Şimdi Ara

Yokuşta hızlanmak vs düz yolda hızlanmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
431
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Bir arabanın hızlanmasında yokuş performansıyla düz yol performansı diğer arabalara kıyasla değişiklik gösterebilir mi?

Yani A aracı B aracını düz yolda geçip, yokuşta gerisinde kalabilir mi?

Buna bağlı olarak bir araç diyelim 180 beygir ama bu 180 beygire ulaştığı noktalarda bir kısıtlama söz konusu mudur, yani örneğin "5000 devirin üzerinde bu güce ulaşıyor" veya "kalkışta zayıf ama 3. vitesten sonra performansı artıyor" gibi olaylar var mıdır?

Umarım sorumu doğru ifade edebilmişimdir. Bilgili arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

• Torkunu alt devirlerde alan arac ust devirlerde alan araci yokusta her zaman gecer. Örnek turbo ve atmosferik.

Fakat atmosferik benzinli araç iyice hizini alip yokusa bagirtarak girerse turbo dizele/benzinliye kafa tutabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Mesela atmosferik araçlar ile turbo dizel araçlar örnek olarak verilebilir.

A aracı'nı 1.6 dizel 110 beygir 250 tork olarak alalım,
    B aracını da 1.6 atmosferik 125 beygir 150 tork olarak ele alalım,

Ağırlıkları da yakın olsun, fakat atmosferik aracın tork konvertörlü otomatik ya da cvt olduğunu ele alalım,

Atmosferik olan araç, torkunu genelde 4-5 bin devir üzerinde verir ve maksimum beygir gücünüde genelde 6.000 d/d civarında verir.

Turbo dizel araçlar ise torklarını genelde 1.500-1750'den 3.000 devir civarına kadar verirler, 4.500 devirden sonrası ise çoğunda boşa çevirme olur.

İki araçta aynı anda yokuşa girse, ya da yokuş yukarı kalkış yapsalar, atmosferik aracın, düşük olan torkunu, turbo dizel araca göre daha geç verdiği için geride kalması muhtemeldir.

Fakat düz yolda, 100 kilometreden sonraki hızlarda (şanzımanın değilde motorun beygirinin konuşacağı hızlarda), benzinli araç nispeten yavaş şanzıman ve düşük tork dezavantajı olmasına rağmen, kendinden 15 beygir düşük olan dizel aracı geçerken özellikle 160'dan sonra felan fazla zorlanmaz.

Neden böyle bir örnekleme yaptım çünkü benzer bir olay başıma geldi, ben 1.6 atmosferik otomatik civic kullanıyordum, arkadaşımda 1.6 dizel skoda octavia kullanıyordu, hafif bir rampaya neredeyse aynı anda dipgaz girdik, o birkaç boy önümde ilerlerken civic bağıra bağıra ama yürümeyerek çıktı yokuşu, fakat yol ileride düz olunca 150 160'tan sonra yakaladım ve geçerken 1.6 dizel çaresizdi O hızdan sonra da 15 beygir düşük güçte olan 1.6 dizelin pek bir şansı kalmıyor, anca 150 kg daha hafif olması lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abstraction -- 24 Kasım 2016; 18:45:21 >

• Kalkısta zayıf ama 3. viteste performansı artıyor mevzusu opelde var. Vites demeyelim de 2500 devrin altı cansız. Sadece devriyajla duz yolda bile zor yuruyor vectra. Ufak bi gaz hep istiyor.

• Tork ile alakalı ilksorduğun yokuşta hangisinin torku yüksekse o alabilir ama şöyle birşey var, 1.6 turbo benzinli ve 1.6 turbo dizelde durum değişebilir benzinli araç daha atak kalkış yapabilir, diğer durum ilk viteslerde ağır kalkması hem vites oranından hemde ilk kalkışta aracın daha çok güc harcamasındandır, araç haraket ettikten sonfa farklı davranabilir.

Tek önemli olan o andaki beygir gücü.
    En Yüksek beygir gücü demiyorum ama, o andaki üretilen güç.

2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.