Şimdi Ara

Vantilatör neden soğuk hava üfler? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
6.561
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: okanb3

Antalya anamurdaydım, 4-5 gün öncesine kadar. Odada vantilatörü açmadan uyuyamıyorsunuz aşırı derecede sıcak ve nem var. Ama vantilatör soğuk üflüyor. Sonuçta arkasından aldığı hava sıcak hava, yani bizi bunaltan. Bildiğim kadarıyla motorun içinde bir tür kimyasal madde de yok, havayı soğutacak. E peki neden soğuk üflüyor?

Len 17 yıldır antalya da yaşıyorum antalyanın anamur diye bir ilçe,belde,kasaba vsvs diye biryerini duymadım oha amma geri kalmışız
  • Oldu o zaman kalkalım biz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: RappeR07

quote:

Antalya anamurdaydım, 4-5 gün öncesine kadar. Odada vantilatörü açmadan uyuyamıyorsunuz aşırı derecede sıcak ve nem var. Ama vantilatör soğuk üflüyor. Sonuçta arkasından aldığı hava sıcak hava, yani bizi bunaltan. Bildiğim kadarıyla motorun içinde bir tür kimyasal madde de yok, havayı soğutacak. E peki neden soğuk üflüyor?

Len 17 yıldır antalya da yaşıyorum antalyanın anamur diye bir ilçe,belde,kasaba vsvs diye biryerini duymadım oha amma geri kalmışız

Muzunu falan da mı duymadın?

• quote:

Orijinalden alıntı: TRojka

quote:

quote:

Kardeş ben alanyalıyım genelde bizim alanyanın muzu meşhurdur buralarda

• Eline doğru bir üfle bide hohla biri sıcak biri soğuk ona bakarsan.
  • vantilatör soğuk üfleseydi kimse klima almazdı
  • algıda yanılgı
  • quote:

quote:

quote:

Anamur mersine bağlı

• quote:

Orijinalden alıntı: DoQi

quote:

quote:

quote:

Anamur mersine bağlı

Ha o açıdan. Ben de Anamur'u hiç duymamış sandım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Devoure

allahın hikmeti arkadaşlar daha ne tartışıyosunuz ya dinsizmisiniz

güzeldi
  • napak ölekmi len
  • quote:

Orijinalden alıntı: memcho

quote:

Orijinalden alıntı: webmaster-mt

geçen bende düşündüm bunu

aslında sürtünme kuvveti sıcaklık açığa çıkartır ama bu hava sıcak gelimiyor bize sürtünerek geldiği halde

Sürtük hava

• Isı geçişi 3 modda olur biliyorsunuz. İletim, ışınım, taşınım. Bu olay taşınım ile ilgili. Vantilatör havayı hızlandırıyor, dolayısıyla havanın Reynolds sayısı yükseliyor. Reynolds sayısı yükselince Nusselt sayısı da yükseliyor ki bu da ısı taşınım katsayısının artması anlamına geliyor. Artan ısı taşınım katsayısı da artan ısı geçişini beraberinde getiriyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ender53

Isı geçişi 3 modda olur biliyorsunuz. İletim, ışınım, taşınım. Bu olay taşınım ile ilgili. Vantilatör havayı hızlandırıyor, dolayısıyla havanın Reynolds sayısı yükseliyor. Reynolds sayısı yükselince Nusselt sayısı da yükseliyor ki bu da ısı taşınım katsayısının artması anlamına geliyor. Artan ısı taşınım katsayısı da artan ısı geçişini beraberinde getiriyor.

heat transfer - yunus cengel
  • quote:

Orijinalden alıntı: commodore63

quote:

Orijinalden alıntı: Einstein

Vantilator havayı üflerken düşük de olsa o havanın yoğunluğunu düşürüp genleştiriyor. Bu soğumasına sebep oluyor. Ayrıca oda sıcaklığı zaten vücudundan soğuk. Ama sürekli etrafında sabit olduğu için bir süre sonra etrafındaki hava sürekli sıcak oluyor, ancak hava sirkülasyonu olunca soğuk hissediyorsun.

İyi denemeydi Einstein fakat deney olmadan ancak bir teori olarak kalır.

Az önce dijital termometre ile denedim tahmin ettiğim gibi vantilatör kapalıyken 31 dereceyi gösteriyordu, vantilatörü 3 kademede çalıştırdım ve ölçüm değişmedi 31 derece odanın sıcaklığı. Arkadaşlar doğru söylemiş, havayı olduğu sıcaklığı ile üfürüyor fakat vücut sıcaklığımız daha yüksek olduğu için azda olda vücudumuzun sıcaklığını 31 dereceye düşürmeye çalıştığı için serinlik hissi veriyor.

Orada çok çok az genleşme olduğunu anlamanızı beklerdim. Zaten asıl soğuk hissetmemize neden olan şey etrafındaki sıcak havayı uzaklaştırması. Boşuna deney yapmışsın.

• ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Legida92 -- 24 Ocak 2013; 21:06:53 >
  • Valla benim odam cok sicak vantilator de soğuk üflemiyor valla.
  • cevap şudur arkadaşlar:

hani lisede (cogunuz liseli sanırım ) defter yapragına üfleyince yapraklar birbirine yapısıyordu. bunu okumus sizde yapmış görmüşsünüzdür. yada ıslak bir tavayı ocağın üstüne koyun, ısınırken üflerseniz daha cabuk buharlastıgını çok net görebilirsiniz.

burdaki olay şudur: oradaki hava akımı basıncı etkiler,(yani azaltır) basıncın azalması buharlaşmayı hızlandırır. teninize üflenen hava (agzınızla dahi üfleseniz, ki yavas üflerseniz sıcak gelir, hızlı üflerseniz soguk) o bölgedeki basıncı cok kısa süreli (üfleme süresince) azaltır teninizde buharlaşma hızı artar, buharlaşma ile birlikte vücudunuzdan ısı da uzaklaşmış olur. sizde soğuk hissedersiniz.

birkaç örnekle olayı pekiştireyim: kolonya oda sıcaklıgında durur ama kolonya süründügünüzde serinlersiniz. sebebi kolonyanın daha cabuk buharlaşmasıdır. kolonya buharlaşırken vucudunuzdan ısıyıda alır. hatta birde üflerseniz baya bir serinlik hissedersiniz. (buharlaşma hızı arttıgından)

diğer bir örnek: kış günü buz gibi bir hava. otobüs bekliyorsunuz. tahta oturak ve demir oturaklar var. hava sıcaklıgı neyse oradaki demir de tahta da aynı sıcaklıktadır. ama siz demire oturursanız soguk, tahtaya oturursanız daha sıcak hissedersiniz. sebebi demirin ısı iletimi fazla oldugundan sizden ısıyı çekmesidir. boylece siz onu soguk hissedersiniz. maddeler arası temas oldugunda ısı iletimi olur ve orada demir cok hızlı bir sekilde sizdeki ısıyı absorblar. siz üşürsünüz. normalde sizin vucudunuza sogukluk verecek birşey girmez, sadece ısı sizden demire gittiginden siz soguk hissedersiniz

hatta bazı kişilerin elleri terler(avuçları), ellerine kurutmak maçlı üflerler, yada ellerine üflediklerinde elleri kurur.aynı mantık ile hava basıncı azaldıgından buharlaşma hızı artar ve elleriniz daha hızlı kurur. bu esnada sizde serinlik hissedersiniz.
    bilimsel açıklaması budur.

edit: editleri koyu renkte yazdım. umarım anlatabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi druen -- 4 Ağustos 2011; 12:36:07 >

• konu güzel bir hal almış..bir atış daha yapayım..

bize lisede -paran varsa ne rahat- forumulunu öğrettiler.. ....pv=nrt

şimdi biz biliyoruz ki hızlanan havanın basıncı düşer... ucaklar bu prensiple ucar...
    vantilatör havayı hızlandırınca nolcak p azalacak...

n ve r sabit olduğu için ve p değeri düştüğü için formuldeki eşitlikte t nin değişmesi lazım... t de azalır..t nedir sıcaklık..

oldu mu aceb
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.