Şimdi Ara

Uyuyan lityum pillerini canlandırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
2
Favori
2.380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Geçenlerde bir laptop bataryasını söktüm, paralel üç gruptan sadece biri sarj alıyor, diğerlerinde şarj alır gibi yapıp kesiyor.
    Bunları canlandırmak için çeşitli yöntem denemiş arkadaşlardan deneyimlerini alabilir miyim. Ancak deep freeze şoklaması filan gibi
    olanları değil tabii.

• Paralel bağlı olanları ayırıp denediniz değil mi?
    Bildiğim kadarıyla lityumlara şoklama vb yöntemler uygulanamıyor...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Paralel bağlı olanları ayırıp denediniz değil mi?
    Bildiğim kadarıyla lityumlara şoklama vb yöntemler uygulanamıyor...
    Tabii, hepsini ayırdım zaten. Sadece paralel grupların birindeki iki pil sağlam çıktı, diğerleri normalde sıfır volt, şarj edince 0.80 V a kadar çıkıp sonra dramatik şekilde aşağı iniyor, şarjdan çekince da hızla sıfırlıyor.
  • Tp4056 çözüm. Modüle elektrik bağlayın. Pile bağlantı yapınca kırmızı yanıyorsa pil kurtuldu sayılır. Mavi yanıyor ise maalesef umut yok.

Ben birçok 0 volta düşmüş pili böyle şarj ettim. İlk başlarda modül ısınmıyor. Taa ki pil voltajı 2.5 lara gelene kadar. 2.5 ten sonra ateş gibi ısınıyor çünkü tam yük çekiliyor modülden . Deneyip sonucu yazarsanız sevinirim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: dfk24

Tp4056 çözüm. Modüle elektrik bağlayın. Pile bağlantı yapınca kırmızı yanıyorsa pil kurtuldu sayılır. Mavi yanıyor ise maalesef umut yok.

Ben birçok 0 volta düşmüş pili böyle şarj ettim. İlk başlarda modül ısınmıyor. Taa ki pil voltajı 2.5 lara gelene kadar. 2.5 ten sonra ateş gibi ısınıyor çünkü tam yük çekiliyor modülden . Deneyip sonucu yazarsanız sevinirim
    Zaten şarjı powerbank modülüyle yapıyorum, onlarda da buna benzer devreler var, korumalı. Ancak sorun şarj almaması, alır gibi yapıyor, 0.80 voltu geçemiyor. Birini risk alıp yarım saat buzlukta beklettim, sonra şarj ettim, 1.80 e kadar şarj etti, o da ondan sonra su koyverdi, düşmeye başladı. Galiba en doğrusu bir kere bir iki saat şarja bırakmak, eğer tık yoksa çöp. Riske değmez.

• quote:

Orijinalden alıntı: attillam

Zaten şarjı powerbank modülüyle yapıyorum, onlarda da buna benzer devreler var, korumalı. Ancak sorun şarj almaması, alır gibi yapıyor, 0.80 voltu geçemiyor. Birini risk alıp yarım saat buzlukta beklettim, sonra şarj ettim, 1.80 e kadar şarj etti, o da ondan sonra su koyverdi, düşmeye başladı. Galiba en doğrusu bir kere bir iki saat şarja bırakmak, eğer tık yoksa çöp. Riske değmez.

Alıntıları Göster
    Ulaşma imkanınız varsa tp4056 ile deneyin. Her powerbank devrersi 4056 kullanmaz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu piller belirli bir voltajın altına düşünce standart şarj devreleri şarj edemiyor. Bu voltajlara düşünce de çok da umut bağlamamak gerekir ama akımı ve gerilimi ayarlayabilen bir güç kaynağı ile 4.2 volt 500 ma veya en fazla 1 A vererek şarja takıp takip edebilirsiniz. Kesinlikle güvenli bir ortamda şarj olurken de sık sık kontrol edin. Aşırı ısınma vs olursa şarjı keser atarsınız pili.

Şarj olurken kendi kaplamasını ateş gibi eritip kabartan 18650 bile gördüm. Bırakın elime almayı dokunamadım bile. Hem de böyle düşük voltajda dahi değildi. Yüzlercesi geçti elimden ama yine de çekinirim bu pillerden. Hiç güven olmuyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler.ben de yararlandım konudan.
  • Merhaba,

Kaliteli pilleri ucuza sadece bir pazarlarından bulabilirsiniz. Ben bütün pillerimi oradan aldım. Eski laptop bataryaları alıp parçaladım fakat satın alırken amacınızı belli etmeyin ve sadece orijinal olan bataryaları alın. Aksi taktirde 10TL'ye alacağınız ürüne yüksek fiyat çekerler. Ürünün dışı içi hakkında fikir vermektedir.

Bozuk olan bataryaların içerisinde 6-8 adet olan pillerden genelde 1 veya 2 tanesi bozuk diğerleri sağlam oluyor. 10-15TL ye 4-5 tane orijinal sağlam piliniz olur ki bedava arkadaşlar.

Şu iş yerindeyim ayrıntıya giremiyorum ama eve gidince size fotoğraflarla beraber nasıl sağlamlık kontrolü yaptığımı nasıl kapasite ölçtüğümü anlatırım.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Doggann

Merhaba,

Kaliteli pilleri ucuza sadece bir pazarlarından bulabilirsiniz. Ben bütün pillerimi oradan aldım. Eski laptop bataryaları alıp parçaladım fakat satın alırken amacınızı belli etmeyin ve sadece orijinal olan bataryaları alın. Aksi taktirde 10TL'ye alacağınız ürüne yüksek fiyat çekerler. Ürünün dışı içi hakkında fikir vermektedir.

Bozuk olan bataryaların içerisinde 6-8 adet olan pillerden genelde 1 veya 2 tanesi bozuk diğerleri sağlam oluyor. 10-15TL ye 4-5 tane orijinal sağlam piliniz olur ki bedava arkadaşlar.

Şu iş yerindeyim ayrıntıya giremiyorum ama eve gidince size fotoğraflarla beraber nasıl sağlamlık kontrolü yaptığımı nasıl kapasite ölçtüğümü anlatırım.
    Katılıyorum. Ben de çok aldim bit pazarindan ama artik alamıyorum. Bulundugum yerde bit pazari yok. Internette. Makul fiyatlara bulsam alirim yine.

Lenovo ve asuslarin bataryaları diğerlerinden daha iyi çıkıyor. Sonra da bence hp ve toshiba gelir. Çin malı muadil olarak satilanlari kesinlikle almamak lazım.

İşin ilginç yanıdır ki kac tane samsung laptop bataryasi söktüm. Pil üreticisi olmasina ragmen samsung bazılarında baska markalarin pillerini de kullanmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 10 Ağustos 2019; 23:17:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhaba,

Samsung bataryaların sahte olma ihtimali var mı? Ben genelde samsung ve noname markalar gördüm. Orjinal olduğuna eminseniz üzerinde yazan seri numarasına göre arama yaparak dökümantasyonuna ulaşmanız en sağlıklısı. Çünki orada bir çok değeri bulabilirsiniz. Anlık akım vs değerler kullanacağınız projeler için önemli.
  • Arkadaşlar merhaba,

Dediğim gibi İzmir'de bit pazarından satın alıyorum bir çok şeyi. Benim için bir hobi diyebiliriz. Zaman zaman gerçekten çok güzel ürünler çıkıyor, bazen de kumar oynayıp alıyorsunuz. Özellikle uzaktan kumandalı oyuncaklar tekne vs ilgimi çekiyor. 2 sene önce kızımla gittiğim zaman şansımıza 2 adet kumandası olmayan ama sağlam tekneyi 5TL ye almıştık. Hala hurdalığımda duruyor. Ya bir kumanda ayarlayacağım ya da kendim yapacağım. Neyse pillere gelirsek ;

Tezgahlar arasında gezerken gözüme bir laptop bataryası takılırsa önce orjinal olup olmadığına bakıyorum. Üzerindeki yazılardan ve dış kaplamasının malzemesinden belli oluyor. 2 sefer sahte pil aldığım için artık ayırt etmesi zor olmuyor benim için. Dış kasasına bakın, sıvı teması akan kokan vs sıvı çıkmışsa içinden uzak durun. Pilleri aldığınızı varsayıyorum dış kasasını parçalarken çok dikkatli olun içindeki piller kesinlikle kısa devre yapmamalı gerçekten tehlikeli. Yaparsa Allah korusun eliniz yanabilir daha kötüsü piller patlayabilir. Bu konuya çok dikkat edin.

Pilleri sağ salim çıkarttınız varsayıyorum. Elinizde aşağıdaki resimde gördüğünüze benzer piller olacaktır. Bir laptop bataryasının artık şarj tutmamasının en büyük sebebi içerisinde ki pillerden, genel de 6 bazen 8 adet olur, 1-2 tanesinin bozuk olmasıdır. Bu piller 2şer 2şer paralel paralel gruplarda kendi aralarında seri şekilde bağlı olur. Ama bu anlattıklarım bir kural değil sadece ben parçaladığım pillerde gördüklerimden yola çıkarak bunu söylüyorum. Aslında nasıl bağlandığının hiç bir önemi yok. Önemli olan sağlam ve orjinal piller olması. İşte bu zincir gibi bağlanan pillerden bir tanesi bile bozulsa bütün batarya setini bozuk sayabiliriz. Bir zincir gibi düşünün. Sonuçta bir zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır.

Bit pazarındaki bu ürünlere milli servet olarak bakabilirsiniz arkadaşlar. Sonuç itibariyle bu ürünlerin büyük çoğunluğu yurt dışından geliyor ve parası döviz olarak ödenmiş. O para bizden çıkmış yani, yapabileceğiniz, gözünüzün kestiği herhangi bir şeyi alın ki çöpe gitmesin. Neyse pile yakından bakarsak ;

Bu pil samsung markasının ürettiği bir pil ve orjinal. İlk bakışta belli oluyor fakat ben zaten doldur boşalt yaptığım için ve kapasite testine soktuğum için biliyorum bunu. Üzerinde yazan 22E ibaresine dikkat ettiniz mi? İşte bu piller, yani samsunga özel, bu ibare ile anılıyor. Ben de basit bir kaç arama ile ulaştım bu bilgiye. 26F var mesela.

Yukarıdaki fotoğrafa yakından bakın lütfen. Yeşil olanın kapasitesi 1953mAh ve mor olanın kapasitesi 2600mAh. Mor olan pili bir powerbanktan söktüm. Yıpranmamıştı zaten ve içinden çıkan piller de çok sağlan çıktı. Yeşili de bir laptop bataryasından sökmüştüm. Diğer mavi olanların kapasitelerini söylemeye bile gerek duymadım. Yan sanayi piller sonuçta. Fakat kimsenin hakkını yemeyelim sahte değil. En azından sony ya da samsung numarası yapmıyor. Bu maviler işte daha önce bahsettiğim sahte laptop bataryalarının içinden çıktı. Bu pillerle bir çok şey yapılabilir. Fikir vermesi açısından;

Burada kullanacağınız piller kapasite olarak birbirine yakın olmalı, görece eşdeğer olmalı. En iyisi aynı set içinden çıkan kapasiteleri birbirine yakın pillleri kullanmak. Fakat daha sonra ayrıntısına gireceğim konuda burada kısa bir bilgi vermek gerekirse her pili alıp bir arabaya takamazsınız dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bir sonraki yazımda bu pilleri nasıl teste soktum test etmeden bozuk olanları nasıl ayırabiliriz gibi konulara gireceğim. Kolay gelsin arkadaşlar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.