Şimdi Ara

Yazı yazarken: Üçüncü tekil şahıs mı, Birinci tekil şahıs mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
2
Favori
15.572
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçen gün kendimce bir yazı yazmaya çalışıyordum. Hikâyeyi güzelleştireyim derken olayı hangi şahıs tarafından anlatayım diye uzun süre düşündüm. Bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum. Çoğu kitabın üçüncü tekil şahsı kullandığını biliyorum, ama birçok kitabın birinci tekil şahıs kullandığı da bir gerçek.

Yazı yazarken hangisi daha avantajlıdır? Birinci tekil şahıs mı, üçüncü tekil şahıs mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancetta -- 11 Mayıs 2012; 19:50:53 >

• Temel olarak "kim konuşuyor" ile "kim görüyor" mevzularını belirlemeniz gerekir. ilkinde yazar, anlatıcı ve kahraman vardır. bunlar aynı olabildikleri gibi farklı da olabilir. örneğin: x kitabının yazarı ali velioğlu kitabındaki olayları kendi ağzından aktarır ve kahraman da yine kendisidir. bu durumda Y=A=K durumu varken ali velioğlu x2 kitabında kendi ağzından kahramanı babası olan hikayeyi anlattığında Y≠A=K olur ve anlatıcı ile kahraman aynı bilinci paylaşıyordur.yine anlatıcının serüvenin bir parçası olmayan Y≠A≠K durumu da vardır. bu eşitliklerin ve eşitsizliklerin birkaç şekli daha var ama hepsine de örnek vermeye gerek yok...
    Gelelim "kim görüyor" durumuna ki bence sizi bu bölüm daha bir ilgilendiriyor. Burada devreye odaklayım girmekte ve yazara, varlıklar ile nesneleri betimlemek/kurgulamak için bakış açısı vermektedir. üçe ayrılır:1- Sıfır Odaklayım, 2- Dış Odaklayım ve 3- İç Odaklayım.
    Sıfır odaklayım diğer adıyla sınırsız bakış açısında "ben" kavramı yerini "o" kavramına bırakır ve anlatıcı her şeye muktedirdir, kahramanlarının içinden geçene kadar her şeyi bilir. kısaca kahramanlardan daha çok şey bilir.
    dış odaklayım ilkine benzese de temel fark burada anlatıcı her şeyi bilmemektedir sadece maçı statta, kavgayı sokakta izleyen biri kadar bilmektedir. sıfır odaklayımda anlatıcının müdahaleleri dış odaklayımda tarafsızlığa bırakır.
    iç odaklayımda ise sınırlı bakış açısı vardır ve okuyucu her şeyi kahramanın gözünden görmektedir.
    ilk bakış açısında müdahale anahtar sözcükken ikinci bakış açısında durum eylemleri-devinim, üçüncü bakış açısında ise algılama-okuyucunun algılamasıdır. hikayenizin giriş bölümünde dış odaklayımı kullanıp gerilim meydana getirebilirsiniz. eğer eserinizde ruh çözümlemeleri önplandaysa bence iç odaklayımı kullanın. umarım yardımcı olabilmişimdir.

• Yorumunuz için çok teşekkürler. Sanırım benim sıfır odaklayımı kullanmam gerekiyor.
  • ciddi anlamda yazmaya merakınız varsa dediklerimle ilgili olan kitaplardan edinebilirsiniz. ayrıca ne kadar çok yazarsanız kaleminiz de o kadar kuvvetlenecektir. kolay gelsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: iztuzu

ciddi anlamda yazmaya merakınız varsa dediklerimle ilgili olan kitaplardan edinebilirsiniz. ayrıca ne kadar çok yazarsanız kaleminiz de o kadar kuvvetlenecektir. kolay gelsin

Şu aralar ciddi anlamda değil de, kendimi geliştirmeye yönelik çalışıyorum. Amacım ileride ciddi olarak yapmak tabii. Şu aralar kendimi betimleme konusunda geliştirmeye çalışıyorum. Betimleme konusunu tam olarak halledince ciddi olarak başlarım diye umuyorum. Tekrar teşekkür ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gedogion

quote:

Orijinalden alıntı: iztuzu

ciddi anlamda yazmaya merakınız varsa dediklerimle ilgili olan kitaplardan edinebilirsiniz. ayrıca ne kadar çok yazarsanız kaleminiz de o kadar kuvvetlenecektir. kolay gelsin

Şu aralar ciddi anlamda değil de, kendimi geliştirmeye yönelik çalışıyorum. Amacım ileride ciddi olarak yapmak tabii. Şu aralar kendimi betimleme konusunda geliştirmeye çalışıyorum. Betimleme konusunu tam olarak halledince ciddi olarak başlarım diye umuyorum. Tekrar teşekkür ederim.

ne yazık ki yazma konusunda yeteneğim yok, açıkçası yazar olmak isterdim. size de başarılar. betimleme dahil sorunuz olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

• bence 3.tekil şahış.ben 1.tekil şahış kullanılan kitapları okuyamıyorum malesef
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Uçurtma Avcısı 1. tekil şahıs kullanıyordu kitaba başlar başlamaz içimi bir korku saldı ama 10 sayfa sonra alıştım. Ama bence 3. tekil şahıs daha görkemli.
  • Pek bi bilgim yok ama bana 1. tekil şahıs yazmak daha kolaymış gibi geliyor.
  • Bence anlatılan konuya göre değişiyor. Mesela ben yapamayacağım yerine sen yapamayacaksın demesi karşıda biri bunu söylüyormuş etkisi yaratabilir.
  • Genelde 3. tekil şahıs okurum. 1. tekil şahıs olunca garibime gidiyor biraz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ΒİLOCAN

Genelde 3. tekil şahıs okurum. 1. tekil şahıs olunca garibime gidiyor biraz.

Kardeş 1. tekil şahıs ile yazılan birkaç kitap ismi söyler misin
  • Mesela hikayede bi insan grubu var. Farklı ortamlarda olaylar gelişiyor. Biri istanbulda biri izmirde. diyelim istanbuldaki adamımız anlatıyor. Bu adamımız İzmir'de olan olayları da oradaymış gibi anlatabiliyor.
    Biraz saçma oluyor o zaman da ben ne zaman 1. tekil şahıs anlatıcı ağzından okusam bu gelir aklıma
  • 1. tekil şahısla yazmanın dezavantajı var, hikayede ölemezsin..
    gittim,yaptım,öldüm olmuyor. ayrıca 1. tekil şahısla yazılmış bi kitabı aldığında da anlatanın ölmeyeceğini hemen anlıyorsun, o yüzden senaryoyu merak uyandırmak açısından daha sağlam kurgulamak gerekir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: olek1988

1. tekil şahısla yazmanın dezavantajı var, hikayede ölemezsin..
    gittim,yaptım,öldüm olmuyor. ayrıca 1. tekil şahısla yazılmış bi kitabı aldığında da anlatanın ölmeyeceğini hemen anlıyorsun, o yüzden senaryoyu merak uyandırmak açısından daha sağlam kurgulamak gerekir.

temizlikçi - paul cleave eserinde yanlış hatırlamıyorsam joe kahramanı iç odaklayım-1. tekil şahıs ağzıyla eseri aktarırken roman bitmeden sonlara doğru ölüyordu.
  • "Öldüm." mü diyordu yani? Öyleyse bile kitabın son cümlesidir herhalde. Fazlasıyla ilginç bir durum olur bu. Ama Olek1988'e katılıyorum, bir ara Yunan Mitolojisi'yle ilgili olan Percy Jackson kitaplarını bitirmiştim. Onda da Percy karakterinin ölemeyeceğini 1. tekil şahıs anlatımından dolayı kavramıştım hemen. Heyecanı kaçıyordu kitabın.
  • quote:

"Öldüm." mü diyordu yani? Öyleyse bile kitabın son cümlesidir herhalde. Fazlasıyla ilginç bir durum olur bu. Ama Olek1988'e katılıyorum, bir ara Yunan Mitolojisi'yle ilgili olan Percy Jackson kitaplarını bitirmiştim. Onda da Percy karakterinin ölemeyeceğini 1. tekil şahıs anlatımından dolayı kavramıştım hemen. Heyecanı kaçıyordu kitabın.

kitabı kanepe altının uzak köşesinden çıkardım ve baktım. yanılmışım. adamımız öldükten sonra 2 sayfalık gazete haberine yer veriyor.
  • Yazarın tekniği güzelmiş.
    Bir de sizin şu imzanızdaki cümleyi hiç anlamadığımı söyleyeyim. Onu anlaşılmasın diye mi öyle yazdınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancetta -- 14 Mayıs 2012; 22:16:51 >
  • quote:

Yazarın tekniği güzelmiş.
    Bir de sizin şu imzanızdaki cümleyi hiç anlamadığımı söyleyeyim. Onu anlaşılmasın diye mi öyle yazdınız?

anlaşılmasın diye değil üzerinde düşünülsün diye yazmıştım hocam.
  • quote:

Yazarın tekniği güzelmiş.

Hangi konuda yazıyorsun ?
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.