Şimdi Ara

Yazılımda yapay zeka krizi: Stanford mezunları bile iş bulamadığını söylüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
    Yazılımda yapay zeka krizi: Stanford mezunları bile iş bulamadığını söylüyor | NTV Haber
    https://www.ntv.com.tr/teknoloji/yazilimda-yapay-zeka-krizi-stanford-mezunlari-bile-is-bulamadigini-soyluyor-1705434

kaçan kurtarsın kendini :D

• Benim de erkek kardeşim var, şu an 9. sınıf, fen lisesinde, yazılıma yönlendirmeyi düşünüyorduk, hatta 1.5 yıl Python kursuna gönderdik. Amerikada amcam var yazılım işi yapan, üniversitede yazılım mühendisliği okutup onun yanına göndermeyi düşünüyorduk. Ama evet, her yerde yapay zeka yazılımcıların yerini alacak gibi haberler çıkıyor, şaşırdık kaldık ne yapacaz.

Amcama sorduk bu yapay zeka işini, o da yapay zeka olayını doğruladı, biz de yapay zeka kullanıyoruz, ilerde ne olur bilmem dedi.

Yazılımı elersek geriye tıp kalıyor, onu da kaldırabilecek bir çocuk değil. Doktor olup, o tempoya dayanamayıp istifa edenleri de görüyoruz.

Açıkçası kardeşimin karakterine, özelliklerine en uygun meslek yazılım veya grafikerlikti, yani bilgisayarla yapılacak şeylerdi, bilgisayarı seviyor, insanlarla iletişimi pek iyi değil, fazla sıkıya gelemiyor (sınav haftaları ve deneme sınavlarında çok strese giriyor). Ee şimdi yapay zeka çıktı bu meslekleri bitirecek, ne yapacaz şaşırdık. Tıpta aşırı bir yığılma var zaten. Kime sorsak tıp seçecez diyor.

Ne dersiniz ne tavsiye edersiniz arkadaşlar ?

• jerryyyy J kullanıcısına yanıt

Bahsedilen 2 seçenekten daha fazla seçenek var. Yazılım mühendisliğinin yanında "bilgisayar mühendisliği" de var ve onun tek hedefi yazılım geliştirmek değil. Ki üstte elektrik elektronik müh. var ona hiç girmedim. Yazılım üzerine gitmekten çekinen insan EEE okur donanım da öğrenir, kariyerini oradan şekillendirir.

.9. sınıf kariyer adına erken. İlerideki 2 sene "soft skills" geliştirilir, "altın bilezikler" toplanır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Software Engineer
    METU CENG '25
  • YaralıPanda kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam, haklısınız iki seçenekle sınırlandırmamak lazım. valla kardeşimi görseniz dersiniz ki, bu çocuğun bilgisayarla ilgili bir iş yapması lazım.

Aslında ona çok dedim aç bir youtube kanalı, oyun moyun birşeyler yap, tam sana göre o işler dedim. Adamda girişkenlik yok. Fen lisesini de ben kazandırdım ona zaten, test kitaplarını ben seçtim, yazıcıdan sayısız pdf çıkardım, özel ders aldığı hocaları ben buldum.

Yazılım işi tam ona göreydi, ai çıktı mertlik bozuldu.

Yapay zeka mühendisliği için fikirleriniz nedir hocam ? Onun farkı nedir klasik yazılımdan ?

Ben de oyumu yazılımda kalmayıp ismi olan ünilerde daha teknik derinliği olan alanlarda çalışıp o çapta şirketlerde çalışmaktan yana kullanıyorum, tıp tamamen öğrencinin isteğine ya da ne kadar uyum sağlayabileceğine bağlı ama diğer cs ee seçenekleri de oldukça değerli ve bildiğimiz yazılımcılıktan çok daha fazlası yapılabilir.

Bir de bana sormamışsınız ama ai müh okuyan çevrem olduğu için belki faydam dokunur, bilgisayar mühendisliğindeki donanım derslerinin çoğunu görmüyorlar, tamamen data Science, zorunlu ML, AI temelleri dersi alıyorlar, son senelerde de derin öğrenme, robotik, sağlıkta ai gibi niş konulara giriyorlar. Eğer ben kesin AI yapacam bana sadece bir yönlendirme lazım diyorsa çok yerinde bir bölüm ama diğer donanım siber network database gibi alanlarda dersler almadıkları için oralara yönelen çok olmuyor. Tabi bu kararlar genelde tercih dönemi daha net şekilleniyor ama her türlü iyi bir üni tutturmakta fayda var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 5 Ocak 2026; 1:10:59 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• jerryyyy J kullanıcısına yanıt

9. sınıftan yaptığınız bütün planlar boş, 3-4 ay öncesine kadar AI’lar basit ama uzun problemleri bile koda dökmekte zorlanıyorken bir anda adeta level atlayıp çoğu işi yapabilir hâle geldiler, geçen sene bu zamanlar bana böyle böyle olacak deseydiniz sizinle inanmazdım ama oldu işte. Bırakın 4 yılı 4 ay sonra ne olacağı belirsiz, 4 yıl önce LLM’ler halka açık bile değildi.

Çocuğun üniye başlamasına en az 4 mezun olmasına en az 8 yıl var. Ne istiyorsa onu yapsın çocuk, yazılım istiyorsa öğrensin i, istemiyorsa öğrenmesin. Tıbbı alternatif olarak göstermişsiniz fakat LLM’lerin en kolay alabileceği bir diğer meslek de doktorluk, yok o öyle olmaz böyle olmaz demeyin, gördük oluyor işte.

Dünyayı gözlemlemek için 4 yılınız var, iyi değerlendirin, biz tam bu devrimin ortasında üniversite okumak zorunda kaldık, 1 ay sonra ne olacak onu dahi kestiremiyoruz, 4 yıla işler az çok rayına oturur diye tahmin ediyorum ama emin olmak zor. Bizden şanslı olduğunuzu düşünüyorum o yüzden.

AI’ın teknik olarak yapamayacağı hiçbir beyaz yaka mesleği yok, hangi mesleğe yönelirseniz yönelin AI tehlikesi ile karşı karşıyasınız. Şu anki en kesin çözüm fiziksel şeyler gerektiren işler fakat bir robotik devrim olur, AI’la birlikte robotlar her işi yapar, bundan kaçış yok.

10 yıla universal basic income da çıkabilir orta sınıf devrim de yapabilir hiçbir şey belli değil. Bunları şimdiden düşünüp de çözemezsiniz, dünyadan bihaber olmayın, zamanı gelince de düzgün düşünün karar verin. Böyle belirsiz zamanlarda(hatta belirli gözüken zamanlarda da) planlama yapmak falan boşuna.

• Leopard76 kullanıcısına yanıt

Estağfurullah hocam, fikrinizi belirtin tabiki.

Yani bilgisayar mühendisliği seçerse donanım network gibi dersleri de olacak. Evet siber güvenlik de mantıklı hocam, siber güvenlik sektörü için bilgisayar mühendisliği mi seçmesi lazım ?

Evet hocam siz tam bu işin ortasında kaldınız malesef. Bizim için de durum çok farklı değil, planlar alt üst oldu. Bizzat bu işin içinde amcam var, o bile kesin bir şey söyleyemiyor, yapay zekayı baya kullanıyoruz diyor sadece.

Benim ablam da var öğretmen, diyor ki öğretmen yapalım diyor, hiçbir yapay zeka veya robot bizim öğrencilerle başa çıkamaz, öğretmenlik bitmez diyor.

Evet siber güvenlik de bilgisayar müh içinde kapsamlı öğretiliyor, tabi bu network siber donanım gibi dersler üniversiteden üniversiteye göre zorunluluğu değişiyor ama genelde seçmeli olarak da olsa alınabiliyor (mesela YTÜde zorunlu donanım dersi sayısı baya fazla, Hacettepede odak daha çok veri ve ai tarafına kaymış durumda gibi)

Siber güvenlikle ilgili İTÜ siber güvenlik mühendisliği de var İTÜ Cenge baya benziyor ama AI Müh ile aynı muhabbet o da.

Valla ablanız haklı olabilir, YKS’de en fiyat/performans bölümler bence şu an ODTÜ ve Boğaziçi’nin öğretmenlik bölümleri. 4 seneye yükselir mi puanları bilmek zor tabii.

Bu yapay zeka resmen fen liselerini bitirmek için çıkmış. Fen liselerinden en çok tıp ve mühendislik çıkıyor.

Meslek lisesinde okuyanlar, tamirci, kuaför, tesisatçı, aşçı vs olacak kişiler için yapay zeka birşey demiyor.

mynet
    Elon Musk en fazla 3 yıl verdi! En iyi cerrahı bile geçecek
    https://haber.mynet.com/elon-musk-en-fazla-3-yil-verdi-en-iyi-cerrahi-bile-gececek-110107266232

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.