Şimdi Ara

Yerli ve Milli Yazılım Ne Demek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir yazılımı yerli ve milli yapan temel unsur nedir? Yabancı firmalara tonla para ödememek mi yoksa kaynak kodlarının güvenilir Türkler tarafından geliştirmiş olması mı? Çünkü bildiğiniz gibi kimse sıfırdan yazılım geliştirmiyor. İlla ki önceden geliştirilen kütüphanelerden faydalanıyor. Haberlerde sürekli bu vurgulanıyor ama konsepti tam anlayamadım.

• kontrolün sende olması demek. mesela ABD üretimi F-16 yazılımında öyle bir kodlama varmışki olası bir savaş halinde biz o uçaklar ile ABD uçaklarına ateş açamıyormuşuz. işte Türk yazılımcılar bu yazılımı silip yerine yerlisini yapınca artık ABD savaş uçağına da ateş edebileceğiz. yani kontrolü ele almak demek yerli ve milli yazılım.
  • başka bir örnek İsrail yapımı HERON casus uçakları elde ettiği görüntüleri önce israil e sonra bizim genelkurmay a gönderiyordu.
    TSK Heronlar ile testip ettiği teröristler vurmak için uçak kaldırdığı an İsrail teröristlere haber uçuruyordu saklanın Türk uçakları geliyor diyorlardı. bizde boş dağları taşları bombalıyorduk. boşa bomba ve kurşun atıyorduk.

Ama artık yerli SİHA larımız var,nokta atışı yapıyor hiç sektirmiyor. teröristlere haber uçuran FETÖ cülerde kalmadı. o yüzden pkk rahat raharet edemiyor artık.
  • ABD'ye Osmanlı tokadını yapıştırıyoruz demek
  • Merhaba,

Oncelikle yazilimlar icin farkli lisanslamalar var. Bunlari temel olarak acik ve kapali kaynak kodlu olarak ikiye ayirabiliriz.

Acik kaynak kodlu yazilim, adi uzerinde kodlarini herkesin gorebildigi sekilde lisanslanmis olan yazilimlardir. Genelde bir vakif ( foundation icin en yakin Turkce kelime bu sanirm ) tarafindan yonetilirler. Bu kodlarda vakfin onayiyla degisiklik yapilabilir ( hatalarin, aciklarin giderilmesi gibi ) ya da bu kodlari kopyalayip ( fork ) uzerinde degisiklik/ekleme yaparak kendi projenizi gelistirebilirsiniz. Burada yine farkli lisanslar devreye giriyor kimisi diyor ki benim projemden fork yaparsan yaptigin degisiklikleri de halka acmak zorundasin vs. vs.
    Detaylar icin buraya bakabilirsinizhttps://opensource.org/licenses

Programlama dilleri arasinda java gibi populer acik kaynak kodlu platformlar mevcut. Bu durumda sizin sorunuzun kismi cevabi olan ilk onceden gelistirilen kutuphaneler vs. acik kaynak kodlu olarak temin edilebilir.
    Yine linux tabanli isletim sistemleri de genelde ayni mantik ile calisiyor.

Yerli ve milli yazilim nedir konusuna geri donersek, bana gore ( herhangi bir resmi otorite degilim, 18 yillik yazilimciyim sadece ) lisanslamasi ( acik ya da kapali kaynak kodlu farketmez ) Turk sermayeli sirketler tarafindan yapilmis yazilimlar yerli ve millidir. Bu yazilmlarin gelistirilmesi icin kullanilan araclar ya da calistirildigi ortamlar/platformlar yukarida belirttigim yerli/milli konsepti dahilinde olmayabilir.

Savunma sistemlerinin yazilimlari, calistigi platformlar ( isletim sistemi, donanim vs. ) ise isin bambaska boyutu. Malesef bu konuda profesyonel bir tecrubem yok fakat yukaridaki arkadasin belirttigi gibi mis, muslu pek cok sehir efsanesi mevcut olsa da teknik olarak o yazilimlari silip yerine yenisini yapmak mumkun olmayabilir.

• PTT Messenger sanırım dediğiniz tarife uyuyordu hocam
  • Yerli ve milli yazilim hukumetin bir miktar yandas sirketle birlikte yurtdisina cokca lisans parasi giden yazilimlari biraz kopyalayarak, biraz degistirerek turkiyede sifirdan yapmasi isi oluyor.

Tabi sifirdan derken elbette bazi kutuphaneler, yabanci programlama dilleri kullanilmiyor demek degildir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    "Mustafa"da yeni olan ne?
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Louis Van Gaal

PTT Messenger sanırım dediğiniz tarife uyuyordu hocam
    PTT Messenger zebrachat isimli var olan bir uygulamanin koplayanip degistirilmesi ( fork ) ile yapildi. Her ne kadar lisansi PTT'ye ait olsa da kullanilan platform yerli degil. Araba alip kaportayi degistirip, model marka yerine Turkce yazmakla benzer bir durum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bestanealtcizgi

PTT Messenger zebrachat isimli var olan bir uygulamanin koplayanip degistirilmesi ( fork ) ile yapildi. Her ne kadar lisansi PTT'ye ait olsa da kullanilan platform yerli degil. Araba alip kaportayi degistirip, model marka yerine Turkce yazmakla benzer bir durum.

Alıntıları Göster
    Valla yazılım bana çok uzak bir şey , hatırladığım kadarıyla ptt messenger bu profile uyuyordu ama açıklama yapmışşınız bilgilenmiş oldum bende çok teşşekür ederim

Dmekki yerli ve milli yazılımımız yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: Louis Van Gaal

Valla yazılım bana çok uzak bir şey , hatırladığım kadarıyla ptt messenger bu profile uyuyordu ama açıklama yapmışşınız bilgilenmiş oldum bende çok teşşekür ederim

Dmekki yerli ve milli yazılımımız yok

Alıntıları Göster
    Var, hem de pek cok yerli ve milli yazilimimiz var. En basitinden kullandiginiz bankacilik uygulamlarinin hemen hemen hepsi bu kategoride. Yerli ve milli yazilim yapmak cok da buyuk dert degil. Esas dert yurt disina ihrac edebilecegimiz ya da yurt disindan ithal ettiklerimiz yerine koyabilecegimiz yazilim yapabilmekte.

Bununla beraber Pardus isletim sistemi gibi acik kaynak kodlu linux'u alip Turkiye'nin ihtiyaclarina gore paketleyip yeni dagitimlar yapmanin da gayet faydali oldugunu dusunuyorum.

• Herşey zaman ve para meselesi.

Bir projeye başlandığında zaman sınırı konuluyor veya zaman tükenmiş oluyor. Böyle olunca da hazır kütüphane kullanmak gerekiyor. Oysaki deseler "şöyle bir yazılım olsun, ne zaman biterse" o zaman kodun tüm satırları %100 yerli ve milli olur. Sonuçta o kütüphaneleri yapan yabancılar da aynı yoldan geçtiler. Onlar da zamanlarını ayırdılar çünkü ekonomik sıkıntıları veya başka dertleri bizimki kadar yoktu veya destekleri daha çoktu (atıyorum yaşadıkları ortam, eğitim kalitesi, ...)
  • Sıfırdan yazılım yapılmıyor diye birşey yok. Bu bahsettiğiniz bilgisayarlar için, akıllı telefonlar için evet sıfırdan yazılım yapılmıyor olabilir gelinen bu noktada. Ama mesela çamaşır makinesi, roketler, proses kontrol eden cihazlar, otomobilin kontrol üniteleri, savaş uçağının yazılımı vs. bunların içinde bulunan aygıtlar mikrodenetleyici/mikroişlemci olarak ifade edilir. Kimisinde windows çalıştıracak kadar güçlü olmayan ama linux çekirdeğini(linux insanlığa mal olmuş birşeydir ve açık kaynak kodludur) koşturabilen işlemciler bulunur. Genellikle bu cihazlar amaca özel hizmet etmek üzere programlandığından sıfırdan programlamak gerekir.

Yani bu noktada yerli ve milli yazılım derken buralara atıf yapılabilir. :)

Not: Çamaşır makinesi üreten bir fabrikanın Ar-Ge departmanında yazılımcı olarak çalışıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

Herşey zaman ve para meselesi.

Bir projeye başlandığında zaman sınırı konuluyor veya zaman tükenmiş oluyor. Böyle olunca da hazır kütüphane kullanmak gerekiyor. Oysaki deseler "şöyle bir yazılım olsun, ne zaman biterse" o zaman kodun tüm satırları %100 yerli ve milli olur. Sonuçta o kütüphaneleri yapan yabancılar da aynı yoldan geçtiler. Onlar da zamanlarını ayırdılar çünkü ekonomik sıkıntıları veya başka dertleri bizimki kadar yoktu veya destekleri daha çoktu (atıyorum yaşadıkları ortam, eğitim kalitesi, ...)
    Pek alakasi yok bu soylediklerinizle. Zaman, proje yonetimi vs. bambaska konular.

Bir yazilimin her satirinin en basindan Turk yazilimcilari tarafindan yazilmasinin pratikte yerli ve millilik uzerine hic bir faydasi yok. Ornegin siralama algoritmalarindan herhangi birisini hazir kutuphane yerine bastan yazarsaniz pratikte bunun yerli ve milli konseptine ( ki bence mantikli makul bir yaklasim degil ) hic faydasi olmadigi gibi bosuna zaman kaybidir, tekerlegi yeniden kesfetmektir. Ornegin yerli araba yapilacaksa buna sifirdan tornavida, pense uretmekle baslamak gibi.

Yazilimda ya da herhangi baska bir teknoloji alaninda patent alinabilecek kisimlari yapabilmek onemli. Her satirin bastan yazilmasinin marjinal faydasi yok malesef.

• ozbey08 kullanıcısına yanıt
    Bu bilgi mantıklı, saçma bulmuyorum. Yine de kaynak isterdim askeri bi yerden. Hep duyuyoruz bu tarz şeyleri yıllardır, ama açıkçası doğrulayan görmedim hiç.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kril

Bu bilgi mantıklı, saçma bulmuyorum. Yine de kaynak isterdim askeri bi yerden. Hep duyuyoruz bu tarz şeyleri yıllardır, ama açıkçası doğrulayan görmedim hiç.
    doğruluk payı bu proje üzerinde çalışırken intahar süsü verilerek öldürülen 10 larca ASELSAN mühendisi.
    bu mühendisler organik hoşaf ürettikleri için öldürülmediler herhalde.
  • ozbey08 kullanıcısına yanıt
    Her şeyin kontrolüne sahip olan amerika yazılımı silmene karışamıyor yani
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozbey08

doğruluk payı bu proje üzerinde çalışırken intahar süsü verilerek öldürülen 10 larca ASELSAN mühendisi.
    bu mühendisler organik hoşaf ürettikleri için öldürülmediler herhalde.

Alıntıları Göster
    ASELSAN kendi açıklama yaptı ölümler ve mühendislerin çalıştıkları projeler arasında bağlantı olmadığı ile ilgili. Hatta uzun uzun açıkladı, proje sadece 1-2 mühendis üzerinden yürümez, çok fazla kişiye bağlı olduğunu, üç beş kişinin eksilmesi ile projelerin sabote edilemeyeceğini falan. Video idi sanırım, denk gelirsem atarım. Yani tabi Amerika gelişmemizi falan istemez, doğru. Ama bazı şeyler efsane.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kril -- 20 Ağustos 2018; 19:56:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kril

ASELSAN kendi açıklama yaptı ölümler ve mühendislerin çalıştıkları projeler arasında bağlantı olmadığı ile ilgili. Hatta uzun uzun açıkladı, proje sadece 1-2 mühendis üzerinden yürümez, çok fazla kişiye bağlı olduğunu, üç beş kişinin eksilmesi ile projelerin sabote edilemeyeceğini falan. Video idi sanırım, denk gelirsem atarım. Yani tabi Amerika gelişmemizi falan istemez, doğru. Ama bazı şeyler efsane.

Alıntıları Göster
    ASELSAN yöneticilerinden ne söylemesini beklerdin. ABD bizim mühendislerimizi öldürttü demesini mi? bunu söylesek zaten ABD ile aramız bozulurdu.
    o yıllarda bu projeler gizli yürütülürdu, öyle açık bir proje değil yani. o yüzden proje yazılımı üzerinde çalışan mühendis sayısı parmakla gösterilecek kadar az olması gerek. sen devlet olarak gizli kapaklı iş yapıyor olsan kalabalık ekiple bir iş yürütür müsün?

• Yerli ve milli yazılım savunma sanayiinde olan bir kaygı, (sivilde ciddi olarak öyle bir arayış yok). 90lı yıllarda savunma sanayiinde çalışmış biri olarak şunu söyleyebilirim: eğer yerli, milli diye diretmezsek birkaç emekli askerin kurduğu aracı, danışman, komisyoncu şirket herşeyi ithal ediyor ve Türk mühendislerine yapacak hiçbir ciddi proje çıkmıyor, know-how tecrübe oluşamıyor. Bizim askerin ABD teçhizatını kullanmaktan şikayeti yok aslında, zaten herşey Nato standardları prosedürleri dahilinde, kafana göre sistemler arayüzler falan yapamıyorsun.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: seyfi84

Yerli ve milli yazılım savunma sanayiinde olan bir kaygı, (sivilde ciddi olarak öyle bir arayış yok). 90lı yıllarda savunma sanayiinde çalışmış biri olarak şunu söyleyebilirim: eğer yerli, milli diye diretmezsek birkaç emekli askerin kurduğu aracı, danışman, komisyoncu şirket herşeyi ithal ediyor ve Türk mühendislerine yapacak hiçbir ciddi proje çıkmıyor, know-how tecrübe oluşamıyor. Bizim askerin ABD teçhizatını kullanmaktan şikayeti yok aslında, zaten herşey Nato standardları prosedürleri dahilinde, kafana göre sistemler arayüzler falan yapamıyorsun.
    84 doğumlu değil misin?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.