Şimdi Ara

Windows kullanmayın (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
323
Cevap
13
Favori
22.706
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
82 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tospa

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu Linux kullananlardaki Windows kompleksini de anlamış değilim. 2 SSD alın demiş bir de emredersin paşam köşedeki bakkaldan alır gelirim şimdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Celonfix kullanıcısına yanıt

    vivaldi kullanıyorum ben, reklam neyse de asıl önemli olan trackerları engellemek bence.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Windowsta kullandığım hiçbir programın linux versiyonu yok. Wine bokuyla da uğraşılmaz adam gibi çalışmıyor. Grub diyeceksin o da hayatımda gördüğüm en sıkıntılı şey. Silmesi ayrı dert, windowsu görmemesi falan filan son kullanıcı bununla uğraşmaz.Bir driver kurmak bile bazen kanser olmanıza sebep oluyor. Bunda linuxun bir suçu yok ama pratikte bir eski laptobu diriltmekten ve güzel masaüstünden başka bir şey vaat etmiyor benim için. Kendi kendine çökmesi falan filan hiç değinmeyeceğim. Bazen niyetlenip kuruyorum, söve söve siliyorum yani. Ben linux kullanmak için çok çaba harcadım ama bir yerde tıkanıyor, keyfimden windows kullanmıyorum.

    En basitinden örnek vereyim, 1300 çözünürlük monitörümün çözünürlüğünü ayarlamak için kod yazmak zorundayım. Açılışta her seferinde açacak şekilde de ayarlayamadım, not defterinden terminale yapıştırıyordum. Benim bir kod bilgim yok, yine uğraştım ama yeter diyorsun bir yerde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9DB7A8DFB -- 10 Ekim 2020; 13:55:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • macOS kullanıyorum rahatım arada işim düştüğünde de vituralbox kullanıyom

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hehe sadece Wine olayına katılırım ama akıl var mantık var yani bir emulatörün süper çalışması zaten beklenemez. program hangi işletim sistemine göre dizayn edildiyse en iyi kendi ortamında çalışır..


    windows programları lazımsa windows kullanacaksın. mesela işin çizim yapmaktır autocad kullanıyorsundur onu windows üzerinde kullanırsın zaten sonra geri kalan herşey için linux devam edersin.. ya da etmezsin windows kullanmaya devam edersin.. virüs, trojan, boşta 3.5 4 GB RAM kullanımı, spyware bilmemne falan sürekli çalışan o iğrenç antivirüsler kaldı ki acaba zararlıları %100 tespit de mümkün mü? bunun FUD'u var bilmemnesi var.. keyloggerlar bloatware ühüüü kabus gibi.. ya o kadar çok problemi var ki windows'un yazmaya bile üşeniyorum


    Bir de diğer alternatif Mac var onu da kullandım ama ben sevmiyorum hem fiyat performans açısından rezalet hem de yeni makinelerde ram bile yükseltilemiyor mac os arayüz de iyice ios'a benzedi Mac OS'in pisliğini çıkardılar arayüzün


    Not: Linux 1 kez kurup fazla kurcalamayacaksın GRUB MRUB bilmemne onlarla uğraşılmaz uğraştıkça daha da çamura girersin. Söylediğim gibi 1 adet SSD ve kullanıcı odaklı dağıtım Neon falan kurarsın, UEFI'den boot menuden seçer başlatırsın ne isin olur grubla mrubla <- yani ayar anlamında.. konsolla falan da uğraşma konsoldan apt - get install dersin bundan başka ne konsolu kullanacaksın..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fortune 4 -- 10 Ekim 2020; 14:36:18 >




  • 3-4-3 3 kullanıcısına yanıt

    brave ile arasında çok az bir hız farkı var. ama vivaldinin özelliklerine bakarsak aşırı derecede normal. çok kişiselleştirilebilir bir tarayıcı. win95 teması yapmış birisi aşırı derecede güzel gözüküyor. en iyi tarayıcı bence. 1-2 yıla pazarda ciddi bir paya sahip olur

  • Boşta duran ram iyi bir şey değildir. Dual boot olarak kullanıyorum yıllardır aralarında performans farkı farketmedim hatta Windows bataryayı daha verimli kullanıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yav grub'la falan niye uğraşıyosunuz ki zaten.
    Linux diye genelleme yapmayın bi kere. O çok geniş bir kavram. Android de Linux mesela.
    Windows'daki uygulamların aynılarını istiyosan Windows'ta kalırsın. Ama her şeyin bir alternatifi var aramayı bilirsen. Tabii bu süreçte birçok şey öğrenirsin Linux tabanlı bir dağıtım kul2lanırken. Windows'ta alıştığın gibi tak çalıştır mantığıyla bir şeyler yapman biraz zaman alır. Ama alışınca her şey Windows'tan daha kolay. Tek tıkla bütün sistemi, uygulamaları güncelliyosun daha ne. Ayrıca artık snap'ler, flatpak'ler falan var. Çoğu uygulama kendi kütüphaneleriyle hazır geliyo. Tak çalıştır abim.
    Dediklerimin önemini, geçmişini pek çoğu anlamıştır ama bilenlere burdan selam, foss'a devam.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Win 7 candır

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Windows Ayarlar menüsünden ve Gelişmiş Sistem Ayarları-Performans bölümünden kullanmadığım şeyleri, msconfig.exe den başlangıç hizmet ve uygulamalarını kapattıktan sonra 8 gb ramlı bilgisayarım boşta %17-18 ram ve %0-1 işlemci kullanıyo. Bunlar sadece son kullanıcı olarak basitçe yaptığım ayarlar. Daha ince ayarlar ile kullanılan rami daha da düşürmek mümkün. Birazda pc yi nasıl kullandığına bağlı yani. Ancak elbette isteyen linux dağıtımları kullanabilir hiç bir sakınca yok.


    Onun dışında orjinal ve güvenilir uygulamaları kendi sitelerinden indirirsen, reklamlara falan tıklamazsan virüs bulaşma ihtimali imkansıza yakın. İşletim sistemi açıklarından faydalanarak hacklenme ihtimalin linuxa göre bi tık fazla olabilir ancak bunun sebebide windowsun linuxtan daha yaygın kullanılması, bu işlerle uğraşan insanlar kaynaklarını tabiki daha çok kullanılan işletim sistemine aktarıyolar.


    Ha ama yazılımcısındır işletim sistemini manipüle etmek istiyosundur, işine uygun özelleştirilmiş bir dağıtım kullanmak istiyosundur veya kişisel veriler açısından windowsa güvenmiyosundur o zaman tabiki linux dağıtımları iyi bir seçenek olabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meqlotkobo -- 10 Ekim 2020; 15:24:39 >




  • .




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-86G53N200 -- 29 Ekim 2020; 23:3:56 >
  • Fortune 4 kullanıcısına yanıt

    Konuyu çok beğendim. Ben de çalıştığım kurumda Açık Kaynak Kodlu Sistemlere ve Açık Belge Biçimine Göç Projesini yürütüyorum. Chrome yerine Chromium denediniz mi? Chrome, Chromium'un kaynak kodunu kullanmaktadır.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-5ECF6F1E7

    Yav grub'la falan niye uğraşıyosunuz ki zaten.
    Linux diye genelleme yapmayın bi kere. O çok geniş bir kavram. Android de Linux mesela.
    Windows'daki uygulamların aynılarını istiyosan Windows'ta kalırsın. Ama her şeyin bir alternatifi var aramayı bilirsen. Tabii bu süreçte birçok şey öğrenirsin Linux tabanlı bir dağıtım kul2lanırken. Windows'ta alıştığın gibi tak çalıştır mantığıyla bir şeyler yapman biraz zaman alır. Ama alışınca her şey Windows'tan daha kolay. Tek tıkla bütün sistemi, uygulamaları güncelliyosun daha ne. Ayrıca artık snap'ler, flatpak'ler falan var. Çoğu uygulama kendi kütüphaneleriyle hazır geliyo. Tak çalıştır abim.
    Dediklerimin önemini, geçmişini pek çoğu anlamıştır ama bilenlere burdan selam, foss'a devam.

    Bunların kastettiği programların alternatifleri, orjinaller kadar kaliteli değil. Onlar onları kastetmiyor, binlerce dolarlık ticari programlardan bahsediyorlar fakat o argümanı yazan çoğu adamın, o programlarla hiçbir isi olmadıgını biliyorum. Yani belki bilgisayarına korsan photoshop yüklüdür, paint gibi kullanıyordur, gimp kullansa yine ne istiyorsa yapar gibi.. Ticari programlara benim gerçekten ihtiyacım olsa, onlar üzerinden para falan kazansam, zaten onları windows'da kullanırdım.


    Mesela geçen yıllarda ortaya çıkan bir resimde, Tim Cook ve Apple Mac üretim tesisinde, Imac'lerden birine windows yüklüydü.. Belli ki alternatifi olmayan ve üretim yada kontrolde kullanılan bir program gerekiyordu adamlara.. Bunda sakınca yok. Windows gerekiyorsa mecbursan kullanırsın ama mecbur olmadıgın halde windows kullanmak bana çok mantıksız geliyor yani.


    Windows kullanmayın



    Kısacası program konusunda, bunlar karşı argüman olsun diye böyle iskembeden yazıyorlar. M$'den 5 kuruş almadan M$'nin virüs trojan keylogger ve spy çöplüğü işletim sistemini savunmak güzel bir kafa. acaba büyük firmalar insanları bu kafaya ulaşmaları için yönlendiriyorlar mı? yani özel çabaları oluyor mu bunu da ayrıca merak ediyorum bazen.. yada spy çöplüğü OS'in, fanı olmak, sadece kendine güvensizlik ve değişimden korkmaktan mı kaynaklanıyor?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fortune 4 -- 10 Ekim 2020; 15:50:36 >




  • iki Windowsu açınca cereyan da yapıyor. Dikkatli olmak lazım üşütürüz sonra.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Celonfix kullanıcısına yanıt

    Ne alaka? Linux kullaninca ille de FOSS mi kullanmak gerekiyor? Ben de yillarca linux kullandim ve hep chrome yukluydu, eminim bircogu da oyledir. Firefox artik sadece privacy icin kullaniliyor.

  • Çok saçma bir başlık olmuş. Hem Windows Kullanmayın diyor hem Linux hem Windows 10 kurun diyor :D

  • quote:

    Orijinalden alıntı: AtiMX4

    Çok saçma bir başlık olmuş. Hem Windows Kullanmayın diyor hem Linux hem Windows 10 kurun diyor :D

    Senin zekan çok parlakmış gerçekten. Hemen yakalamışsın olayı.. Tebrik ederim.. Windows kullanmayın 

  • Arkadaşlar merhaba. İki,üç yıl ya da biraz daha fazla sadece linux kullanan biri olarak tekrar Windows'a geçtim. Bunun nedenlerini paylaşmak istiyorum. Linux bazı kullanıcı tipleri için hakikaten çok uygun ancak detay işler söz konusu olunca çok zorluyor;


    • Doğal yapısı gereği sesli bir fana sahip olduğu için laptopın cpu hızını kısıyorum. 2ghz normal kullanım için yeterli ve fan dönüş hızını yükseltmiyor. Bu cpu hızını kısma windows üzerinde güç seçeneklerinde çok rahat yapılırken Linux'ta işkence. Cpureq ve cpupower adlı iki seçeneğiniz var. Hangisi uygunsa laptopınıza. Ubuntu tabanlı sistemlerde işlem başarısız oluyor. Debian sistemler içinde mx linux dışında başarılı olamadım. Diğerlerinde de durum farklı değil.
    • Çift ekran kartı varsa optimus özelliğini mumla arıyorsunuz(nvidia için). Harici kart için bumblebee kullanırsınız ancak komut vererek ve aynı anda hem wine hem optimus komutunu milyonda bir kullanabilirsiniz. Pratikte hem sıkıntı çıkarır. Ayrıca işe yaradığını sandığınız zamanlarda da aslında sadece harici kart ışığının yandığını ama dahilinin çalıştığını düşünebilirsiniz.
    • 15,6 inç fhd bir ekranınız varsa her linux dağıtımında %125 ölçeklendirme seçeneği karşınıza çıkmaz.
    • Çok çok az kişinin kullandığı bazı olağan dışı yazıımlar vardır. Bunların tamamı windows için hazırlanmıştır. Mesela uydualıcısına ya da başka bir cihazın içerisine yazılım atma vs gibi. Telefona rom atma uygulamaları...
    • Wine demişken yukarıda çoğu dağıtımda stabil kullanamıyorsunuz. İlginç bir durum daha var. Normalde bir yazılım güncellendikçe eski yazılımlarda da verimli çalışır ve uygulama sayısı artar. Ancak Wine pratikte böyle olmuyor. Bir oyun ya da uygulama için eskilerden bir wine sürümü daha iyi çalışıyor. Mesela 3 oyun var birinde 2,8, birinde 3,7 diğerinde 4,1 sürümü başarılı. Playonlinux ya da crossover vs gibi uygulamalar da bu alternatifi sunuyor ama performans...


    Bunlar nispeten akla az gelen sorunlar. Ayrıca klasik sorunlar var ama bunlar Linux'un değil değiştiremeyeceğimiz kurumların sorunu. Örneklendireyim;


    • Arşivlenmiş dosyalar windowsta hatalı çıkabiliyor. Zaten rar seçeneği ayrıca yazılıma tabi. Ben mesela 7z seviyorum ve başarılı buluyorum ama windows kullanan biri bunun için ayrıca uygulama yüklemeli ve açarken sorunla karşılaşma ihtimali de hep var.
    • Office olarak uygulamadan başka bir problem var. Mesela Libre ya da WPS officei Windowsta kullandığınızda sorun olmuyor ama Linux'ta hazırlanan dosyalar, Windows'ta aynı uygulama içinde bile kayma vs barındırıyor. Diyeceksiniz ki e düzeltirsin... Tamam ama başkalarına dosya atıyoruz ve o kişiler Microsoft Office kullanıyor... Wine çözümüne dair yukarıdaki eleştirileri alın...
    • Media player clasic sevenler için vlc ya da smplayer biraz eksiklik hissettiriyor. VLC'de yanlış hatırlamıyorsam mouse ile durdurma yok video. Diyeceksin ki buna mı takıldın, evet yani konfor konuşuyorsak...


    Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bu tarz başka şeyler de var. Bu arada eleştiriler genel de Windows 10'a yönelik. Aslında Windows 'nin güncelleme aldığını düşünürsek ya da geliştirildiğini, Windows 7'nin en iyi distro olduğunu iddia edebiliriz.


    Ekleme:

    • Linux'un güç yönetimi Windows'a kıyasla başarısızdır. TLP ve bazı distrolarda alternatif yazılımlarla güç tasarrufu modu etkinleştirilir. Ancak bunlardan hiçbirinde Windows'un sağladığı tasarrufo rtaya çıkmaz. Bu nedemek peki? Laptopınızın pil ömrü daha az olacaktır. Pil süresi önemliyse bunu düşünün.
    • Wifi için malum açık kaynak driver kullanacaksınız. Burada ilginç bir sorun yaşamıştım. Lenovo bir laptop Windows'ta kendi yazılımı ile wifi kanal seçimlerinde normal çalışıyor. Ancak linux'a geçince 13. kanal seçildiğinde internete giremiyordu. Tek tek bütün kanalları denemedim belki başkalarında da sıkıntı vardı. İlgili paketi kaldırdığımız zaman da internet hızı düşmekteydi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr Geyik Reoman -- 10 Ekim 2020; 20:28:19 >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.