Şimdi Ara

Ziya Gökalp'in ırkı ile ilgili insanların yanlış bilgiye sahip olması.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İlk önce şunu belirtmekte fayda var: Önemli bir fikir adamı hakkında bilinen bir yanlıştan bahsedeceğim, amacım ne Ziya Gökalp'i Türk diye yüceltmek ne Kürtlerle ilgili bir tartışma başlatmak ne de insanları ırkına göre yargılamaktır.
    Sosyal paylaşım sitesinde şöyle bir ifadeyle karşılaştım: ''Kürt oğlu Kürttür ama Türkçülüğün fikir babasıydı.'' Böyle tartışmalarda her kafadan bir ses çıkar, tartışmaların kaynağı ise Ziya Gökalp'in Diyarbakırlı olmasıdır. Bu tartışmalar onun zamanında da yapılmıştır. Kim Türk demiş kim Kürt demiş yerine Ziya Gökalp'in bu konuda söylediklerinin gerçeği aydınlatma konusunda daha yararlı olacağını düşünüyorum çünkü böyle konularda en güvenilir kaynak kişinin bizzat kendisidir.
    1911'de Selanik'te çıkan ''Felsefe Dergisi'nde'' der ki: ''Ben dedelerimi biliyorum. Diyarbakır'a 19. yüzyıl başında Çermik'ten(Diyarbakır'ın 85 km güneyi) gelmiş bir Türk aileyiz. Ama atalarımın Kürt veya Arap olduğunu öğrenseydim bile yine Türküm derdim.'' Burada görüldüğü üzere Ziya Gökalp Türk olduğunu söylemektedir. Ayrıca burada bir şeyi de belirtmek istiyorum, Diyarbakır Selçuklular, Benaloğulları, Artukoğulları zamanından beri Türk devletlerine ev sahipliği yapmıştır. Önceki dönemlerde Diyarbakır'ı bir Kürt şehri olarak görmek saçmalıktır, şuan bile o coğrafyada kendisini Kürt olarak bilen çok Türkmen olduğunu düşünüyorum.
    Ergun Sav'ın kitabında yer alan bilgiye göre:
    ''Ziya Gökalp'in yeğeni Havacı General Turfan Gökalp'in belirttiği soyağacına göre: Ziya Gökalp'in babası Mehmet Tevfik Efendi'nin dedesinin dedesi Çermikli Hacı Ali Ağa'dır, Türktür. Ziya Gökalp'in annesi Zeliha Hanım; Pirinççizade Salih Ağa'nın kızıdır, Türktür. Mehmet Tevfik Efendi ve Zeliha Hanım'ın dört çocukları olmuştur: Sacide, Ziya, Nihat, Sıtkı. Bu dört isim de Türkçüdürler.
    Son olarak da bu ailenin Türk toplumuna çok değerli kişiler kazandırdığını da belirtmek istiyorum bunlardan bazıları: Orhan Asena, Cahit Sıtkı Tarancı ve Rıza Türkmenoğlu'dur (diplomat).'' ( Sav, Ergun, Atatürk ve İki Büyük Türk Düşünürü Namık Kemal Ziya Gökalp)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ITürkologI -- 4 Kasım 2015; 18:16:34 >

• Evet Kürt diye biliyorduk, demekki Türkmüş, ayrıca Diyarbakır çeşitli Türk topluluklarına ev sahipliği yaptığından oradaki Türk varlığının yadsınamayacağını biliyorum.
    Türk gençliği, her türlü maddi ihtiraslarını, şahsi duygularını milletinin selameti namına feda etmekten vazgeçmeyecektir...
  • Ziya Gökalp: ''Türk olmasam da yine aynı yolda olurdum çünkü milliyet, yetişme tarzına bağlıdır.'' diyor. Yani Türk, Kürt veya Arap olması bir şey değiştirmez; nasıl yetiştiği önemlidir. Benim konuyu açmamdaki asıl amaç yanlış bilinen bir şeyi açıklamaktır.
  • Esas üzücü konu asırlarca Türk Devletlerinin egemen olduğu bir yerin, şu an terör destekçisi hainlerin kalesi konumunda olması

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Evan Williams -- 10 Kasım 2015; 0:32:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Atatürk'ün milliyetçilik anlayışında ülkesini, vatanını seven, koruyan ve onun için mücadele eden herkes kökeni ne olursa olsun Türk'tür vardır. Yani Atatürk milliyetçiliği, Anadolu toprağını vatan bilen ve türküm diyen her kişiyi, hangi ırk veya etnik kökenden olursa olsun bir çatı altında birleştirmiştir.

Ziya Gökalp'de bu fikre sahip çıkar ve milliyetçiliği ırki bir birlik olarak değil kültürel bir birlik olarak tanımlar. Yani kökeni ne olursa olsun aynı kültüre sahip olan ve o kültürü yaşatan herkes birdir.

Bizim bölümde bile milletin tanımını şöyle öğrettiler: Bir arada yaşayan, bir arada yaşamaktan ötürü bir kültüre yani mirasa sahip olan ve bu mirası geleceğe aktarma kararlılığı olan topluluklara millet denir.

Bir insanın milliyetçi olması için illa kafatasını mı ölçmemiz gerekiyor. Bu vatan toprağı üzeride yaşayan Ermenilerden, Rumlardan iyi bir Türk milliyetçisi çıkamaz m? Doğduğu topraklardan kopartıldığı için hayata küsen Rumlar, soykırımı reddeden ve bin yıldır olduğu gibi kardeşçe yaşamak isteyen Ermeniler, teröre karşı çıkıp bir arada yaşamak isteyen Kürtler yok mu? Azınlık diyerek bu, Türkçe konuşan, bu topraklarda yaşayan ve bu topraklar için canını vermeye hazır olan bu insanları nasıl dışlayabiliriz?

Türkçülüğün en önemli savunucularından Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Fuad Köprülü, Emin Yurdakul, Nihal Atsız ve Atatürk gibi isimler bile kafatasçı zihniyeti, ırkçı faşizanlığı reddederken facebooktaki yalan yanlış sözleri detayını araştırmadan kendine rehber edinmiş insanlar mı doğru söylüyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A D M I R A L -- 14 Kasım 2015; 16:22:47 >

Denize bir dakika durup bakmaya vakitleri olmadığını söyleyen bu insanlar, ne zevksiz mahluklar...

• Hocam sonuçta illaki doğu da doğan herkes kürt değil.. Hatta gerek selçuklu gerek osmanlı zamanı türkmenler ile kürtler bir arada ayni mahallelerde yaşamış. BN bu yasında hicbir kürt kökenli vatandaşın türkler tarafından asagilandigini görmedim. PKK destekçisi değil se tabi.Bu işi bu duruma getiren dış gucler, saksakcilarida malum parti..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.