Şimdiye kadar farklı marka ve modellerde 20'nin üzerinde araç sahibi olmuş biri olarak diyebilirim ki sevgili dostlar, araçta olmazsa olmazım cruise control'dür, diğerlerinin manuel ya da otomatik olması inanın ki insanın hayatına çok fazla bir değer katmıyor. Farları gündüz de yakan biri olarak otomatik far sensörünün benim için ne kadar fuzuli olduğunu örneklendirebilirim.
Cruise ve park sensörü olmazsa olmaz..
Cruise candir.en sevdigim ozelligi, acikken onunuze bir engel cikip frene basiyorsunuz,devreden cikiyor.sonra tek dugmeye dokunup,bir onceki hiziniza otomatik ulasmasi.
Bence çok park ve far sensörü faydalı bi donanım yağmur sensörü sadece rahatlık için olsa da far ve park sensörü ihtiyaç sayılabilir. sonuçta uzun yolda uzun aç-kapa derdi yok altgeçide girince aç-kapa derdi yok. Ve park sensörü giderek park etmenin zorlaştığını göz önünde bulundurursak gerçekten iyi bir yardımcı.
aracımda bu donanımların coğu var.avantajı ve dezavantajları şunlar; far sensörü:dahinaye bir fikir değil.far sensöründe uzunları yakamıyorsunuz.fiat bravo da böyle.bu aracta laf olsun diye yapılmış,tamamen kandırmaca.
yagmur sensörü:kullanışsız.bazen az yagmurda cok hızlı calısıyor.bazen cok hızlı yagmurda gecikiyor.tedirgin ediyor.güvenilmez.
park sensörü:cok hassas.insan kestiremiyor.3 metreden ötmeye baslıyor.gereksiz.
yokuş kalkış:calışması için vitesi 1 e takıp freni ayaktan cekmek lazım.bazem sıkı tuttugu için kalkış ani ve sert olabiliyor.yavaş kalkayım derken arac stop edebiliyor.hele wv araclarda yokuşta kalkış tam eziyet.
dijital klima:tamamen gerekli ve konforlu.her aracta olması lazım
Bazı donanımlar ihtiyacen olmalı da far ve yağmur sensörü olsa ne olur olmasa ne olur yani
Hepimiz insanoğlu değil miyiz hep daha iyisini istiyoruz
Diğer markalarda var mı ve varsa isimleri ne bilmiyorum ama Opel'in AFL+ tarzı far sensörleri tek kelime ile süper rahatlık. En az cruise control kadar kullanışlı. Uzun yolda far ayarlarına tek bir kere bile dokunmuyorsunuz. Tam gerektiği yerde uzunları açıyor, kapatıyor, yüksekliği ayarlıyor vs vs. Tenha bir yolda gece yolculuğu yaparken cc ile birleştiğinde sürücüye bir tek direksyonu tutmak kalıyor.
yağmur sensörü gayet kullanışlı bir şey. otomatik kapanan farlar da öyle, çünkü sürekli açık unutuyorum ben farları... ama en kullanışlı olanı kendinden kararan dikiz aynası. inanılmaz bir şey ve bence bütün araçlarda standart olmalı...
quote:
Orijinalden alıntı: oflazca
Eskiden sadece çok lüks araçlarda bulunan bu donanımlar artık D hatta C sınıfı araçlarda bile standart olmaya doğru gidiyor. Ben şimdiye dek park sensörü dışındaki sensör (ve diğer benzeri lüks donanım) zerzevatını çok da gerekli olmayan göz boyama olarak düşünürdüm. Ancak bakıyorum her geçen gün bu donanımlar yayılıyor. Markalar tüketiciye konfor ve kalite sunuyor diyecem ama diğer tarafta 40-50 bin YTL.ye araç satıp iki hoparlörü veya alaşım jantı bile çok gören bir zihniyet de var. Bu yüzden ekstra donanımlar aslında çok da fonksiyonel değilmiş de parası cebine batan müşteriyi kandırmak için kullanılıyormuş gibi geliyor bana. Ama bir yandan da kullanmadığım bir şeye çamur atmış olmak da istemem.
Neyse öğrenmek istediğim; aracını alırken üzerindeki donanımları beğenerek, hatta bunlar yüzünden seçim yaparak alım yapan araç sahiplerinin bu donanımlarla arası nasıl? Memnunlar ve aktif olarak kullanıyorlar mı, yoksa "aslında olmasa da olurmuş" mu diyorlar? Şu an itibarı ile mesela bir yağmur sensörü veya far sensörü benim için elbette güzel ama fazla para vermeye değmeyecek özellikler. Sizce nasıllar?
Bence en iyisi ve en kullanislisi
Hiz sabitleme
Aracımda otomatik far açma , park sensörü , yağmur sensörü var. En işe yarayanı park ve yağmur sensörü . otomatik far açmayı daha kullanmadım bile
Cruise control : devamlı kullanıyorum.
Yağmur sensörü: volvo ile 250 km'lik yolu silecek kolu ile hic ilgilenmeden gitmiştim. Silecekler tam istediğim gibi çalışmıştı. Ama bazen anlamsız davranabiliyor.
Far sensörü: volvo'nun farlari hep açık. İç gösterge ışıkları far sensörü kontrolü ile aydınlanıyor. Bir yanlısını görmedim.
Elektrikli koltuk hafızası: Eğer aracı iki kisi kullanıyorsanız faydalı. Özellikle herkesin uzaktan kumandasına gore otomatik ayarlaması iyi.
Otomatik klima: olmasa da olabilir ama faydalı
Koltuk ısıtma : deri koltuklarda faydalı, kısın araca ilk bindiğimde hemen acarım.
Otomatik kararan dikiz aynası: arkadan gelen bazı çakma xenonlulara karsı çok faydalı.
CC ve park sensörü bence en gereklisi. Okul çıkışı çocukları biçmemek için park sensörü, uzun yol içinde CC.
Park sensörü 100-200TL ye çözülüyor ancak CC sonradan yapılabilir mi bilmiyorum..
OLsa da olur olmasa da bence... yani sigara içmesemde bir araçta mutlaka kıültablası olmak zorundadır diyebilirim ama aynı şeyi yağmur - far sensörü için söyleyemem. Eşe dosta ''bak hele tünelde far otomatik yandı'' diye hava atmaktan mahrum olmak dışında pekte bir sorun olmayacağını düşünüyorum...
Kullanışlı ya tünele garaja falan girince far kendi açılıyor hız sabitleyici zaten uzun yolların olmazsa olmazı yağmur o kadar gerekli değil ama iyi yine de
hepsini çok kullanışlı buluyorum, ama vwdeki cc ve far sensörü ile opel arasında fark var, vw daha hassas çalışıyor
nick ismimdeki araçla 3000 km yol yapdım daha birkaç gün önce bol bol hız sabitleyicisini kullandım çok konforlu oluyor ayaklarınız dinleniyor..
yağmur ve far sensörüde hep otomatikte kalır
sıvıların araca nerden ne zaman düşeceği belli olmaz.
elim kolda olacağına hazırda beklemesi güzel.
orta konsoldaki soğutma kısmında soğuyan meşrubatlarım ve enerji içeceğim,harici çıkışa bağlı mp3 çalar
dijital çift yönlü klima ile şoföre ayrı ön yolcu ayrı bir ısı değeri ve deri direksiyonumla aklıma gelen aksesuarlar tam teşekküllü aktif ve boşu yok daha olsa kullanırdım.
konfor şartları sınırsız tabi.
Son 3 senedir elimi ne far anahtarına nede silecek koluna deydirmedim, hepsini kendisi yapıyor. iç dikiz aynasını kendisi karartıyor, aracın içini sadece yaz ve kış ayları arası birkaç kez ayarlıyorum üflüyor duruyor falan kendi kendine ayarlıyor. Bütün bunlar ne işe yarıyor? sadece yola bakıyorum. Birkeresinde bir tırı sollarken karşı şeritten gelen araç öyle bir su sıçrattı ki görüşüm tamemen kapandı, yağmur sensörü anında önümü açtı.
Trafikte gözlerimizi oyan çakma xenonlara karşı yan aynalarımında kendiliğinden kararmasını isterdim, ancak sadece küfredebiliyorum
quote:
Orijinalden alıntı: ksk307
Son 3 senedir elimi ne far anahtarına nede silecek koluna deydirmedim, hepsini kendisi yapıyor. iç dikiz aynasını kendisi karartıyor, aracın içini sadece yaz ve kış ayları arası birkaç kez ayarlıyorum üflüyor duruyor falan kendi kendine ayarlıyor. Bütün bunlar ne işe yarıyor? sadece yola bakıyorum. Birkeresinde bir tırı sollarken karşı şeritten gelen araç öyle bir su sıçrattı ki görüşüm tamemen kapandı, yağmur sensörü anında önümü açtı.
Trafikte gözlerimizi oyan çakma xenonlara karşı yan aynalarımında kendiliğinden kararmasını isterdim, ancak sadece küfredebiliyorum
Tamamen katılıyorum ve ekliyorum... Otomatik giriş sistemi! Arabayı aldığımdan beri anahtarını kullanmadım... Öylece cebimde duruyor...
quote:
Orijinalden alıntı: webcin
quote:
Orijinalden alıntı: ksk307
Tamamen katılıyorum ve ekliyorum... Otomatik giriş sistemi! Arabayı aldığımdan beri anahtarını kullanmadım... Öylece cebimde duruyor...
Otomatik giriş sistemi nedir tam olarak?
quote:
Orijinalden alıntı: Emerald Dolphin
tamamen para tuzağı,yağmurun farkına varamazsak diye yağmur sensörü, havanın karardığını anlamazsak diye far sensörü
siz farkına varamassınız diye değil marka sizi aptal yerine koymuyor sizin için kolaylık sunuyor al diyede dayamıyor gayet güzel bence aracımda bunların hepsi var hız sabitleyici uzun yolda harika hem yakıt azalıyor hemde çok keyifli yağmur ve far sensörü ise her koşulda işine yarıyor yağmur yağdınında sen silecekleri açmaya çalışırken sensör bunu hallediyor ve hızını ayarlıyor dikkatini dağıtmıyor far sensörü ona keza ve gereksiz görünen kendiliğinden kararan dikiz aynası arkadan uzunlarla gelip hödüklük yapanlara birebir bence küçük gibi görünen büyük şeyler ve artık her araçta standart olmalı