkadaş için bir link koyucam sözlük linki 1.entrydeki arkadaşın yorumunu ve editini okursanız anlıyacaksınız demek istediğimi :) umarım konuyu açan arkadaşın konusunu baltalamamışımdır konuyu dağıtarak. ancak Hrant Dink'e yapmış olduğum haksızlık yüzünden bunu kendime borç biliyorum konuyu açan arkadaştan özür diliyorum umarım affeder.

http://www.uludagsozluk.com/k/t%C3%BCrk-%C3%BCn-bo%C5%9Falacak-zehirli-kan%C4%B1/

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.