Şimdi Ara

Yeni Alınan Bir Kulaklık İlk Kez Kullanmadan Önce... (Aslı Var mı?) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
0
Favori
7.255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • :D nostaljiye bak. diyorum ya bu kulaklık piyasası elektronik içinde en eğlenceli konu kesinlikle. inanışlar, yanlış bilgiler, yetersizlikler, farklılıklar, kısacası insanlığa dahil ne varsa bu piyasada var. ben 15-20 senedir kulakiçi kullanıyorum. soran herkese aynısını söylerim. burn-in değil ama burn-out vardır. o da sadece earbud tasarımlı eski teknolojili sony e818lp gibi kulaklıklarda oluyor :D

nasıl dersen kulaklık ilk paketten çıkınca en iyi bas performansındadır. yaklaşık 1 hafta sonra o bas performansının tadı gider ama idare ediyordur. 1.5 sene kullanılmışı da zamanla kaybetmeye devam etmiştir ama yavaş yavaş gittiği için anlamazsın. sıfırını açınca tekrar bu kulaklık neymiş dersin. bu döngü böyle sürer gider...

onun dışında kulaklıklarla 1.5 senedir özel bir maceradayım, bu süre içinde 50 kulaklık gezdim, bazı kulaklıkların sesini unuttuğum için 2-3 defa satın aldım. burn-in falan görmek nasip olmadı. ilk anda ne duyduysam sonra da onu duydum, bazen duyduğumu unuttum, sonra hatırladım. kulaklığın değişmesini bırak, esasında kendi beynimiz değişiyor mesela uykusuzken duyduğunla uykunu iyi almışken duyduğun aynı değil. öte yandan küçük ayrıntı farklarını zamanla beyin unutuyor öyle ki ben bazen şu kulaklığın tizi bası nasıldı ya unuttum diyerek ikinci üçüncü defa almak zorunda kaldım. iki gün bırak başka birşey dinle tekrar eskisini aldığında ilk anda farklı gelebilir çünkü beynin daha önce farketmediği küçük farklarla karşılaşmıştır.

duyu dediğimiz şey detaylı birşey burada zilyon tane frekanstan bahsediyoruz. hal böyleyken kendini benim kulaklık değişiyor diye inandırmak isteyeni de kimse tutamaz. işin içine insan psikolojisi, ego yapısı vs. girince ortalık iyice karışıyor. yok efendim 50 saatmiş, yok efendim 100 saatmiş, yok efendim bazısında olur bazısında olmazmış, yok efendim bazısında şu kadar bazısında bu kadar olurmuş, yok efendim dinamik sürücü olduğundanmış, yok efendim burn-in yapılırsa kulaklık bozulurmuş, yok efendim kulaklık değil kablosu pişiyormuş, yok efendim kasası pişiyormuş, soğan ekiyormuş, maydonoz doğruyormuş bunların hepsi esasında aynı safsata...

kısa yoldan elit olmak isteyenler için bulunmaz bir konudur. kurcalamaya doyamazlar. bir de şöyle birşey vardır yabancı forumlar hep daha elit gelir. bizimkiler onlara özenirler. halbuki ordakiler burdakilerden bile daha kötü durumdadır. çünkü oralarda nüfus daha aktiftir, haliyle koyun sürüsünün boyutu da fena boyuttadır. yani neyin ne olduğnu görmek daha da zordur. bizdekiler de onlara katılıp şekilli şekilli laflarla sürüye katılırlar. ben head-fi'da bazı türk'lerin kulaklık incelemelerini okurken kahroluyorum. birebir copy paste özenti tabirlerle ellerinde yüzlerce dolarlık kulaklıklarla dolaşarak hepsi elit olmuşlar.

halbuki biz doğu medeniyeti olacaktık. onlar zaten abd, ingiltere, onlar zaten malı götürmüşler. bizim fark yaratmamız lazım gelir, onlara yanaşmamız değil önlerine geçmemiz gerekir. keşke türkiye'de piyasa farklı olsaydı, kimse burn-in falan takmasa, kulaklık yorumları doğru olsa. saçma sapan yok "fun" kulaklıkmış, yok "warm" imiş, yok "colored" imiş :D neyse daha uzatmayayım...

üreticiler bunları takmazdı. ancak bazı üreticiler maalesef popülerliğe uyup uyduruk kulaklıklarını burn-in olur diyerek satmaya çalışmaya başladı. hoş tabii üreticiler dediğimiz de bunun mühendisi var pazarlama elemanı var. kendileri de inanıyor olabilir ayrıyeten. inanmayıp pazara oynuyor da olabilirler ama sonuçta burn-in'den bahseden firma sayısı oldukça azdır kıyasla. tabii elit (soyulmaya hazır ve gönüllü) kesime doğru kaydıkça sayı artabilir.

• Hifiman markası ondan aldığınız He400s'in (Planar Magnet tipte 350 dolar) el kitabında "150 saat burn in önerilir" demişse bir aslı astarı yok mudur? Ben cevabı biliyorum ve öyle de yapıp büyük farkı gördüm ama sizin cevabı duymak istedim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mair kullanıcısına yanıt
    soru bana mı tam bilemedim ama banaysa cevap vereyim: benim kullandığım elli kulaklık içinden bazılarının da üreticisi burn-in diyordu, bir firma da tam hatırlamıyorum meelectronics sanırım "bazı kullanıcıların böyle raporları var" yazmakla yetiniyordu. incelemelere, yorumlara bakarsak zaten benim kullandığım 50 kulaklıkta da herkes hepsinin burn-in tecrübesini yaşamış maşallah. bir tek ben aynı kulaklıkları kullandığım halde bir türlü bu mertebeye erişemedim.

sadece burn-in'le sınırlı kalamayız zaten. buyrun geçen kitlediğiniz konudaki arkadaş im50'nin alt basları var demiyor muydu ? forumlarda sıkça gördüğümüz bir başka arkadaş eminim siz de tanıyorsunuzdur, incelemesine alt basları yok diye başlamış. şimdi bu iki çelişkili bilgiyi alıp nereye koyucaz ? ostry çıkıyor kulaklığına vokal ve tiz diyor ki benim gördüğüm de aynıydı, başka bir adamımız ostry'yi en zayıf olduğu enstrüman ve derin bas konusunda övüyor. anlamakta ciddi derecede güçlük çekmekteyim bu mevzuları.

kime neye inanıcaz. şimdi herkes herşey hakkında türlü şey söylerken siz de geliyorsunuz x kulaklık ve y konusu diyorsunuz. ne dememi bekliyorsunuz ki benden yani.... bence 350 dolarlık hifiman'i bir kenara bırakıp önce ikimizin de kullandığı kulaklıklarda uzlaşmamız lazım gerçekten bir konuda kafa tokuşturacaksak yani. yoksa böyle siz birşey söylersiniz ben söylerim, sonuçta ortaya birşey çıkmaz.

ha teorileri bırakalım diyorsanız bana gönderin bir tane sıfırını ben size söylerim fikrimi :D kitlenen konudaki arkadaş zaten head-fi linkimi vermiş kullandığım kulaklıkları görüyorsunuz. bu kulaklıklardan kullanıp da burn-in oldu dediğiniz var mı ? yok derseniz hifiman konusunu not ederim bir kenara. bir mair vardı burn-in konusunda tutarlı konuşuyordu ve hifiman x kulaklığı hakkında böyle demişti derim.

benim zaten kulaklık dünya'sında en çok rahatsız olduğum şey ortak noktaların bulunmadan herkesin kendi kafasına göre ilerlemesi ve birbirini anlamadığı yada uzlaşmadığı halde kafa sallaması, doğru kabul etmesi. olay öyle bir hale geldi ki tamamen zıt yorumlar yapan iki kişi birbirinin tabirlerini doğru kabul edip başkalarına kullanmadığı kulaklıklar öneriyor. sırf arkadaşlık olsun tadımız kaçmasın diye...

burada iddia, burn-in konusunda büyük bir yanılgı ve bu konudaki arkadaşı da analım "muamma" olması ve ben de bundan tarafım. eğer dediğiniz doğruysa bazı kulaklıklarda gerçekten oluyorsa bu, söz konusu iddiamız da pek bir değişime uğramaz çünkü biz bu iddia sahipleri olarak şahsen kullanıp tecrübe ettiğimiz modeller hakkında başkalarının doğru olmayan iddialarını baz alarak konuşuyoruz. sonuçta ben kullandığım 50 kulaklığın verdiği yetkiyle ortada böyle bir sorun olduğunu iddia etme hakkını kendimde görürüm. sizin de x kulaklıkta olduğunu söyleyebilmeniz gibi.

uzun lafın kısası: kullanmadığım kulaklık hakkında kendi görüşümü pekiştirmek için ısrarcı olacak değilim. varsa vardır yoksa yoktur. kendim tecrübe etmeden doğru kabul etmem mümkün değil. ancak şuan için sadece mair öyle diyor diyebilirim. düşüncelerim bu şekilde (depresyon ilacı konusunda ciddi olabilirim).

• quote:

Orijinalden alıntı: vaziyetu

soru bana mı tam bilemedim ama banaysa cevap vereyim: benim kullandığım elli kulaklık içinden bazılarının da üreticisi burn-in diyordu, bir firma da tam hatırlamıyorum meelectronics sanırım "bazı kullanıcıların böyle raporları var" yazmakla yetiniyordu. incelemelere, yorumlara bakarsak zaten benim kullandığım 50 kulaklıkta da herkes hepsinin burn-in tecrübesini yaşamış maşallah. bir tek ben aynı kulaklıkları kullandığım halde bir türlü bu mertebeye erişemedim.

sadece burn-in'le sınırlı kalamayız zaten. buyrun geçen kitlediğiniz konudaki arkadaş im50'nin alt basları var demiyor muydu ? forumlarda sıkça gördüğümüz bir başka arkadaş eminim siz de tanıyorsunuzdur, incelemesine alt basları yok diye başlamış. şimdi bu iki çelişkili bilgiyi alıp nereye koyucaz ? ostry çıkıyor kulaklığına vokal ve tiz diyor ki benim gördüğüm de aynıydı, başka bir adamımız ostry'yi en zayıf olduğu enstrüman ve derin bas konusunda övüyor. anlamakta ciddi derecede güçlük çekmekteyim bu mevzuları.

kime neye inanıcaz. şimdi herkes herşey hakkında türlü şey söylerken siz de geliyorsunuz x kulaklık ve y konusu diyorsunuz. ne dememi bekliyorsunuz ki benden yani.... bence 350 dolarlık hifiman'i bir kenara bırakıp önce ikimizin de kullandığı kulaklıklarda uzlaşmamız lazım gerçekten bir konuda kafa tokuşturacaksak yani. yoksa böyle siz birşey söylersiniz ben söylerim, sonuçta ortaya birşey çıkmaz.

ha teorileri bırakalım diyorsanız bana gönderin bir tane sıfırını ben size söylerim fikrimi :D kitlenen konudaki arkadaş zaten head-fi linkimi vermiş kullandığım kulaklıkları görüyorsunuz. bu kulaklıklardan kullanıp da burn-in oldu dediğiniz var mı ? yok derseniz hifiman konusunu not ederim bir kenara. bir mair vardı burn-in konusunda tutarlı konuşuyordu ve hifiman x kulaklığı hakkında böyle demişti derim.

benim zaten kulaklık dünya'sında en çok rahatsız olduğum şey ortak noktaların bulunmadan herkesin kendi kafasına göre ilerlemesi ve birbirini anlamadığı yada uzlaşmadığı halde kafa sallaması, doğru kabul etmesi. olay öyle bir hale geldi ki tamamen zıt yorumlar yapan iki kişi birbirinin tabirlerini doğru kabul edip başkalarına kullanmadığı kulaklıklar öneriyor. sırf arkadaşlık olsun tadımız kaçmasın diye...

burada iddia, burn-in konusunda büyük bir yanılgı ve bu konudaki arkadaşı da analım "muamma" olması ve ben de bundan tarafım. eğer dediğiniz doğruysa bazı kulaklıklarda gerçekten oluyorsa bu, söz konusu iddiamız da pek bir değişime uğramaz çünkü biz bu iddia sahipleri olarak şahsen kullanıp tecrübe ettiğimiz modeller hakkında başkalarının doğru olmayan iddialarını baz alarak konuşuyoruz. sonuçta ben kullandığım 50 kulaklığın verdiği yetkiyle ortada böyle bir sorun olduğunu iddia etme hakkını kendimde görürüm. sizin de x kulaklıkta olduğunu söyleyebilmeniz gibi.

uzun lafın kısası: kullanmadığım kulaklık hakkında kendi görüşümü pekiştirmek için ısrarcı olacak değilim. varsa vardır yoksa yoktur. kendim tecrübe etmeden doğru kabul etmem mümkün değil. ancak şuan için sadece mair öyle diyor diyebilirim. düşüncelerim bu şekilde (depresyon ilacı konusunda ciddi olabilirim).

Arkadaş diye bahsettiğin ben oluyorum sanırım. Anlaşılan ingilizcen de yok senin arkadaşım. Ben nerede altbasları yok demişim söyler misin? Ben sadece azıcık daha olsaydı iyi olurdu demişim hiç yok dememişim iyi okursan. Ki bu dediğim olay da cihazdan cihaza değişiyor ama kesinlikle bunda altbas yok dersen allah seni taş eder taş!

Yeni Alınan Bir Kulaklık İlk Kez Kullanmadan Önce... (Aslı Var mı?)

Burn-in pişme olayına gelirsek evet bazılarımız bu farkı duyamayabiliyor doğru ancak bu kişiler için 5 liralık kulaklığa da 500 liralık kulaklığa da bunların sesi aynı diyebiliyor bazen. Sonuçta bu senin kulağını ne kadar eğittiğinle veya frekansları ne kadar duyabildiğinle ilgili biraz da. Bunun elitlikle hiçbir alakası yok inan. Sen katılmayabilirsin, ayırt edemeyebilirsin o ayrı mesele tabi ama yok demek de yanlış olur. 50 kişi var diyorsa ve sen yok diyorsan demek ki kesin vardır.

Fun, warm, colored, cold dediklerin ise sesin rengidir. Yine sen buna inanmıyor ya da fark edemiyor olabilirsin. Gerçi ekolayzeri çok kurcaladığın için hepsi çorba oluyor da olabilir ama "vay efendim neymiş" "yok öyle şeyler" demek de burada insanları yanlış yönlendirmek, yanlış bilgilendirmekten başka bir işe yaramaz. Maalesef bahsettiğin tüm ses terimleri doğru arkadaşım.

Ha bu arada lafı gelmişken Amerika'ya biraz da senin sayende artık lanet olsun hediye edeceğim diye gönderdiğim IM50 yeni sahibine ulaşmış. Ve arkadaşın yorumunu buradan paylaşıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bliss32 -- 22 Ağustos 2015; 20:13:00 >

• Edit: Çift ileti silinmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bliss32 -- 22 Ağustos 2015; 19:58:12 >
  • Yorumları okudumda bence burn in denen şey firmaların bi çakallığı olabilir. Şöyle ki; eğer kişi kulaklığı ilk takdığında sesi beğenmediyse bunu burn in ile ilişkilendirebilir ve zaman içinde düzeleceğini umarak kulaklığı kullanmaya devam eder. Zaman içinde sese alışıncada kulaklığı iade etmekten vazgeçer. Firmaların iade olayına karşı geliştirdikleri bir çözüm yolu olabilir yani.
  • firmalardan çok satıcıların başvurduğu bir yöntem. özellikle kullanıcıları ikna ederek satış yapan en son halkadaki kişiler bolca başvuruyor adeta kötü kulaklık diye birşey yok, yeter ki burn-in olsun her koşulda dünya'nın en iyi kulaklığı oluyor :D alan da benzer bir kafada olunca zaten yorumları okuyorsun, kulaklığın şurasını beğenmedim ama burn-in olduktan sonra heralde beğenirim diyor ve gerçekten de oldu beğendim yazıyor sonra :D tabii daha iyi kulaklığa geçince nedense bir daha değinmezler bu meseleye ama onun da sebebi genelde tabii daha iyi daha pahalı kafasında olduğu için aynı seviyedeki akıllar bu sefer de bu boyuta geçiyorlar. kısacası inançlarla gitmek isteyeni hiçbirşekilde tutamazsın...
  • Hayatlarında en önemli şey müzik olan odyofiller bile burn in'in kesinlikle olduğunu söylerken, hatta uzun süre boyunca bir kulaklık kullanmış ve kulaklık bozulunca aynısından bir tane daha alıp seste bir gariplik hisseden de bir çok kişi varken şehir efsanesi gibi konuşmak çok saçma. Kimse dinleyerek bir kulaklığa alışamaz. Anca hiç takmadan dinleyen kişiler zamanla takmamaya başlar fakat binlerce dolarlık müzik aletlerine takıp da en küçük frekans farklarına bile dikkat eden kişiler aradaki binde birlik farkı bile anlıyorlar. Bu insanlar önceden bozuk çıkan frekansın sonradan düzeldiğini anlayabilecek kapasitede. Ben birçok kulaklık kullandım ve kullanılmış, kullanılmamış kulaklıkları da test ettim ve bazen inanılmaz fark oluyor. Biri yeni biri eski aynı model 2 tane kulaklığı aynı müzik aletine takıp da sırayla dinleyince arada büyük fark görüyorsanız bunu neyle açıklarsınız?

• quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

Hayatlarında en önemli şey müzik olan odyofiller bile burn in'in kesinlikle olduğunu söylerken

aynı odyofiller arasında burn-in mevzusundan "çoluk çocuğun uydurmaları" şeklinde bahsedip dalgasını geçen bir kesim de var ki bunlar arasında türkiye'deki en "elit" tiplerden bile daha pahalı ve çeşitli kulaklıklar dinlemiş olanları var. şahsen ben kendi head-fi maceramda sık sık tanık oldum bu tarz muhabbetlere. algıda seçicilikle alakalı, sen hangi görüşteysen gözüne onlar çarpıyor. bizim için herşeyin en doğrusunu bilen, büyük ve sarsılmaz, zengin, ideal koca adayı, ütopik bir kitle maalesef mevcut değil.
  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Mesajıma dikkat ederseniz kesin konuşmuyorum "olabilir" diyorum. Kesin konuşacak bir bilgiyede sahip değilim zaten. Burn in vardır yoktur bilemem ama üretici firmaların veya satıcıların neyse artık uydurması olabilir. Sebebinide yukarda yazdım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.