Şimdi Ara

Yakın gelecekte çoğumuz işsiz kalıcak gibi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
276
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu ai meselesi çok farklı noktalara evriliyor. Sadece birkaç promptla bir oyun tasarlayabiliyorsunuz, Websitesi hazirlayabiliyor, reklam /sunu/ ödev yapabiliyorsunuz.

Mesela gemini 3.0 ve ai studio kullanarak online skorları google firebase'inde store eden bir 3d flappy bird versiyonu yaptım. yine gemini yardımı ile netlify'a yükledim (tüm stepleri gemini anlattı, nasıl yüklemem lazım, github'a nasıl bağlarım hesabı, nasıl deploy ederim vs.) ve standalone harbi harbi bir oyun oldu.

biraz kodlama bilirim ama `typescript` nedir, online database nasıl kullanılır, github'a proje nasıl upload edilir, ordan nasıl bir standalone app yapılır vs. hiç alakam yoktu bu projeye başlarken. adım adım hepsini yaptırdı bana gemini. sonuç ortada. gerçekten farklı bir boyuta evriliyor şu ai işi.

oyunun linki:

flappy3dx.netlify.app
    Galactic Flappy 3D
    https://flappy3dx.netlify.app

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doctorfizik -- 27 Kasım 2025; 13:41:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• AI yeni içerik üretmekte oldukça başarısız, ve tahminim hiçbir zaman bu seviyeye gelemeyecek. Bu nedenle vasıflı insanların işsiz kalması pek de olası değil.

Neden böyle düşünüyorsun dersen: Yapay zeka, kalıp takip edip taklit eden bir program. Bundan daha fazlası değil. Flappy Bird oyununu nasıl yazacağınızı anlatması çok kolay, çünkü internette oyunun nasıl sıfırdan yazılacağı ile ilgili yüzlerce içerik var. Gemini size bu bilgileri toplayıp sunuyor, sıfırdan bir içerik oluşturmuyor.

Fakat AI'ın iş hayatına katkısı, vasıfsız çalışanların yaptığı, birbirini tekrar eden görevleri çok daha hızlı ve başarılı bir şekilde yapabiliyor olması. Mesela bizim departmana son üç yıldır giriş seviyesi kimse alınmıyor, onlara vereceğimiz işleri yapay zekaya yaptırıyoruz. Ben altımda çalışacak elemanı eğiteceğime, yapay zekayı "eğitiyorum."

• tamam işte sonuçta istihdam azalacak. tabii ki sıfırlamayacak ama önceden stajerlerin/yeni mezunların yaptığını çok rahatlıkla yapacak. belki senin gibi bir tane onu yöneteck kişi yeterli olacak senin altında 8-10 kişi çalışacağına.

Tam olarak öyle değil. Çünkü nasıl yapay zeka vasıfsız işleri yapabilecek duruma geliyorsa, yapay zekayı kullanmak, eğitmek için de yeni pozisyonlar gerekecek anlamına geliyor bu. Yapay zeka kendine çalışıp iş yapmayacak sonuçta.

İş hayatının yakın gelecekte geleceği yer üç aşağı beş yukarı belli. Bunu bile bile oturduğu yerde iş bekleyenler işsiz kalmayı hakediyordur diye düşünüyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ekskavatör gibidir. normal şartlarda 10 işçinin 10 günde kazanacağı temeli 3-4 saate tek bir ekskavatör operatörü ile kazar. işte yapay zeka da tam olarak budur. bir operatör yapay zekayı kontrol eder 10 günlük işi 1 saate bitirirsiniz.

• @ozbey08 hocam ekskavatör benzetmesi cuk oturmuş, olayın özeti budur.

@Real RocknRolla, söylediklerinde haklılık payı var; teknoloji geliştikçe yeni roller doğar. Ama atladığımız nokta "ölçek" sorunu.

Benim yaptığım oyun projesinden örnek vereyim: Normal şartlarda bu projeyi yapmak için; veritabanı (firebase) bilen bir backend'ciye, three.js/typescript bilen bir frontend'ciye ve belki de deploy süreçlerini bilen bir devops stajyerine ihtiyaç duyulabilirdi (ya da ben bu insanlara iş paslayabilirdim).

Ama şu an tek bir kişi + Gemini (yani operatör + ekskavatör) bu 3 kişinin işini tek başına, üstelik hiç Typescript bilmeden yaptı.

Sorun şu:

1. İş Gücü Konsolidasyonu: Eskiden 10 kişinin yaptığı işi 1 kişi yapıyorsa, kalan 9 kişi "yapay zeka eğitmeni" olacak diye bir kaide yok. O kadar çok eğitmene ihtiyaç yok.

2. Çıraklık Meselesi: Senin dediğin "bizim departmana son 3 yıldır giriş seviyesi kimse alınmıyor" kısmı bence en tehlikeli yer. Bir insan "ameleliğini" yapmadığı, temelinde debelenmediği bir işin "operatörü" veya "yöneticisi" olamaz. Temel kod mantığını bilmeyen biri, Gemini'nin ürettiği kod hata verdiğinde (ki veriyor) ona nasıl müdahale edecek?

Yani olay "beceriksizler işsiz kalacak"tan ziyade, "ortalama yeteneğin değeri sıfırlanıyor" durumuna gidiyor. Çıta arşa çıktı. Artık junior işi yapan değil, junior işini AI'a yaptırıp onu denetleyen "süper-junior"lar aranıyor. Bu da kapıdan girmeyi inanılmaz zorlaştıracak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doctorfizik -- 28 Kasım 2025; 13:46:15 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.