Şimdi Ara

Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
89
Cevap
7
Favori
8.507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
86 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar;


    Bildiğiniz gibi Aspilsan Enerji 18650 lityum iyon pil üretimine başladı ve ilk model olan 18650 A28 isimli pili piyasaya sürdü. Bu ürüne detaylı bir inceleme yaptım, videosunu çektim. İzlemek isterseniz link en altta var.


    Burada da foruma özel bazı yorumlar yapmak isterim.


    Öncelikle pilimizin görseli;



    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)


    Testleri 8 adet numune ile yaptım. Pil testlerinde numunelerin birbiriyle uyumuna çok dikkat edilir.

    Burada test yapmadan basitçe ölçülebilecek temel 3 veri vardır.

    1) Açık devre voltajı; herhangi bir yük yokken pilin sağladığı voltaj. Üreticiden aldığınız piller arasında 10 milivolt'tan daha fazla voltaj farkı varsa sıkıntı vardır diyebiliriz.

    Burada hücreler arasında oldukça az voltaj farkı var. Voltaj değerleri;



    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)



    2) İç direnç değerleri batarya için çok önemlidir, 8 numunenin iç direnci birbirine çok yakın ve datasheet ile uyumlu;


    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)



    3) Ağırlık, ürünlerin ağırlıkları da birbiri ile gayet uyumlu;



    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)



    Bu 3 veri tek başlarına bir şey ifade etmez ancak üretimde bir standart yakalandığını gösterir.

    Batarya yaparken voltajları ve iç dirençleri birbirine çok yakın olmalıdır. İşin özelliğine göre 10 mV ve 1 mOhm fark uygun kabul edilebilir. Bundan daha fazla fark olan durumlarda ayrıştırma yapılmalıdır.



    Şimdi gerçek testimize geçebiliriz.


    Pillerin kapasitesini ölçmek için 12 adımlı bir test uyguladım, bu adımları videoda detaylıca anlatıyorum görselini de ekleyeyim;



    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)



    Kısaca, pilimizi CC-CV yöntemi ile 1400 mA şarj akımıyla 4.2 volta kadar şarj ettim, şarj işlemini 140 mA'da sonlandırdım.


    Test sonuçlarımızın bazılarının görselleri şöyle;


    1 numaralı pil 2868 mAh kapasite sağladı.


    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)


    2 numaralı pil 2873 mAh kapasite sağladı.


    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)


    Tüm ürünlerin test sonuçları videoda var.

    Toplu sonuçları iki görsel ile göstereyim;


    1) 0.2C ile nominal kapasite testi;




    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)


    2. tablo 1C deşarj akımı ile yaptığımız testleri gösteriyor, yani biraz daha hızlı deşarj ettik;


    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)



    Bu alanın ilgilileri için oldukça önemli bir veriyi gösteren aşağıdaki görselde iki hücrenin şarj deşarj grafikleri üst üste getirilmiştir ve mükemmel bir eşleşme olduğunu görüyoruz. Batarya yapımı için bu eşleşme çok önemlidir.



    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)



    ___________________________


    Sonuç;

    Ya çok iyi bir üretim standardı yakalandı ya da iyi bir kalite kontrol süreçleri var. Hücreler gayet uyumlu görünüyor.


    Elektrikli bisiklet, depolama sistemler, medikal ve savunma sanayi ürünleri gibi yerlerde kullanılabilir.

    Ürün maksimum 14 amper ile deşarj edilebilir, daha fazla akım çekilecekse ya paralel sayısı arttırılmalı ya da başka pil seçilmelidir.


    Ürünle ilgili farklı testler yapmaya devam edeceğim.


    Büyük ihtimalle birçok kişi fiyatını soracaktır, ben sadece ar-ge çalışmaları yapan birisiyim, satıcı değilim.

    Bu pili sadece Aspilsan satmayacak, Aspilsan'ın sattığı pilciler de satacak.

    Bu konuda Youtube'da eleştiriler aldım ama benim fiyatla ne gibi bir bağım olabilir :)

    Yerli üretim olduğu için ucuz olması bekleniyor ama bu şu an için çok mümkün değil, bir kere ham madde ithal ediliyor ve burada işleniyor, bunun dışında pil üretimi konusunda çok yeniyiz, 100 yıllık Çin, Kore ve Japon firmaları ile kıyaslamak doğru olmaz.


    Ama yine de fiyat kesinlikle ucuzlamalıdır.


    Fiyata ve datasheet'e linkten ulaşabilirsiniz;


    https://birikimpilleri.net/endustriyel-piller/lithium-ion/18650/prd-aspilsan-inr18650a28-3-7v-2800-mah-li-ion-sarjli


    Youtube yorumlarda gördüğüm kadarıyla toplu alımlarda 90 liraya kadar fiyat alanlar var.


    İzlemek isteyenler için link;



    Yerli Lityum İyon Pili İnceledim (Aspilsan)Pil Adamyoutube
    Merhabalar; #aspilsan #pil #batarya İsterseniz Instagram hesabımı takip edebilirsiniz, pillerle ilgili sorularınızı sorabilirsiniz; https://www.instagram.com/piladam1 İsterseniz kanala katılarak destek olabilirsiniz; https://www.youtube.com/channel/UCbSqUX8guGbZ3MMaDSPycMg/join ________________________________ Bu videoda Aspilsan Enerji firmasının Türkiye'de ürettiği Aspilsan INR18650A28 - 3.7V 2800 mAh Li-ion Şarjlı Pil isimli ürünü detaylı bir şekilde inceledik. İsterseniz link üzerinden Birikim Pilleri firmasından satın alabilirsiniz; https://birikimpilleri.net/endustriyel-piller/lithium-ion/18650/prd-aspilsan-inr18650a28-3-7v-2800-mah-li-ion-sarjli Pile dair bazı gözlemlerim; Test öncesi yapılan incelemelerde pillerin açık devre voltajlarının arasında neredeyse birkaç milivolt bile fark olmadığını görüyoruz ki batarya grubu oluşturmada en önemli verilerden birisidir. Tüm hücrelerin %25 doluluk seviyesinde depolandığını görüyoruz, pil sağlığı ve uzun süreli depolama açısından olumlu bir durum. Testte kullanılan hücrelerin iç dirençleri arasındaki fark 1 mOhm'dan daha düşük ve batarya grubu yapmaya oldukça elverişli. Tüm hücrelerin ağırlığı birbiriyle oldukça uyumlu ve standart bir üretim olduğunu gösterir vaziyette. 0.2C deşarj akımı ile yaptığımız nominal kapasite testlerini incelediğimizde ise hemen hemen bütün numunelerin 2865 mAh civarında kapasite sağladığını görüyoruz, hem datasheet'teki minimum 2700 mAh verisi sağlanmış oluyor hem de standart üretime bir kez daha şahit olmuş oluyoruz. Bu durum hücrelerin kullanım sırasında kolayca dengelenmesi ve uzun süre dengeli/sağlıklı bir biçimde kullanılması açısından oldukça olumludur. 1C ile yaptığımız testlerde de beklenilen kapasitenin sağlandığını görüyoruz. Son olarak rastgele 2 numunenin şarj ve deşarj grafiklerini incelediğimizde hücrelerin mükemmel bir şekilde eşleştiğini görüyoruz ki konunun ilgilileri için bir hücreden beklenen en önemli özelliklerden birisidir. _______________ Sonraki videolarda pile daha farklı testler yaparak sınırlarını zorlayacağız. Siz hangi testleri yapmamızı isterseniz? Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın: https://www.youtube.com/channel/UCbSqUX8guGbZ3MMaDSPycMg/join
    https://www.youtube.com/watch?v=zNmroAVNL2Q&feature=youtu.be







  • O gördüğünüz bir firmanın Web sitesi fiyatı. 90 liraya kadar fiyat alabilirsiniz farklı yerlerden.


    O site sunduğu garanti koşulları nedeniyle diğer firmalardan daha pahalı olabiliyor.


    Ayrıca üretim maliyetlerinde 100 yıllık Panasonic ile yarışmak çok kolay değil. Zamanla maliyetler düşecektir.

    Çok teşekkürler, evde sürekli kullandığım 6 tane 18650 var, artık ömürleri tükendiğinde aspilsan alırım. Hatta rakiplerden pahalı da olsa, tercihim bu olacak. Karıncanın su taşıması gibi maksat tarafımız belli olsun.

    Yerli pil üretimi sanılandan çok daha stratejik . Mutlaka elden geldiğince desteklenmeli, gelişmesine katkıda bulunulmalı.


    Gençler bilmez, Kıbrıs barış harekatında temmuz sıcağında bütün telsiz bataryaları patates olmuş, bizim çocuklar çok sıkıntı yaşamıştı. O yüzden üçe beşe bakmadan yerli pili alacağım. Saçma sapan dolaylı vergilerden bıktığımız şu günlerde en azından paramın daha doğru yere gideceğini düşünüyorum.

    İnceleme için teşekkürler. Eski dh günlerini hatırlattı

    İhtiyacı olanın gerçekten 3e 5e bakmadan alması lazım. Elektrikli kaykay projem var onun için alacağım 8 adet bakalım uzun ömürlü olacak mı.

    Türkiye çok geç bile kaldı li-ion üretiminde ama bir yerden başlamak lazım. Aynı şekilde grafen vs materyallerin de argesinin yapılması lazım vs vs
  • Çok güzel bir test olmuş elinize sağlık, bir soru sormak istiyorum. 8 adet numune ile bu çıkarımlar ne kadar doğru olur? Örneğin farklı tarihlerde üretilmiş ve satın alınan 8'er tane numune ile karışık test yapılsa daha nasıl olurdu acaba?
  • Alıntı

    metni:
    Bu alanın ilgilileri için oldukça önemli bir veriyi gösteren aşağıdaki görselde

    Sayın @piladam bu alanın ilgilileri için bu güzide konuyu siz hediye etmiş haldesiniz. Değeri bilinmeyen forumculardansınız. Var olun!

  • 18650

    Pil belki ucuz değil ama hem daha pahalı markalar da var hem de aracılar ne basıyor ayrı konu... Yerli üretim yerli satıcı ama fiyat dolar.... Çıkış fiyatlarıyla kıyaslamak lazım


    Bu arada Sayın @piladam piller denendikten sonra iç direnç, gerilim ve hassas ağırlık ölçümlerini alıp hem ilk değerleri hem de birbirlerinin son durumları ile kıyasladınız mı?


    Kaliteli bilinen markalarla yarıştırdınız mı mesela? Kim galip çıkar? Yani fiyat kalite olarak ta bir değerlendirme alsak?

  • piller arasında 10mv'dan fazla fark olabilir, bu bir şey ifade etmez ki? birisi rafta diğer pilden çok daha uzun süre bekleyip deşarj olmuştur, al sana 20-30mv fark. üretim tarihi aynı olan piller için geçerli bu argüman.

  • Çok teşekkürler, evde sürekli kullandığım 6 tane 18650 var, artık ömürleri tükendiğinde aspilsan alırım. Hatta rakiplerden pahalı da olsa, tercihim bu olacak. Karıncanın su taşıması gibi maksat tarafımız belli olsun.

    Yerli pil üretimi sanılandan çok daha stratejik . Mutlaka elden geldiğince desteklenmeli, gelişmesine katkıda bulunulmalı.


    Gençler bilmez, Kıbrıs barış harekatında temmuz sıcağında bütün telsiz bataryaları patates olmuş, bizim çocuklar çok sıkıntı yaşamıştı. O yüzden üçe beşe bakmadan yerli pili alacağım. Saçma sapan dolaylı vergilerden bıktığımız şu günlerde en azından paramın daha doğru yere gideceğini düşünüyorum.

  • mangahaktan kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim.


    Bunlar binlerce pil arasından, farklı kolilerden rastgele seçilmiş 8 numunedir. Yani arka arkaya üretilmiş 8 numune değildir.


    Bunun dışında bunlar ilk parti üretim, çok farklı tarihler şu anda yok.


    Ama ben sonraki partileri de test edeceğim. Ve pillerin durumunu takip edeceğim.


    Ayrıca bu 8 numuneyi belirli periyotlarla inceleyeceğim, en önemli şeylerden birisi uzun süreli depolama sonrası verdiği sonuçtur.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Estağfurullah, çok teşekkür ederim.

  • TiesTorN kullanıcısına yanıt

    Aynı tarihlilerden bahsettim. 1 sene önceki pille dün üretilmiş pil arasında tabii ki fark olabilir ama bu fark olumlu olumsuz hiçbir şeyi göstermez.


    10 milivolt'tan fazla fark olanları alıp aynı bataryada kullanmak doğru değil. Zaten farklı tarihlileri bir arada kullanmak hiç doğru değil.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Aynı kapasite ve deşarj akımı değerinde bir rakip yok. Yani 2600 mAh piller var, 2900 mAh piller var, 3000 var, 3500 mAh var. Ama bunlar 5 amper, 10 amper, 30, 35 amper sağlıyor.


    Bu pil ise 2800 mAh ve 14 amper sağlıyor. Şu an için kıyaslama yapamıyorum. Uzun süreli depolama ve cycle testleri sonrası bazı yorumlar yapabilirim.


    Ağırlıkta hiçbir değişiklik olmadı.

    İç direnci 3 saniye aralıklarla bile ölçseniz çok az değişiklik görülebilir. Ama 8 numune yine uyumluydu.

    Voltaj ise benim doldurduğum seviye ile ilgili.

  • savascantek kullanıcısına yanıt

    Ben teşekkür ederim.


    Zaten bu stratejik bir yatırım. Hammadde de günün birinde burada üretilirse dışa bağımlılık azalır.


    Fiyatı da zamanla düşecektir.

  • piladam kullanıcısına yanıt

    Hocam iç direnç hassas ölçülemiyor olsa dahi ağır kullanım sonu ne halde?

    Mukabil benzer ürün yoksa dahi, daha üst ya da daha alt yakın ürünlerle fiyatı da içine alan bir kıyas yapılır. Deneyin bakalım. Videonuzu ve konuyu da daha detaylı incelememiz lazım.

    Hürmetler.

  • inceleme için çok teşekkürler.


    geç kalan yatırımlardan bir tanesidir bana göre. inşallah zamanla daha ucuz ve daha çok çeşit ürünler piyasamızda dolaşımda olur.

  • İnceleme için teşekkürler. Eski dh günlerini hatırlattı

    İhtiyacı olanın gerçekten 3e 5e bakmadan alması lazım. Elektrikli kaykay projem var onun için alacağım 8 adet bakalım uzun ömürlü olacak mı.

    Türkiye çok geç bile kaldı li-ion üretiminde ama bir yerden başlamak lazım. Aynı şekilde grafen vs materyallerin de argesinin yapılması lazım vs vs
  • Fiyat 140 lira

    Panasonic ve Sony marka olanlar 110 lira.

    Ne anladım ben bu yerli işinden??
  • muxo kullanıcısına yanıt
    Bence bu kadar fiyat farkınada şükür. Aspilsan öncelikle muhtemelen kendi ihtiyacına yönelik faaliyette bulunuyor. Bir yandan piyasada destek görürse ne mutlu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 9 Ekim 2022; 17:29:22 >
  • muxo kullanıcısına yanıt

    Kapasite de vermelisiniz. Ayrıca iyi sanılan markalarda her zaman en iyi kalite olmayabiliyor.


    Hangisi daha çok kapasiteli hangisi daha uzun ömürlü hangisi daha performanslı ?

  • elektronik sigara kullanirken 18650 piller ile baya hasir nesirdik sony vtc piller bu konuda en iyisiydi
  • Test için arkadaşa sonsuz teşekkürler. Lakin hem fiyat hem de performans olarak vasatın dahi altında, bugün orjinal malzeme tedarik eden marketlerde 2600 mah 30/35 amper VTC5-VTC5A, 3000 mah 30a VTC6 piller 150 liraya kadar bulunuyor. 7 yıldır elektronik sigara kullandığım için elimde bir çok adet mevcut kimisi 5 yıl öncesine dayanıyor. Elbette eski kapasitesine sahip değil ama güvenlik açısından kendini ispatlamış cihazları bırakıp aynı fiyat yerli üretimi cebimde taşır mıyım ? Asla..

  • muammer816 M kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim. Katılıyorum.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.