Şimdi Ara

WINDOWS 10 VRAM KULLANIMI HAKKINDA (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
110
Cevap
3
Favori
8.643
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu konu aslında ciddi bi konu çok garip şeyler oluyor bu vram ve ram konularında ben halen mantığı çözemedim :) Oluyor ama çözemiyorum

Ben bunu genelde oyun motorlarına bağlıyorum tabi bunun gerçeklik payı varsa.

Yani bileşenlerin uyumuna oyun motorları karar veriyor diye düşünüyorum. Tamamen varsayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BulutKedisi -- 2 Ağustos 2015; 21:48:27 >
  • Az önce gta 5 te uçakla seyehat etmeli görevler yapınca ram kullanımı 12,5 gb a çıktı, ekran kartlarının herbiri de 8 gb ram kullandı.

Ekran kartları 4 gb olduğuna göre ekran kartının her biri 4 gb ekstra ram kullanmış demekki. bu da 8 gb ram yapar.
    12,5 gb kullanılan ramin 8 gb ı ekran kartlarına mı gitmiş oluyor yani. uçuk sayı bunlar ya. ve alakasız takılmalar olabiliyor.
    bu takılmalar yaşandığında ram kullanımı bir sonraki seviyeye atlıyor.

örneğin ekran kartları 6 gb ram kullanıyorsa bi takılma oluyor 7 gb a sıçrıyor. aradan yarım saat geçiyor bir takılma daha oluyor 8 gb a sıçrıyor.

gta 5 yaklaşık 1 saatlik oynanış sırasında çöktü bugün. sonra 2 saat temiz oynadım çökmedi. anlam veremiyorum. ilginç olaylar oluyor. stabil değil.
  • canskru kullanıcısına yanıt
    Bende de sistem remine geçince takılmalar oluyordu sonra ayarı higha alınca sadece vrami kullanmaya başladı ve smooth 60 fps ye kitlendi umarım ileride bununla ilgili bir güncelleme yayınlanır.
  • whitelotus59 kullanıcısına yanıt
    texture quality ve grass quality yi en yüksekten bir aşağı çektim. aa yok fxaa açık şu an 60 fps ye kitledim yine de 5 gb ı buluyor kullanım ama oldukça akıcı bir deneyim sunuyor. o kadar da yükseltmemek lazım ayarları demekki.
  • quote:

Orijinalden alıntı: canskru

texture quality ve grass quality yi en yüksekten bir aşağı çektim. aa yok fxaa açık şu an 60 fps ye kitledim yine de 5 gb ı buluyor kullanım ama oldukça akıcı bir deneyim sunuyor. o kadar da yükseltmemek lazım ayarları demekki.

GTA5 özürlü bir oyun ben aylardır çözüm bulamadım şu anlık takılmalara. FXAA'yı kapadım gene olmuyor.
  • Peki bu olay AMD kartlarda geçerlimi mesela r9 390 12 gb ramlimi oluyor ? Ekran kartı Rami artması için sadece win 10 mu kurmak gerek ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Aslından senin donanımınla o ayarları kısmadan oynaman lazım ama oyunun motoru sıkıntılı olduğu için kaliteden ödün vermek zorunda kalıyoruz belki dx12 update gelirde oyuna rahatlar.
  • bu gta 5 kanser etti resmen. silahlı çatışmalarda alakasız şekilde kasıyor yaa. işlemci kullanımına bakıyorum yüzde 50 yi geçmiyor. ne salak bir oyundur bu ya
  • quote:

bu gta 5 kanser etti resmen. silahlı çatışmalarda alakasız şekilde kasıyor yaa. işlemci kullanımına bakıyorum yüzde 50 yi geçmiyor. ne salak bir oyundur bu ya

Aynen kısmadığım ayar kalmadı ama olmuyor araba sürerken inatla kasılmalar oluyor anlık olarak. i5 ve gtx970'li sistemde bu oyunu oynayamıyorsam Rockstar'a yazıklar olsun.

LA Noire gibi bir oyunda bile optimizasyon sorunları var. Normal 30 fps kilitli bir oyundur ama 60 fps'ye çıkartabiliyoruz bir deneyeyim dedim bir de ne göreyim 60 fps'ye sabitlenmiyor hiç sürekli 35-40 fpslere kadar düşen dalgalanmalar oluyor, LA Noire yahu alt tarafı eti ne budu ne?! Rockstar iyice içine ediyor her şeyin az kaldı. Bir Max Payne kaldı akıcılığı bozulmayan ama onun da içeriğinii senaryosunu mahvettiler, neyse.

• Rollerbob kullanıcısına yanıt
    valla directx 11 oyunlar bekleneni vermedi. directx 12 yi inşallah yüzlerine gözlerine bulaştırmazlar. bu işten dünyanın parasını kazanıyolar bu kadar teknik problem olmaz ya
  • quote:

Az önce gta 5 te uçakla seyehat etmeli görevler yapınca ram kullanımı 12,5 gb a çıktı, ekran kartlarının herbiri de 8 gb ram kullandı.

Ekran kartları 4 gb olduğuna göre ekran kartının her biri 4 gb ekstra ram kullanmış demekki. bu da 8 gb ram yapar.
    12,5 gb kullanılan ramin 8 gb ı ekran kartlarına mı gitmiş oluyor yani. uçuk sayı bunlar ya. ve alakasız takılmalar olabiliyor.
    bu takılmalar yaşandığında ram kullanımı bir sonraki seviyeye atlıyor.

örneğin ekran kartları 6 gb ram kullanıyorsa bi takılma oluyor 7 gb a sıçrıyor. aradan yarım saat geçiyor bir takılma daha oluyor 8 gb a sıçrıyor.

gta 5 yaklaşık 1 saatlik oynanış sırasında çöktü bugün. sonra 2 saat temiz oynadım çökmedi. anlam veremiyorum. ilginç olaylar oluyor. stabil değil.

Yani simdi windows 10 a gecmek cok iyi degil gibi bisey mi ? Cunku suan 280X in 3072 Mb icinde 3069 kullaniyor GTA 5 bende 6 saat kadar oynuyorum takilma veya her hangi bise yasanmiyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Overclockers, guru3d, tomshardware vs. bir sürü forum takip ediyorum, ama 4 GB VRAM 6 görünüyor diye sevinen ve "8 diye 390 alanlara geçmiş olsun" diyen bir tek biz varız. Tebrikler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 3 Ağustos 2015; 10:25:51 >
  • iyide hangi oyun sistemden 8, gpuda da ne kadar ram varsa süpürür ? böyle birşeye gerek varmı ? böyle birşey oluyorsa bunun katkısı nedir performansa ? %1 performans için sistemdeki bütün ramleri boşu boşuna çalıştırıp ısıtacaksa faydasından çok zararı olur. bu işlemci darboğazını önlemeyle ilgili atılan adımlardan birtanesi olabilirmi ? yani yazılımsal bir hata değilse bu olayın teknik ayrıntısına hakim arkadaşlar bir aydınlatın şurayı, forum şenlensin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sanat Günesi -- 3 Ağustos 2015; 10:44:42 >
  • quote:

Elessar Eredhian @ 3 Ağustos 2015; 10:24:06

Overclockers, guru3d, tomshardware vs. bir sürü forum takip ediyorum, ama 4 GB VRAM 6 görünüyor diye sevinen ve "8 diye 390 alanlara geçmiş olsun" diyen bir tek biz varız. Tebrikler

Hocam olayı anlamaya çalışıyoruz sadece. Kendi adıma konuşayım birşeye sevindiğim yok. Konuyu trolleme lütfen, rica ediyorum.

quote:

tersol @ 3 Ağustos 2015; 10:44:12

iyide hangi oyun sistemden 8, gpuda da ne kadar ram varsa süpürür ? böyle birşeye gerek varmı ? böyle birşey oluyorsa bunun katkısı nedir performansa ? %1 performans için sistemdeki bütün ramleri boşu boşuna çalıştırıp ısıtacaksa faydasından çok zararı olur. bu işlemci darboğazını önlemeyle ilgili atılan adımlardan birtanesi olabilirmi ? yani yazılımsal bir hata değilse bu olayın teknik ayrıntısına hakim arkadaşlar bir aydınlatın şurayı, forum şenlensin

İstediği kadar ram olsun gpu gücü olmadıktan sonra o kadar efekti hangi işlemci işleyecek. 980 sli bile witcher 3 ü full ayarlarda 60 fps stabil oynatamıyor. 2k çözünürlük için söylüyorum. Oyunu 60 fpsye kilitliyorum zaman zaman 53 e iniyor hatta karakteri yakın çekime getirdiğimde 43 lere kadar düşüyor. ;Gpu gücü yetmediği sürece ram in bir anlamı yok bence. Kaldıki sistemin ddr3 veya ddr 4 rami ekran kartı rami gibi performans vermez. belki önbellekleme falan yapıyordur. Bilen kişiler aydınlatırsa güzel olur.

• bence geçmelisin güzel bir işletim sistemi. Windows 8.1 den stabil.
  • Windows 10la beraber osd programlarının ölçüm tekniği değişmiştir başka da bir şey yok. Zaten bundan önce de windows ekran kartı için sistem belleğinden yer ayırıyordu ama programlarda bu ayrılan belleğin kullanıldığı görünmüyordu. Yani 2 gb ekran kartı 4 gb falan olmadı. Kendi belleğinden fazlasını kullanırsa daha fazla vramli ekran kartına göre daha düşük performans alır. Sistem belleği ile vram performansı aynı olsa ekran kartlarına bellek koymanın bir anlamı olmaz. Bu yazdıklarımı zaten çoğu kişi biliyordur ama bizde düz mantık insan da çok, 2 gb ekran kartı alıp 12 gb yaptım diye kendini kandıran çok olur.
  • Turuncu Sakal kullanıcısına yanıt
    hocam tamam ölçüm tekniği de değişmiş olabilir bunu da anlarım. ama şunu anlamıyorum. önceden hiçbir zaman oyun sırasında sistem ram kullanımım 7 gb ın üzerine çıkmadı. Sistem ramini de takip ederdim afterburnerda. şu an yeri geliyor 10 gb-12 gb a kadar çıkıyor bazen ram kullanımı, sonra bir bakıyorum 9 gb a düşmüş. Sistemden çekilen ram miktarını da mı yanlış gösteriyor bu program. demekki oyun farklı birşeyler kullanıyorki ram kullanımı Windows 8.1 de 6-7 gb iken en fazla şu an 8-12 gb arasında değişiyor. 16 gb ram bulunan kendi sistemim için konuşuyorum. Bu konuya ne diyorsun peki?
    Sizin için bir şey demedim hocam, saygılar.

Lakin "8 GB olduğu için daha yüksek performanslı 970 yerine 390 alanlara geçmiş olsun" diyen veya 970'in 3.5 GB sorununun düzeleceğini/iyileşeceğini/önemsiz bir hale geleceğini düşünen arkadaşlar yanılıyor. Zira burada farklı bir durum yok, yıllardır oyunlar VRAM'in yetersiz kaldığı durumlarda RAM'i kullanabiliyordu. Anladığım kadarıyla WDDM 2.0 veya yeni DX API'si nedeniyle sistemin VRAM ile paylaştırdığı RAM miktarı da VRAM'e dahil gibi görünüyor.

Bunun tek artısı GTA IV gibi "şu VRAM kullanımına ulaşırsan daha fazla ayar açmana izin vermem" diyen oyunlarda olacaktır. Bunun dışında başka hiçbir faydası olmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Windows 10 da ram kullanım sistemi değişmiştir. Ona bakarsan xpde oyun oynarken 1gb kullanılırken windows 7 de 2-3 gb kullanılabiliyor. Bunun sebebi windows 7nin daha fazla ram tüketmesi değil çok kullandığın programların daha hızlı açılması için ramde tutulmasıdır. Ram kullanımının pek bir anlamı yok performansa bir getirisi olup olmadığı önemli ve yapılan testlere göre de windows 10'un oyunlar için bir faydası yok.

http://www.guru3d.com/articles_pages/windows_8_1_vs_10_graphics_performance_review,3.html

Bu linkteki teste bakarsan shadow of mordor gibi bir oyunda bile bir fark görülmüyor. Sistem raminin ekran kartına faydası olsa bu oyunda olurdu. Üstelik 5k gibi yüksek vram isteyecek bir çözünürlükte bile test edilmiş.

• olabilir. daha seri çalışması için ramde bekletme diye bir olay var sanırım.
    oyunu oynadıkça ram kullanımı artıyor demekki ramde bekletiyor.
    bu gta 5 te silahlı çatışmalarda alakasız şekilde frame drop yaşıyorum windows 8.1'de de böyleydi windows 10'da da böyle. anlamış değilim.
    internette de aradım bulamadım hiçbişey. sizin bildiğiniz bir çözüm var mı?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.