Şimdi Ara

Yüzüklerin Efendisi Serisi...!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
0
Favori
4.799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Ben Yüzüklerin Efendisi serisini almaya karar verdim fakat Tolkien'in tüm kitaplarını okumak istiyorum. Bir arkadaş önce Silmarillion'dan başla dedi. Silmarillion'u aldım fakat Tolkien'in kitaplarını sırası ile nasıl okumam lazım? Tam bir bilgi verebilir misiniz?

Bu arada Tüyap Kitap Fuarı ne zaman açılıyor ve kaç günlük bir süre zarfında kitapseverlerle beraber olacak?

Sorularımı yanıtlarsanız memnun olurum.

• Hobbit -> LOTR -> Silmarillion -> Güç Yüzüklerine Dair
  • Silmarillion dili çok ağır bir kitap,ilk 2 sayfada sayısız isim geçiyordu kolay gelsin.Bu arada hobbit inde filmi çekiliyor,tüm seriyi tamamlıyacaklar galiba...
  • Kitap Fuarı bu C.tesi açılıyo. 8 Kasım'da sona eriyo.

Bende fuarda almayı Yüzüklerim Efendisi serisini almayı düsünüyodum ve Hobbit, ama sonra vazgectim. Seri kitap almıcam fuardan.

Yok eger 3 kitap 50 ytl'ye falan gelirse gözüm kapalı alırım,ama %20 indirim olursa almam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: proxima centauri

Silmarillion dili çok ağır bir kitap,ilk 2 sayfada sayısız isim geçiyordu kolay gelsin.Bu arada hobbit inde filmi çekiliyor,tüm seriyi tamamlıyacaklar galiba...

Hobbit okuduğum fantastik kitapların arasında, bana en çok keyif verenlerden, dolayısıyla filmi sabırsızlıkla bekliyorum. Yüzüklerin Efendisi konusunda ise, sayısız tavsiye almama rağmen , seriye başlayamadım bir tülü.. Kafamı kaldıramıyorum Zaman Çarkı'ndan şu aralar.
  • Silmarillion- Güç Yüzüklerine Dair- Hobbit- Hurin'in Çocukları- LOTR bence bu sırayla oku. Ama önce istersen LOTR serisini oku bitir. Silmarillion ağır bir kitaptır başlarda sıkılabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr. Crowley

Silmarillion- Güç Yüzüklerine Dair- Hobbit- Hurin'in Çocukları- LOTR bence bu sırayla oku. Ama önce istersen LOTR serisini oku bitir. Silmarillion ağır bir kitaptır başlarda sıkılabilirsin.

Aynen bu sırayla okuyacağım. Birbirleriyle bağlantılı öyle değil mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Labirent kitap serisi?
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tabi ki. Silmarillion ilk kitaptır orta dünyanın elflerin insanların yaratılışını yani herşeyin başlangıcını anlatır. Güç Yüzüklerine Dair adı üstünde. Hobbit Bilbo Baggins'in macelarını anlatır. Çok eğlenceli akıcı masal gibi bir eserdir. Hurin'in Çocukları Silmarillion'da anlatılan bir öykünün daha genişletilmiş halidir. Daha ayrıntılı. Ama çok güzeldir. Yüzüklerin Efendisi serisinide biliyorsundur zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Crowley -- 28 Ekim 2009; 19:42:34 >
  • Tamam dostum teşekkür ederim.
  • Sakın Silmarillion'u ilk okuyayım deme. Sakın.

Silmarillion'da her şeyin başlangıcı anlatılır. Dünyanın yaratılışı, elflerin, insanların, cücelerin, orkların, trollerin yaratılışı vs. Evet her şeyin başıdır ama kattiyetle ilk okunması gereken kitap değildir. Silmarillion kesinlikle sona saklanmalıdır bence.
    Eğer Silmarillion'u ilk okursan işin hiç bi gizemi kalmaz ben sana söyleyeyim. Ben LOTR'u okuduğumda meraktan çatlıyordum bu bütün şeyler nasıl olmuş diye. Silmarillion'u bu yüzden daha bi zevkle okudum.

Eğer işin gizemi ve dolayısıyla güzelliği sona kalsın dersen şöyle okumalısın.
    LOTR-Hobbit-Güç Yüzüklerine Dair-Silmarillion.
    Hurin'in çocuklarını okumadım bilemiyorum. Benim okuduklarım bunlar.
    Hobbit'le LOTR'un yerini belki değiştirebilirsin ama bu şekilde olması daha güzel bence. Çünkü Yüzük'ün Baggins'e nasıl geçtiğini daha sonra öğrenmek bence daha heyecanlı olur.

Spoiler vermeden anlatayım biraz.
    LOTR malum Tek Yüzük'ün hikayesi.
    Hobbit'te Lotr'da geçen Bilbo Baggins, Gandalf ve bir kaç cücenin yıllar yıllar önceki bir hazine masalı. LOTR ile alakası Yüzük'ün ilk bulunduğu zamanla alakası olması yönünde.
    Güç yüzüklerine dair'de insanlar, elfler ve cücelere verilen yüzüklerle Tek Yüzük'ün yapılış hikayesi.
    Silmarillion ise dünyanın yaratılışı, Silmaril'lerin yapılışı, dünyadaki yaratma kavgaları, insanlar, cüceler, elflerin yaratılışı...

Silmarillion diğer kitapların temelidir, mihenk taşıdır. Her şey Silmarillion'da yaratılan dünyada geçer.

"Yok ben gizem mizem istemem, kronolojik sıraya göre okuyayım" dersen yukarda verdiğim sıralamayı tam ters çevir ve öyle oku. Ama benim tavsiyem yukardaki gibidir.

Ha bir de şu var. Silmarillion'u ilk okursan acayip sıkılırsın. Kitapta binlerce isim var. Hem kişi hem yer ismi. İlk 2 sayfayı belki bi kaç kez okumak lazım kitabın devamının iyi gitmesi için. Aşırı isim fazlalığı var ki bu ilk aşamada sıkabilir. Çünkü hiç birinin hikayesini bilmiyorsun.
    Ama LOTR'u önce okursan isimlere az da olsa aşinalığın oluyor. Ve Silmarillion'u okurken LOTR'tan bi isim görünce "hımm demek bu da böyleymiş" diyorsun. Ve daha güzel oluyor.
    Silmarillion'u ilk okursan, Lotr'u okurken muhtemelen karakterler hakkında hiç bi şey hatırlamayacaksın Silmarillion boşa gitmiş olacak.
    Ayrıca Silmarillion'u gerçek manada sakin ve sessiz bir ortamda okumak lazım. Fena karışıyor yoksa.
    Fazla da yaymamak lazım. 1 bilemedin 2 haftada bitirmek lazım. Yoksa unutuverirsin önceki olayları.

Kendimden biliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHI -- 29 Ekim 2009; 8:50:46 >

• PHI

Bu güzel ve açıklayıcı yazın için teşekkür ederim.Hurin'in Çocuklarını da listeye ekleyebilseydin keşke.Tüm Tolkien kitaplarını okumayı düşünüyorum çünkü.Senin dediğin gibi okuyacağım fakat şu Hurin'in Çocuklarını da sıralamaya katabilseydik keşke.

• quote:

Orijinalden alıntı: Razercode

PHI

Bu güzel ve açıklayıcı yazın için teşekkür ederim.Hurin'in Çocuklarını da listeye ekleyebilseydin keşke.Tüm Tolkien kitaplarını okumayı düşünüyorum çünkü.Senin dediğin gibi okuyacağım fakat şu Hurin'in Çocuklarını da sıralamaya katabilseydik keşke.

Hurin'in çocukları'nda bildiğim kadarıyla Silmarillion'daki bir hikayenin daha geniş hali yer alıyor. Daha detaylı hali. O yüzden okumadım aslında.
    Ama Silmarillion'dan sonra okunabilir belki.
    Fakat bu konuda bir şey diyemem net olarak. Bir bilene danışmak lazım Hurin'in Çocuklarını.

Ha bir de Roverandom var bak. Ama bunun Orta Dünya ile hiç alakası yok sanırım. Bunu da okumadım ben.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Roverandom

• quote:

Orijinalden alıntı: No Şuga

quote:

Silmarillion dili çok ağır bir kitap,ilk 2 sayfada sayısız isim geçiyordu kolay gelsin.Bu arada hobbit inde filmi çekiliyor,tüm seriyi tamamlıyacaklar galiba...

Hobbit okuduğum fantastik kitapların arasında, bana en çok keyif verenlerden, dolayısıyla filmi sabırsızlıkla bekliyorum. Yüzüklerin Efendisi konusunda ise, sayısız tavsiye almama rağmen , seriye başlayamadım bir tülü.. Kafamı kaldıramıyorum Zaman Çarkı'ndan şu aralar.

insan şunu derken utanmalı bence.

edit: hurinin çocukları gerekli olmayan (silmarillion'da geçen bir öykünün geniş versiyonu) bir kitap ayrıca yüzüklerin efendisi edebiyatında herhangi bir sıralama yok genellikle lotr sonra da silmarillion okunur. hobbit ve roverandom da gereksiz kitaplar ama yüzüğe ve bilboya dair bişeyler öğrenmek istersen hobbiti oku.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crabeinmorn -- 29 Ekim 2009; 9:49:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Crabeinmorn

quote:

Orijinalden alıntı: No Şuga

quote:

insan şunu derken utanmalı bence.

edit: hurinin çocukları gerekli olmayan (silmarillion'da geçen bir öykünün geniş versiyonu) bir kitap ayrıca yüzüklerin efendisi edebiyatında herhangi bir sıralama yok genellikle lotr sonra da silmarillion okunur. hobbit ve roverandom da gereksiz kitaplar ama yüzüğe ve bilboya dair bişeyler öğrenmek istersen hobbiti oku.

Nedenmiş o ? Fantastik edebiyat söz konusu olunca bende, okumamanın büyük kayıp olduğu bir sürü seri sayabilirim sana, fakat bunun seni yada beni utandırması, çok saçma olur. Tolkien, tamamen fantastik temalı bir hayat yaşadığım için, (frp-kitap-rpg oyunları..) gerçekten çok saygı duyduğum bir insan. Yüzüklerin Efendisi'ninde çok güzel olduğuna eminim, fakat abartmaya gerek yok.

Ayriyetten, yüzüklerin efendisi okumasamda, Hurin'in Çocuklarını , Roverandom'u ve Hobbit'i okudum, şu gerekli , gereksiz olayını ise anlayamadım bir türlü. Nasıl oluyorda, fantezi edebiyatının babası Tolkien'in ilk yazdığı fantastik öyküsü Hobbit gereksiz olabiliyor? Müthiş bir dram anlatılan Hurin'in Çocukları içinde aynı durum geçerli. Sonuçta kitaplar, zevk için okunur, 'Yüzüklerin Efendisi'ni bitirdim yuppi!' diye etrafta bağıra çağıra dolaşmak için değil. Yüzüklerin Efendisi bir hikayeyse, onlar da ayrı bir hikaye..

@Crabeinmorn biliyorum pek öyle durmuyor fakat, sana bir tepki için yazmadım bu mesajı, sadece bazı serilerin bu kadar abartılmasına karşıyım, o kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Şuga -- 29 Ekim 2009; 10:38:49 >

• yüzüklerin efendisi rolcüler ve fantazi fanları için kutsal kitaptır yoldan birini çek sor ben hurin , hobbit okudum ama lotr okumadım diye tepkileri nolcak gözlemle. dediğim gibi hurin zaten yer almakta silamrillion'un içinde özet olarak , hobbit ise roman değil hikaye olduğu için benim tarzım değil. kötü kitaplar demedim keyifsiz de demedim sadece bence gereksiz dedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crabeinmorn -- 29 Ekim 2009; 11:24:01 >
  • Ben de kitapları okuyacağım fakar LOTR filmlerini seyrettim.
    Şimdi demişsiniz ki isimleri öğrenmek için ve gizemin devamı için önce LOTR serisini oku.Filmden az çok öğrenmişimdir heralde isimleri.Bu durumda ben Silmarillion'dan mı başlayayım?

Edit:
    Yayınlanma sıralaması şöyleymiş:
    Hobbit
    LOTR serisi
    Silmarillion
    Hurin'in çocukları

Tabii ki yazmaya başladığı dönemler farklı ama bunu da dikkate almak gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MissedCall -- 29 Ekim 2009; 11:56:45 >
  • Filmde birçok detay atlanmıştır kitabın yerini tutamaz asla. LOTR serisini oku. Zaten beğenenler herşeyi öğrenmek için Silmarillion'a geçerler. Hurin'in çocukları dediğim gibi Silmarillion da geçen bir hikayenin genişletilmiş hali. Ben okumanı tavsiye ederim.
  • Kafam karıştı.

Şimdi MissedCall arkadaşımızın dediği sıralamaya göre mi okuyayım?
  • önce lord of the rings'i oku sonra silmarillion , gerisi gelir zaten.
  • Silmarillon ile başla kitap yüzüklerin efendisinden önceki tarihi konu alıyo sonra hobbit i okursun sonra yüzüklerin efendisi sonrada hurinin çocuklarını
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.