Şimdi Ara

Yüksek faizi savunanlar (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
1
Favori
5.130
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeni hayali düşmanın kilidi açıldı Faiz savunucuları.



    Bi bitmediniz...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 4 Aralık 2021; 15:22:8 >
  • faiz: tamam düştüm

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • en son borçlanmayı %6.5'tan yapmışız gençler gösteremedim kusura bakmayın 5 ve üzeri kabul etmiyor ve bu bir yıllık biz 10 yıllık falan alıyoruz.borçları çevirecem diye aldığından fazlasını geri ver ülkeyi boşaltmaktır.çeviremediğimiz borç 500 milyar dolar yarısı faiz.amerika 22 trilyon dolar borç çeviriyor.ha paranın sahibi zaten onlar ama o da hayra alamet değil 18'di 20 oldu ne zaman 22 oldu anlayamadım bakalım daha ne kadar çevirecekler?bu şekilde dolar basmaya devam edemezler bütün dünya piyasasındaki doların yarısı son iki senede basılmış.


    Yüksek faizi savunanlar




  • Bu ülkelerin hepsi faizden değil zaten stabilite olmadıklarından böyle faiz kötü ekonominin göstergesi nedeni değil

  • MBnin uyguladığı faizle Türkiyenin yurtdışından aldığı borç ve faizi Türk firmaların aldığı borç ve faizi ,Amerikanın borçlanması farklı farklı şeyler


    MB %0 faizi uygulasa bile senin yurtdışı aldığın borçların faiz oranını etkilemez. AKP döneminde çok yurtdışı borçlanma oldu ve kaynaklar yurtdışına akıtıldı akıtılmaya devam ediyor


    Faizin kötülükleri için Akp ve Erdoğanın uyguladığı politikalar örnek gösterilebilir ilerde ama propaganda sonucu sanki kendisi faize karşı gibiymiş görünüyor

  • Ya savunduğunuz şeye şey edeyim.

    Yumurta fiyatları neden böyle onu açıklayın. Yumurta bile alamayacak hale geliyoruz.

    Hükümette bir tane ekonomi bilen yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aynı şey demedim zaten birincisi nasıl etkilemez ikincisi sen al yurt dışından %1'le krediyi ver içeride %18'den bankalarına adamın parasıyla para kazan kim verir böyle ülkeye düşük faizli kredi?kazandığımızı yurt dışı faize veriyoruz sonra falan milyar nerede diye geziyoruz.arsen lüpen olsan paso çalsan dağıtsan bu kadar etmez milyar dolarlar gidiyor faize.220 milyar dolar sadece dış faiz borcumuz var.2.5 milyar dolarlık s400 için o kadar tantana oldu hani ateş olsan parayı yaksan bırak yandaşı yoldaşı bu kadar para gitmez.adam çeviremedi bu kadar borcu haram maram diyor işte ama yüksek faiz iyi bir şey değil ben 95 krizi de gördüm %100 faiz herkes bankaya devlet tahviline para koydu ikiye katladı bir sene olmadan parasını bu da iyi değil.


    ek: yeni uyanıp direkt foruma girdim bir şey bakmaya senin mesaja da yazmışım bir de beyne fosfor gidince mesajımı oku amerika ne alaka demişsin şöyle bir benzerliği var pandemi girdiğinden bu yana para basmayan ülke yok ama tabi deli gibi basamazsın paranın değeri düşer hani venezüela'da çantayla yumurta almaya gidiyorlar falan onun gibi olur ki birinci dünya savaşı sonrası da almanya sanırsam bu şekildeydi.parayı bas ama efendi bas amerika ne yaptı dünyada toplam atıyorum 2 trilyon dolar varsa iki senede 2 trilyon dolar daha bastı iki katına çıkardı ama paralarının değeri bırak düşmek değer kazanıyor diğer paralara.biz de bastık bizimki zaten değersiz olunca şimdi iyice değersiz neden bir şey üretmiyorsun japonya gibi toyota mazda mitsubishi isuzu .... diye markaların yok dolar kazanamıyorsun elinde olanı da dışarı yolluyorsun borçtu faizdi ithalattı diye.dolar yükseldi daha beter oldu ithal ürünler diyeceksin o zaman almayacak herkes yani kapıcılarda bile ayfon var geyiği çok da yalan değil.bizim ayranımız yok içmeye ama herkes insta face ora burada gördüğü insanlar gibi yaşamak istiyor.dizilerimiz falan öyle işe gitmiyor adam ofise geçiyor hafif biraz böyle mafya falan.popüler kültür mü dersin herkes birbirine hevesleniyor mu dersin.. araban yoksa sen bitik birisin ben 40 yaşımda aldım araba öncesinde de bitik falan değildim bizim zamanımızla şimdi çok farklı ve bu adam bizim zamanımızdan beri iktidarda o zaman iyiydi de şimdi mi kötü oldu evet devir değişti pandemi geldi 2 senede bozdu 17 senedir bozmayan adam.halk refah için yönetici seçer ama bizim insanımız biraz fazla refah istiyor.çiftçisin elma ağaçlarını kesip ceviz dikiyorsun daha çok para ediyor diye ya da şu ürün para getirmiyor ekmeyecem diyorsun boş kalıyor tarla sonra niye her şeyi ithal yiyoruz diyoruz.insan insana destek olur bizim milletimiz birbirine köstek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 5 Aralık 2021; 10:7:15 >




  • Düşük faiz sebep,yüksek enflasyon sonuçtur. Sen enflasyona rağmen enflasyon altında faiz verirsen o enflasyon fırlamaya devam eder. Kafalar bir türlü almıyor. On yaşında çocuğa anlatsam anlardı.

  • Zorla inatla faizi indirisen görürsün göreceğini mayıs ayında acı acı geliyor sana diyeceğim tek şey un yağ al

  • Düşük faiz(enflasyona göre az, mesela bizde tüik verilerine göre bile eksi %6 şu an) yüzünden sonsuz enflasyon girdabına düştü ülke.
    Faizsiz kredi vermek, çocuk aklıyla durmadan para basalım herkes zengin olsun ile aynı şey.
    Krediyi alıp dolara bassan bedava para. Bu her yapıldığında TL daha fazla değer kaybediyor ve faiz-enflasyon makası daha da açılıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüksek faizi savunanlar

    Özellikle 1983 ve 2002 arası dolar hareketlerine baksak


    Yüksek faizi savunanlar

    Burda da o dönemlerdeki faizlere baksak (direk faiz ve kur oranını gösteren bir grafik bulamadım ama en azından faizi görebiliyoruz )


    Kendi geçmişimiz zaten neyin ne olduğunu bize gösteriyor


    Peki bugün faizlerin düşmesine tepki gösterenler ne diyordu


    Yüksek faizi savunanlarmurat yılmazyoutube
    Faiz indirimine tepki veren Kılıçdaroğlu’nun 2016’daki sözleri gündem oldu ️Türkiye’yi tefeci fa
    https://www.youtube.com/watch?v=djQSuf0UbFM&feature=youtu.be

    Bir de dün Mersin'de ne diyordu? Bu ülkeyi tefecilerden kurtaracagim ? Nasıl olacak o iş? Diye soran var mı?


    Neyse zaman her şeyin ilacıdır.


    Yüksek faizi savunanlar

    Burda konusu dahi edilmedi ama Türkiye kasim ayında 400 milyon dolar fazla verdi.

    Neyse isteyen istediği gibi konuşsun. Ama bu vakte kadar hangi konuda olursa olsun ciyak ciyak otenler eninde sonunda susmak zorunda kaldılar. Bunda da susacaklar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Su ana kadar susmak zorunda kalan tek güruh AKP'liler oldu. Ama yüze sahip değiller ne yazık ki hâlâ konuşuyorlar. "Verin yetkiyi görün etkiyi" dediniz, görüyoruz sağ olun /s

  • Yüksek faizi savunmak mı sen ekonomi hakkında ne biliyorsunuz da konu açıyorsun?
    Bu ülkenin bu hale gelmesinin nedeni yüksek faiz değil yanlış ekonomi politikaları rüşvet yolsuzluk kamu kurumlarını yandaşa peşkeş liyakatsizlik. Sen şu yazdıklarım ile ilgili konu açsana yani savunduğun şeyleri yaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dövizin artışından önce geçmiş yıllarda özelleştirilen kurumlara bakmak lazım. Yatırım gelsin diye yapılan teşviklere bakmak lazım. Size sadece 2 tane örnek vereceğim.

    1. örnek Türktelekom özelleştirmesi. 6,5 milyar dolara "güya" özelleştirme yapıldı. Hariri ailesi para getirecekti sözde. Hariri ne mi yaptı? Akbank, İsbankası, Garanti bankasından oluşan konsorsiyumdan kredi kullandı. Ülkeye 0 dolar getirdi. Kendi bankalarını kullanarak borç aldı. Teminat olarak Türktelekomun gelirini gösterdi. Bu şekilde bu ülkede yaşayan 84 milyon vatandaşın hepsi de bu Türktelekomu satın alabilir di! Hatta emin olun vatanıma yatırım yapıyorum duygusu ile şuan her bir evde fiber bile olabilirdi. Sonrasında bu Hariri ailesi bankalara borçlarını ödemedi, bankalar Türktelekom yönetimine el koydu. Şuan Türktelekomu Akbank liderliğinde 3 banka yönetiyor. Borçları bitinince devlete kalacak. Zaten 25 yıl mı ne işletecekti Hariri ailesi. 2004-2005 te özelleştirildi. 2029-2030 da bu bankalar devir yapacaklar.
    2. Diğer örnek ise 2005-2010 yıllarında olması lazım, açılan elektronik mağazaları örnek verebilirim. Satürn, Darty, Elektroworld, Mediamarkt açıldı. O dönem açılan bu yurtdışı menşeili markalardan 5 yıl boyunca hiçbir vergi alınmadı. Kurumlar vegisi yok, SGK ödemek yok ( Devlet ödedi ) , stopaj yok, sadece sattıkları ürünlerin KDV lerini ödediler. Yaptıkları kardan 1 kuruş vergi alınmadı, çalıştırdıkları çalışanlar için 1 kuruş devlete pirim ödemediler. Sora ne mi oldu? 5 yıllık teşvik süresi bittikten sonra çekip gittiler, her biri bir başka firmaya devir oldu. Satürn-Darty firmaları Mediamarkt firmasına devir oldu, Elektroworld ü Bimeks satın aldı. Bimeks battı zaten, 2-3 yıl önce ki kur dalgasında iflas ettiler. Mediamarkt şuan direniyor. O da yakında batar, zira ilk açıldıkları zamanlarda ki mağaza m2 büyüklüklerinin neredeyse yarını kadar bir küçülmeye gittiler.

    Bu ülkede bazı şeylerin düzelmesi isteniyorsa, bu tür teşvikleri verirken özel şartlar konulmalı. Mesela diyecekki 5 yıl vergi verme ama +5 yıl vergi vermeden de gitme diyecek devlet.


    İhaleyi yaparken kaynağı yurtdışında ki bir finans kurumundan getirme, özkaynak gösterme zorunluluğu olacak. İhaleye gir, o ülkenin bankaları ile ihalesine girdiğin kurumun gelirini teminat göster, al kurumu işlet, yıllık karını götür ülkene. Buna müsaade etmemeleri lazım.


    Ayrıca ben şuna karşıyım, devlet fabrika açmaz diye bir söylem var. Açacak kardeşim, devlet gerekirse fabrika açacak. Ama özel bir kanun ile yönetilecek bu açılan fabrikalar. Çalışanlar ben nasıl olsa ay sonu maaşım garanti diye yatamayacak. Performans sistemine göre maaş alacaksın diye bir maaş sistemi olacak bu fabrikalarda. ÖZERK olacak. Hiçbir siyasi kurumun arka bahçesi olamayacak haliyle. Çünkü başında ki yöneticisi bilecek ki zarar ederse maaşına yansıyacak, işçi bilecek ki çalışmazsa az maaş alacak.


    Kısaca yeni bir ekonomi modeli arayışına gerek yok. Geçmişte başarılı olan sistemler tekrar güncel haliyle denenebilir.

    Atatürk 15 yıl ülkeyi yönetmiş 1923-1938 yılları arasında yapılanları tekrarlasak inananın 10 yılda ülke 4 kat büyür, milli gelir25 bin dolara çıkar. Atatürk zamanında hep bugün kü mevcut ağırsanayimizin temelleri atılmış. Bizde bugün endüstri 4. ün temelini atabiliriz. Yeterki yapacak / yapmak isteyen irade olsun. Ülke olarak şunu yapabiliriz, Almanya 2. dünya savaşından sonra ekonomiyi toparlamak için ülke halkından fedakarlık istemiş, günlük çalıştıkları ücretin 3-4 saatlik kısmının ücretini hazineye borç olarak vermişler. Yıllar sonra bunun karşılığını elbet almış Alman halkı. Bize de bir yönetici bu "acı reçete" ile gelsin. Kabul etmeyecek bir vatandaş yoktur inanın. Desin açık açık, ey halkım bizim vaziyetimiz bundan ibaret, eğer bizler bugün bu fedakarlığı göstermez isek 10 yıllar sonra çocuklarımız da aynı sefaleti çekecek, sizler yaşlılığınızda belki maaş alamayacak, rahat edemeyceksiniz. O yüzden günlük kazancınızın % 10-15 ini hazineye borç vermenizi istiyoruz desinler. İnanın % 15 değil % 20-25 ini verecek insanlar. Ama idarecilerde o cesaret yok. Hep hayal satıyorlar, bunu iktidarda yapıyor, muhalefette yapıyor.





  • konumuz yüksek veya düşük faiz değil konumuz eflasyon ve alım gücü olmayan para birimimiz.... laf cambazlığı na gerek yok ülke batmış faizi ister çıkar ister düşür şemsiye açıldı birkere de içimiz de dönmese bari....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zotacing kullanıcısına yanıt

    Enflasyon üstünde faiz verilmesi görüşü uygulansa senin enflasyonuna göre %120 üstü yani %150 civarı enag enflasyonuna göre %60-70 faiz uygulanması gerekir bu durumda. Bunu da belirtmeleri lazım enflasyondan fazla faizi savunanlar


    Faizin artışı doları baskılamış olur. Akp bunu 19 sene uyguladı zaten sonuç çöken bir ekonomi sanayisi gerileyen bir ülke ( dolar baskılanarak)


    Fakat faizi indirmek için ateşleyecek doların olması lazım en az 5-10 milyar dolar ve birilerin açıklama öncesi faiz konuşmaması lazım. Bu yatırımcılarda beklenti yaratıyor ve piyasayı dengesizlestiriyor bu ayrıca manipülasyona girer




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 5 Aralık 2021; 15:41:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1.paragraf için yazayım boş kalmasın ek kısmını okumadım zaman kaybı olacagı belli...

    Akp döneminde uygulandı bu devamlı yazdık 3-4 seneden beri.Yurtdışından %1-2 faizle borçlanıp hazineye %15 sattılar. Hazine çok fazla dolandırıldı o nedenle diyorum zaten akp dönemi faizle ülke nasıl soyulur örnek gösterilecektir ilerde


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şunu çok merak ediyorum. Bu faizi kim yükseltti ?

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.