Şimdi Ara

Anayolda yokuş aşağı fren yapmak ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
49
Cevap
0
Favori
3.515
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şehirler arası yollarda yokuş aşağı gaza basmak çok tehlikeliymiş çünkü ani birşey olduğunda frene bastığında araç takla atıyormuş . bende dedim olmaz öyle şey motorsitletmi bu fren yapınca arkası kalksın Yinede sizlere bir sorayım dedim ...

• Sehirlerarasi yollarin hemen hepsinde yol ve viraj durumuna gore max. surati gosteren isaretler var. Onlari da dikkate alarak giderseniz risk yasamazsiniz.
  • Yüksek hızda ani fren sırasında araç kaymaya başlayıp kontrolden çıkarsa takla atabilir.
  • aracın dengesini bozacak bir faktör yoksa (aşırı viraj, eğim, çukur, tümsek vs.) kazık fren dediğimiz hikayeyi yaşayan dengeli bir araç dümdüz kayarak durur, yaşanmıştır tecrübe ile sabittir

tabi orasının burasının ayarı bozuk bir araba dengeyi kaybedip yamulabilir fakat sadece bu yüzden takla atmak çok kolay olmasa gerek, yerden aşırı yüksek modeller daha eğilimli olabilir buna.
  • Boyle bir araban yoksa sorun olmaz

http://www.youtube.com/watch?v=e1D8k5i4wW8
  • @asas1200
    Zaten o tarz eğimin olduğu yollarda rampa sonunda mutlaka "Çıktığınız Vitesle İniniz" diye bir uyarı levhası vardır.

Tutup ta yokuş aşağı gaza basıp;sonra frene asılma diye..
  • Yok artık
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yokuş çıkarken vites değişimi
    11 yıl önce açıldı
    Rampa aşağı radar!
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: bucakli

@asas1200
    Zaten o tarz eğimin olduğu yollarda rampa sonunda mutlaka "Çıktığınız Vitesle İniniz" diye bir uyarı levhası vardır.

32 yaşındayım daha bu levhadan hiç görmedim.
  • Ön frene basarsan arabanın arkası kalkar boyuna takla atarsın Bisikletmi bu be Gaza basmış 140 150 ile gidiyosun yokuş aşağı fren gerektiğinde frene basarken 5 den 3'e çekersin olur biter.
  • quote:

Orijinalden alıntı: metalok

quote:

@asas1200

Ben de 23 yaşındayım.Bu tarz levhalardan 3 sefer gördüm.Biri Bursa'ya giderkendi 1999 senesinde.Hatta babama sormuştum niye böyle yazıyor diye..

Kalan 2'sini de Marmaris'e gitmiştim 2006 senesinde.Gidiş-dönüşte vardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bucakli -- 5 Mart 2010; 16:12:48 >
  • quote:

quote:

@asas1200

Genelde inişin eğim açısı daha dik olursa koyuluyor bu tabela...
  • quote:

quote:

@asas1200

zaten o uyarı kamyon gibi ağır vasıtalar içindir. düşük vites, o ağır araçların motor frenlemesi gibi bişeydir
  • Bütün araçlar için (ağır vasıta ya da otomobil) çıktığınız vitesle inerseniz hem yakıt tasarrufu sağlamış olursunuz, hem yüksek devir nedeniyle motordaki su devirdaimi arttığı için motorunuzu daha rahat soğutmuş olursunuz (gerçi yeni araçlarda pek böyle bir şeye gerek yok ama gene de iyidir) hem de motorun kompresyonunu kullanarak indiğini için gerektiğinde daha rahat fren yaparsınız...

Çıktığınız vitesle ininiz diye birçok yerde tabela bulunmaktadır. 32 senedir bunu görmemiş olan arkadaş sadece görmemiştir, olmadığı anlamına gelmez.

Yokuş aşağı hızlı giderken aniden fren yaparsanız işin içine bir sürü faktör girdiği için neler olacağını Allah bilir. Büyük ihtimalle kayarak durursunuz. Ya da panik yapıp sert hareketler yapar takla bile atabilirsiniz...
  • Lastikler tutundu da takla atması kaldı
  • quote:

Orijinalden alıntı: airea

Çıktığınız vitesle ininiz diye birçok yerde tabela bulunmaktadır. 32 senedir bunu görmemiş olan arkadaş sadece görmemiştir, olmadığı anlamına gelmez.

• Hatta yokuş yukarı gaza fazla yüklenmemek de lazım, ön taraf kafa kaldırınca geriye doğru takladda atılabilir :P

Aşırı yükseltilmiş bir jeep ve ultra extreme bir yokuş haricinde malesef bu olmaz. Ama yokuş aşağı gaza basınca yokuş sonunda ne yapacağını iyi hesap etmeli insan, malum yanlızca kediler 9 canlı....
  • Bizdede suzuki G.vitara var fakat babamda yılların şöförü şehirlerarası yollarda aşağıya doğru eğimli yollarda gaza basılmaz diyor bir fren yaparsan takla atarsın diyo atarmıyız atmaz mıyız ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheAltuns -- 5 Mart 2010; 17:41:51 >
  • Desem ayıp olur mu?

Nasıl bir sorudur bu?
  • Soruyu anladığım gibi değil de anlamam gerektiği gibi yorumlayayım.Yokuş aşağı gaza basılmaz,boşu boşuna fazladan yakıt tüketimi ve beraberinde bir takım sıkıntılar yaratabilir.Özellikle trafik varsa.Ha ben basarım,fren de yaparım takla da atmaz ama duruma göre değişir işte.

Size böyle birşey denmesinin asıl sebebi şudur;yokuş aşağı giderken aracın sahip olduğu kinetik enerji hızın karesiyle doğru orantılı olarak parabolik bir şekilde artar.Halk dilinde söylemem gerekirse;araç yokuş aşağı giderken çok daha çabuk hızlanır aracın sahip olduğu enerji belirli sürede bir öncekinden çok daha hızlı artar.Tabi bu enerjiyi karşılayacak olan;frenler,lastikler,süspansiyon sistemi ve aracın karoseri olacaktır ana olarak.Yokuş aşağı çok daha çabuk farketmeden yüksek hızlara çıkıldığından ani bir olay karşısında frene asılınır,tekerler araç Abs'li dahi olsa bu enerjiyi karşılayamayarak kayacaktır.Kayınca da araç kontrolden çıkacaktır.Üstelik yokuş aşağı aracın ağırlık merkezi zaten ağır olan motor tarafına,ön tarafa kayacaktır.Bu da arka tekerlerin kendini bırakmasını çok çok kolaylaştıracaktır.

Şimdi kaza anını gözümüzde canlandıralım;otobandasınız,hızınız 120km/h...Yolun eğimi arttı,yani yokuş aşağı gitmeye başladınız...Üstüne gaza biraz dokunayım heyecan olsun dediniz,hızınız 160km/h'e çıktı siz çok da farkına varmadan.Zaten otobanda yüksek hız kolay kolay hissedilmiyor boş olduğundan.Hafif bir viraja girdiniz ve aniden önünüze geyik çıktı,ne yapacaksın frene asılıp direksyonu kıracaksın.İşte burada yukarıda bahsettiğim faktörler devreye giriyor,teker kayınca kontrolu kaybediyorsun direksyonu da ona paralel olarak kırıyorsun tabi,ABS'nin hafif etkisiyle araç sözünüzü ne kadar tam olarak dinlemediyse de bir miktar daha doğrusu aracın kıçını atmasına yetecek kadar yön değiştiriyor araç.Kıçını attığı gibi devrilmeniz çok çok kolay oluyor ve sayısız takla atıyorsunuz.

Olay bundan ibaret,zaten bunlar hepimizin içgüdüsel olarak sahip olduğumuz bilgiler ama insan bazen deliliğin(Heyecanlılığın)etkisiyle göz ardı edilip tehlikeli bir olaya kalkışılınıyor.Mesela düşünün,yokuş yukarı çoğu kişi basmaktan korkmaz çünkü tüm fizik kuralları sizin lehinizedir.Bunu içgüdüsel ve birtakım deneyimle bilirsiniz.Açıkcası ben yokuş aşağı hızımı bile düşürürüm bazen.Ufak vitese alırım hem hayatımdan hem de yakıttan tasarruf etmiş olurum.

Ekleme:Ağırlık merkezi yerden yüksek olan araçlar(Arazi araçları,Pick-up'lar,kamyonlar,kamyonetler,minibüs,otobüsler)çok daha kolay takla atarlar.Bazen ESP bile kar etmeyebilir hızınız çok yüksekse...Kaldı ki çoğu araç ESP'siz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Derin Mavi -- 5 Mart 2010; 18:24:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: berk984

Boyle bir araban yoksa sorun olmaz

http://www.youtube.com/watch?v=e1D8k5i4wW8

Yürü be arkayı güzel hoplatıyor.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.