Vantilator havayı üflerken düşük de olsa o havanın yoğunluğunu düşürüp genleştiriyor. Bu soğumasına sebep oluyor. Ayrıca oda sıcaklığı zaten vücudundan soğuk. Ama sürekli etrafında sabit olduğu için bir süre sonra etrafındaki hava sürekli sıcak oluyor, ancak hava sirkülasyonu olunca soğuk hissediyorsun.
İyi denemeydi Einstein fakat deney olmadan ancak bir teori olarak kalır.
Az önce dijital termometre ile denedim tahmin ettiğim gibi vantilatör kapalıyken 31 dereceyi gösteriyordu, vantilatörü 3 kademede çalıştırdım ve ölçüm değişmedi 31 derece odanın sıcaklığı. Arkadaşlar doğru söylemiş, havayı olduğu sıcaklığı ile üfürüyor fakat vücut sıcaklığımız daha yüksek olduğu için azda olda vücudumuzun sıcaklığını 31 dereceye düşürmeye çalıştığı için serinlik hissi veriyor.
Orada çok çok az genleşme olduğunu anlamanızı beklerdim. Zaten asıl soğuk hissetmemize neden olan şey etrafındaki sıcak havayı uzaklaştırması. Boşuna deney yapmışsın.
Ben banlıyken yazman oldumu, nerede kaldı cevap hakkım. Şimdide ben yazayım. Havanın yoğunluğunu düşürüp genleşme oluşuyor ve dolayısıyla da soğuk hava veriyorsa , o zaman karşısına bir buz koy bakalım ne olacak. Denemeye bile gerek yoktur buz normalden daha hızlı erir yani sonuç olarak ne demiştim, nesnenin sıcaklığı ortamdan daha sıcaksa fazla ısı uzaklaşmış oluyor ve nesnenin sıcaklığı ortamdan daha soğuk ise (buz da olduğu gibi) daha fazla ortam sıcaklığını zamana karşı almış olacağı için erir. Hala anlamadıysan okula geri dön!
quote:
Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli
konu güzel bir hal almış..bir atış daha yapayım..
bize lisede -paran varsa ne rahat- forumulunu öğrettiler.. ....pv=nrt
şimdi biz biliyoruz ki hızlanan havanın basıncı düşer... ucaklar bu prensiple ucar... vantilatör havayı hızlandırınca nolcak p azalacak...
n ve r sabit olduğu için ve p değeri düştüğü için formuldeki eşitlikte t nin değişmesi lazım... t de azalır..t nedir sıcaklık..
oldu mu aceb
Olmadı.
Valla hacım dede yadigarı bi vantilatör var benim odada sıcak hava üflüyo,bildiğin.
Rüzgarlı havada çamaşırın daha çabuk kuruması olayıyla aynı şey . Vücuda birim zamanda daha çok hava molekülü temas ediyor ve serinlik hissi veriyor.
quote:
Orijinalden alıntı: ender53
quote:
şimdi biz biliyoruz ki hızlanan havanın basıncı düşer... ucaklar bu prensiple ucar... vantilatör havayı hızlandırınca nolcak p azalacak...
n ve r sabit olduğu için ve p değeri düştüğü için formuldeki eşitlikte t nin değişmesi lazım... t de azalır..t nedir sıcaklık..
oldu mu aceb
Olmadı.
Senin dediğin olsaydı peltier diye bişey üretmeye gerek kalmazdı buzdolabında 10 larca fan olurdu sadece.
Güzel ve zihni sinir bir konu açmışsın,tebrik ederim.
quote:
Orijinalden alıntı: Banzai!
belki soğuk üflemeye programlıdır
ötüyoya çok acayip vantilatörüm diye kesin öyledir
Vantilatörün rüzgarı terinin üzerindeki hava basıncını itekleyerek düşürür düşen hava basıncı ile suyun kaynama noktası düşer ve bedenindeki ter hızla buharlaşmaya neden olur buharlaşan ter buharlaşmak için bedeninden ısı çeker ve vücut ısın otomatik olarak düşçeği için ferahlarsın.
quote:
oldu mu aceb
biz o formulü peze..k nurettin diye öğrenmiştik aslında açılımın kısaltmasıyla pek benzerliği yok ama hep aklımda kalmıştır
Gaptan amariga soğutuyo onu
Çağdaş'tan aldığım 20 liralık plastik vantilatör son ayarında bile sıcak üflüyor. Onu çalıştırınca oda resmen cehenneme dönüşüyor. Vantilatör ne kadar hızlıysa o kadar soğuk hava veriyor.
quote:
Orijinalden alıntı: Airbus A380
Vantilatörün rüzgarı terinin üzerindeki hava basıncını itekleyerek düşürür düşen hava basıncı ile suyun kaynama noktası düşer ve bedenindeki ter hızla buharlaşmaya neden olur buharlaşan ter buharlaşmak için bedeninden ısı çeker ve vücut ısın otomatik olarak düşçeği için ferahlarsın.
Tam olarak doğru
quote:
Orijinalden alıntı: j_statham
vantilatörün kendisine sormak lazım..
güzel tespit
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme