Gazı normalden biraz fazla ver kalkma ayarını debriyajdan ayağını çekeceğin seviyeye alış,rahat rahat kaldırırsın arabayı.
el frenini çek sonra normal kaldırıyomuş gibi ama biraz gazı fazla ver baktın araba gtü indiriyo indir el frenini gazla
yada
el frenini indir bi ayağın frende diğeri debriyajdayken frenden çek gazı ver ve bunları yaparkende debriyajdan ayağını kararınca kaldır
2. yöntem daha ilerliyen zamanlarda
El freni elinde olsun düğmeye basılı olarak. Hareket haline geçerken yavaş yavaş yumuşat.
quote:
Orjinalden alıntı: Emre654
El freni elinde olsun düğmeye basılı olarak. Hareket haline geçerken yavaş yavaş yumuşat.
Ayağında olcak hali yok ya
quote:
Orjinalden alıntı: MadDog1
Gazı normalden biraz fazla ver kalkma ayarını debriyajdan ayağını çekeceğin seviyeye alış,rahat rahat kaldırırsın arabayı.
nasıl yani gazı ver derken debriyaja basılıyken öteki ayağıyla deviri 3bine mi getirsinde sonra kalksın abouuww bu düz yolda bile arabayı geri atıyo yokuşta kesin girer arkadakine
quote:
Orjinalden alıntı: SeZa®
quote:
Orjinalden alıntı: farukaan
Vitesi 1 e al,bir ayağın frende basılı olsun,diğer ayağını debriyajdan yavaş yavaş çekmeye başla,tam araba titremeye başladığı anda ver gazı gitsin :)
kursda bu taktıgı kullanırsak ne olur
normali böyle zaten
Auto-Hold'a bas. Gaz ver, o kendi kalkar.
quote:
Orjinalden alıntı: İlahi Morluk
Auto-Hold'a bas. Gaz ver, o kendi kalkar.
Genelleme yapmışız
Bak hacı ben 12 yaşında araba sürmesine başladım 13 yaşında sürmeyi öğrendim şimdi 15 yaşındayım ve Malatyada caddelerde tek başıma geziyorum. İlk önce bi parkur alanı bulun tarla bag bahçede olur fark etmez yokuşlu olsun tabi :) Düz yolda gitmeyi ögrendiginde babana söyle dışarıya çıksın bi yerde beklesin sen 2-3 tur at kendi kendine çünkü kendinde güvenin olsun. Yokuşlu yere geldiginde 2 seçim türün var ikisinide ögren tabi. 1)Kolay olanıdır bu ayagında frende ve debriyajdeyken vitesi tak 1'e sonra elin el freninde sabit kalsın o dügmesini basılı tutarak havada kalsın frenden çek ayagını normal kalkış şeklini yaparken el frenini bırak. 2)Buda yarım debriyaj =) bundada ayagın fren ve debriyajdeyken vitesi 1'e tak ve yavaş yavaş debriyajı bırak ayagn frende yine araba hafif hafif titremeye başladıgında frenden çek ayagını ve gaza yüklen.
Bu kadar tabi bunlar alıştırmayla olur
Kolay gelsin
quote:
Orjinalden alıntı: Nitrojen.
Bak hacı ben 12 yaşında araba sürmesine başladım 13 yaşında sürmeyi öğrendim şimdi 15 yaşındayım ve Malatyada caddelerde tek başıma geziyorum. İlk önce bi parkur alanı bulun tarla bag bahçede olur fark etmez yokuşlu olsun tabi :) Düz yolda gitmeyi ögrendiginde babana söyle dışarıya çıksın bi yerde beklesin sen 2-3 tur at kendi kendine çünkü kendinde güvenin olsun. Yokuşlu yere geldiginde 2 seçim türün var ikisinide ögren tabi. 1)Kolay olanıdır bu ayagında frende ve debriyajdeyken vitesi tak 1'e sonra elin el freninde sabit kalsın o dügmesini basılı tutarak havada kalsın frenden çek ayagını normal kalkış şeklini yaparken el frenini bırak. 2)Buda yarım debriyaj =) bundada ayagın fren ve debriyajdeyken vitesi 1'e tak ve yavaş yavaş debriyajı bırak ayagn frende yine araba hafif hafif titremeye başladıgında frenden çek ayagını ve gaza yüklen.
Bu kadar tabi bunlar alıştırmayla olur
Kolay gelsin
Ver nitrojeni gitsin.
Daha geçen hafta öğrendim, debriyajdan ayağını yavaşça çek motorun sesi değişicek. Biraz daha çek,çok değil ama. Sonra frenden ayağını çekince bi bakcan araba kaymıyo,biraz fazla gaz vererek aracı kaldırcan. Ama gazı fazla ver yoksa gene stop edersin. Bide yolda öğrenmeye bak,sonuçta arabayı tarlada kullanmican. Çok arkadaşım var tarlada öğrenip normal yolda yolu ortalayamayan :)
Ayak frende iken debriyaja basılır,vites 1'e takılır,daha sonra ayağınız debriyajdan hafif hafif kaldıracaksınız,araba hafiften titreyecek (araç eski ise titreme daha çok olur),o sırada ayağınızı frenden kaldırıp gaza basacaksınız.Bir kerede beceremeyebilirsiniz (ben 3.de kapmıştım olayı),fakat sıkmayın canınızı,öğrenirsiniz.
@İlahi Morluk
Herkeste Auto-Hold yok.
Her arabada Auto-Hold yok mu? Nasıl olur?
Benim trafiğe çıktığım ilk arabada (77 model Anadol) el freni yoktu.Valla. İstanbul trafiğinde deve bağırtan yokuşlarında kaydırmadan kaldırmak ayrı bir heyecan fırtınasıydı.
Şimdi eloğlu yapmış Auto-Hold diye bir şey. Basıyorsun asfalta yapışıyor. Hiç heyecanı kalmadı.
yaf kimisi demiş yokuşta elfreniyle kaldırılırmı kursta problem olur ne problemi olcak ben ilk elfreniyle ögrendim yokuşta kalkmayı sonrasında kuzenim elfrensiz kaldırmayı ögrendi çekiom debriyajı araba titremeye başlıo stop etcek gibi böle o sırada frenden çekiom ayagı gaza hafif yükleniom araba zorlanmadan kalkıo elfrensiz ögrenme bide arabayı tutamazsın çarpma biyere hadi kolay gele...
lanet olsun.17 yaşındayım ve babam beni arabanın direksiyonuna dokundurtmuyor. büyü biraz diyor.
olmazsa bu yaz annem öğretcek bana
Vitesi D ye Al gaz ver git xD
Hocam bende öğrenciyim ve yeni yeni öğreniyorum..Ve arkadaşların dediği taktik'i zaten ben bulmuştum ve yaptım hiç sorun olmadan kaldırdım... Yokuşta durdurduğum zaman çekiyorum el frenini alıyorum vitesi 1'e ve debriyajı yarım çekiyorum daha sonra el frenini indirip gaza basıyorum hatta artık alıştım patinaj attırarak kaldırıyorumbabamla gözgöze geliyoruz... Bugün kavga ettik babamla, arabayı servise götürmüş 140 lira ödeyip çıkmış hepsi de benm biraz haşın ve hor kullanmamdan kaynaklanmış... Herkes size benim yaptığım yolu anlatmış, teorik olarak daha başarılı öğretilir ancak siz yinede kafanızda hayal edin ve yavaş yavaş yapın, ben hep öyle yapıyorum
quote:
Orjinalden alıntı: farukaan
Vitesi 1 e al,bir ayağın frende basılı olsun,diğer ayağını debriyajdan yavaş yavaş çekmeye başla,tam araba titremeye başladığı anda ver gazı gitsin :)
aynen budur.bir süre sonra ayağınız alışır sonra yarım debriyajda yapmazsınız.bunlar zamanla olacak işler..
el freni kesinlikle kullan böle ayagını debriyajdan yavasca cekerken gaz ver kavrama noktasına getir. zaten araba kendini belli eder böle ileri dogru gitme istegi sanki böle güçle yüklenmiş gibi olur. sonra o anda indir el frenini ama öle çat die diil bi de el frenini indirmek için kasıyım derken sakın gaza daha fazla basma valla öndekine girersin. tabi bunu yolda yapman için önce 1-) kendine boş bi yokuş bul sabahın köründe aynı yere git mesela 2-) önce arabanın burnu yokuş yukarı baksın öle kaldırmayı dene 3-) sonra geri, geri yokuşta kaldırmayı dene
Kolay Gelsin. bunları teklemeden yaparsan arabayı kaldırmayı çözmüşsün demektir
quote:
Orjinalden alıntı: Pretender
Ben yeni yeni öğreniyorum araba sürmesini. Yokuşta durduktan sonra arabayı bir türlü kaldıramadım. Yani kaldıramadım derken düzgün efendi şekilde kalkamadım. Bir araba stop etti bir kerede hayvan gibi patinajla kalktım. Nasıl düzgünce arabayı kaldırabilirim.
gün gelecek bugünleri anacaksın ve güleceksin kendine nerden biliyorsun dersen kendimden bende aynı senin gibiydim düşün eve geleceğim yerde trafikli bir yokuş vardı ben 4 km etrafından dolanıp düz yerden gidiyordum ey gidi günler allah yardımcın olsn kazasız belasız sürüşler.