Şimdi Ara

Windows 11'e yeni özellik: NVMe performansı artacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
734
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Windows 11'e yeni özellik: NVMe performansı artacak
    Windows, NVMe depolama protokolünü Windows 8.1'den bu yana performans tarafında önemli kısıtlamalara sahip. 2006 yılına dayanan sürücü, NVMe SSD'leri SCSI aygıtları gibi ele alıyor ve modern donanımın sunduğu potansiyeli tam olarak kullanamıyor. Son olarak Microsoft, bu sürücüyü sessizce yenilemeye başladı.

Microsoft, NVMe hızlarını artırıyor

Microsoft, Windows 11 25H2 ve Windows Server 2025 sürümleriyle birlikte bu durumu değiştirmeye başladı. Yeni tanıtılan nvmedisk.sys adlı yerel NVMe sürücüsü, depolama birimlerini protokolüne daha uygun şekilde ele alıyor. Notebookcheck'in paylaştığı testlere göre bu sürücü, hem sıralı hem de rastgele okuma-yazma senaryolarında ölçülebilir performans artışları sunuyor.

Kötü haber şu ki, yeni düzeltme şu an için otomatik olarak devreye girmiyor. Sistemler varsayılan olarak eski disk.sys sürücüsünü kullanmaya devam ediyor. Kullanıcıların yeni sürücüye geçebilmesi için Aygıt Yöneticisi üzerinden sürücü detaylarını kontrol etmesi ve ardından kayıt defteri üzerinden manuel değişiklikler yapması gerekiyor. Bu noktada üç farklı registry değerinin düzenlenmesi şart.

Ayrıca Bkz.Microsoft, Windows 11’in oyun performansını yükseltecek

Bu noktada nvmedisk.sys her NVMe SSD ile uyumlu değil. Dolayısıyla uyumsuz bir sürücüyle yapılan değişiklik, Windows 11'in açılmamasına kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle Microsoft'un sunacağı güncellemeyi beklemekte fayda var.

Kaynak:https://www.techpowerup.com/344348/windows-11-25h2-includes-a-faster-nvme-driver-needing-manual-installation

• Bu zamana kadar kullandığım ssdlerin yavaş olduğunu hiç düşünmedim açıkçası. Ancak Microsoft'un donanımları verimli kullanmadığını da yine kendi güncellemeleri sayesinde anlıyoruz. Yine bu sayede 20 yıldır ssdler konusunda bir güncellemelerinin olmadığını da görmüş oluyoruz. İlginç gerçekten...

Neyse, en azından yeni sürücü yayınlıyorlar artık. Bu sürücüye birlikte bir verilerimizi kaybeder, Microsoft geleneklerini taçlandırırız.
  • windows 11 ile ilgili depolama güncellemelerine güvenmiyorum. en son sürücülere zarar vermişti.
    yama yapa yapa ilerleme olmaz. linux öğrenmek için geç kalınmamalı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Zaten nvme performansı kötü idi, sürücü buglı idi, eski idi, yetersiz idi. Ki zaten öyle olduğu anlaşılıyor, 2006 yılından beri aynı sürücü. 2006. (20 yıl öncesi)

Bu kadar yıldır bu sürücüyü kullanıp akabinde "performans artacak" diye yeni bir şeyin lanse edilmesi muhteşem bir pazarlama taktiğidir.

Zaten bu dünyada, "olmayan'ı satan" adamlar kazanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V4LKyR -- 24 Aralık 2025; 4:39:42 >
    Death, thou shalt die!
  • 2006'dan bu yana aynı sürücüyü kullanmak.Bunun adı istikrar olamaz.Aygıt yöneticisinde ilk gördüğümde şaşırmıştım.2006 vista çıkışı.Muhtemelen XP'ye de güncelleme olarak gelmiştir.Yani XP döneminden kalan disk sürücüsünü kullanıyoruz.

• Umarım çok fazla küçük dosya kopyalama sorununu çözer bu sürücü. 2-3GB lık dosyalar sırf parça parça olduğu için normalde sürmesi gerekenden 10/20 kat fazla sürüyor.

• Bu zamana kadar kullandığım ssdlerin yavaş olduğunu hiç düşünmedim açıkçası. Ancak Microsoft'un donanımları verimli kullanmadığını da yine kendi güncellemeleri sayesinde anlıyoruz. Yine bu sayede 20 yıldır ssdler konusunda bir güncellemelerinin olmadığını da görmüş oluyoruz. İlginç gerçekten...

Neyse, en azından yeni sürücü yayınlıyorlar artık. Bu sürücüye birlikte bir verilerimizi kaybeder, Microsoft geleneklerini taçlandırırız.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Belki bu video işinize yarar arkadaşlar yavaş olduğunu düşünen varsa denesin tabi dikkatli olun.

Dijital Rehber Türkiyeyoutube
    Bu Ayar Açıksa En İyi SSD Bile YAVAŞ
    https://www.youtube.com/watch?v=wtel2Xgn25o&feature=youtu.be

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

PHANTEKS ECLIPSE G500A DRGB Black Logitech G105 Logıtech Z-5500 5+1 DIJITAL THX SPEAKER Creative Sound Blaster Z

• Ben sorunun sadece sürücüde olmadığını düşünüyorum, dosya sistemi ile ilgili diğer servislerde de sorun var ve W 10'dan gelen sorunlar olabilir.

• adamların kullanıcı kaybetme ile ilgili bir derdi yok ki neden güncellesin? 20 yıl öncsi sürücü ne demek ya :)

• Önemli verileri yedeklemeden bu tarz riskli sürücüleri güncellememek lazım. Malum bir de otomatik açılan BitLocker belası var. Her Bios güncellemesinde yazyaz bitmeyen şifreyi girmek zorunda kalıyoruz. Kendi bilgisayarlarımda direkt kapatıyorum. Yalnız şu da bir gerçek ki müşterilerden de iyi ekmek geliyor. Yeter ki microsoft hesaplarının parolasını hatırlasınlar. Kalanı servis ücreti. Yoksa diskpart-format ikilisinden başka çare kalmıyor.

• Bu yıllardır bilinen bir şey aslında. Eğer donanımın performansının adeta suyu çıksın istiyorsan Linux kullanacaksın.

Geçenlerde Linux'e deneysel bir AMD güncellemesi geldi, Radeon 7950 ile %30'a performans artışı olmuş.

MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI, AMD Ryzen 5900x, G.SKILL Trident Z Neo 64GB (4 x 16GB)DDR4 3600, MSI Radeon 6800 XT, Corsair HX1200, Corsair Air 540, 2x ST8000DM004 Seagate 8TB 5400RPM, WDC WD40EFRX WD RED 4 TB 5400 RPM, KXG50ZNV256G NVMe TOSHIBA 256 GB,Sandisk ULTA NVMe 1 TB, 2x ST1000DM003 1 TB 7200 RPM, SteelSeries RIVAL 100, Audio-Technica ATH-M50x, Samsung 28 UE590D, AOC Q3279VWF
  • Linuxta 20gb dosyayi cikartiyorum ssd de ve bir iki dk suruyor. Windowsta denedim arasinda 2 kat nerdeyse fark var. Demekki bu surucu vs tarafindan dolayiymiş

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sürücü tarihinde 2006 yazması sürücünün eski olduğunu göstermiyor. Microsoft sürücüleri ve özellikleri NT kerneli ile sürekli güncelliyor. İlgili özelliği aktif ettim. Sürücü ayrıntılarında dosya disk.sys yerine nvmedisk.sys ile değişti. Sürücü tarihi halen aynı Windows 11'e yeni özellik: NVMe performansı artacak İlgili Ekran görüntüsünü ekliyorum.

DELL G15 5515 Ryzen Edition
    AMD RYZEN 5 5600H - RTX 3050 4 GB - 24 GB 3200 MHz RAM

• Samsung yanlış hatırlamıyorsam 970 Evo Plus döneminde daha da eski olabilir kendi driver'ını sunuyordu windows tarafı için. Yıllardır o driver'ı kullanırım.

• TOZ07 kullanıcısına yanıt
    Samsung kendi yazdığı driveri kullansan dahi disk.sys dosyası ile bağlanıyor yine diskler. Yani SCSI çevrimi yapılmaya devam ediliyor

DELL G15 5515 Ryzen Edition
    AMD RYZEN 5 5600H - RTX 3050 4 GB - 24 GB 3200 MHz RAM
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.