|
Türkçe olması enfes oldu.. Day 1 geliyor.. |
|

2 Mobil,
1 iOS
Popüler Konular listesinde
|
Türkçe olması enfes oldu.. Day 1 geliyor.. |
|
|
bence de sony'nin bir yapay zeka firması ile anlaşıp tüm oyunları anlık istenilen dile ceviren bir yazılımı konsolun kendisine gömmesi lazım. Bu iş firmalara bırakılmamalı. Hem firmalar kazanır hem sony. |
|
|
God of War: Laufey’in Yönetmeni Hayranların Şüpheci Yaklaşımı, Yeni Fikirler ve Phranque The Cube Hakkında Konuşuyor Ariel Lawrence, devam eden God of War serisinin yeni ve farklı bir bölümü için Santa Monica Studio’nun vizyonunu ortaya koyuyor. ![]() PlayStation’ın State of Play etkinliğinin en dikkat çeken haberi, God of War serisinin yeni bir oyunu oldu. Ancak Santa Monica Studio, Kratos’un en yeni macerasını tanıtmak yerine, adından da anlaşılacağı üzere odağını kendi başına bir kahraman ve savaşçı olan Faye’ye kaydıran ve 2018 tarihli God of War yeniden başlatma oyununun olaylarına paralel bir hikâye anlatan God of War Laufey’i duyurdu. Beklendiği gibi, bu yeni yönelim karşısında heyecan ve öfke gibi her türlü tepki görüldü. Ancak Santa Monica Studio için Laufey, uzun zamandır seriyi genişletmek ve bildiğimiz God of War'ı zenginleştirecek yeni ve farklı hikayeler anlatmak için heyecan verici bir yol olarak görülüyordu. Oyunun yönetmeni Ariel Lawrence ile oyunun duyurusu, aldığı tepkiler ve stüdyonun bu son oyunuyla ulaşmayı umduğu hedefler hakkında konuştuk. GameSpot: God of War’un kimliği pek çok kez değişti ve Laufey muhtemelen en köklü değişimlerden birini temsil ediyor. God of War, sizin ve Santa Monica Studio için ne ifade ediyor? Ariel Lawrence: Seride uzun süredir çalışıyor ve bu evrimlerin çoğunu bizzat yaşadıktan sonra şunu söyleyebilirim: Bu oyun, bolca fantezi ve şiddet içeren destansı bir hikâye anlatıyor, ancak özünde hâlâ son derece insani ve kişisel bir hikâye yatıyor. Çoğu insan Kratos'u tek bir şekilde, öfke dolu biri olarak görür, ancak bunun altında gerçek bir insan vardı. Bizim için ise, farklı konsollarla zaman içindeki bu evrimi görmek ve bu hikaye anlatımına ne gibi yeni şeyler katabileceğimizi, bu savaş deneyimine ne gibi yeni şeyler katabileceğimizi düşünmek önemliydi. Ayrıca, insanların belki de daha önce görmediği mitolojik bir dünyayı gösterebilmek ve bu sürpriz ve keyif duygusunu yaşatabilmek de önemliydi. Laufey'in seriyi eskiden olduğu halinden uzaklaştırdığına dair bir his var; ki bu, birçokları için şiddet ve biraz da maço tavırları anlamına geliyor. Bu değerlendirme hakkında ne düşünüyorsunuz ve bu endişeleri yatıştırmak için ne söylemek istersiniz? Yani, tanıtım için gösterdiklerimizden biraz daha fazlasını biliyorum; bu yüzden bana göre Faye’de kesinlikle şiddet var ve o buna muktedir. Bence asıl mesele, Faye’de bir savaşçı nasıl görünür? Ve bu, Kratos’taki bir savaşçının görünümünden biraz farklı. İkisi de farklı boyda ve yapıda insanlar, ama bence ikisi de aynı derecede güçlü ve yetenekli. Bana göre Faye'deki şiddet seviyesi, “işi halletmek için ne gerekir?” şeklinde. Yani birini ortadan kaldıracağı zaman, “bunu mümkün olduğunca hızlı ve temiz bir şekilde halletmenin yolu nedir?” diye düşünüyor. Daha fazla şiddet de olacak. Kratos bir Spartalı generaldi. Hâlâ bir taktikçi ve benzeri özelliklere sahip, ama bence o daha çok bir “duvar” gibi durma yeteneğine sahipken, Faye farklı boyut ve şekillerde canavarlar ve tanrılarla mücadele edecek, bu yüzden fiziksel gücünü farklı bir şekilde kullanacak. Dolayısıyla bence bu, ikisinin de güçlü yanlarını en iyi şekilde ortaya koymak anlamına geliyor. Faye, Kratos ve Atreus'a olabildiğince çabuk yardım etmek istiyor. Bu yüzden, dünyayı ve karşılaşacağı engelleri aşarak istediğine ulaşmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacak. Faye, ayakları biraz daha hızlıdır. Faye devasa bir varlıktır, halkının koruyucusuydu, Kratos’tan önce Leviathan baltasını kullanıyordu ve esasen [Kratos’un temsil ettiği] canavarı evcilleştirmişti. Sence neden Faye’in yetenekleri konusunda hâlâ şüpheler var? Herkes hikayelere kendi dünya görüşüyle yaklaşır, bu yüzden pek çok insanın bunu söylemesine neyin sebep olduğunu bilmiyorum, ama Faye'in kesinlikle sizin dediğiniz kadar yetenekli olduğunu düşünüyorum. Faye ve Kratos'un başa baş mücadele ettiklerini, hayatları boyunca ortak olduklarını ve birbirlerini önemsediklerini biliyoruz. O, Faye'i yetenekli bir savaşçı olarak görüyordu ve Faye de onda değişim yeteneği görüyordu. Diğer insanların bu konuda neden varsayımlarda bulunduklarını bilmiyorum, ama onun oldukça yetenekli olduğunu biliyorum. Keder, intikam ve şiddet döngüleri, tematik olarak Kratos'un hikayesinin önemli bir parçasıydı, ancak bu oyun farklı olabilirmiş gibi geliyor. Faye'i hangi tematik yolculuğa çıkarmak istiyorsunuz? Bence hem Faye hem de Kratos’un geçmişinde, keşke farklı şekilde gelişseydi diye düşündükleri olaylar yaşandı. Faye, Devlerin koruyucusuydu, ama bu durum Devler için pek de iyi sonuçlanmadı. Bu yüzden bence Faye’in yolculuğunun bir parçası, tüm bu olayları yol boyunca sindirmek ve Kratos ile Atreus’a nasıl yardım edebileceğini bulmak. Ve onun dönüşümünün bir sonraki adımı ne olacak ve bununla nasıl başa çıkacaksınız? Bunu Kratos'ta da çok gördük; neye doğru gidiyor? Onu bu şeyleri yapmaktan alıkoyan nedir? Ve öfkesini ve kederini, ailesiyle olan ilişkisini ve eskiden kim olduğu ile şu anki halini sindirmek zorunda kaldı. Bence Faye, bir savaşçı olarak, belki başlangıcı biraz farklı olsa da, önünde benzer bir yolculuk var. Ama yine de, bence [bu] hakkında hikayeler anlatmaya devam edebileceğimiz bir karakter. Kratos, hayatının büyük bir bölümünde öfkenin vücut bulmuş haliydi. Bence birçok insan bunu onun aracılığıyla kendilerinde hissediyor, bu yüzden insanların onun yokluğuna bu kadar içgüdüsel bir tepki vermelerinin büyük bir nedeni bu. Bu duyguları, bunu yapmaları için orada olan bir karakter aracılığıyla dışa vuramama ihtimali var. Ancak belki de Faye aracılığıyla başka duyguları dışa vurma fırsatları olabilir. Faye'in en çok temsil ettiği ve kendini ifade etme yeteneği için bu seriye gelen insanlar için bir bağ noktası olabilecek duygu sizce nedir? Bence Faye için asıl mesele, en iyi ve en güçlü halimize ulaşmamızı engelleyen şeyin ne olduğunu anlamak ve bu engelle yüzleşmek. Ama aynı zamanda insanların Kratos’un yanlarında olmayacağından korkmamaları gerektiğini düşünüyorum. Remake'ler geliyor, Kratos için anlatılacak çok daha fazla hikaye var ve umarım herkes onun son birkaç oyunda gösterdiği gelişimi sürdürmesine izin verir. İçinde her zaman başa çıkması gereken bir yönü olacak, ama hepimiz büyüyor ve yeni hikayeler anlatıyoruz. God of War serisindeki ilk büyük devrim ve oyunun gidişatını değiştiren anın ön saflarında olmanın baskısını hissediyor musunuz ve başarınızın serinin gelecekteki gidişatına nasıl zemin hazırlayabileceğini düşünüyor musunuz? Bu oyunları geliştirirken, ilk God of War’dan beri – o zamanlar pek çok harika aksiyon oyunu Japonya’dan çıkıyordu – her seferinde biri “Ah, bunu yapmamalısınız çünkü oyunlar böyle yapılmaz” dedi. Sanki “Bir Amerikan stüdyosu bunu başaramaz” deniyordu. Ve sanırım her yeni bir şey denediğimizde, içten, dıştan vb. birileri “Oh, bunun iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum” derdi ve bu, ekibin ilerleyip denemeler yapabilmesi için kişisel bir meydan okuma haline gelirdi; “Tek kameraya geçemezsiniz. Oğlunu oyuna dahil edemezsiniz. Bunların hiçbirini yapamazsınız” dediklerinde, işte bu bir meydan okumadır, eğlencenin bir parçasıdır. Ama çoğu zaman sadece en iyi hikayeyi nasıl anlatacağımızı, oyuncular için en iyi ve en eğlenceli deneyimi nasıl yaratacağımızı düşünüyoruz. Bir şey duyurduğumuz bu anlarda, sanırım bu bize bu konu üzerinde biraz daha fazla düşünme şansı veriyor, ama çoğu zaman sadece “Bunu nasıl mümkün olan en iyi deneyime dönüştürebiliriz? Hikayeyi daha iyi anlatmak için ne yapmamız gerekiyor?” diye düşünüyoruz. Ve bu gelişmelerin her biri, oyuncuların bu deneyimi bizim istediğimiz şekilde yaşamasını sağlayan hikaye anlatım araçlarını, oyun araçlarını vb. gerçekten yönlendiriyor. Yeniden başlatma döneminden Ragnarok'a kadar kullanılan araçlar büyük ölçüde aynı, değil mi? Laufey gibi bir oyunun, yeni araçları güvenli ve farklı bir şekilde tanıtma imkânı yarattığını ve bunları [ileride] tekrar kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz? Bence Laufey için, özellikle Everywhen konsepti, mitolojileri bir araya getirme ve tanrılar için bu ötesindeki dünyayı keşfetme açısından, bu... bir kısıtlama değil, elimizde olan birçok farklı yoldu. Bazı yerlerde sıfırdan başlayabilirdik, bu yüzden bence bu, ekibin yaratıcı risk almayı göze alması ve keşfetme konusunda kendini güvende hissetmesi için harika bir fırsattı. Çünkü Kratos ile 20 yıllık bir keşif yolculuğumuz var; bu deneyimler bizi nazikçe belirli bir yöne yönlendiriyor ve onunla birlikte gelişebiliyoruz. Ama bence Faye için yeni bir yere gitmek, sanki bir pencere açıp içine atlayıp nereye varacağını görmek gibiydi. Ancak Laufey karakterinin büyük bir kısmı, Yunan destanından edindiğimiz tüm deneyimlere dayanıyor. Yunan efsanesi ile İskandinav efsanesinin bir araya geldiğinin kanıtlarını görebilirsiniz; bu, bebeği banyo suyuyla birlikte atmak gibi bir şey değil. Ancak savaş ve animasyon açısından çalışabileceğimiz farklı bir fiziksel yapıya sahip olmak ve bunu düşünmek, bize yaptığımız her şeye bir mesafe koyup “Bu, Laufey'in hikayesini anlatmamıza yardımcı olacak bir araç mı?” diyebilmemizi sağladı. Everywhen, serinin tamamen orijinal ilk ortamı. Mevcut mitolojiyi temel alarak oradan yola çıkmak yerine, nasıl oldu da sıfırdan bir şey yaratmaya karar verdiniz? Birçok kişi God of War'ı mitolojinin yeniden anlatımı olarak görürken, bu oyun ise mitoloji yaratıyor. Umarım kimse Kratos'u örnek göstererek Yunan mitolojisi sınavlarından kalmaz [güler]. Bence bu bizim için her zaman mitolojinin bir uzantısı ya da yeniden anlatımı oldu [ve biz de şöyle dedik]: “Bizim bildiğimiz bu, ama siz bu diğer kısımları bilmiyordunuz.” Yani Kratos için bu her zaman vardı. Faye and the Everywhen için de aynı şeyi yapıyoruz; artık farklı mitolojilerin bir araya geldiğini görebiliyoruz, ama bu karakterleri de tanıyoruz. Hâlâ aynı mitolojik geçmişe sahip olacaklar ve ondan yola çıkarak gelişecekler, ama artık bu karakterlerin bazılarının orada tam anlamıyla insanlar olarak nasıl etkileşime gireceğini görebiliyoruz. Neden adı Everywhen? Orada zamanın biraz tuhaf işlediği hissi uyandırıyor. Hiçbir sürprizi bozmak istemem ama bence [Everywhen] bize tüm zamanın ve hiçbir zamanın bir arada olduğu, ölümlü dünyaların ötesinde bir yer kavramını verdi. Yani bu, bir süre sonra aklımızda yer eden içsel bir fikir gibiydi. Bunun, farklı alanları daha fazla keşfetmek ve seriye uzun ömür kazandırmak için yerine konması gereken çok önemli bir parça olduğunu düşünüyor musun? Evet. Bence bu ötesindeki yer kavramı, Cory [Barlog]'un zihninde çok uzun zamandır vardı. Ölümlülerin öbür dünyasına, Hades'e gittik, Helheim'a gittik. Ama tanrılar için bu fikir, onlar nereye gidiyor? Çünkü biz tanrıları öldürdük. Ortadan kayboldular. Onlara ne oluyor? Onlar hiçbir yeraltı dünyasında değiller, peki bu nerede oluyor? Bu soru gerçekten uzun zamandır kafamızı kurcalıyordu. Ve bence kendimizi potansiyel olarak belki de tek bir mitolojiye hapsetme fikri [bizi şuna götürdü]: “Aslında belki de bu mitolojilerin hepsi birbirine bağlıdır.” Herkesin sihirli bir yer hakkında bir fikri vardır. Bu, pek çok farklı mitolojide o kadar yaygındır ki, belki de hepsi aynı yerdir. Ve bu fikir hakkında konuşmaya başladığımızda, oradan gerçekten gelişti ve fırsat o kadar heyecan vericiydi ki, bence gerçekten aklımızda kaldı. Mevcut God of War serisinde, Odin’in takıntısı haline gelmiş “Tanrılar nereye gider?” sorusu var. Ancak God of War III’teki Athena da ötesine geçip yeni bir yere ulaştığından bahsediyor. Bu aynı yer mi? Tüm detaylara girmeyeceğim, ancak şunu söyleyebilirim ki çok uzun zamandır tanrıları öldürüyoruz. Bu yüzden bu soru üzerinde düşünüyorduk. Aries öldüğünden beri, “Tamam, harika. O da yeraltı dünyasına mı gidiyor?” diye düşündük. Bu soruyu sorduk. Kratos onu öldürdükten sonra nereye gitti? Sanırım bu soru yaklaşık 20 yıldır kafamızı kurcalıyordu. Laufey teknik olarak bir tanrı değil, değil mi? Bizim için bu [yer] tüm büyünün geri döndüğü yer. Yani sadece tanrılar değil, büyülü yaratıklar ve her türlü şey. Büyü bu yere çekiliyor. ![]() Bu oyun, kornayı kimin çaldığına dair tartışmayı ilerletecek mi? Bu çok iyi bir soru. Bu konuda konuşma yetkim yok. Beklenildiği gibi, God of War oyunlarında çalışan diğer herkes de aynı şeyi söyledi. Bence bu, insanların derinlemesine araştırması gereken çok heyecan verici bir soru. Şu anda bu soruyu cevaplama konusunda daha fazla baskı hissediyor musunuz? İnsanların Cory Barlog'un ne kadar inatçı olabileceğini anladığını sanmıyorum, bu yüzden biraz beklememiz gerekebilir. Laufey karakterini canlandıran oyuncu Deborah Ann Woll. Bu karakterin ardında daha fazlası olduğunu ne zaman fark etti? Ah, Cory’nin ona bunu Ragnarok’un [geliştirme aşamasında] anlattığından eminim. Deborah ve ben bu konuyu konuştuk ve o şöyle dedi: “Bunu gizli tutmak zorunda kaldım, ne bileyim, ne kadar oldu, 8, 10 yıl falan oldu sanırım.” Cory, hikaye anlatımı açısından Faye'in Tanrı'nın bir sonraki evriminde ne kadar önemli olduğunu her zaman biliyordu. Bu yüzden 2018'de Faye karakterini yarattığında, o önem ve ciddiyet zaten oradaydı. Sonra “Faye rolünü oynayacak birini bulmalıyız” dediğinde, bu konuda son derece kararlıydı. Cory ile Deborah arasında ne konuşuldu bilmiyorum ama bu, bir süredir gözlerinde parıldayan bir şeydi. Kratos'un ortaya çıktığı ve Faye ile fiziksel olarak etkileşime girdiği bir an gördük, yani o sihirli bir varlık değil. Anlatıdaki bir kavram olarak, [Laufey'in hikayesini] Kratos ile birleştirme fikri ne kadar önemli? Şey, bence bizim için bu, Ragnarok perspektifinin bir nevi tersi. Ragnarok’ta Faye oradaydı ve Kratos’un zihninde oldukça ağır bir yer tutuyordu. Ve biz de bu hikayenin diğer tarafını gösterebiliyoruz, çünkü Faye, Kratos için ne kadar önemliyse, Kratos da Faye için o kadar önemli. Ve böylece bu anlayışı, bu diyaloğu bir nevi sürdürebiliyoruz. İnsanların Ragnarok’ta Kratos’un öldüğü sahneyi Laufey’in serüveninde yaşanan bir olayla eşleştirmeye çalıştıkları videoları izliyorum. Bu konuyla ilgili tüm hayran teorilerini merakla bekliyorum. Küp ve kılıç ne anlama geliyor? Phranque her zaman bir karakterdi. Yeniden başlatma projesinde iki yıl boyunca ekiple birlikte çalıştım, 2018'e kadar devam ettim ve sonra 2021'de stüdyoya geri döndüğümde, Laufey'in ön prodüksiyon aşamasında tam olarak şekillenmiş iki karakter Faye ve Phranque'ti. Cory ile bu konuyu çok konuştuk; kişilikten yoksun ve cansız bir nesne olarak yorumlanabilecek bir şeyi alıp, onunla gerçek bir insan bağı kurmanın ve ona değer vermenin zorluğunu tartıştık. Bir yol arkadaşı olarak Phranque, mekanik açıdan bazı ilginç fikirler sunuyor. Phranque her zaman böyleydi. Rue için ise Faye'nin efsanevi bir silaha sahip olmasını istediğimizi biliyorduk. Leviathan Baltası artık gerçekten Kratos'a ait – onu ona Faye verdi. Geri almayacak. Bu yüzden bizim için, Faye'nin güçlü yanlarını gerçekten ortaya çıkarabilecek, o çevikliği ama yine de ölümcül olan, o tür bir esneklik ve hıza sahip bir silah bulmak istedik. Geliştirme çalışmalarımızı sürdürürken, kurdeleler şekillenmeye başladı ve biz de [kılıcın] bekçisini düşünmeye başladık. [Şöyle düşündük], Faye bu dünyaya gelirse, oraya vardığında kılıcı kim tutuyor olacak, ve Rue doğdu. Bu, God of War’a özgü bir kılıç mı, yoksa Excalibur gibi insanların aşina olduğu bir şey mi? Bu destansı bir kılıç. Bir hikayesi var. Anlaşıldı. Phranque konusuna geri dönelim. Bazıları Phranque hakkında iyi niyetle yaptıkları tartışmalarda, onun oyunun genel havasına, senaryosuna ve duygusal akışına ne tür bir etkisi olacağı sorusuna odaklanıyor. Endişe, God of War'ın Marvelleşmesi veya Joss Whedonlaşması ile ilgili. İnsanların Phranque'ın orada ne için olduğunu ve potansiyel etkisinin ne olacağını daha iyi anlamaları için söyleyebileceğiniz bir şey var mı? Phranque'ın tanıtım videosunda muhtemelen altı ya da yedi repliği var, bu yüzden [orada] tam olarak gelişmiş bir kişilik yok çünkü henüz çok fazla konuşma yapmıyoruz. Bu yüzden, tüm bu konularda hala geliştirme aşamasında olduğumuzu ve Phranque'ı diğer yardımcı karakterler gibi ele aldığımızı söyleyebilirim. Ciddiyeti, anı yaşama konusundaki dürüstlüğü karakterinin ayrılmaz bir parçası, ama bu onu tamamen ciddiyetsiz yapmaz. Bizim için önemli olan, onun insanlığını ortaya çıkarmak. Ve göreceğimiz gibi, Everywhen dünyasında işler şu anda pek iyi değil. Bu yüzden onun için asıl önemli olan, Faye'in dünyayı olduğu gibi görmesine yardımcı olmak. Yani o, bu anlamda bir şaka karakteri olarak tasarlanmadı. Faye'e bu kadar çabuk güvenmesi ilginç geldi bana. Evet. Bence bu, kişiliğinin bir parçası. Ama onun neden böyle olduğunun arkasında biraz daha derin bir neden var. Gördüğümüz kadar acımasız bir dünyayı tasvir ederken onun böyle olması gerekiyor mu? Bunun biraz abartılı olmasını önlemek için bu tür bir karaktere ihtiyaç var mı? Mimir zaman zaman bu işlevi görüyordu. Evet. Bence tüm karakterler… Kratos çoğu zaman oldukça ciddi ve bu yüzden diğer karakterlerin neşeli tavırları bununla büyük bir tezat oluşturuyor. Bu yelpazenin her iki ucunda da yer alan karakterlerimiz var, yani çok ciddi ya da çok neşeli olmak zorunda değiliz. Bence elimizden geldiğince gerçekçi karakterler yaratıyoruz, ama bence ortaya çıkanlar Everywhen'in sadece çok küçük bir kısmı ve dünyayı açıp sonraki olayları gördükçe, Phranque bu parçaya uyuyor. ![]() Herkes Kratos’a ve onun Laufey’in hikâyesindeki rolüne odaklanmış durumda. Onun bir rol oynayacağını belirtmiştiniz. Ben daha çok Atreus’un ne kadar ön planda olacağıyla ilgileniyorum. Laufey’in ilk söylediği şey, veda edemediği; bunun hem Kratos hem de Atreus için ne anlama geldiğini unutmak kolay. Bu [hikâyesinde] önemli bir unsur mu? Oh, bence kesinlikle öyle. Faye, Kratos ve Atreus'u terk etti, ama [terk ettiği] Atreus, Ragnarok'taki Atreus değil, 2018'deki Atreus, yani çok daha genç. Bu yüzden bence içgüdüsü şöyle: “Kocam, partnerim, Atreus'a iyi bakılmasını sağlamak istediğim kişi bu.” Bence Atreus'u Ragnarok'ta olduğu gibi genç bir adam olarak görmüyor. İkisine de geri dönmeye çalışıyor, ama bence asıl bağlantı öncelikle onunla Kratos arasındaki bağlantı. İkisi de bu konuda etkili, ama bence Kratos ile bağlantı kurmayı umuyor, çünkü Atreus'un yanında olan ve ona bakan kişi o. Kratos ve Atreus’un [macerası], bu diyarın en yüksek noktasına ulaşıp onun küllerini serpmekti. Laufey’in amacı nedir? Şey, bence o Kratos ve Atreus’a geri dönmeye çalışıyor; nasıl gideceğini göreceğiz. Onlara geri dönmek mi? Evet. Ya da onlara yardım etmek. Tamam. Bu ilginç... Onun geri döneceği fikri aklıma gelmemişti. Şey, onun istediği ile ihtiyacı olan muhtemelen iki farklı şey. Veda etmek istiyor. Oynanış açısından, ağır bir karakterden daha çevik bir karaktere geçmek ne kadar zordu? Sanırım başlangıçta Faye'nin ana karakter olacağını bildiğimiz için bir Faye modeli hazırlamıştık. Ona Kratos'un animasyonlarını öylece aktaramazdık. Bu mantıklı olmazdı. Vücudu o şekilde hareket etmezdi. Ama bence Kratos'un biraz daha akrobatik bir yapıya sahip olduğu Yunan dönemine bakabilmek [yardımcı oldu]. Stüdyomuzda hâlâ o oyunlarda çalışmış arkadaşlarımız var, bu yüzden bence durum şuydu: “Ya bunu yapsak, ama bunu gerçekleştirecek kişi bu olsa, bu nasıl olurdu, neleri ödünç alabiliriz, neleri geliştirebiliriz?” Geliştirmenin eğlenceli kısmı da bu: nereye varabileceğini görmek. Cory ile Kaos Kılıçları'nın geç aşamada oyuna eklenmesi hakkında konuştuk ve o, bunun ekip için neredeyse her şeyi altüst eden bir an olduğunu, ekibin “Bunu nasıl halledeceğiz?” diye düşündüğünü anlattı. Orada yapılan çalışmalar sayesinde yeni silahlara geçiş daha kolay oldu mu? Evet ve hayır. Faye modelinin hareket ettirilebilecek bir rig'i olması, çok fazla ön görselleştirme çalışması ve deneme yaptığımız için, animatörlerin ve dövüş tasarımcılarının ortaya çıkacak sonuçları, elimizdeki araçlardan ne gibi sonuçlar çıkacağını ve hangi silahın ona uygun olacağını denemek için bolca zamanımız olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden yeni bir şeye geçmenin mutlaka daha zor olduğunu düşünmüyorum. O anda Kratos için muhtemelen daha zordu çünkü ekip Leviathan Baltası'na çok takılmıştı. Tek düşündükleri buydu, bu yüzden geçiş yapmak “bunu nasıl yapacağız?” gibi bir durumdu. Ama bir yolunu buldular. Eski nesil God of War hayranlarının özlediği şeylerden biri de platform oyunları. Artık Faye, Kratos'un yapamadığı şekilde zıplayabilme yeteneğine sahip. Peki [platform oyunları] yeniden tanıtmak veya biraz daha vurgulamak istediğiniz bir şey mi? Laufey, yeni ve farklı hareket mekaniklerine son derece uygun bir karakter. Kesinlikle. Bu konuda size yakında daha fazla bilgi vermeyi umuyorum. Ama bence bizim için önemli olan sadece savaşta nasıl hareket ettiği değil, dünyayı nasıl keşfettiği. Zıplama, mekanlarda dikey hareket imkanı sağlıyor ve hızı ve çevikliği sayesinde, önceki oyunlarda Kratos'un ulaşamayacağı yerlere ulaşabiliyor. Bu da bizim için seviye tasarımı ve farklı sistemler ve unsurlar için olanakları genişletiyor. ![]() God of War: Laufey hakkında büyük bir heyecan var, ancak aynı zamanda pek çok şüphe de var. Her iki tarafta yer alan insanlara ne söylemek istersiniz? Faye’in deneyimini olabildiğince gerçekçi bir şekilde yansıtmak ve onun, Kratos’un aşık olduğu, hayatını değiştiren o savaşçı olduğunu gerçekten göstermek istiyorum. O kişinin kim olduğunu görmek istiyorum ve bu yüzden hayranların da bu yolculukta bize eşlik etmesini umuyorum. Kiminle karşılaşabileceğimiz ve ileride kendimizi içinde bulabileceğimiz sihirli dünyalar konusunda çok heyecanlıyım. Şüpheciliği anlıyorum. Umarım bu oyuna bir şans verirler ve oynamaktan heyecan duyarlar. Bence önemli olan tek şey, eğlenceli mi? Daha önce yaşamadığım bir macera mı? Ve bence bizim için en önemli şey, sürprizi nasıl koruyabileceğimiz. Günümüzde sürprizle karşılaşmak çok zor. Herkes her zaman olayların nasıl gelişeceğini tam olarak biliyor. Bu yüzden, buranın hala biraz gizem barındırabileceği bir yer olmasını umuyorum. İyi ya da kötü, Laufey'in kimliğinin ortaya çıkması herkes için bir sürpriz oldu ve muhtemelen bu yüzden insanlar bu şekilde tepki gösteriyor, değil mi? Böyle hayranlarımız olduğu için çok minnettarım. Bizi önemseyen insanlar olduğu için çok minnettarım. Önemseyen, üzülen ya da farklı bir şey yapmamız gerektiğini düşünenler olsun ya da olmasın, ben yine de önemseyenlerin olmasını tercih ederim. Bu yüzden kollarımızı açtık, onlara Faye'nin yolculuğunu göstermeye ve bizim gibi ona aşık olmalarını sağlamaya hazırız. Bizim için heyecan verici olan da bu. Henüz ikna olmamış insanlardan güç alıyor musunuz? Bu size motivasyon sağlıyor mu? Bunun bize ilham kaynağı olup olmadığını bilmiyorum. Bence bu daha çok, insanların bizim ne yapabileceğimiz veya ne yapamayacağımız, ya da bir ekip ve stüdyo olarak ne yapmamız gerektiği konusunda varsayımlarda bulunmalarından kaynaklanan bir meydan okuma. Santa Monica ekibi olarak her zaman yapmak istediğimiz şeyi yapmaya ve insanlara bunu yapabileceğimizi göstermeye çalıştık. Umarım onlar da bize katılırlar, çünkü onlara hazırladığımız eğlenceyi ve macerayı [yaşamalarını] çok isterim. Herkesin çekincelerini ve tereddütlerini anlıyorum ve bunların iyi niyetten kaynaklandığını biliyorum. Onlar da benim kadar uzun süredir Kratos ile bu yolculukta yer alıyorlar, değil mi? Bu onlar için bir anlam ifade ediyor ve umarım bu, genişleme için daha çok bir “evet ve” olur. Kimseyi geride bırakmıyoruz. Daha pek çok Kratos geliyor. Burası gerçekten sadece maceranın, sahip olduğumuzun ötesine geçmesi için bir yer. Kaynak : God Of War Laufey's Director Talks Fan Skepticism, New Ideas, And Phranque The Cube https://www.gamespot.com/articles/god-of-war-laufeys-director-talks-fan-skepticism-new-ideas-and-phranque-the-cube |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Moral Veren Adam -- 6 Haziran 2026; 19:10:13 > < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Oyunda bir ip uçları var aslında. Sadece doğru yere bakmak lazım sanırım. :) Black Thunder ⚡️ (@BT_BlackThunder) on X https://x.com/BT_BlackThunder/status/2062672349560746204 |
|
Güzel Teoriler ortaya çıkarmışsınız hocam. Everywhen'de ki zamansal kavram ile normal yaşantıda ki ile aynı doğrultuda da olabilir. Ama işleyiş biraz farklı galiba. Ama dediğiniz de olabilir. Ben hala o boruyu çalanın Faye veya ona yakın birisi olabileceğini düşünüyorum. Öyle deli dehşet Teorilerim var ki bazen tutma ihtimalinin bile beni heyecanlandıracağını düşünüyorum. Atreus'un yaş almaya başlaması ile Kratos'un yaş alması arasında farklılıklar olacak mı oda muallak. Kratos'un gerçek yaşının kaç tahmini 1050 - 1060 olduğu söyleniyor. Sakallarının beyazlaması için daha ne kadar yaş atması gerek onu bilmiyoruz. Kratos ile daha çokça Mitoloji görürüz gibi sanki. :) Birde Tekrardan boruyu üfleme olayı çok spesifik. Everywhen'de hakikat aynası veya diğer diyarlarda ki olayları gösteren bir ayna var mı? Çünkü durduk yere olabilecek bir şey değil. Diğer Yandan Hangi tanrıların olacağını söylemekte kaçındılar. Athena'yı orada gerçek formunda göreceğiz. Yada Zeus'u, Aresi, Hermes'i, Poseidon'u artık kimler varsa. Belki Zeus Kratos'a yardım amaçlı yapmışta olabilir. Buda GOW3'te ki çıkarılan bir sahneden "God of War III oyununun son boss dövüşünde geçmektedir. Ancak oyunda Zeus'un özür dilediği bu diyalog yapım aşamasında kesilmiştir. Spoiler,mesajı görmek için tıklayın.Daha çok şeyler varda ilerleyen zamanda konuşulacak bolca malzeme çıkacak belli ki. :) |
|
Bence de öyle olacaktır hocam. Faye ile bu kamera açısında gayet hareketli bir şekilde oynanabildiğini gördük az çok. Yunan sagadaki Kratos ile de bu kamerayla çok rahat oynanacaktır bence. Türkçe dil desteği zaten beklenen bir konuydu ama kesinleşmesi çok iyi oldu. Net ilk günden oynayacağım, kaçmaz. Konudaki woke muhabbeti de azalmış bakıyorum da herkes söyleyeceğini söyleyip çekip gitmiş sanırım. Artık bol bol lore konuşup teori üretme vakti. Son mesajları keyifle okudum. Bazı teorilerin gerçekleşme ihtimalini düşününce bu oyunun diğer oyunlara çok güzel bir şekilde bağlanabileceği belli oluyor. Merakla bekliyorum. |
|
Ben de aynı şekilde düşünüyorum hocam. Sanki en geç ilkbaharda oynarız gibi. Bayağı hazır gözüktü benim de gözüme. Sene sonunda falan State of Play olursa belki çıkış tarihi ve ön sipariş görebiliriz. Bir de umarım 3500 TL'den gelir yine, fazlasına alışmak zor. Şu fiyata bile umarım diyoruz. |
|
Hazır olmasa bile çoğunluğu bitmiştir. Zaten bu motorla yaptıkları 3. oyun. İsteseler PS4'e bile yaparlar. Basit bir video gösterildi. Farklı silahlar olacak, karakter-silahlar gelişecek, kostümler gelecek... Yeni haberler gelir. |
|
Dünyayı bize büyük gösteren o'nun büyüklüğü değil, bizim küçüklüğümüzdür (Şeyh Edebali) Sen nefsini hak ile meşgul etmezsen, nefis seni batıl ile meşgul eder. Suç her zaman başkasındadır; kendimiz her zaman masum, çalışkan, azimliyiz. Sıradan insanların büyük televizyonları, sıradışı insanların ise büyük kütüphaneleri vardır.
|
|
2026 - 2027 oyun yağmuru yılı oluyor. 2027 kasım merhaba yeni nesil konsollar |
|