Şimdi Ara

Arkeler fotosentez yapar mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
14.113
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkeler fotosentez yapar mı? MEB nasil kabul ediyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Arkeler Fotosentez Yapar mı?

Arkeler, prokaryotik mikroorganizmalardır ve bakterilerle benzerlikler göstermektedirler. Ancak arkeler, hücre yapıları ve genetik özellikleri açısından bakterilerden farklılık gösterirler. Arkelerin fotosentez yapıp yapmadığı sorusu bilim insanları tarafından uzun süredir tartışılmaktadır.

Tipik olarak fotosentez, klorofil adı verilen bir yeşil pigment kullanılarak gerçekleştirilir. Ancak arkeler, klorofil bulundurmadan fotosentez yapabilmektedir. Bunun yerine, bakteriyoklorofil veya retinal gibi başka pigmentler kullanırlar.

Bazı arke türleri, güneş ışığı enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürmek için fotosentez yapar. Bu süreç, bakteri fotosentezinden farklıdır ve glikoz yerine başka organik bileşikler üretir.

Fotosentez yapan arkeler, metan üreten arkealar ve halofilik arkealar gibi çeşitli gruplara ayrılır. Bu arke türleri, oksijenli veya oksijensiz ortamlarda fotosentez yapabilirler.

Klorofil bulundurmadan fotosentez yapan arkealar, gezegenimizdeki biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemlerin işleyişinin anlaşılmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Bu arke türleri, ekstrem ortamlarda hayatta kalma yetenekleri ve benzersiz metabolik özellikleriyle dikkat çekmektedir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • rodopsin adlı ışığı soğuran bir madde var yapılarında o yüzden fotosentez yapabiliyorlar MEB kabul ediyor mu bilmiyorum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ben de fotosentetik olanlarinda klorofil bulunmaz diye not almisim ama bugun tekrar bakinca kafam karisti. Internette de kesin bir sey bulamadim. Elimde ki mebler gecen sene veya bir sene oncesinin mufredati orda arkelerde fotosentezle ilgili bir seyden bahsetmemis.

• Bazıları ototrof bazıları ise heterotrof beslenir. Fotosentez yapanlarda klorofil yerine başka bir pigment bulunur Via palme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i will survive -- 21 Aralık 2018; 22:31:07 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rodopsin pigmenti bulunur. Burada bir tezatlık var ve sanırım MEB de farkında değil. “Fotosentez için klorofil şarttır.” genellemesi var ama arkelerde değil...

• Raveen kullanıcısına yanıt
    Hocam mebin ben aslinda farkinda oldugnu dusunuyorum. Aslinda eksik/yanlis olan bayagi bir bilgi var mufredatta ama iste meb kafamiz karismasin diye bunlari dahil etmiyor olabilir. Kimyada mesela asal gazlar tepkimeye girmez diyoruz ama belli sartlarda girebiliyorlar. Bunun gibi milyon tane istisna var..

• Mithrandir. kullanıcısına yanıt
    Burada kesin bir çizgi çekmek yanlış. Böyle bir ifadeyi koymayabilirler. Ben sıkıldım artık açıkçası bundan. Hocalara gidip bunu sorduğumda “öyle bileceksin işte” diyorlar. Biz burada bilim öğreniyoruz sadece sınava hazırlanmıyoruz. Biyoloji “Bütün”lerin dersi değildir. Başka bir tezatlık da söyleyeyim elim değmişken, sinir sisteminde ranvier boğum sayısı artarsa impuls iletim hızı yavaşlar denir, lakin bu yanlış. “Ortalama hız” ifadesi daha doğru oluyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • macipicu kullanıcısına yanıt
    Bazı şeyler düz kabul ediliyor sana gidip arkeler fotosentez yaparmı diye sorabilir gidip nasıl fotosentez yapar diye soramaz ki şuan ders olarak gördüğümüz biyolojinin tamamı genelleme dir.

İçine girmeye kalksan bitmez hocam.

• Arkeler fotosentez yapar mı?

Arkeler fotosentez yapar mı?

Selin hocanın bu seneki yeni çektiği yani güncel müfredata uygun videolarındaki arkelerin fotosentez yapar yapamaz sorusunun cevabı kaynağını ise instada bilimsel bir kaynaktan ispatladığını gösteren post konu kilit.

• La_Muerte kullanıcısına yanıt
    Bende bunu gordum isik enerjisi ile ATP uretiyorlar ama o ATP ile besin sentezlemiyorlar.o yuzden fotosentez yapmiyorlar. Burdakinin aynisi. Ama bizim bu seneki sinava ait 9.sinif kitabini bulamadim. Ama bu sene ki 9lara ait meb kitabina baktigimda orda halofiller kirmizi pigmentleri ile fotosentez yapar diyordu. Internetede bakinca kesin bir sey cikmiyor.

• dizzydizzydizz kullanıcısına yanıt
    Bende zaten nasil yaptigini degil yapip yapamadigini ogrenmeye calisiyorum hocam cunku bulamadim kesin bir sey. Mebde de gormedim. Normalde hep aklimda yapar diye kalmis ama sonra bakinca öyle bir seyden bahsedilmemis bile aslinda. Yada yapar diyen de var yapmaz diyen de

• macipicu kullanıcısına yanıt
    Biz bu seneki kitaplardan sadece 12.sınıf kitaplarından sorumluyuz.

Şimdi baktım bu dediğin kitaba verilen bilgi yanlış onu seneye düzeltirler.(pek emin değilim)

Mesela konjugasyonda öğretilen ''üreme çeşididir,birey sayısı artar'' bilgisi yanlıştı hatta bu meb kitaplarındada yer almıştı sonra düzelttiler.

Akademik kaynaklarda fotosentez yapmadığı vurgulanıyor.

Piyasada fotosentez yapar algısının arkelerin fotofosforilasyon yapmasına bağlıyorum.Çünkü fotofosforilasyon sadece fotosentezde kullanıldığı için ezbere o bilgi yapıştırılmış.

Evet ATP üretiliyor ama bunu besine çeviremiyorlar.Bu yüzden ''Fotoheterotrof'' deniliyor.

Dip Not: Selin Hoca ve Fundamentals kanalı güncel videolarında bu bilgileri doğruluyorlar bize sorulursa fotosentez yapmıyor kabul edeceğiz.
  • La_Muerte kullanıcısına yanıt
    Tesekkurler hocam

• Konuyu hortlatmak gibi olmasın ama meb 9.sınıf canlıların sınıflandırmasında net bir şekilde fotosentez yaparlar yazıyor Arkeler fotosentez yapar mı?

Ne kabul etcez şimdi
  • quote:

Orijinalden alıntı: karakorsan95

Konuyu hortlatmak gibi olmasın ama meb 9.sınıf canlıların sınıflandırmasında net bir şekilde fotosentez yaparlar yazıyor

Ne kabul etcez şimdi
    çıkmayacak rahat ol

• Arkeler fotosentez yapar mı?

Burda da yapar demişler net bir şekilde yapar artık bence.Selin hocanın söyledikleri yanlış oluyor genelde nedense
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.