Şimdi Ara

üniversite okumak mantıkli mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
1
Favori
8.246
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Üniversite okumak sizce mantikli mi okumali miyiz.Ben gereksiz olarak goruyorum.Mezun oldukdan sonra 0 tecrübe ile piyasaya cikmis oluyoruz

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Aileden para geliyorsa çok keyifli bir şey.İlla bir yere gelecem diye görülmemeli insanın bakış açısını değiştirir iş hayatının zorluğunda alamayacağın keyifi alabilmeni sağlar.

İş olayına gelirsek eğer istediğin mesleğe karşı gerçekten bir isteğin hevesin ilgin varsa elbet tutunursun tecrübe şart ama ilgi alaka zeka hırs öğrenebilme kapasitesi bunlar daha önemli.
  • Aileden para geliyorsa çok keyifli bir şey.İlla bir yere gelecem diye görülmemeli insanın bakış açısını değiştirir iş hayatının zorluğunda alamayacağın keyifi alabilmeni sağlar.

İş olayına gelirsek eğer istediğin mesleğe karşı gerçekten bir isteğin hevesin ilgin varsa elbet tutunursun tecrübe şart ama ilgi alaka zeka hırs öğrenebilme kapasitesi bunlar daha önemli.
  • Amacına bağlı. Eğer amacın meslek edinmekse. O meslek diploma zorunluluğu getiriyor mu ona bakarım.
    Amacın bilgi/kültür edinmekse bunun tek yolu üniversite mi diye bakarım. değilse alternatifleri değerlendiririm.

----

"Mezun oldukdan sonra 0 tecrübe ile piyasaya cikmis oluyoruz"
    bu doğru ama burada soru şu o kişi liseden mezun olup başvursaydı o işi alabilir miydi ? alabilirse evet boşa okumuş. Yoksa bunu fark edip stajları iyi değerlendirmeli 4. sınfıta veya yazları çalışarak bu sıfır tercrübe sorunu çözmeye çalışmalı
  • Üni bilgi için okunur bilgiye açsanız okuyun para kazanmak için okumayın

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mahoni_38

Amacına bağlı. Eğer amacın meslek edinmekse. O meslek diploma zorunluluğu getiriyor mu ona bakarım.
    Amacın bilgi/kültür edinmekse bunun tek yolu üniversite mi diye bakarım. değilse alternatifleri değerlendiririm.

----

"Mezun oldukdan sonra 0 tecrübe ile piyasaya cikmis oluyoruz"
    bu doğru ama burada soru şu o kişi liseden mezun olup başvursaydı o işi alabilir miydi ? alabilirse evet boşa okumuş. Yoksa bunu fark edip stajları iyi değerlendirmeli 4. sınfıta veya yazları çalışarak bu sıfır tercrübe sorunu çözmeye çalışmalı
    24 yaslarinda erkek Kardesiniz var mi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaslar benim amacim ticarete atilmak yani ben mezun oldukdan sonra bir ise giriyim de calisiyim kafasin da degilim.Kendi isimi kurmak istiyorum ama aile baskisi oku oku diyor ne yapicam inanin bilmiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-74F84D677

Aileden para geliyorsa çok keyifli bir şey.İlla bir yere gelecem diye görülmemeli insanın bakış açısını değiştirir iş hayatının zorluğunda alamayacağın keyifi alabilmeni sağlar.

senden para cıkmasa bile zamanını feda ediyorsun yani bu da önemli. sonuçta az buz bir süre değil 4-5 yıl. bir işe girsen 4-5 yıla iki kez kidem alırsın. araba kredin biter. ev kredisinı yarılarsın 4 yıllık izin kazanıırsın... uzar gider. Ben geleceğin mesleklerinin diploma gerektirmeyeceğinden eminim ama şundan da eminim coğu kişi üniversiteye gitmedi diye oturup bu medlekleri edinmek için gerekli özveride de bulunmayacak.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: 11 52 7

24 yaslarinda erkek Kardesiniz var mi?

Alıntıları Göster
    Olsa dükkan senin
  • Tamamen üniversiteden beklediğin şeyle ilgili. Gereksiz görüyorsan iş bulma aracı olarak görüyordun fakat işşiz mezunları gördün ve o sayede bu sonuca ulaştın.

Bence üniversite çok eğlenceliydi ve muhtemelen bir daha yaşamayacağım bir deneyimdi.

Okulumun yurdu vardı, pek çok aynı yaş aralığında, benzer ilgi alanlarım olan, benle aynı dersleri alıp aynı ödevleri projeleri yapan arkadaşım oldu.

Mesleğimi yapmama yardım etmeyen, kendi başıma olsam asla araştırıp öğrenmeyeceğim, ama şuan öğrendiğime mutlu olduğum şeyler oldu, bir kültür birikimi oluşturdu.

Şuan hala arkadaşım olan insanlarla ve hala sevgilim olan kişiyle tanıştım.

Bir komün halinde birlikte takıldık, geceleri birlikte eğlendik ya da proje yaptık, sanki çoğu tanıdık yahut arkadaş olan bir mahalle gibiydi yurtların olduğu bölgeler. Çevredeki kafeye gitsen, kütüphaneye gitsen, kantine gitsen, ders çalışma alanlarına gitsen hep tanıdığın insanlar.

Özellikle benimkisi merkezi bir yerde olmadığı için dış çevreden de uzaktık, o yüzden eşsiz bir deneyim oldu. Tabi fazla beklentiye sokmayayım, öyle mükemmel değil tabi ki, ama eşsiz de zaten benzeri olmayan demek.

Şimdi evden çıkıyorum, kimseyi tanımıyorum, metroya biniyorum, herkes yabancı, işe yürüyorum, herkes yabancı, ofise giriyorum, insanlar tanıdık, muhabbetim var ama birlikte geçirdiğimiz zaman sınırlı, yaş aralığı çok geniş ve her an muhabbetin olan biri çat diye istifa edebiliyor.

Özleyenlerin neden özlediğini umarım bir nebze anlatabilmişimdir. Okul yokken yeni arkadaş çevresi yapmak, sevgili yapmak, aynı hobilere sahip insanlar bulmak vs. her şey çok daha zor.

Ama konunun başına tekrar döneyim, evet öğrettikleri şeylerin %80'ini meslek hayatında kullanmıyorsun ve mezun olduğunda işini yapmaya hazır halde olmuyorsun eğer sadece dersleri takip edip ödevleri projeleri yaparsan.

• quote:

Orijinalden alıntı: taiwooo

arkadaslar benim amacim ticarete atilmak yani ben mezun oldukdan sonra bir ise giriyim de calisiyim kafasin da degilim.Kendi isimi kurmak istiyorum ama aile baskisi oku oku diyor ne yapicam inanin bilmiyorum
    Yapacğaın belli. Biri dedi diye bir şey yapılmaz. Okumayacaksın o zaman. Zira gönülsün yenilen aş ya karın ağrıtır ya baş.

Ebeveynlerinde haklı. Onların zamanında sınıf atlamanın yolu okumaktan geçerdi. Okumazsan fakir kalırdın. Ancak şimdi okumak fark yatarmıyor. Ancak yine de algılarını değiştirmeleri kolay değil.

Ticaret yapacaksın da sermayen var mı? Yoksa bir hayal peşinde koşma.
  • quote:

Orijinalden alıntı: taiwooo

arkadaslar benim amacim ticarete atilmak yani ben mezun oldukdan sonra bir ise giriyim de calisiyim kafasin da degilim.Kendi isimi kurmak istiyorum ama aile baskisi oku oku diyor ne yapicam inanin bilmiyorum
    Ticarete nasıl atılacaksın mesela, paran var mı, fikrin var mı, olur da bu gerçekleşmezse bir dayanağın var mı, ticari tecrüben var mı?
  • İyi bir okul ve iyi bir bölümse okunur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mahoni_38

senden para cıkmasa bile zamanını feda ediyorsun yani bu da önemli. sonuçta az buz bir süre değil 4-5 yıl. bir işe girsen 4-5 yıla iki kez kidem alırsın. araba kredin biter. ev kredisinı yarılarsın 4 yıllık izin kazanıırsın... uzar gider. Ben geleceğin mesleklerinin diploma gerektirmeyeceğinden eminim ama şundan da eminim coğu kişi üniversiteye gitmedi diye oturup bu medlekleri edinmek için gerekli özveride de bulunmayacak.

Alıntıları Göster
    Çok bilgisayar oyununda grindlar gibi yazmışsın ama, ne olacak ki 4-5 yıl çalışıp kıdem alsan?

Bir de yaşın hakkında hiçbir fikrim yok ama aşağıdakilerden biri olduğunu düşünüyorum:

Genç değilsin,
    Türkiye'de yaşamıyorsun,
    Girip çalışabileceğin hazır şirket var.

Neden böyle düşünüyorum? Çünkü Türkiye'deki yeni mezun piyasasının farkında olmadığını düşünüyorum konuşmalarından. Sırf son 5 sene içinde bile işe alım koşulları düzenli olarak değişti.

Ben burada en iyi denilen okullardan birinin bilgisayar mühendisliğini bitirdim, ingilizcem tabiki anadilim gibi değil, ama sunum yapmadan tut müşterilerle bire bir yapabilecek seviyede, yani işe girmede bir etmen değil. Hiç işsiz kalmadım, mezun olduktan 2 ay sonra işe başladım, ama kesinlikle elimi sallasam ellisi değildi, hatta şuan işi bıraksam yenisini bulmam ne kadar sürer hiçbir fikrim yok.

Çok sınırlı sayıda tecrübesiz alan yer var zaten, alanların da beklentileri oldukça çılgın.

Çalıştığım yerdeki hr ile aram iyi, işe alım sürecini iyi biliyorum, şuan zaten 12+ sene deneyimli alıyoruz ama junior alırken de hr'ın yaptığı şey şuydu:

Üniversite mezunu olmayanları direk atıyordu, üstüne üniversitesi iyi olmayan ya da ingilizcesi iyi olmayanları da direk atıyordu, ondan sonra kalanlar arasından patron 3-5 tane seçiyordu ve onlar mülakata geliyordu. Düşün bak CVleri okunmadı bile başta saydıklarımın, daha bir şansları olamadan elendiler.

Koç, Sabancı, İtü, Boğaziçi, Ytü. Bunlar benim top gördüğüm okullar değil (x okul niye yok demeyin), bunlar bizim şirketteki çalışanların tamamını kapsayan okullar, ki çok büyük bir şirket bile değiliz.

İşverenler neden bunu yapıyor? Çünkü iş arayan çok, iş az. E elinde gösterecek çok deneyimi, projesi olmayınca neye baksın işveren? Okuluna, staj yaptığı yerlere bakıyor. Daha mülakata bile çağrılmayan adam işe de giremiyor.

• mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Araba kredisi ev kredisi işte ben bunlara karşı bir insanım.
    İnsanın kendi ihtiyaçları dışında aylık zorunlu para ödemesine(kredi) karşıyım bir çeşit kölelik gibi görüyorum ve hayat keyfini dibe çeken şeylerin başında krediler gelir sürekli bakarsın her ay ödersin önündeki ayları hesaplarsın harcama yaparken ulan kredide var şuradan keseyim dersin dersinde dersin.
    ALLAH kredi ile hayatta kalmaya çalışanlara yardım etsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-74F84D677

Araba kredisi ev kredisi işte ben bunlara karşı bir insanım.
    İnsanın kendi ihtiyaçları dışında aylık zorunlu para ödemesine(kredi) karşıyım bir çeşit kölelik gibi görüyorum ve hayat keyfini dibe çeken şeylerin başında krediler gelir sürekli bakarsın her ay ödersin önündeki ayları hesaplarsın harcama yaparken ulan kredide var şuradan keseyim dersin dersinde dersin.
    ALLAH kredi ile hayatta kalmaya çalışanlara yardım etsin.
    ben bunları misal olarak verdim.
    4 5 senede araba kredisi bitiyormus lise mezunu adam kac para alıcakta kac paralık araba alacakta onun kredisi bitecek nasil bi hayal bu

• quote:

Orijinalden alıntı: Yirikalische

Çok bilgisayar oyununda grindlar gibi yazmışsın ama, ne olacak ki 4-5 yıl çalışıp kıdem alsan?

Bir de yaşın hakkında hiçbir fikrim yok ama aşağıdakilerden biri olduğunu düşünüyorum:

Genç değilsin,
    Türkiye'de yaşamıyorsun,
    Girip çalışabileceğin hazır şirket var.

Neden böyle düşünüyorum? Çünkü Türkiye'deki yeni mezun piyasasının farkında olmadığını düşünüyorum konuşmalarından. Sırf son 5 sene içinde bile işe alım koşulları düzenli olarak değişti.

Ben burada en iyi denilen okullardan birinin bilgisayar mühendisliğini bitirdim, ingilizcem tabiki anadilim gibi değil, ama sunum yapmadan tut müşterilerle bire bir yapabilecek seviyede, yani işe girmede bir etmen değil. Hiç işsiz kalmadım, mezun olduktan 2 ay sonra işe başladım, ama kesinlikle elimi sallasam ellisi değildi, hatta şuan işi bıraksam yenisini bulmam ne kadar sürer hiçbir fikrim yok.

Çok sınırlı sayıda tecrübesiz alan yer var zaten, alanların da beklentileri oldukça çılgın.

Çalıştığım yerdeki hr ile aram iyi, işe alım sürecini iyi biliyorum, şuan zaten 12+ sene deneyimli alıyoruz ama junior alırken de hr'ın yaptığı şey şuydu:

Üniversite mezunu olmayanları direk atıyordu, üstüne üniversitesi iyi olmayan ya da ingilizcesi iyi olmayanları da direk atıyordu, ondan sonra kalanlar arasından patron 3-5 tane seçiyordu ve onlar mülakata geliyordu. Düşün bak CVleri okunmadı bile başta saydıklarımın, daha bir şansları olamadan elendiler.

Koç, Sabancı, İtü, Boğaziçi, Ytü. Bunlar benim top gördüğüm okullar değil (x okul niye yok demeyin), bunlar bizim şirketteki çalışanların tamamını kapsayan okullar, ki çok büyük bir şirket bile değiliz.

İşverenler neden bunu yapıyor? Çünkü iş arayan çok, iş az. E elinde gösterecek çok deneyimi, projesi olmayınca neye baksın işveren? Okuluna, staj yaptığı yerlere bakıyor. Daha mülakata bile çağrılmayan adam işe de giremiyor.

Alıntıları Göster
    "Çok bilgisayar oyununda grindlar gibi yazmışsın ama, ne olacak ki 4-5 yıl çalışıp kıdem alsan?"
    4 yıl okuyup alan dışında çalışacaksan ki bu çok kişinin başına geliyor +4 yıl önde olursun demek.

Genç değilim. Yaş 32
    Türkiyede yaşıyorum ama her anından nefret ediyorum. Fırsat verseler butan krallığına taşınırım.
    Girip çalışabileceğim çok firma var. Buna biraz da senior olmak deniyor. İşinde yeterince uzman olmanın bir ölcüsü de işsizlik korkusu çekmektir.
    İşletme mezunu(açık öğretim) bir kıdemli azılım geliştiriciyim

Bu arada yazdıklarım anlaşılmamış.Ben okuyun demedim ki. Aksine zorunluluk yoksa okumanıza gerek yok dedim. Ancak tamamen okumak saçma değil .Misal halen avukat veya doktor olmak için diploma gereklidir. Bende böyle bir iş istiyorsanız (veterinerlik, eczacılık ...)

"Ben burada en iyi denilen okullardan birinin bilgisayar mühendisliğini bitirdim, ingilizcem tabiki anadilim gibi değil, ama sunum yapmadan tut müşterilerle bire bir yapabilecek seviyede, yani işe girmede bir etmen değil. Hiç işsiz kalmadım, mezun olduktan 2 ay sonra işe başladım, ama kesinlikle elimi sallasam ellisi değildi, hatta şuan işi bıraksam yenisini bulmam ne kadar sürer hiçbir fikrim yok."

Bu yurtdışında da böyle. Bir işe girmek için 30 ila 50 arası görüşme yapılmasına normal bakılıyor. 100 kadar yolu var denmişti. Bunu kolaylaştırmanın yolları var ancak junior dönemi zor geçer. O dönemi referans alarak kariyerini düşünme o bir dönem. Sonra işler daha iyiye sonra daha da iyiye gidecek.

"Üniversite mezunu olmayanları direk atıyordu, üstüne üniversitesi iyi olmayan ya da ingilizcesi iyi olmayanları da direk atıyordu, ondan sonra kalanlar arasından patron 3-5 tane seçiyordu ve onlar mülakata geliyordu. Düşün bak CVleri okunmadı bile başta saydıklarımın, daha bir şansları olamadan elendiler."

O eski kafalı IKlar iyi eleman bulamamaktan da dert yanar. Bunlar bozuk yapılar ve zamanla hatalarını anlayacaklar. Benim çalıştığım yerlerin coğunda %50 si alaylı yazılım geliştirici oluyordu. Büyük şirketler PR olsun diye Collage degree kaldırmadı.https://programmingwithmosh.com/general/dont-need-college-degree/
    Artık meslekler sadece geleneksel yöntemlerle yetişmiyor. Hiç bir okul Growth hacker veya Seo uzmanı yetiştirmiyor. Yahut Devops engineer, sosyal media uzmanı vs. Oysa bu alanlara ihtiyacımız var. Gelecekte daha nice alanlar olacak ki
    İlk 5 üniversiteden olmayanın özgeçmişini çöpe atan yazılım firması da gördüm. Kadın cvlerini çöpe atan da. Bunlara bakarak karar veremeyiz. Çarpık zihinli bir ik cv mi çöpe atmasın diye 5 yılımı üniversitede heba edemem (eğer amacıma uymuyorsa) O ik lise mezunu ama 5 yıl deneyimli (okul süresi kadar) yazılımcı cv okumayabilir ama o yazılım geliştiriciyi başka bir ik kariyer havuzundan bulup çoktan arayacaktır. Ik da kendince haklı 2019 da 9.000 kişi bilg müh kazanmış. İlla birini bulurum diyor.

"İşverenler neden bunu yapıyor? Çünkü iş arayan çok, iş az. E elinde gösterecek çok deneyimi, projesi olmayınca neye baksın işveren? Okuluna, staj yaptığı yerlere bakıyor. Daha mülakata bile çağrılmayan adam işe de giremiyor."

Yazılım camiasindan cevap vereyim. İş faz falan değil. Sürekli göç veriyoruz. Sürekli taşınan yazılımcı blogları ve tweetleri okuyorum. İkincisi çalıştığımv ekonutuğum tüm firmalarda sürekli eleman arayışı vardı. Senin şuan "iş az" dediğin şey "herkes kıdemli arıyor" dan kaynaklı. Yoksa (yazılım özelinde) eleman kara borsahttp://frontend.istanbul/anket/2019_maas_sonuclari.pdf burayı incele derim. Çok nadir alan bu kadar az tecrübe ile bu maaşları alabilir.

Toparlarsak. Üniversite okurken herşeyde olduğu gibi neyi feda edip karlışığında size ne sunacağını iyi ölçün. Alanında iş bulamayanlar açmazını unutmayın. Diploma size iş sağlamaz ama yararsız da değildir. Sadece X mezunyum beni havada kaparlar sanmayın (ki hayal kırıklığına uğramayın)
    Eskiden okumak size iyi bir hayat için ön şarttı şimdi bu durum o kadar da geçerli değil. Kartlarınızı iyi oynayın.Üniversite bir meslek kursu değildir. 5 yılınızı yatıracağınız şeyin size ne katacağını sürekli ölçün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 7 Kasım 2019; 20:46:51 >

• Lise mezunu olup bir yere girip asgariyle çalışmaya başlayacağına üni mezunu olup asgariyle çalışmaya başla. Bu ikisii arasındaki fark 30 ların sonlarına doğru hızlıca açılır. Üni mezunu tecrübeyi kazanınca gelebileceği yerler farklı olur. Eğer bir zanaata üstün yeteneğin varsa bence ilkokul sonunda bırak gir o işe o zaman kendi işini en iyi şekilde yapar üni mezunundan çok kazanırsın. Haa bu arada üni mezunu olupta mesela sosyoloji , felsefe gibi bir bölümden mezun olmadığını varsayıyorum. Öyleyse olay farklı.

• quote:

Orijinalden alıntı: sasomelih

4 5 senede araba kredisi bitiyormus lise mezunu adam kac para alıcakta kac paralık araba alacakta onun kredisi bitecek nasil bi hayal bu
    Bu vizyonsuzluk üzdü. bak ne işler var.
    ihlas Son Dakikayoutube
    Dilencinin Üstünden Çıkan Parayı 8 Zabıta Ancak Sayabildi
    https://www.youtube.com/watch?v=C3ED1huaMB8

şaka bi tarafa. Demek istediini anlıyorum. Nufusun %40 asgari ücret alıyor. Ancak benim vurgulamak istediğim de şu. asgari ücret 2000 TL, Makine mühendistine teklif edilen ücret 2500 TL suan tüm mesleklerde bir erezyon ve asgari ücrete yaklaşma var. (sun and edğim son 5 yıl) İnsan lan ben bunun için mi okudum diyor. Yani okuyaran edinilien mesleklere maalesef yeterince değer/maaş verilmiyor

Ayrıca ev veya araba kredisi meselsini 5 yılda neler olabilirdiyi ölçmek içn verdim zira topluma ev veya araba almak da gayet yaygın (Ve bunlar insana cok uzun gelen zamanlar alıyor)

Ayrıca lise mezunu vasitsiz işci ol demedim ben. Örneğin kaynak ustası/uzmanı hatırladığım kadarı ile 2 asgari ücrete yakın ücret alıyordu. (insaat sektörü buhranda olduğu için son yıllarda değişmiş olabilir)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 7 Kasım 2019; 20:54:1 >

Üniversiteyi meslek edinmek icin okumak tamamen saçmalık üniversite tanış olma kendimi geliştirme referams edinme yeridir. Guzel staj firsatlari bulma yeridir ve bu bahsettiklerimi yapan bir insan asla mezun olunca asgarinucretle çalışmaz

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.