Şimdi Ara

Yokluk - Hiçlik Düşüncesi ile Baş Etme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
1.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir gün bir hiç yani yok yani hicbirsey olacaginiz dusuncesi ile nasıl bas ediyorsunuz. Hayatiniz anlamsizlasmiyor mu bir gun yok olma dusuncesi sizi karamsarlığa sürüklemiyor mu ?

Şairler ve yazarlarda görülen ölüm yok olma korkusuna karşı koymanın bir yolu var mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 10 Mayıs 2017; 13:9:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Önceki konuya da yazdım, benim düşüncem bu yönde.

Hayır, aksine her şeyi aslında daha basit bir şekilde anlamlı kılıyor. Ölümü de anlamlı kılıyor. Bu sebeple üzerinde düşünülecek, baş edecek bir durum da kalmıyor.

Şöyle düşünün; dünyaya gelmeden önce neydiniz? Anne rahmine düşmeden önce, henüz bir insanın bedeninde sperm dahi olmadan önce, hatta onlardan da önce ve önce...? Yoktunuz, hiç'tiniz.

Bu düşünceye sahip olmadan önce, çok uzun yıllar önce dini bir görüş olan ölümden sonraki hayat görüşüne sahip idim. O zamanlarda hayat anlamsızdı. Hayata anlam yüklemeye çalışan bendim. Şimdikinin aksine bu ahiret hayatı inancı beni çok uzun yıllar boyunca karamsarlığa, depresyona sürükledi.

İnsanlar yokluktan var olur, tekrar yok olur. Her şey aslında bu kadar basit. Neden bir takım hayali şeyler ile bunu zorlaştırıyoruz asıl sorulması gereken bu. Bunun özünde korkular mı yatıyor yoksa sonsuza dek, fiziki dünyada olmasak dahi var olma arzumuz mu? (Şairler ve yazarlarda en sık rastlanan arzu)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• ölüm korkusu var mı sende ? korkuyon mu ölümden ?

korksan nolur korkmasan ne ? bigün öleceksin

karamsar olsan ne olur olmasan ne ?
  • madem bu karmasadan kurtulmak istiyorsun kurtulmak çok kolay

sosyal medyadaki intihar videosunu izlemiştim .. ölüm sonrası için şüpheleri vardı o kişinin . sanmıyorum zannetmiyorum şeklinde cümleler kuruyordu

seni testere nin tuzaklarına koymak lazım ve

ı wanna play a game diye baslayıp

hayatın kıymetini degerini inkar ederek şu yaşa geldin .. ölümle yüzleşeceksin şimdi ... bakalım yasamak için ne fedakarlıklar yapacaksın ne kadan istiyorsun dünyanın karmaşasını özleyecekmisin bakalım

live or die !!

his gift is LİFE ...

yasamak için ne kadan ileri gidebilecegini çok iyi biliyoruz

• Sahip olduğun bilinç evrensel bilincin ufak bir parçası yeteri kadar empati kurarsan ve hissetmeye çalışırsan başka canlı veya cansız bir varlığın hislerini deneyimleyebilirsin. Enerji yokolmaz dönüşür. Hiçlik aynı zamanda herşey ve sonsuzluktur.

Mümkünse kesinlikle ışıkların olmadığı şehirden uzak biryerde arkadaşlarla felan kamp yapın uzanıp gökyüzünü seyredin tüm o yıldızları görünce belki algılamak daha kolay olur.

• Bedenin güçten düşmesi az ya da çok olsun, buna maruz kalan, bir anlamda tanık olan kişi tarafından hem fiziksel hem de ahlaki bir acı olarak yaşanır; açıklanamaz çünkü sadece doğanın kayıtsızlığının bir sonucudur.

Yaşlılar belki bir şeyi kesin olarak bilirler: Yaşlılığın, çocuklukta dendiği gibi "atla deve olmadığı"nı. Yaşlılık egzotizm, yani hiçbir şey bilmeyenlerin başkalarına uzaktan bakması gibidir. Yaşlılık diye bir şey yoktur.

Yaşlılığın içinde yüzdüğü zaman, geçmiş olayların düzenli bir şekilde birikmesinin toplamı değildir. Palimpest bir zamandır, yeniden kullanılmak için kazınan parşömenlerde eskiden kalan yazıların çıkması gibidir. Her yazılan tekrar bulunamaz ve en eskiden yazılanları gün ışığına çıkarmanın en kolay olduğu da olur. Alzheimer hastalığı, unutmanın doğal bir süreci hızlandırmasından başka bir şey değildir, öyle ki dayanıklı imgeler, yani en sadık imgeler, çocukluktan kalanlar olur. Buna sevinelim ya da üzülelim, bu tespit bir parça acımasız da olsa kabul etmek gerekir: Herkes genç ölür.

Marc Auge-yaşsız zaman

• Ölümün sonunda hiçliğe veya döngüye inanıyorsan her gününü daha iyi geçirmelisin.Yani seni buna ateşlemeli.Asıl sıkıntı sonsuz hayatta bence.Madem sonsuz neden yataktan çıkıyorsun ki?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Oğlum hatırlatıp hatırlatıp durmayın yeter
  • Şarap benlik kaygusu bırakmaz sende
    Çözülmedik bir düğüm kalmaz beyninde
    İblis bir kadeh şarap içmiş olaydı,
    Secdeye yatardı Adem'in önünde.

Şarap iç, yıkansın, aydınlansın için;
    Bu dünya, öbür dünya silinip gitsin!
    Gel ömrün yele gitmeden tadına bak
    Cana can katan suyun, ıslak ateşisin.

Daha nice büyük göreceksin kendini?
    Hep varlık yokluk mu düşündürecek seni?
    Şarap için şarap: Bu ölüm yolculuğunda
    Bulamazsın sarhoş uykulardan iyisini.

ÖMER HAYYAM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pallad -- 10 Mayıs 2017; 21:33:31 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Citizen'in Pengueni

Ölümün sonunda hiçliğe veya döngüye inanıyorsan her gününü daha iyi geçirmelisin.Yani seni buna ateşlemeli.Asıl sıkıntı sonsuz hayatta bence.Madem sonsuz neden yataktan çıkıyorsun ki?

Ben de buna katılıyorum, yokluğun içinde hiç olmazsa zevk almaya bakalım her şeyden yok olana kadar.

Ayrıca kabullenmek de en iyi başa çıkma yöntemidir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 200 yıl yaşasam bana yeter

• Evet anlamsızlaştırıyor. Hele hele hayattan keyif alamamaya başladığında "Bir son versem mi" dedirtmiyor değil.
  • Kişisel zevklere tapan ortak ülküye değere sahip olmayan topluluklardaki bireyleşmenin sonuçlarından biri. Diğer insanlarla senkronize olamayışın , bir organizmanın parçası bilinç yoksunluğunun bazı sonuçları olacaktır. Batı düşüncesinin bize sunduğu gibi insan salt birey olarak düşünülmez doğasına aykırı.

Bir de bu şekilde olanlar mümkünse yüksek seviyeden insanlarla kendilerini bir tutmasın. Eskiden büyük düşünürler sadece sosyal ortamın popüler olduğu dönemlerde yalnız kalmayı seçtiler, bu yaşadığı dönemlere göre büyük bir karardı. Şimdi artık yalnız kalmak da dönemimizde popüler bir durum bu da yalnızları diğerlerinden ayırmaz.

psikoloğa felan görünün

• Hiçlik düşüncesi adamın iflahını keser. Şu anda aksini beyan edenlerin çoğu gençler ve psikolojik olarak ölümü kendilerinden çok uzak görüyorlar.( Gerçi ben de gencim ) Ancak bir daha konuşamamak, koku alamamak, hiçbir şeyin tadını alamamak, düşünememek, sabah serinliğini teninde hissedememek , bir daha kitap okuyamayacak olman, sevdiğin bir oyunu oynayamayacak ya da sevdiğin bir filmi izleyemeyecek olman, kimseyle konuşamayacak olman kısacası her şeyinle birlikte yok olacak olmanın düşüncesi her türlü korkudan üstün gelir bana göre. Ve kendimizi kandırmayalım, bu şekilde düşünüldüğünde hayat dediğin şey çok komik ve anlamsız kalıyor. Neden insanlığa yararlı bir iş yapasın ki? Sonsuzlukla kıyaslandığında belki de 1 milyon yıl sonra yani bir saniye sonra yok olacak insanlar için neden çabalayasın? Neden iyilik yapasın? 70 yıl sonra yok olacaksın. Neden yolda dayak yiyen bir kadına yardım edip başını belaya sokacaksın? Neden kötülük yapmayacaksın? Kötülük işine geliyorsa neden çalmayacaksın, neden yağmalamayacaksın neden tecavüz etmeyeceksin. 70 yıl sonra bir buluşma olmayacak, 70 yıl sonra yargıçlar sana hesap sormayacak. Ortalama 70 yıl sonra hiç olacaksan neyin ne anlamı var?

• quote:

Orijinalden alıntı: MANGUTAY

Hiçlik düşüncesi adamın iflahını keser. Şu anda aksini beyan edenlerin çoğu gençler ve psikolojik olarak ölümü kendilerinden çok uzak görüyorlar.( Gerçi ben de gencim ) Ancak bir daha konuşamamak, koku alamamak, hiçbir şeyin tadını alamamak, düşünememek, sabah serinliğini teninde hissedememek , bir daha kitap okuyamayacak olman, sevdiğin bir oyunu oynayamayacak ya da sevdiğin bir filmi izleyemeyecek olman, kimseyle konuşamayacak olman kısacası her şeyinle birlikte yok olacak olmanın düşüncesi her türlü korkudan üstün gelir bana göre. Ve kendimizi kandırmayalım, bu şekilde düşünüldüğünde hayat dediğin şey çok komik ve anlamsız kalıyor. Neden insanlığa yararlı bir iş yapasın ki? Sonsuzlukla kıyaslandığında belki de 1 milyon yıl sonra yani bir saniye sonra yok olacak insanlar için neden çabalayasın? Neden iyilik yapasın? 70 yıl sonra yok olacaksın. Neden yolda dayak yiyen bir kadına yardım edip başını belaya sokacaksın? Neden kötülük yapmayacaksın? Kötülük işine geliyorsa neden çalmayacaksın, neden yağmalamayacaksın neden tecavüz etmeyeceksin. 70 yıl sonra bir buluşma olmayacak, 70 yıl sonra yargıçlar sana hesap sormayacak. Ortalama 70 yıl sonra hiç olacaksan neyin ne anlamı var?

Ya yok olmazsan ,,Bir de böyle düşün,, Sence hangisi daha korkunç olurdu yok olmakmı yoksa ölüm sonrası hayatın olması mı,,Düşünsene bi an için bir yaratıcı var ve o sana emir ve yasaklarını gerçekten de bir kitap olarak göndermiş ve sen hicbirine uymamıssın? Hangisi daha korkunç olurdu, hiçlikten gelip 50 sene yaşayıp hiçliğe gitme korkusu mu , yoksa inanmadığın ölüm sonrası yaşamın o gün geldiğinde bir anda karsına dikilmiş olması mı,,Hangisi daha ürpertici,,

• quote:

Orijinalden alıntı: cevaba123

quote:

Orijinalden alıntı: MANGUTAY

Hiçlik düşüncesi adamın iflahını keser. Şu anda aksini beyan edenlerin çoğu gençler ve psikolojik olarak ölümü kendilerinden çok uzak görüyorlar.( Gerçi ben de gencim ) Ancak bir daha konuşamamak, koku alamamak, hiçbir şeyin tadını alamamak, düşünememek, sabah serinliğini teninde hissedememek , bir daha kitap okuyamayacak olman, sevdiğin bir oyunu oynayamayacak ya da sevdiğin bir filmi izleyemeyecek olman, kimseyle konuşamayacak olman kısacası her şeyinle birlikte yok olacak olmanın düşüncesi her türlü korkudan üstün gelir bana göre. Ve kendimizi kandırmayalım, bu şekilde düşünüldüğünde hayat dediğin şey çok komik ve anlamsız kalıyor. Neden insanlığa yararlı bir iş yapasın ki? Sonsuzlukla kıyaslandığında belki de 1 milyon yıl sonra yani bir saniye sonra yok olacak insanlar için neden çabalayasın? Neden iyilik yapasın? 70 yıl sonra yok olacaksın. Neden yolda dayak yiyen bir kadına yardım edip başını belaya sokacaksın? Neden kötülük yapmayacaksın? Kötülük işine geliyorsa neden çalmayacaksın, neden yağmalamayacaksın neden tecavüz etmeyeceksin. 70 yıl sonra bir buluşma olmayacak, 70 yıl sonra yargıçlar sana hesap sormayacak. Ortalama 70 yıl sonra hiç olacaksan neyin ne anlamı var?

Ya yok olmazsan ,,Bir de böyle düşün,, Sence hangisi daha korkunç olurdu yok olmakmı yoksa ölüm sonrası hayatın olması mı,,Düşünsene bi an için bir yaratıcı var ve o sana emir ve yasaklarını gerçekten de bir kitap olarak göndermiş ve sen hicbirine uymamıssın? Hangisi daha korkunç olurdu, hiçlikten gelip 50 sene yaşayıp hiçliğe gitme korkusu mu , yoksa inanmadığın ölüm sonrası yaşamın o gün geldiğinde bir anda karsına dikilmiş olması mı,,Hangisi daha ürpertici,,

Hiçlik daha baskın benim için. Azapta da olsa bir varlığın olur hiç olmazsa.
    Not: Mazoşist değilim.

• Hayatimda aldigim kararlarin, yaptigim seylerin sorumlulugunu daha cok hissetmeme sebep oluyor. Baska bir hayat yok zira. Zevklerimden daha cok keyif aliyorum ama hatalarimdan da daha fazla uzuntu duyuyorum.
    Bana gore hayat " Bir gun olecegim, her sey bitecek. O halde bunun sonuna kadar kiymetini bileyim" mottosu ile yasanmali. Dindar insanlar icin de bu boyle hatta. "yarin olecekmis gibi ibadet et, hic bir zaman olmeyecekmis gibi calis" muhabbeti yani.
    Evrende minik bir nokta olusumuz, yaptigimiz pek cok seyin 200 sene sonra hic bir anlam ifade etmeyecek ve unutulup gidecek olusu; bugun facebook'taki profillerin tamaminin 100 sene sonra olu insanlar olacak olmasi depresif gercekler gibi gorunse de; onemli olan zaten bu realiteye ragmen zevk alabilmek. Olunce altin icinde yuzecegim, super guzel hurilerle oynasacagim vs diluzyonuna inanarak sanal bir mutluluk yasamayi ben de isterdim ama malesef.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Aynen. O yuzden dusunmuyorum bile. Insani tutacak oyalayacak birsey bulmak daha iyi gibi

• İnsan, hiçliği tahayyül edemediği için hiçliği varlığın bir formu olarak düşünüyor ve hata yapıyor. Düşüncelerinize dikkat edin, siz de bunu fark edeceksiniz. Hiçliği bir varlık formu gibi gördüğü için insan, sonsuz karanlık, azap vs. gibi şeylerle veya kötü anılarla özdeşleştiriyor yok olmayı. Oysa hiçlik dediğiniz şeyde bunların hiçbiri yok. Hiçbir kötülük, acı, keder, ızdırap veya mutluluk, sevinç, neşe yok. Olmayan bir şey üzerine düşünmenin de olanağı olmadığı için hiçliği düşünmeye, anlamaya çalışmanın hiçbir mantıklı yönü yoktur. Çünkü insan sadece var olan şeyler üzerine düşünebilir. Hiçliği düşünmeye çalıştığı zaman varacağı hiçbir sonuç olmayacaktır.

• Yokluk varlığın varken eksilen yonudur. Benim varlığım varken bana kıyasla yoku ispat etmek için en az 2 ençok 3 kişi lazım. bi şey ancak bu şekilde bana yoksun diyebilir. Yani sen yoksun demek en fazla 3 kişinin yaratılmasını gerektirir. Bunu yapan sana yoksun demiştir. Bu 3 kişi varlığı tartışması için yaratılmamıştır. 4. Kişi yokluk kavramını aşar zira yoku tartışan kişi haddi sşıp acaba var olabilir mi diyen feylosofhane bi tavra girmiş ve konumunu çatlatmıştır. İslam dışı felsefe budur. 4. Kişi bakımından yokluğun ötesi varlık mıdır hiçlik mi?

Bi şey sizi yok ettim demek için en fazla 3 kişi yaratmışken o değil siz 4 olursanız yokun içinden çıkan olarak var olursanız bu varlık sizin yokluğunuzun varlığıdır.

İlahın yok dediği şeyin bi fazlası eskiden yoktu şimdi hiç mesabesine duştu şeklinde okunur.

Demek ki ilahi katta bi şeye bi şey oğretilirken oluşan anne baba evlat denen yapı var ve bunlar yok nedirin konusu.

İlahi katı gormedik ancak neyin tartışıldığını bilebiliyoruz. Bu bi vahiy mi? Bu vahyi yaratılışı gereği duymamış eskimo afrika kabilesi uyesi bi kişi yok mu?

Bu lisan evrensel değil mi?

İlahın yokluğa delail için yarattığı şey artarsa hiçliğe gider denirse ilahın var dediği bi şey nasıl olabilir. Bunu 3 u 4 yapmadan düşünmek felsefe değil tefekkurdur ve caiz olandır.

Halbuki biz ilahi kattan bi emir de vermedik de bizi duyan şeytanlar mı var? Bizi dinleyene gokten atımlık taşlar(ilim) duşurup o şeytanları taşlayacağız.

Gezegenlerin ışınımı ilim yani şeytanı taşlamalık yapılardır. İnsan ben çok tatlı bi kuran dinledim içimizde bizi 4 yapan beyin ilahın var ettiği şey bu diyerek hakkında ileri geri konuşmuş dedi.

Ben bi kata kulak misafiri oldum da bana vahy geliyor gibi idi ancak muhattap alındığımdan değil dediler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 18 Mayıs 2017; 11:50:37 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.