Arkadaşlar arabaların yol bilgisayarları yakıt tüketimi bilgisini hangi sensörden alıyor acaba.Benim tahminimce benzin borusundan gelen sensörden alıyor ama....Belki karbüratörlü araçlara da böyle bir sensör ekleyip,uygun bir elektronik devresi ile yakıt tüketimini öğrenebiliriz....Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?
bilgisi olan yok mu arkadaşlar.yol bilgiasayarı yakıt bilgisini hangi sensörden alıyor?
Bence yol bilgisayarı denilen zımbırtı yalan söylüyor
bence gaz basıncını devir ve vites ile oranlayıp bilgi veriyor...
sensörle falan alakası yok
eradnan ın söylediği mantıklı.
Çünkü yol bilgisayarları anlık ölçüm yapıyor.Mesela arabayı fulledin 500-600km yapman lazım.1. viteste 5000 devirde git 5 dk sana diyorki 100km gidebilirsin bu benzinle.5. viteste 3000 devirde git sana diyor 800km yaparsın bu şekilde kullanırsan.
quote:
Orjinalden alıntı: Can
tam olarak doğru söylemiyor bende dobloda 1 lt eksik söylüyor ama ekonomik kullanıma çok faydalı servise sordum nasıl işliyor diye şamandra dan bahsettiler lada lar ve tempralarda manifolttan alıyodu bunlar şamandrada olduğunu söylediler bana inandırıcı gelmedi
Yok hocam şamandıra olamaz.Şamandıra olsa anlık değişmez gösterge.Mesela ben dün fulledim depoyu 500 km gidersin diyor.Sakin sakin Gaziemire gittim dün 575km gidersin dedi.Akşam arkadaşlarlaydık biraz haşinleştik 350 km gidersin dedi.Bu sabah yine biraz uzun ve sakin yol yaptım 450 ye çıktı.Şamandıra olmasının imkanı yok.
şöyle olabilir.benzin deposundan motora giden boruda bir sensör vardır.Araç 5000 devirde giderken benzinin akış debisini hesaplar ve şamandıradan ne kadar benzin olduğunu bulur,buna göre ne kadar yol gideceğini söyler.Diyelimki 3000devirdesin akış debisi azalacağı için depodaki benzin daha geç zamanda biteceğinden daha fazla km gidebileceğini söyler.Benim tahmnnimce benzinle ilgili bir yerlerden alıyor ama....BAakalım bir bilen çıkar umarım...Eğer bir iki sensör eklenip yapılabilecek birşey ise karbüratörlü arabalara uygulandığında çok güzel olur.En azından ekonomik kullanım açısından....
quote:
Orjinalden alıntı: Can
+1
anlamıyoz diye atıyo oraya bi rakam iş bitiyor
Yaw yalan o icat bak ne güzel civicde yok
ARKADAŞLAR yakıt sensörü şamandra üzerinde buşunan bi sensörden sinyalleri alıyo ve buradan ecu(elektronik kontrol ünitesi)ye oradanda yol bilgisayarına gönderiyorrr....bugünkü ödevimdi üstüne geldi :))
Benim bildiğim motora giren havaya göre hesaplıyor. Kesin emin değilim. Ama kesin araçtan araca değişiyordur...
bu konuda inanabilirsin havayla ilgisi yok
Olabilir dün efsane avcılarında izledimde. Aynı şekil bilgisayar bağlıyolar klimalımı araç çok yakar penceresi açık gidenmi diye, bilgisayar klimalı araç daha az yakar fln diyo, ama önce benzini biten klimalı araç oluyor. Yorum olarakta bilgisayar hava akışını ölçtüğünden sapma olabilir fln fln diyolar ordan kaldı aklımda. Tabi bunlar dışardan bağladılar belki dedim araçtaki bilgisayarda aynı şekil ölçüyordur...
Kolay gelsin...
yalan olur mu hic yav. sadece biraz yanilma payi var o kadar. ortalamada ben bakiyorum hep deniyorum yol bilgisayari 7.5 ortalama cikiyor gercekte 7,8 litre yakiyor. her mazot alisimda deniyorum 0.2 ile 0.4 arasinda yanilma payi oluyor. ama anlik yakit tuketimini bilemeyecegim. ben genelde ortalama yakita bakiyorum.
tesekkurler kardesh
arada bir bilen birinin konusmasi bir degisiklik oluyor
quote:
Orjinalden alıntı: hewin.hewal
ARKADAŞLAR yakıt sensörü şamandra üzerinde buşunan bi sensörden sinyalleri alıyo ve buradan ecu(elektronik kontrol ünitesi)ye oradanda yol bilgisayarına gönderiyorrr....bugünkü ödevimdi üstüne geldi :))
bu ödevi benimle paylaşabilirmisin acaba... nasıl bir sensör bu bahsettiğin,yakıt borusuna mı takılıyor.ayrıca anlık tüketimiçin km bilgisinide dijitalolarak biryerlerden alması gerekecek.
quote:
Orjinalden alıntı: hewin.hewal
quote:
Orjinalden alıntı: qntrl
şöyle olabilir.benzin deposundan motora giden boruda bir sensör vardır.Araç 5000 devirde giderken benzinin akış debisini hesaplar ve şamandıradan ne kadar benzin olduğunu bulur,buna göre ne kadar yol gideceğini söyler.Diyelimki 3000devirdesin akış debisi azalacağı için depodaki benzin daha geç zamanda biteceğinden daha fazla km gidebileceğini söyler.Benim tahmnnimce benzinle ilgili bir yerlerden alıyor ama....BAakalım bir bilen çıkar umarım...Eğer bir iki sensör eklenip yapılabilecek birşey ise karbüratörlü arabalara uygulandığında çok güzel olur.En azından ekonomik kullanım açısından....
peki 1.viteste 5000 devirdeki menzil ile 5.viteste 5000 devirdeki menzil aynı mı sence? vitesin nerde olduğuda önemli
km bilgisinide ekleyerek hesaplarsa kaçıncı vites olduğuna gerek kalmaz sanırım
quote:
Orjinalden alıntı: nipp
quote:
Orjinalden alıntı: qntrl
peki 1.viteste 5000 devirdeki menzil ile 5.viteste 5000 devirdeki menzil aynı mı sence? vitesin nerde olduğuda önemli
En güveniliri kendin tahmin edeceksin, aracını bileceksin, nasıl kullanıldığında ne kadar yaktığını tahmin edeceksin, yakıt göstergesini bileceksin... Yol bilgisayarına güvenip uzun yolda çok kalan gördüm ben...