Şimdi Ara

Yokuş aşağı boşta inmek, vitesle inmek (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
0
Favori
3.023
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yani hareket halinde, yokuş inerken, çıkarken(bu aptalca olurdu di mi) ya da düz yolda; motor ve tekerleklerin bağlantısını kesmek uygun değil diyorsunuz???

o zaman gidin volvo i-roll ve i-shift hakkında bilgi edinin biraz.
    rampa aşağı bile boşa atıyor yazılım.

Ama ozür dilerim yaaaa....
    Volvo dediğin ne ki, buradaki alimlerin yanında.

Hadi bilmişlik taslayalım biraz
    Aracınız düz yolda, istediğiniz sabit hızla gidiyor: vitesi boşa almanın anlamı yoktur, boşa alırsanız sürtünmeden kaynaklı kayıplar nedeni ile hız kaybedersiniz, durmak/yavaşlamak istemediğiniz sürece bir anlamı yoktur.
    Aracınız rampa yukarı gidiyor: yine vites boşa alınmaz, aksi durumda muhtemelen çişiniz gelmiştir, sağa çekmek üzeresiniz.
    Aracınız rampa aşağı: İşte burada 3 senaryo çıkıyor karşımıza
    1- Yolun eğimi, motor ve tekerlek bağlantıları kesildiğinde hızın korunmasını sağlayacak kadar değildir. Bu durumda motor ve tekerlek bağlantılarını kesmek hızınızı azaltır. Eğer böyle bir amacınız yoksa yakıt kaybınız olur çünkü tekrar hızlanmak için yakıt harcarsınız.
    2- Yolun eğimi, motor ve tekerlek bağlantıları kesildiğinde hızın korunmasını sağlayacak kadardır. Yani örneğin 90'la giderken rampa aşağı boşa sallarsanız hızınız ne artar ne azalır. İşte yakıt ekonomisini sadece bu noktada sağlarsınız. Zira boşa atılmadığında hızı korumak için "O DEVİRDE" motorun iç sürtünmesini yenecek kadar yakıt harcamak gerekir. Bunun rölanti ile arasındaki yakıt farkı aşağı yukarı %2'dir. Yani jargonu kullanıp "fitezi boşa sallıyorum" derseniz 2 km lik bir rampada (100km'de 5 litre yaktığınızı varsayarsak) 100cc yakıt tasarrufu edersiniz. Değip değmeyeceğini siz hesap edin artık. Her gün sabah işe gidip akşam eve gelen ve yılda 15-20bin kilometre yolu anca yapanlar için bir önemi yok belki ama yılda 2milyon km yol yapıyorsanız???? (oha günde 5000KM)
    3- Yolun eğimi vites boşa alındığında aracın hızlanmasını sağlayacak kadar fazladır. Bu durumda elbette yakıt ekonomisi sağlanır ancak araç sabit hızla kalmadığı için devamlı fren kullanma gereği duyulur retarder ve ishift+iroll gibi otomatik bir sistem kullanmıyorsanız trafik canavarı olma ihtimaliniz eğimle birlikte geometrik olarak artar.

Özetle arabanın üstüne çıktığında hayatının bebek çükü kadar bir kopilyaya bağlı olduğunu bilenler ile sürücülüğü ehliyet kartı ile denk görenleri aynı kefeye koymayınız.
    Son bir ekleme: Sabit hızda giden ve devrini almış bir arabayı durdurmak, aynı hızda giden motor ve tekerlek bağlantısı kesilmiş (yani boşta) bir arabayı durdurmaktan daha zordur. Kaynak: Demir Bükey ileri sürücülük teknikleri kursu 1992
    Yani 2nci madde sağlanırsa ve 3üncü madde ekstrem durumlarda boşa atarım. Siz ne yaparsanız yapın.!

Edit:imla, ekleme vesaire

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabitelli -- 3 Mart 2015; 15:08:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: rabitelli

Gelsin eksilerrr.... :D

Yani hareket halinde, yokuş inerken, çıkarken(bu aptalca olurdu di mi) ya da düz yolda; motor ve tekerleklerin bağlantısını kesmek uygun değil diyorsunuz???

O sistemler fren anında vitesi devreye alıyorsa?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yakıt tüketimi rölantideki gibi seyreder dense anlıycam, 0 ne ya motor çalışmıyo mu
  • Her zaman viteste inerim

• pcwolf28 P kullanıcısına yanıt
    ekleme yaptım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabitelli -- 3 Mart 2015; 14:47:09 >
  • rabitelli kullanıcısına yanıt
    Anlatış tarzın harika dostum

• quote:

Orijinalden alıntı: rabitelli

Gelsin eksilerrr.... :D

Hadi bilmişlik taslayalım biraz
    Aracınız düz yolda, istediğiniz sabit hızla gidiyor: vitesi boşa almanın anlamı yoktur, boşa alırsanız sürtünmeden kaynaklı kayıplar nedeni ile hız kaybedersiniz, durmak/yavaşlamak istemediğiniz sürece bir anlamı yoktur.
    Aracınız rampa yukarı gidiyor: yine vites boşa alınmaz, aksi durumda muhtemelen çişiniz gelmiştir, sağa çekmek üzeresiniz.
    Aracınız rampa aşağı: İşte burada 3 senaryo çıkıyor karşımıza
    1- Yolun eğimi, motor ve tekerlek bağlantıları kesildiğinde hızın korunmasını sağlayacak kadar değildir. Bu durumda motor ve tekerlek bağlantılarını kesmek hızınızı azaltır. Eğer böyle bir amacınız yoksa yakıt kaybınız olur çünkü tekrar hızlanmak için yakıt harcarsınız.
    2- Yolun eğimi, motor ve tekerlek bağlantıları kesildiğinde hızın korunmasını sağlayacak kadardır. Yani örneğin 90'la giderken rampa aşağı boşa sallarsanız hızınız ne artar ne azalır. İşte yakıt ekonomisini sadece bu noktada sağlarsınız. Zira boşa atılmadığında hızı korumak için "O DEVİRDE" motorun iç sürtünmesini yenecek kadar yakıt harcamak gerekir. Bunun rölanti ile arasındaki yakıt farkı aşağı yukarı %2'dir. Yani jargonu kullanıp "fitezi boşa sallıyorum" derseniz 2 km lik bir rampada (100km'de 5 litre yaktığınızı varsayarsak) 100cc yakıt tasarrufu edersiniz. Değip değmeyeceğini siz hesap edin artık. Her gün sabah işe gidip akşam eve gelen ve yılda 15-20bin kilometre yolu anca yapanlar için bir önemi yok belki ama yılda 2milyon km yol yapıyorsanız???? (oha günde 5000KM)
    3- Yolun eğimi vites boşa alındığında aracın hızlanmasını sağlayacak kadar fazladır. Bu durumda elbette yakıt ekonomisi sağlanır ancak araç sabit hızla kalmadığı için devamlı fren kullanma gereği duyulur retarder ve ishift+iroll gibi otomatik bir sistem kullanmıyorsanız trafik canavarı olma ihtimaliniz eğimle birlikte geometrik olarak artar.

Özetle arabanın üstüne çıktığında hayatının bebek çükü kadar bir kopilyaya bağlı olduğunu bilenler ile sürücülüğü ehliyet kartı ile denk görenleri aynı kefeye koymayınız.
    Son bir ekleme: Sabit hızda giden ve devrini almış bir arabayı durdurmak, aynı hızda giden motor ve tekerlek bağlantısı kesilmiş (yani boşta) bir arabayı durdurmaktan daha zordur. Kaynak: Demir Bükey ileri sürücülük teknikleri kursu 1992
    Yani 2nci madde sağlanırsa ve 3üncü madde ekstrem durumlarda boşa atarım. Siz ne yaparsanız yapın.!

Edit:imla, ekleme vesaire

+1
    Yol nasil davranmayi gerektiriyorsa oyle davranmali..Ben de bosa atmak yerine viteste inmeyi onerenlerdenim rampa asagi...3. maddedeki hususta ozellikle daha gerekli..2. ve 3. madde ozelinde soyle bir durum var; olay sadece frene basip yavaslama veya durma olayi degil..Eger viteste rampa inilecek olursa,viraj hakimiyeti ve refleks aninda yapilacak mudahale bakimindan daha kolaylik saglayacagini dusunuyorum..Aracin yola verecegi tepkiler vitesteyken baska bostayken baska sekilde ortaya cikar / bertaraf edilir..S.disi yollarda ve ozellikle bilmediginiz,onunu goremediginiz yollarda mumkun mertebe hizli inilen yokuslarda bosa atmamak daha dogrusu diyelim..Yoksa onunu gordugun otoyolda 10 km bosa at istersen,Ankara istikametinde Anadolu otoyolunda en az 9 en cok 13 km boyunca bosta gidebildiginiz bir bolge var..

• İşte bütün olay BU..!!!!
    Genelleme yapmadan, duruma ve deneyime göre davranmak.

Teşekkürler.
  • Boşta inildiğinde motor normal rolantide yaktığı yakıtı yakar ki ortalama bir araç için 0.6-1.2 lt/saat olarak değişir. Viteste inilmesi doğrudur özellikle yeni araçlarda ve anlık yakıt tüketimine bakarsanız 0 görürsünüz. Araç kendi ivmesinden kendi enerjisini üretir çünkü o zaman. Yani doğru olan; araç otomatikse de manuelse de viteste inmektir.

• Eger ki yokus sonunda frene basmayacaksaniz bosta inmek daha tasarrufludur.

Motor ic surtunmesi ve aktarma kayiplari motor devri arttikca artar. Rolantide 1 birim ise 2500 devirde 2 birim diyelim.
    Bosta inerseniz arabaniz misal 50 km hiza geri dusene kadar 2000 metre yol alacaksiniz. Bu 2000 metre boyunca motorunuz 0.5 lt/ 100 km gibi bir tuketim sergileyecek.
    Viteste inerseniz arabaniz ayni hiza dusene kadar misal 1000 metre yol alacak cunku kalan enerji (yukselmis) motor ic surtunmesine ve aktarma kayiplarina gidecek. Kalan 1000 metreyi duzde gitmek icin ise 4.5 litre/100 km gibi bir tuketim yapmaniz gerekecek.

Frene basarsaniz is degisir cunku motora harcamadiginiz enerjiyi fren ile atmis olursunuz.
  • carretera C kullanıcısına yanıt
    Ustte gecmis mesajimda belirttigim hususu tekrar edeyim; yol neyi gerektiriyorsa ona gore davranmali..Bosta inerken olasi stop etme halinde fren sertlesecek ve tutmayacaktir..Direksiyon hidrolik ise yine sertlesecek ve hakimiyet zorlasacaktir..Bu yuzden geregi gibi hareket etmeli..Viteste inmek oncelikli secim olmali..Bosta giderken eger arac cok hizlaniyorsa buyuk vites secimiyle viteste inmek..Bosa attiginizda arac hizini koruyor yani ne hizlanip ne de yavasliyorsa yolun durumuna gore viraj vb durumlari gozonunde bulundurarak bosta yada viteste inmek..Bosa attiginizda arac hiz kaybediyor ve yavasliyorsa bu durumda bosta inmek mantiklidir..Arac bostayken 100 kmde degil saatte yaklasik 0.7 lt tuketecek kadar yakit harcar..Yani bosta giderken 140 ile 5 km gitmekle 40 ile 5 km gitmek arasinda hizli gidilen lehine az tuketim gerceklesir..Sure kisa olacagindan dolayi..Genel yaklasim viteste gitmek,yolun durumuna gore hiz kaybinin cok olacagi noktalarda bosa atmak olabilir..Tecrube ederek ogrenilebilir..Bir noktaya dikkat cekeyim; araclar belli bir hizda giderken rejim sicakliginda calisan motor,bosa atildiginda yedigi ruzgarin etkisiyle hizla sogumaya maruz kalir..Devri daim rolantide ve radyator maksimum ruzgar yiyor..hizla soguyan motor tetmostati kapatir..Radyator iyice sogursa hararet iyice duser ve bu da yakit tuketiminin artmasi yani sira motora zarar da verebilir..Bu anlattigim uzun mesafe suratli gidilen bos vites hali..0 herzaman 0.7 den kucuktur..:)

• Şimdi anlamadığım bir nokta var. Viteste frenlemenin daha kuvvetli olacağı söylenmiş hep, motor freni kaynaklı olarak. Örneğin acil bir durumda direk debriyaj + köküne kadar fren yaparız. E bu durumda da debriyaja basmamizdan dolayı zaten motor ile tekerlek bağlantısı kesilmiş olmaz mi? Ani bir frenlemede kimse 'aman vites küçülterek duruyim da motor freni yapsın' demez heralde.

• arda0666 A kullanıcısına yanıt
    Panik fren disinda yapilan frenlemelerde,yani yavaslamak yada yavaslayarak durmak icin fren yapildiginda motor freninden faydalanmak ayak freninin yukunu azaltir..Balatanin ve diskin omru uzar..Elbette panik frende debriyaja basildigindan motor ve tekerlek baglantisi kesildiginden motor kompresyonundan faydalanmak mumkun olmaz..Hatta onemli bir nokta hangi viteste yokus cikarsaniz o vitesle inmeli..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0A14CAF8E -- 5 Mart 2015; 18:16:42 >
  • Fiteste

• Birkere yokuş aşağı boşa atmıştım araba birden stop edince direksiyon kitlendi frene 2 ayağımla bastım zor durdum. Sakın ha.

• quote:

Orijinalden alıntı: s3volcanfrais

Hangisi daha doğru, ya da güvenlidir?

Çok kişiye sordum, ortak bir cevap yok.
    Sizce?

Vitesle inmek arkadaşım boşta arabayı motor'dan kurtarırsın bagımsız lastikler döner ve hızlanır sonrası malum kaza ve benzeri şeylere sebebiyet verirsin tak araçı 2 vitese ayağın hafif frende olay bu boşta arabamı gider durduramazsın sonra duvar ne bileyim çarparsın allah korusun
  • Cok dikse vitesde in

• Yıllardır boşta gidiyoruz allaha şükür ne h100 ümüzün freni patladı nede başka bişey şimdi kızmayın 1-2 yle insek dişli oranı fazla araba çok bağırır 4000 devirde ne kadar yakacağını siz tahmin edin araçtan araca fark eder
  • Benim durumumda olanlar ne yapmalı? Her gün kullandığım bir yol var, hafif eğimli, çift şerit, asfalt kalitesi güzel, yayalar ile bağlantısı yok. Boşta gittiğimde 3 km boyunca gaza ve frene basmadan 70 km sabit hızla gidebiliyorum. Viteste inerken araç düşük ivme ile yavaşlıyor ve arada gaza dokunmak gerekiyor. Ben önceden bosta gitmeyi tercih ediyordum ama Son zamanlarda Viteste gitmeye başladım.

• Binlerce defa konuşuldu bu mevzu ama hala herkes ezbere konuşuyor. Bakın dik bir yokuşta veya yüksek süratte viteste inin. Çünkü herkesin dediği gibi boşta araç rölanti tüketimi gerçekleştirir ancak viteste hızınız sabit kalacak ya da artmasına izin verecek eğimde bir yokuş iniyorsanız tekerlekler şanzıman yoluyla motoru döndüreceği için tüketim gerçekten sıfır olacaktır. Aynı zamanda yine herkesin dediği gibi daha güvenilirdir. Ancak güvenlik meselesi değişmeksizin durumu şehiriçi düşük hızlarda ele alalım bir de. Bir yokuş iniyorsunuz viteste iken ayağınızı gazdan çektiğinizde hızınız düşüyor. Bu durumda sabit gaza basmak durumunda kalacaksınız. Çünkü motor freni sizi yavaşlatıyor. İşte böyle durumlarda boşa attığınızda aracınız daha az yakacaktır. Çünkü bir aracın rölantide yakacağı yakıt her şartta gaza basıldığında yakacağı yakıttan düşüktür.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.