Şimdi Ara

Yetkili Servise Gitme Zorunluluğuna Son

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
3
Favori
3.415
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2007 yılından beri yürürlükte olan bir yasa var.Adı da Blok Muafiyet Yasası.

Bu yasa sayesinde araçlarınızın periyodik bakımları için yetkili servise gitmek zorunda değilsiniz.Gideceğiniz özel servisin TS 12047 belgesine sahip olması gerekiyor.

Bakımalarınızı bu özel servislerde yaptırsanız bile aracınızın garantisi devam ettiği sürece yine de yetkili servise gidip garanti şartları altında aracınızda ki sorunlar giderilmek zorunda.

Vatandaşlarımızın çoğunun bu yasadan haberdar olmaması nedeniyle garantisi devam eden aracının bakımları için illa yetkili servise gitmek zorunda olduğunu hissediyor fahiş işçilik ve

malzeme parası ödemek zorunda kalıyor.

Konu hakkında deneyimleri olanlar yaşadıkları durumları anlatabilirlerse foruma uğrayanlar daha fazla bilgi edinmiş olabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NDT Man -- 8 Mayıs 2016; 16:20:44 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu konuyu araştırmıştım daha önce, yasa geçerliliğini koruyor.
    Bu belge Bosch,Mobil Oto Servis ve Speedy gibi kurumsal servislerde var.

Speedy Bölge Müdürü ile yaptığım telefonla görüşmede bana anlattıkları aynen şu şekilde;

Garantisi bitmemiş bir aracı bu belgeye sahip bir Speedy servisine götürdüğünüzde garantisi bozulmuyor.
    Fakat aracınızı daha sonra garanti kapsamında yetkili servise götürdüğünüzde servis başka bir serviste işlem yapıldığı için
    aracınızı garanti kapsamından çıkartıldığını söyleyebiliyor.
    Bu durumda siz Speedy servisini aradığınızda şirketin avukatları yetkili servise garanti yasası ile ilgilili bir uyarı gönderiyor.
    Yetkili serviste "afedersiniz yanlışlık oldu, aracınız garanti kapsamı bozulmamıştır" diye sizinle iletişime geçiyor.
  • Bilgi için sağolun, acaba hangi özel servislerde var merak ettim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgi için teşekkürler.İlk kez bu bilgiyi öğrendim.

• Benim bulunduğum yerde, bu belgeye sahip bosch car servis var. 120 bin bakımı için öylesine bir fiyat alayım dedim, daha kaput açılmadan "trigeri değiştirecez abi" dediler arabadan inmeden yetkili servise gittim. triger zinciri değişmedi. Ben fiat yetkili servislerinden çok memnunum. marmaris'te yetkili olmadığı için denizli ve muğla'da yaptırıyorum bakımlarını ikisi de farklı kişilere ait yetkili servisler ama işlerini çok iyi yapıyorlar. her şeyden önce kurumsallık var. Belki büyük şehirlerde bu belgeye sahip kurumsal yerler vardır.
  • Evet @NDT Man arkadaşımızın dediği doğrudur. Fakat Türkiye'de yanlışım yoksa düzeltin TS sertifikasyon programından geçmiş ve her sene düzenli kalite auditinden geçen bosch auto service gibi birkaç firma dışında çoğu özel servisin bırakın bu belgeyi, konu hakkında ufak bir kulak doygunluğu bile yokken ve olanların da fiyatının yetkili servisden aşağı yanı yokken garanti sürecinde hala yetkili servislere mahkumuz😳

Edit: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hamza_007 -- 8 Mayıs 2016; 16:52:17 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sanayiye gideceginize yetkili servise gidin daha iyi. en azindan karsinizda resmi bir muhattap bulursunuz.
  • Özel servislere de güven olmuyor

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar araştırdıklarıma ve internette verilen bilgilere göre belli standartları karşılamış yani servislerin TS 12047 belgesine sahip olması gerekiyormuş.

Ben yasayı tam olarak incelemedim ama en azından aracın garantisi devam ettikçe yetkili servise gitme gibi bir zorunluluğumuz olmadığını öğrendim.

Bilemiyorum belki sıradan bir tamirhanede de aracımızı tamir ettirebilir,bakımlarını yaptırabiliriz.Bunu net bilemiyorum.

Bu durumdan haberdar olupta olumlu-olumsuz başından bir şeyler geçmiş arkadaşların da yardımı olursa daha fazla bilgiye sahip olabiliriz.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yasal garanti sure ve km. 2 sene yada 50 bin sanırım. 2 sene kesin km emin değilim. Diğer garantilerden yararlandirmazlar. VW iyi niyet Hyundai Fiat Honda 5 yıl gibi garantileri unutun. Çoğu yetkili servis bile ucuz parça peşindeyken ozeller Çin malı muadil parça kullanır. Abi orijinal gibi derler. Başıma geldi biliyorum. Orijinal mi diye sorarım kesinlikle orjinal dediklerine marka sorduğumda anlatmıştım. Servis ile arasında %5-8 arası fark vardı.
    Not plaza yerine ağır pahalı bakımları için sadece yetkili servis olan satış olmayan yerlerden fiyat alın.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten çoğu arabada garanti iki yıl. Neye kasıyorlarsa... Ts belgesi alacak özel servis gene haşırdatır, gene haşırdatır... Birşey değişmez.

En temizi aracın garantisi biter bitmez yetkili servise uğramamaktır. Bugüne kadar sanayideki düzgün ustalar beni bir kere bile haksız çıkarmadı. Çoğu, yetkili servisin baktığından daha iyi bakıyor. Yetkili servisin bildiğinden daha iyi biliyor.

Ancak Ford, Chevrolet, Fiat gibi bazı markalarda sanayiye gitmek saçma oluyor. Sanayi ile yetkili arasındaki fiyat farkı %20'yi geçmiyor. Arabalar gayet belli, bodos arabalar. Tamiri basit, parçası ucuz. O zaman servise devam...

Ama bendeki Subaru mesela... Ankara'daki yetkili servisin bir şey bildiği yok. Aşırı pahalı. Normal bakım 800TL'ye çıkıyor. Sanayide 300TL. Balata değiştirirsen 1100'ü buluyor. Disk değiştirirsen yedin ayvayı... Üstelik arabayı da bildikleri söylenemez. Hep aynı örneği veriyorum: Bizim araba ilk çelik kayış CVT'li araba. Bakım klavuzunda "CVT yağı 60.000km'de bir değişir" diyor. Sanayiye gittim. CVT yağı değişecek diye bekliyorum. Bizim usta "değişti o" dedi. Ankara'daki yetkili servisi aradı sordu. Onlar "biz geleni değiştiriyoruz" dedi. Sonra "ben bunu güncellenmiş Subaru servis klavuzunda okumuştum ya, bu böyle değil" dedi, ki söz konusu sistem üyeliği isteyen paralı bir platform ve İngilizce.

Tabi ne yaptı? Güvenilir servis olan Cadde'yi aradı. Onlara sordu. Onlar "Subaru'nun CVT yağ değişimini iptal ettiğini, zorunlu haller dışında değiştirilmemesi gerektiği direktifini aldıklarını" söyledi. Bunun üzerine bizim usta Ankara'daki yetkili servisi tekrar arayıp, "Subaru'dan servis düzenlemesi gelmiş, inceleyin, CVT yağ servisi iptal edilmiş" bilgisini verdi. Kısaca Ankara'daki yetkili servis bizim ustadan öğrenmiş oldu...

O yüzden ben "kurumsal kimlik, kocaman servis, çağ kahve, tepeden arabamı izleyeyim, servis alanına giremeyeyim, bik bik bik" artistliklerine kanmıyorum. Arabaya usta bakar. Yetkili serviste de, sanayide de. Yetkili serviste usta aldığı eğitim ve güncelleme bilgileri kadar olaya hakimdir. Sanayide usta araştırdığı kadar olaya hakimdir. Şahsen her zaman çok araştıran ustanın işine daha çok güvenirim. Kimse kusura bakmasın.

Sanayi sizin için hala eli yağlı ustaların arabaların altına yattığı bir alan gibi gözüküyor olabilir. Ancak düzgün ustalar günümüzde arabalara dokunmuyor bile. Onlar yaptıkları araştırmalar ve karşılaştıkları zilyon farklı duruma geliştirdikleri çözümlerle bir bilgi bankası görevi görüyorlar. Çırağa şunu yap, bunu yap, bunu sök, şunu tak, direktif veriyorlar. Bu ustalar en az bir yabancı dil biliyor oluyor, çoğu üniversite mezunu ve senden benden çok kazanıyorlar.

Özetle kime gideceğinizi bileceksiniz efenm. Sanayide arabasına göre güvendiğim 10-12 usta var. Bunlara gitmiş bir arabayı almayı bin kere tercih ederim. Çünkü arabanın seceresini bu ustalar çok daha iyi döker. Hangisi patlak, hangisi değil bilirler. Çoğunun ilgi alanı olan arabalar konusunda bir yetkili tecrübeleri vardır. Ya yetkili servisten, ya distribütörlükten ayrılmalardır, dolayısı ile çok fazla bağlantıları vardır. Kendi alanı olan arabayı kendi bilmese, yetkiliye sordurur, İstanbul'a sordurur, belli başlı 3-4 şehirde de kendi arabasına bakan özel servisleri tanır, onlara sordurur, 5 dakikada beğendiğin araba patlak mı değil mi öğrenir.

Siz sanayiden tırsadurun, burada su çok güzel. Ancak sanayinin büyük çoğunluğu çöptür, orası kesin. Ustanı bileceksin aga. O kadar.

• Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Chevrolet aveo 30bin bakımı için y.servis 650 lira fiyat çekti. Dışarıda 180 liraya yaptırdım. Ha bide standart bakim periyodu.

Diğer markalarda durum ne bilmiyorum

• Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    sondan ikinci paragraftaki kapağı sevdim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Huseyin-ZST

Bahsettiğiniz olay doğrudur fakat doğru ustayı bulduktan sonra.

Hayatında sanayi görmemiş sıfır araba alıp üzerinden 4-5 sene geçtikten sonra sorunlarla boğuşan biri sanayiye gittiğinde her uğradığı dükkanda soyulur, bu bir gerçek.

Ayrıca yapılan işin garantisi yoktur dükkandan çıktıktan sonra parça işçilik garantisi hak getire,yetkili serviste ortalığı ayağa kaldırırsın , bazı durumlarda garantiyi yetkili serviste yerine getirmez fakat yeri bellidir olay çıkmasını, diğer müşterinin ürkutulmesini istemez , bir avukata başvurduğunuzda elimizde geçerli bir belge olur.
    Eğer gerçekten haklıysan er geç hakkın sana teslim edilir.

• servisin tek iyi tarafı resmi olması yoksa serviste ustaya verdikleri parayı iyi usta bi kaç günde kazanıyor. Serviste usta değil hiçbiyerde dikiş tutturamamış ustacıklar var. honda crv full servise giden birinin servis faturalarını inceledim 7- 8 bakım her faturada farklı yağ konulmuş 0-30 dan 10-60 kadar ne arar var. Fren balataları bik l
    bosch takılmış. Yani adamın niyeti bozuksa hertürlü ...

• MERHABA,
    Arkadaşlar sanayii için iyi hoş şeyler dionuzda, herkesin elinin altında ustalar yokki.
    Mesela sanayiden usta bulma konusunda tip verebilirmisiniz.Aklıma ilk geleni
    söyliyeyim mesela; ben seçici ve ayrıntılara dikkat eden biriyim. Milletimide tanıyorum
    tam tersi. Birisine gidip sorsan tanıdığın usta var mı diye, direk yaptığı işe bakmadan sırf
    numarası var diye yada tanıdığı için sizi yönlendirir. Bilfiil kendi aracını bile bırakmış olsa
    iyi yapmışmı işini diye bakıp araştırmaz.
    Gerçi şuda var; araçtan anlayamayızki. Sadece sürüyoruz. Usta işini yapsa bile düzgün yapıp yapmadığını
    nasıl anlıcaz, anlayamayızki.
    Bu doktorun ameliyatı nasıl yaptığını bilmek gibi. İki kere kıl dönmesinden aynı bölgeden(malum yer) ameliyat oldum.
    Herif orayı kratere çevirdi. Şimdi 1 saat aynı koltukta oturamıyorum. Ama bu işi yapamadığındanmı yoksa gerekli olduğundanmıdır
    ben bilememki nerden bileyim. Sanayii ustalarıda böyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jubeii -- 8 Mayıs 2016; 21:32:10 >

• O belgeye sahip olan kaç servis var acaba onu bulmak lazım ki kolayca veriliceğini de sanmıyorum.

• yetkili servise gitmeyen sanayiye gidiyor zaten, özel servise gideceğine yetkili servise gider
  • tse almayi kolay danan tipler var o belge nedir ne sartlara gore verilir firmaya iso belgesi almak bile ne kadar zor

• sanayiye giren araç almazmış... Niye yetkili servistekiler insan da sanayidekiler ne? Sanayilerde ne ustalar var yetkili servistekileri 10a katlar 5e böler
  • Bu zamana kadar her işimi yetkili serviste yaptırdım. Kesinlikle sanayiye girmem, girmiş arabayı da almam.

2012 yılında Peugeot 3008 in bakımı 180 liraya yaptırdım.

2014 yılında yine sıfır aldığımız C maxın bakımını 240 liraya yaptırdım.

2015 yılında Vw passat dizel otomatiğin bakımını 450 TL ye yaptırdım.

Özel servis olsa 250 lira alacak zaten. En azından iç dış yıkayıp teslim ediyorlar. Yemeğimi yiyorum, çayımı içiyorum, test sürüşü yapıyorum vs.

Şimdi 1.2 Symbol iş aracım için 350 lira fiyat aldım. Yine yetkili serviste yaptıracağım.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.