Şimdi Ara

Windows ile birlikte Pardus kurmak ?..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
4.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar ben (80gb kapasitesinde) yeni bir harddisk aldım ve şuanda bu harddiskime windows xp professional kurdum.Fakat bilgisayar kullanımını daha iyi derece geliştirmeyi hedeflediğim için bilgisayarıma pardus kurmak istiyorum.Windows xp'ye ayırdığım yer 40 gb (C disketinde windows dosyaları,d disketinde de kendi dosyalarım) arta galan 40 gb daha var.Şuanda bilgisayarıma Pardus işletim sisteminide kurmak istiyorum ancak dosyalarımın kaybolma ihtimalinin olup olmadığını bilmediğim için burda sizlere sormak istedim.Pardus işletim sistemi için 10 gb ayırmayı düşünüyorum.. Geriye kalan 30 gb için ise ilerde windows vista kurmak istiyorum.Şuanki asıl problemim ise Pardusteki Mbr yi iyi yaparsam problem oluşmayacağından(dosyalarımın kaybolmayacağından)emin olamıyorum... Bundan dolayıda yeni bir harddiski yedeklemeyi ne derecede doğru buluyorsunuz ? partition magic ile dosyaları yedeklemelimiyim ?

Bilgisayarıma 3 işletim sistemi kurmamımı doğru buluyormusunuz?
    Artık windowsu tekrar yüklemeyi göze alamıyorum çünkü bana gerekli olan bütün programları yükledım bundan dolayıda windowsun bozulmasını kaldıramam hayallerimden bile vazgeçerim
    Zaten yeni bir harddiske 1 hafta sonra format atmak çok kötü olur diye düşünüyorum...

Şimdiden teşekkür ediyorum...

• Benim bilgisayarda o saydığın 3 işletim sistemi de var, yani tecrübeli sayılırım. Şimdi şöyle, ben önce Vista, sonra XP kurunca Vista'ya ulaşamamış, mbr'yi yeniden yazarak çözmüştüm sorunu. Ama Pardus'ta durum farklı. Pardus'un grub'unu mbr yerine Pardus'u kurduğum yere yazdırınca açamadım Pardus'u. İlla ki mbr'ye yazdırmam gerekiyodu grub'u. Neyse ki sorun olmadı çünkü grub otomatik olarak daha önceki mbr'de yazılı Vista ve XP seçeneklerini Windows diye bi seçenek koyarak ulaşılabilir yaptı, yani grub'da Pardus ve Windows seçenekleri var, Windows'u seçince de Vista ve XP seçenekleri geliyo, bütün işletim sistemlerine sorunsuz erişebiliyorum. Yalnız senin kurulum sıranda bir sakınca olabilir. Çünkü Vista'yı kurunca o mbr'yi yeniden yazacak, dolayısıyla XP'ye erişimin devam ederken(Vista XP'yi görecek, Microsoft öyle diyor çünkü) Pardus'a ulaşamayacaksın. Sen madem kurmayı düşünüyorsun, önce Vista kur, sonra zamanı gelince Vista'ya programlarını kurarsın ama orada dursun öylece. Ardından Pardus kur, grub'u mbr'ye yazdır, o zaten Windows'ları görüyo.
    Öte yandan 10 gb ayırmayı düşündüğün Pardus alanını kuruluma geçmeden önce 8 gb ve 2 gb olarak ikiye ayır, çünkü Pardus swap alanı isteyecek senden, önerilen büyüklük de 2 gb. 8 gb da hayli yeter Pardus için, zira bana yetiyo. Ama o ayırdığın 2 bölümü formatlamana gerek yok, zaten Pardus kurarken ne olursa olsun formatlıyo, ben mi beceremedim bilmiyorum ama formatlamadan kuruluma geçmiyo, yani boşuna zaman kaybetme önceden formatlıycam diye. Kolay gelsin...

• Sen 10 GB 'lık bölüm ayır, maxiyavuz'un dediği gibi mümkünse ilk önce Vista'yı kur, en son Pardus'u kur.
    Pardus'u kurarken kurulumun yapılacağı bölümü yanlış seçmessen windows'una ve dosyalarına bir şey olmaz.

Önceden 10 GB alan ayıracağına göre o 10 gb alan dışında bir yere ellemezsen sorun olmyacaktır.

10 GB bölümü pardus kurulum anında şu ekrandayken önce sil, daha sonra yeni bölüm oluştur deyip bence 1 GB boyutunda TAKAS ALANI (Swap) oluştur.
    Geriye kalan 9 GB 'ı da Pardus sistem dosyaları için ayırırsın.

Burada 10 GB bölümü önce silmen gerekli çünkü bu bölümleri NTFS veya FAT olarak değil EXT3 olarak biçimlendirmek gerekiyor.
    MBR kurulumunda da şu resimdeki gibi yap, başka bir şey yapmana gerek yok, GRUB yükleyicisi bilgisayarına yüklenecek, otomatik olarka Windows XP, Windows Vista ve Pardsu seçenekleri gelecektir.

Yani şu ekranda 3 tane seçeneği göreceksin.

Bu mbr yazımında sorun olması zaten bilgisayarına hiç zarar vermez, en kötü ihtimalle windows XP cd si ile başlatıp sistemkurtarma (R) moduna gçersin ve

fixmbr

yazarsın ve Windows GRUB 'u silip doğrudan windows'un açılmasını sağlar.

• Teşşekkür ederim arkadaşlar çok güzel bilgiler verimişsiniz.Ancak benim bilgisayrda dvd olmadığı için şu an için windows vista kuramam.
    En kısa zamanda pardus kurmayı deneyeceğim... Diskleri Pardus'ten mi oluşturacağım yoksa windows xp cd'si ile diskleri oluşturup biçimlendirmeyecekmiyim?(yani Pardusun boş diskleri görmesi için)
    Birde windows vista kurulum dosyalarının C disketinde mi olmasını istiyormuş bu bilgi doğrumu ? Bu bilgi doğruysa benim Vista kurmam mümkün olmayacak çünkü windows xp dosyalarım c disketinde.

Swap kurulum seçeneği seçenkler arasında varmı ?
    Birde swap ne işe yarıyor ? Mbr 'nın ne işe yarayacağını anladım fakat nasıl kurulacağını tam olarak anlamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßy Spécops. -- 29 Aralık 2007; 14:22:25 >
  • Vista'yı şimdi kuramayacaksan bu konuyu tam bilemiycem. Çünkü Pardus Windows işletim sistemlerini görürken, Microsoft'un böyle bir kıyak yapıp Pardus'u göreceğini ben pek zannetmiyorum, ama olabilir de.
    Şimdi disk bölümlendirmesini direk Pardus cd'si ile yapabilirsin ama disk bölümü üzerinde kurulu bir işletim sistemi varsa bu sistem zarar görebilir. Yani mesela C:'de XP kurulu ise, Pardus kurulumu esnasında bu parçaya müdahale etmemeni tavsiye ederim. Açıkcası ben Acronis Disk Director ile Windows üzerinden bölümlendirme yapıp, sonra o bölümlere Pardus kurdum. Ama XP cd'sini kullanarak bölümlendirmeye hiç gerek yok, cd'den yapcaksan Pardus ile yapabilirsin. Seçim senin yine de.
    Son olarak Vista kurmak için illa ki C: olması gerekiyor demişsin, bu konuda bi bilgim yok. Ama mesela benim Vista'da XP'nin kurulu olduğu parça E: olarak görünürken, XP aynı parçayı D: olarak görüyo. Demek ki birbirinden farklı görebiliyorlar sistemler bu parçaları, öyleyse Vista kendi kurulu olduğu parçanın C: olmadığını nereden bilecek, ya da neye göre C: olması gerekecek ki? Muhtemelen kendisi o parçayı C: olarak görecektir ve sorun çıkmayacaktır. Ama dediğim gibi ben sadece fikir yürütüyorum, tamamen saçmalıyo da olabilirim. Sen yine de bir bilene danış.

• Bence siz ilk önce bilgisayarınıza sanal bilgisayar yazılımı yükleyip pardus'u oraya kurun, 2. adım olarak çalışan CD kullanın, Pardus'u kullanarak, yaşayarak öğrendiğiniz bu süre zarfında Pardus forumlarınıda gezerek çeşitli kurulum bilgilerine ulaşırsınız ve zamanı geldiğinde sorunsuz kurulum yaparsınız.

Sanal bilgisayar için VMWARE 'yi öneririm.
  • @MaviAteş sanal makina tam olarak güzel bir çözüm değil öğrenebilmek için. Çünkü sanal makina donanım parçalarını kendisi belirliyor ve asıl donanımı içine kurulan sisteme kullandırtmıyor. Tam anlatamadım galiba ama sonuç şu ki, sanal makinaya Pardus kurup sorunsuzca kullanmaya başlayınca, artık Pardus'u direk kullanmak gerektiğini düşündüğünüzde, makinanıza kurduğunuz Pardus'la özellikle donanımın çalışması konusunda problemler yaşamanız, ve bu problemleri hop diye çözememeniz kuvvetle muhtemel. Live CD ise ayrı birşey, ekran çözünürlüğüne aldırmam, ses çıkmasa da olur(mesela benim bilgisayarda ses çıkmadı live cd ile) diye düşünüyorsanız kullanılabilir ama ben sabit disk üzerine kurulmasından yanayım. Hem böylece canınız sıkıldığında hemen vazgeçmeniz için önünüzde daha köklü engeller oluyo. Birşeyleri yapamadığınızda aman salla yaa demeden önce, o kadar uğraştım, şimdi silmeyeyim, dursun bi kenarda diye bıraktığınız işletim sistemi, zamanla çekici olabiliyor. Ayrıca sanal makinayı kapatıp asıl işletim sistemine dönmek çok kolayken, ya da bazı işleri asıl makinada yapıp öğrenmeyi yavaşlatmak mümkünken, sabit diske kurulu işletim sisteminde bu daha zor oluyor ve daha çabuk öğreniliyor(ben kendimden biliyom, çünkü önce sanal makinaya kurdum ben de). Ama son tercih yine kullanıcıda...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bana yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkür ederim.@maxiyavuz arkadaşım Windows Pardusu göremez fikrine katılıyorum.Bence herhangibir yazılım kullanmama gerek yok burdaki asıl problemim disklerin nasıl bölümlendirmek değil disklerin hangilerini önce hangilerini ise sonra bölümlendirmek.Şuan tam olarak onu anladım Windowsun böyle bir kıyak yapmyıcağına kanaat getirdik sonuçta Windows Vistayı Pardusten önce kurmam gerektiğini anladım.Fakat benim asıl problemim seninde tam olarak cevap veremediğin Vista kurulumu Windows Xp dosyalarına zarar verecek mi ?
    Diğer bir sorunum ise açılış ekranını yani mbr'yı doğru düzgün bir şekilde yapmak için neler yapmalıyım ?
    Aslında Windows Xp'nin ardından Vista kurarsam sanırım herhangibir ayar yapmama gerek kalmıyıcak Windows 2 tane seçenek sunacak hangisiyle açmak isteyeceksin diye fakat Pardusu kurunca swap ve mbr dediğiniz şeyleri yapmak zorunda kalacağım...
    Ben ilkönce vista kurmak için bir yol bulayım o zaman ? ama kurmadan önce soruma cevap bekliyorum..

@MaviAteş arkadaşım sizinde tavsiyenizi güzel, bende Knoppix var ancak bilgisayarıma Pardus kurmak istiyorum.Asıl amacımda öğrenmek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßy Spécops. -- 29 Aralık 2007; 19:33:39 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Specopsx

Vista kurulumu Windows Xp dosyalarına zarar verecek mi ?
    Diğer bir sorunum ise açılış ekranını yani mbr'yı doğru düzgün bir şekilde yapmak için neler yapmalıyım ?

Vista ve XP farklı sürücülerde olacaksa kesinlikle hiçbir zarar vermez.
    Vista kurulumunda MBR otomatik oalrak XP ve Vista için ayarlanacaktır.

Pardus kurulumunu en son yapmanız MBR ayarları için en kolay çözüm olur. Önce Pardus'u sorna Vista'yı kurarsanız MBR yöneticisi olan GRUB 'un 'da sonradan ayarlarını yaparak açılışta 3 işletim sistemi olmasını sağlayabilirsiniz.

Takas alanı (swap) aslıdna windows'ta da olan bir özellik, Windowsta bu sayfa dosyası diye geçiyor, kısaca sabit diskin gerektiğinde bellek (ram) olarak kullanılması işlemi, Windows bunun için işletim sisteminin yüklü olduğu sürücüde bir dosya oluşturarak yaparken Linux işletim sistemlerinde bu performansı arttırmak adına ayrı bir sürücü olarak yapılandırılmış.

Pardus kurulumuna başlamadan önce 10 GB 'lık ayrı bir sürücü oluşturmanız ve Pardus kurulum anında şu ekrandayken 2. seçeneği seçmeniz

ardından gelen ekranda 10 GB olan bölümü seçip, seçili bölümü sil dedikten sonra, Sol üst köşedeki "Disk bölümü oluştur" a basıp 1 GB alanı Takas alanı olarak belirlemeniz yeterli. Sonra tekrar Diskbölümü oluştur deyip "Pardus sistem dosyaları" oluşturmanız ve Uygun olan tüm boş alanı kullan demeniz yeterli.

Bakınız şu resim.

• Çok sağol ya bu kadar uğraşmışsın artık anlamam bilgisizliğimden kaynaklanır heralde
    Ama anLadım.. Fakat şu mbr otomatik olarak mı oluyor yoksa benim mi yapmam gerekiyor onu anlamadım tam olarak ?
  • Otomatik kuruluyo kardeş, zaten mbr boot bilgilerinin yazıldığı disk bölümü oluyo, oraya sen Pardus'un boot yöneticisi olan grub'u kuracaksın, sadece kurulumdaki yönergeleri iyi okuyarak takip et, grub'u da mbr'ye kurmasını iste, sorunsuzca(senin ekstra birşey yapmana gerke kalmadan) kurulacaktır. Kurulumdan sonra bilgisayarını yeniden başlattığında da zaten grub'u ve seçeneklerini görünce hiç de zor olmadığını anlayacaksın. Kurulum için senin birşey yapmana gerek yok, Pardus halledecek. Sen nereye kuracağını seçeceksin sadece. Ama aman hata olmasın, mbr'ye değil de Pardus'u kurduğum diske yazdırayım grub'u dersen, bence hiç deneme, Pardus o durumda açılmıyo, tecrübeyle sabittir.(Windows bi kıllık yapıyo orada herhalde ama sorun bende de olabilir.)

• Tamam teşekkürler arkadaşlar ben size tekrar bildiririm.

Ya sizin sayenizde elde ettiğim başarıyı, ya da kendi tecrübesizliğimle yaşadığım sorunları

İlkönce Pardusun ftp adresinden pardusu indirdim.Ardından bu dosyayı hiç açmadan Pardusu usb'ye atıp arkaşa gittim.
    Neroyu açtım ve kalıbı diske yazdır dedim.Bootable disketi oluştur dedim ve Pardusu yazmasıni istedim ve Pardusu diske yazdırdım.

1.Resim :http://img84.imageshack.us/img84/1026/1adsizps7.png
    2.Resim :http://img84.imageshack.us/img84/4617/adsiz2iz3.png

Cd'yi doğru yazdıramadım galiba

2 cd gitti..

Nero ile yapamassam Magic iso veya Ultra iso programlarını deniyicem vazgeçmek yok

• Kalıbı diske yazdır dediğinizde bir GÖZAT penceresi açılır, orada internetten indirdiğiniz ISO uzantılı dosyayı seçtiğiniz zaman geriye sadece Yazma hızı ayarı kalır birde (Disk at once - Track at once) ayarı kalır, eğer farklıysa Disk at once 'yi seçtikten sonra yavaş bir hızla CD 'yi yazdırmanız gerekliydi.

Farklı mı yaptınız?

Kalıbı diske yazdır diyince bu seçenekler çıkıyor. Neyse ben Magiciso programı ile cd'ye yazmaya çalışacağım bu seferde başarısız olmaz İNŞALLAH.
  • Magis iso'nun deneme sürümü olduğu için 300 mb'dan yüksek dosya yazmaya izin vermiyor ama Nero ile hallettim bi şekilde. Cd'nin doğruluğunu kontroll ettim doğru çıktı. Yardımlarınız için teşşekkür ederim.
    1.xp (sürekli bunu kullanacağım)
    2.vista
    3.iATKOS
    4.Pardus

şimdi windows için iki diski NFST yapacağım pardus ve iatkos için fat32 yapacağım doğrumu?
    kurulum yaparken sırasıyla xp-vista-iatkos-pardus en son pardusu kurarsam pardusdan otomatik mrb yani açılış için boot hazırlıyor sanırım yanlış anlamadıysam eyer bunlar yanlış bu şekilde yapamazsın derseniz tam anlayamadım demektir.
    bunları kurmak için tam olarak ne yapmam gerekir açıklamalı anlatabilirseniz yazılarınızdan çıktı alıp çıktılara göre hareket edeceğim.

Astra G

\\\ Gigabyte X38-DQ6 /// \\\ Q6600 QUAD CORE 2.4Ghz /// \\\ Sapphire HD3850 256 MB 256Bit GDDR3 16X /// \\\ SAMSUNG 320 GB 7200 RPM 16MB /// \\\ 2GB DDR2 800 KIT(2x1GB) PC2-6400 Reaper HPC Edition /// \\\ ASUS DVD WRITER /// \\\ Cooler Master RC-690 ///

• Tek bir fark İatkos işletim sisteminide kurmak istiyormuşsun benim İatkos işletim sistemi hakkında bilgim yok fakat ; şimdi windows için iki diski NFST yapacağım pardus ve iatkos için fat32 yapacağım doğrumu?

Pardus,Linux dağıtımlarından biridir ve dosya sistemi fat32 değil,Ext3'tür.

Demiştiniz...

Malesef bende öyle yapmak zorunda kaldım şimdi vista kurmaya çalışacağım peki ayarları nasıl düzelticem? Diğer bir sorunumda Parduste ağ bağlantılarımı yapamıyorum.Benimki Local Area Network (Ethernet) ip adresim otomatik olmadığı için adress: yerine ip adresimi,net mask:bölümüne alt ağ geçidini ve Dns sunucusunu giriyorum fakat olmuyor...Firewallı açtım netowrk'a izin verdim ama sonuç aynı

Resmi olmayan en büyük Türkçe Pardus destek sitesi
    www.pardus-linux.org
    adresinde ki forum ve wiki sayfaları ayrıca resmi wiki sayfası
    http://tr.pardus-wiki.org/Ana_Sayfa

bunlarda arama yaparak sorduğunuz soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz, ayrıca foruma üye olup sorarak ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.