Şimdi Ara

VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruz (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
287
Cevap
5
Favori
14.275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
113 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • hazarcep H kullanıcısına yanıt

    carkifelek zamani cok mesgul olurdu hatlar uyuz olurdum baglanamayinca... :)

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    En eski vdsl saha dolaplarının shelf başı desteği 1 gbit 128 porta sahip adam başı 8 mbit'e denk gelir vdsl 17b desteği olmadığından hane başı max 65 mbit destekler

    eski olanlar 2.4 gbit down 1.2 gbit upload 128/256 porta sahip adam başı 10 civarı mbit'e denk gelir vdsl 17b desteği mevcut

    güncel olanlar 10 gbit simetrik 256 porta sahip 40 mbit'e denk gelir vdsl 17b desteği mevcut eski 10 yıllık shelf'lerin güncellenmiş halidir yani 10 yıl önceki teknoloji aralarında nadir güncel 35b profilini destekleyen nokia shelf'ler var.


    Bir tip 7 saha dolabına 4 shelf sığar ama 4 tane takılı görmedim hiç 2 tane takılı oluyor genelde.


    Tabi bunlar kış için geçerli yazın yeteri kadar soğutulmayacağından termal darboğaza girer.


    VDSL geçici ama en hızlı çözüm bir mahalleye 5-10 tane koyuyorsun kazıyla bürokrasi ile uğraşmadan herkes 100 mbit fiber görünümlü vdslye kavuşuyor VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruz 


    10 yıl önce yapılsaydı taktir ederdim hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmak için fiber şart 4K film izlemem için yetiyor 5-10 yıl sonra standartlaşacak 8K için yetmeyecek o zaman çıkarırım yaygara





  • Hocam benim bahsettiğim şey VDSL bağlantı gücü, alınabilir hız olarak gördüğümüz değer giderek azalıyor.

    Bir de şöyle bir olay var, 24mbit kullanan abone ile 100mbit kullanan abone arasında DMT frekans farkları var.

    100mbit aboneler 17mhze kadar kanalları tam kapasite kullanıyor ama 24 mbit abonelerin hattı 10-12 mhz üstünü kullanmıyor. Yani 100mbit aboneler sokaktaki bütün abonelerin hızını düşürüyor.

    Yüksek frekanslarda iletim çok daha zordur ve hatlar birbirinden çok daha fazla etkilenir, mesela eskiden ben 85mbit alıyordum, sokağın başında bina yıkıldı şimdi 97mbit alıyorum.

    Ama bina yeniden yapıldığında 4 daire daha fazla olacak, daha fazla abone gelecek ve ben 80mbite düşeceğim.


    Üst katımdaki komşu her gece 1de modemi kapatıyor ve benim hattım bir anda rahatlıyor, her sabah 10da modemini açıyor ve benim hat gene felç oluyor.

    Yani VDSL aboneler birbirlerini çok etkiliyorlar, sokaktaki abone sayısı ve abonelerin hızları arttıkça bir çok sorun ortaya çıkıyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 7 Mart 2022; 18:36:38 >








  • venezueladan fazla deger kaybeden para birimimiz var yakında 16 bıt ınternete gerı donecegız ne 100u

  • treyturop T kullanıcısına yanıt

    Paramız değer kaybediyor ama bizler gelen zamlara rağmen faturalarımızı takır takır ödüyoruz. Çoğumuz internete her ay 120-150 hatta 200 lira gibi paralar veriyoruz. Bu kadar para nereye gidiyor ? Yıllardır ödediğimiz faturaların karşılığını altyapı olarak görmek istiyoruz

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Bunun direk abone sayısı ile ilgili olduğunu düşünmüyorum kablolar çok eski ve yapılan ekler sağlıksız abone sayısı çok etken değil kablolar birbirine değiyor frekanslar karışıyor.


    Direkte veya yer altında düzgün izole edilmiyorlar hep su alıp oksitleniyorlar.


    Benim evin önündeki kutudan 10 porta yakın denediler çoğu 25 mbit çıktı 1-2 tane 50 mbit 1 tanede 75 mbit buldular 75 mbit olana bağladılar. Mesafe 150 mt sorun kaynağı kablo arızası.


    Önceki yaz 135 mbit maximun yazıyordu modemde 100 mbit 10-12 snr ile bağlanıyordu.


    3 ay sonra saha dolabından evime kadar 4 telli standart outdoor telekom kablosu çektiler. 4 Telin tamamı hatta bağlandı. 2 Çift kablo 1 çift olarak bağlandı yani. Kabloda herhangi bir ek yok.


    Abone sayısı belki de 3 ay öncesine göre artmıştır 90 mbit yerine artık modemdeki max hız 150-160 mbit.


    İşini düzgün yapanlar olsa vdsl'de pek hız düşüşü olacağını sanmıyorum. Kafa aynı günü kurtaralım geçiçi çözelim gittiği yere kadar . VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruz 





  • Ben farklı lokasyonlarda denedim hocam abone sayısı ile alakalı. Bizim köyde 1100 metreden 16mbit ADSL kullanıyorum. Mayıs ayında gittiğimizde evlerin hepsi bomboş olduğu için 16mbiti 20 SNR değeri ile alabiliyorum. Ama Temmuz ayında çoğu evde insan oluyor ve benim SNR değerim 10a kadar düşüyor. Daha sonra Eylül aynı gibi herkes büyükşehire döndüğü zaman benim SNR değerim tekrar 20ye dönüyor. Abone sayısı çok etkili.

    Bu durum ADSL ,bir de VDSL zaten çok daha yüksek frekanslı çalıştığı için durum daha fena, aynı binada 3 tane 100mbit abonesi olduğu zaman bir bakıyorsunuz 70mbite düşmüşsünüz :(


    Sizdeki durum özel çünkü siz herkesin bağlı olduğu kablodan değil farklı bir kablodan hizmet alıyorsunuz. Kablonuz diğerlerinden nispeten uzakta (5-10cm) olduğu için çok daha az parazitlenme oluyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 7 Mart 2022; 20:1:42 >
  • bir konu var,kafamı çok kurcalıyor,cem mehmet çelebiler mesut çeviğe verdiği röpörtajda bakır kablo ile de yüksek hızlı internetin verilebildiğini söylüyro.peki bakır kablolar sökülüp satılıyor yerine fiber kablolar döşeniyor.bakır fiyatı tarihinin zirvesinde acaba burda bir hinlikmi var.birileri bu bahane ile malı götürdümü.


    VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruzMesut Çevikyoutube
    Evlere kapandığımız son 2 yıl gösterdi ki internet, ülkemiz için stratejik öneme sahip önemli bir teknolojik yatırım. Herkes yüksek hız arayışındayken Turknet'ten de büyük bir fiber hamlesi geliyor. Fiyat artışını konuşurken arka planda çok daha büyük bir şeyin yaklaştığını öğrendik. Merak edenler için adresinizde alabileceğiniz maksimum hızı sorgulayın: https://turk.net/internet-hiz-altyapi-sorgulama/ #internet #gigabit #fiberhamlesi Kullandığım ekipmanlar: https://www.mesutcevik.com/2020/07/16/kullandigim-video-ekipmanlari-2020/ Bağımsız yayıncılığıma destek olmak ve farklı içerikler için Patreon'a katılın! https://www.patreon.com/mesutcevik/ Kanalıma ücretli abone olarak bağımsız, özgür incelemeler yapma hedefime hızla ulaşmamı sağlayabilirsiniz. https://www.youtube.com/channel/UCOFafpmI_dt8SxisbKniN4A/join Desteğiniz çok önemli. Sosyal medya hesaplarımda beni takibe alarak fark yaratmamı sağlayabilirsiniz. https://instagram.com/mesutcevik https://twitter.com/mesutcevik https://twitch.tv/mesutcevik Videolarda yer alan duvar kağıtları ve müziklerin listesi; https://www.mesutcevik.com/2020/02/24/post_kullandigim-duvar-kagitlari/
    https://www.youtube.com/watch?v=hU5yAf-lnIU



    saygılar.....................

  • Vdsl ile 50 70 alıyorum rahatladım diyen arkadaşlar. İşyerinde 50 mbps vdsl evimde 100mbps fiber var.


    Fiber altyapıda hız var fakat gecikme yok resmen. Çok daha akıcı bir deneyim. Fiberce ayrıca 100mbps sözleşme olmasına rağmen asla 108 mbps altını görmedim. Zaman zaman 140 mbps hızlara bile ulaşıyorum.


    Fiber denemeden asla vdsl rahat demeyin. Fiber hakkımız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -ForeverY- -- 7 Mart 2022; 20:18:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bakır kablodan VDSL gibi teknolojiler ile taş çatlasa 300-400 mbit gibi hızlar verilebilir. Ama bizim elimizdeki bakır hatlarla bu da mümkün değil. Bizim sokaklardaki bakır kablolar en fazla 100-200 mbit çalışabilir.

    Ama fiber kolaylıkla 1000 mbit'in bile üzerine çıkabilir. Artık bakırdan kurtulup tamamen eve kadar fiber döşememiz gerekiyor.

  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    Gbit hızına sahip geliştirilen vdsl teknolojileri var ama 30-50 mt gibi düşük mesafelerde olabiliyor. 30-50 mt ile uğraşacağına adam fiber çeker.


    Turknet'de 35B profilini yani 300 mbit'e varan vdslyi yapada denedi sağlıklı olmadığını söyledi sonra iptal etti. 35B profilini saha dolabı %5-10 ancadır.

  • VDSL'in doğası gereği 3-5 ms fazla pinge sebep oluyor. Aynı şehirdeki bir sunucuya VDSL kullanan biri 5-6ms sürede ulaşırken, Fiber kullanan birisi 2 ms sürede ulaşabiliyor.


    Ayrıca VDSL'de hız ilk başta yavaş başlar ve sonradan yükselir, bu sonradan yükselme durumu yüzünden siteler 2-3 saniyede ancak açılır.

    Ama fiberde hızlar hep en yüksek seviyede oluyor, speedtest başlatınca bir anda 200-300 gibi değerler görüyorsunz, sonradan 100e düşüyor ve sabitleniyor. Yani siteler anında açılıyor.

    Fiber her açıdan DSL'den çok daha gelişmiş ve başarılı

  • Sorun VDSL'in eskiliği ya da güncelleme maliyetlerinin fazla olması ise aynı sorun fiberde de mevcut. TT'nin yaptığı fiberlerin çok büyük bir kısmı FE yani 100 Mbps'lik portlara sahip. İçlerindeki switchlerin kapasiteleri de aynı büyük bir çoğunluğu 1 ila 2.5 Gbps arasında. Sadece bu da değil TT tarafında santralde fiber kabloların takıldığı Switch ve Router'larda yine client ile eşit şekilde GE, 2.5GE portlara takılıyor. Router kapasitelerinin az olduğu (7450-ESS1,ESS7) gibi cihazlarda ise durum daha da kötü olup 2-3 GPON'un 1GE, 2.5GE portlara takıldığı örnekler var. Yani VDSL'de 35b, G.Fast, GigaDSL gibi sistemlerin dönüşüm maliyeti kadar FTTH/B'lerin de dönüşüm maliyeti var.


    Birbirimizi kandırmayalım Türk Telekom, devletin elindeyken de doğru düzgün çalışmıyordu. 96'ya kadar İstanbul'da PSTN altyapısı olmayan yerler, 2006'ya kadar ADSL altyapısı olmayan yerler vardı. Özelleştirmeye kadar bırakın ADSL'i filan omurgada bakır altyapılı yerler vardı. TT içinde 2003'e ait bir traceroute görmüştüm Gayrettepe, Ataköy, Büyükçekmece, Halkalı, Ispartakule, Silivri, Çorlu, Ulaş, Lüleburgaz, Babaeski, Havsa h1-1 diye 15-16 hopta 1000-1100 ms ile gidip Bulgaristan sınırında trafik Bulgarian Telecom'a teslim edilip onlar sadece 100 ms'de Frankfurt'a ulaştırıyordu. Eğer devlet gerçekten bu işe önem verseydi bizde Bulgaristan gibi omurgada bakır hatlar kullanmaz, Bulgaristan'a 1100 ms yerine Frankfurt'a 150 ms'de varırdık. Bugün Turksat Kablonet'in kendine ait 1 km omurga altyapısı yok, kendine ait tek bir santrali var o da Ankara'da Turksat binasında. Bırakın omurgayı Turksat'ın İstanbul'da ilçelerarası bile kendine ait kablosu yok. Turkcell keza son 2 yıldır çoğunluğu Türkiye Varlık Fonu'na ait, şirket içinde muhalif ayıklayıp iş bilmez yönetim kurulu atamalarıyla uğraşıp hissedar kriziyle bizi dünyaya rezil etmek yerine fiber dönüşüm yapabilirlerdi. Ama merak etmeyin TT'de en geç gelecek yıl TVF yani Türkiye Varlık Fonu'na satılacak, o zaman devletin elinde yönetimin nasıl olduğunu herkes görecek.


    Şimdi TT, en geç Haziran'a kadar 100 Mbps üstü paketleri çıkaracak ama fiyatların yüksek olacağını, uploadın düşük olacağını herkes tahmin ediyor. O yüzden VDSL yetersiz yerine yeni teknolojilere geçiş, daha iyi upload şeklinde ilerlenmesi taraftarıyım. Kesin çözüm için ise seçimde gereken tercih yapılmalı. Bugün 200 TL'ye 100 Mbps dahil alınsa dolar bazında sadece 13 dolar. 256 abonenin tamamının 200 TL'ye (13 dolar) 100 Mbps kullandığını dahil düşünsek bir saha santraldeki bir switch'in maliyetini karşılayamıyor. Devlet zararına çalışsın derseniz arabadan %150 vergi alan bir yönetimin zararına iş yapmasını beklemek pollyanacılık olur.





  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    1996da PSTN olmayan yerler görmüş olabilirsiniz ama evlerin %99una ulaşmıştı, ve bunu herkese 2 tel bakır çekerek yapmışlardı. Şimdi bizler her eve ayrı ayrı fiber kablosu istemiyoruz ki, mahalleye 1 tane fiber gelse bile onu bölüştürüp rahat rahat kullanabiliyoruz.


    Ayrıca bu maliyetleri karşılamak için bir yöntemleri var, eski santral zamanlarından kalma her abonenin 2-3 km bakır kablosu vardı. O bakırları satıp bir güzel yedi TurkTelekom'un arap sahipleri. Sonra da arkalarında 70.000.000.000 TL borç ile bırakıp gittiler. En azından devlet elinde olsa dolandırılmazdık


    Neden switch ücretini 1 aylık faturalar üzerinden hesap ediyorsunuz ? O switchi belki 5-6 sene kullanacağız. altyapı masrafının geri dönüşü yıllar içinde yavaş yavaş olur.

  • 8 megabit kulllanıyorum

  • En dandik fiber dağıtıcı terabitler hızında ve binlerce porta sahip ve güç tüketimi barındırdığı port sayısına bakınca çok komik duruyor.


    Fiber bakırdan çok farklı bir teknoloji 1 kablodan binlerce haneye gbit hizmet sunarsınız bahsettiğin cihaz 400 gbit'lik mantıksız eski bir cihaz.Telekom eskiden kullanıyordur şimdi kullanacağını sanmam hibe edip altdaki cihazı kullansa bile daha çok kar eder VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruz 


    https://carrier.huawei.com/en/products/fixed-network/access/olt/smart-ng-olt-ma5800


    7 terabit hıza ve 3000 porta sahip olduğunu hatırlıyorum


    VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruz

    Takılan bu modüller tek port değil yüzlerce portu taşıyabiliyor menziline ve farklı hizmetlere göre çeşitleri var örnek olarak koydum. Binalarda veya fiber saha dolaplarında aktif elektronik bir dağıtıcı yok. Apartmanlara 3-5 kıl gitsede tek kıl bağlı diğerleri yedek olarak var.


    O tek kıldan tüm apartmandaki dairelere internet sağlanabiliyor.


    3000 portluk fiberin kablo hariç altyapı maliyeti 1-2 vdsl saha dolabı ile aynı. O cihazada 3000 tane fiber kıl yada kablo takılmıyor. Hane başı kablo hariç cihaz maliyeti 5-10 dolara anca geliyor VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruz 


    Fiber bakırdaki olduğu gibi saha dolabından veya santrale kadar her eve ayrı kablo çekmek değil.


    Ben eski bilgilere sahip biriyim yanlış hatırlamış yanlış anlatmış olabilirim yazdıklarım tamamen yanlış da olabilir VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruz 


    @TurkNetDestek bu durumu daha detaylı ve video ile çekse daha iyi olur VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruz 


    Fiber kablo hariç maliyeti yok gibi bir şey yoksa turknet nasıl 1 gbiti 10 dolara satıp aynı zamanda sürekli fibere yatırım yapabilir ki VDSL artık çok eskidi - 100mbit üstü download ve 8mbit üstü upload istiyoruz 





  • Bugün benim anakartımda bile 2.5 Gigabit ethernet bağlantısı varken koskoca TurkTelekom'un santrallerindeki cihazları 1G hızda bağlaması pek mantıklı gelmedi, dediğiniz gibi çok daha hızlı bağlantılar kuruyorlardır.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Bu satılan bakırları da bir tek TT'de çalışanları göremedi. Doğduğumdan beri Kadıköy'de, son 4 yıldır da Ümraniye'de yaşıyorum 3 yıl da TT'de çalıştım. Çalıştığım süre boyunca bırakın satmayı başka yere getirelim diye dahi toplamda 100 km bakır çıkarmamışımdır. Yaşadığım ilçelerde de mahalle mahalle giden bakır kabloları tarihlerine, per sayılarına kadar bilirim. Mesela Kadıköy'de bakır kabloların prensibal kısımları 1925 ile 2000 yılları arasında yapılmıştır. Benim yaşadığım Göztepe mahallesinde evlere giren bütün bakır kablolarda 4 perlidir. Prensibal kısmı 1960'lara, lokal kısımları ise değişik tarihlere aittir en yenisi 1994 yılına aittir. Göztepe santralinin oradan kopmadan 1 km bile bakır kablo çıkaramayız bu yüzden kimse uğraşmıyor. Mesela bu bakır kablolar dediğiniz gibi 4 perli olmasına rağmen G.Fast filan da veremez. Santrale 1 km mesafem vardı 1 km'de 20'ye yakın ek var. FTTC dönüşüm yapıldı 2016'da dolaba 50 metre mesafedeki bırakın haneyi menhole 60 Mbps ancak geliyordu.


    Satılan bakır yok mu var. 2000 yılından sonra yapılan yaklaşık 2000 km bakır kablonun tamamı satıldı, bu satışlarda 2010 ila 2015 arasında yapıldı. Yani satılan bakır kablo 7.2 milyon bakırın yanında devede kulak bile değil. Yanlış anlaşılmasın satmak istemediklerinden değil, bu bakırların satmak için çıkarmak için gereken operasyonel maliyete değmediği için satmak için kimse uğraşmıyor.


    SW ücretini evet üretici desteği ile 5 yıl boyunca, destek olmadan 10-20 yılda kullanabilirsiniz. Lakin Tier 2 seviyesinde denetimlere sahip TT'de bu riski alamazsınız. Cihazı 5 yıl kullansanızda firma desteği için, bakımı için yine dolar cinsinden ödeme yaparsınız. Yetmez işçi, elektrik, su (soğutma için) giderleri vardır. TT'nin bireyselden kar'ı yoktur asıl karı kurumsal ve alternatif ISS'lerden gelir zaten. Bireyselden 200 lira ücret alıyor nasıl karı yok derseniz çok basit ödemesi düşüktür, ama kurumsal, alternatif ISS öyle değil. Sadece Turkcell'in TT'ye bıraktığı kar, İstanbul'daki tüm bireysel abonelerin gelirine eşdeğerdi. Tüm gelirler vs. sadece tek firmanın bıraktığı kar. Tabii bu 2016 içindi şu anda en yüksek karı çok yüksek ihtimalle Türknet bırakıyordur. Yani nihayetinde ben TT kar etmiyor demiyorum, ediyor 2021 yılında da 5.1 Milyar TL kar etti ama bu karın tamamı kurumsallardan.





  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    Benim evim ile eski santral arasında 3km var, yani o eski bakır hatlar yerin altında duruyor mu diyorsunuz ?

  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.