Şimdi Ara

Undervolt ve Isı düşümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
8.520
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Undervolt nedir ?

Eminim bilen vardır ama böyle faydalı bir özelliği bilmeyen kişi sayısının fazla olduğuna eminim... Özellikle DELL INSPIRON 1520 kullanıcılarının bana göre çok ısınmasada herkesin ısınıyor diye şikayet etmesi ? belki bi bakımdan şikayetlerine derman olur.
    Undervolt
    Bilgisayarda overclockun ne olduğunu birçoğunuz biliyor yada en azından bilgi sahibisinizdir... Bilindiği üzere normal çalışma frekanslarının üzerine çıkılmasına overclock denir. Yalnız bu işlem sırasında belli bir noktadan sonra ileri gidebilmek için daha fazla güç gerekir yani işlemci voltajını artırırsınız ancak buda ısı olarak geri döner ki bundan şu sonucu çıkarabiliriz Voltaj = Isı

Laptoplar malumunuz kompak cihazlar olduğu için ve içinde iyi bir soğutucu olmadığı için zaten ısınırlar o yüzden overlock pek akıl karı iş değildir...
    undervolt adından da anlaşılacağı gibi voltaj düşültülerek ısınında eş zamanlı olarak düşürülmesini sağlar...

Aslında az önce çok güzel laf salatası yapıp süsledim püsledim konuyu ancak <<<<<< şu lanet simgeyi ararken yalnışlıkla sayfayı kapattım ve hepsi gitti
    O yüzden salatayı daha kısa tutup bu sefer konuyu tamamlamak istiyorum...

Hadi biraz ortalığı ısıtalım

Bunun için pc de Orthos adlı programı kullanacağız ( Download Orthoshttp://www.techpowerup.com/downloads/385/ )

Kullandığımız test sistemi ise;

Windows Vista Home Premium + Service Pack 1
    Dell Inspiron 1520
    Cpu: Core 2 Duo T 9300 2.50Ghz 6mb L2
    Ram: Ocz 2 x 2gb 667Mhz 5-2-2-7
    VGA: nVIDIA 8600M GT 256mb DDR2
    HDD: Toshiba 250gb Sata 5400 RPM

Bu işlmeci türünün dayanabileceği max. tavan değer olarak 105°C olduğu belirtilir...

Yaptığımız 6 dakikalik orthos sonuçları ise ısı değeri olarak şöyle yansıdı...

Resimde dikkat etmemiz gereken konular ;
    1- Orthos testi sadece 6 dakika uygulandı
    2- İki farklı program iki farklı ısı değeri hangisine inanmak size kalmış
    3- Cpu voltajı standart değerlerde yani defult olan 1.25V
    4- Cpu hızımızda aynı şekilde defult 2.50Ghz

iki farklı program iki farklı ısı değeri veriyor bunun hangisi doğru ? Orasını bilemem ancak ortalamasını alırsak ısı 76°C diyebiliriz, tabi burda altı çizilmesi gereken konu 6 dakika içinde 76°C ha şu da var resmin soldaki ısı monitöründe de görebilirsiniz ısı zaten sürekli hep o değerlerde dönüp duruyor yani 2 yukarı 2 aşağı inip çıkıyor genelde belki 2-3 saat çalışsa 80 leri 90 ları bulabilir ama kısa süre içinde daha yukarı gitmez...
    Tabiki bu test sırasında ısının bu değerlerde çıkmasının bir sebebi de benim laptopu hava alması için havada tutmam ve laptop yeni ve temiz olması, kirlenmiş hava yolları toz tutmuş bi laptop çok daha fazla ısınabilir...

Şimdi ise laptopumuza Undervolt yapıp voltajları defult değerlerin de altına çekiyoruz bakalım sonuç ne olacak?
    Bu işlem için bize Right Mark Cpu Clock adlı program lazım ( Download: Right Mark Cpu Clock : )

Cpu voltajını 1.0875V değerine ayarladım

( Cpu voltajlarını benim ayarlardığım şekilde örnek alabilirsiniz. )

ve sonuç;

Resimde dikkat etmemiz gereken konular;
    1- Orthos 10dakika çalıştı
    2- Yine 2 farklı program ve 2 farklı ısı değer
    3- Cpu voltajı 1.088
    4- Cpu hızımızda gene bi düşüş yok standart değerlerde

Görüldüğü gibi 10 dakikalik bir zorlama sonucunda ısı 60.5°C ortalamada kaldı yani tam 16°C lık bir düşüş söz konusu
    Evet şaka gibi ama gerçek, hiç bir performans düşüklüğü yaşamadan tam 16°C lık bir ısı kazancımız var. Bu sadece ısı ile mi ilgili tabiki hayır daha az voltaj kullandığınız için pil ömrünüz de hali ile artacak.

Peki bu cihaz bu şekilde stabil çalışabilecek mi? çünkü önemli olan konu bu.

Ben sınırlarımı biraz daha zorladım ve voltajı 1.0625V seviyelerine düşürdüm ve stabilte testi yaptım yalnız öyle böyle bir test değil
    bizim orda buna piliç kızartma denir USA sınırları içerisinde ise "Burn Baby Burn " denildiği de duyulmuştur.

İki adet aynı anda Orthos programını çalıştırdım ve daha 5 dakika olmuştu ki bu yetmez daha fazla.... daha fazla.... daha fazla dedim ve
    Everest Ultimate in stabilte testinde CPU,FPU,CACHE ve RAM stabiltesi uyguladım....
    5. dakikada everesti açınca orthos lar biraz anormalleştiler artık hata verdi çalışmadı yada arka planda hala işine devam etti orasını bilmiyorum ama 10 everesti çalıştırıp kapattıkdan sonra onlar 15 dakikdan yani kaldıkları yerden devam ettiler...
    5 dakikalık Double Orthos ve 10 dakikalık Everest Stability Test sonucunda ki sonuç ;

Undervolt ve Isı düşümü

ısı sadece 49°C komik bi değer gerçekten....

stabilite 15 dakika ile belirlenmez tabiki;
    Everest i 10. dakikadan sonra kapattım ve double Orthos 15. dakikadan kaldıkları yerden devam ettiler...
    taaki ( Burn Baby Burn )

Undervolt ve Isı düşümü

Tam bir saatlik çalışma sonucunda artık ben sahurumu da yapmış ve artık yatma isteğiyle yeter bu kadar işgence dedim ve tüm olayı bitirdim...
    Voltajımız 1.063V , ısımız sadece 54°C gerçekten bir laptop için çok komik değerler şuan yanımda NEC marka bir laptop daha var Celeron 1200 Mhz CPU var ve o bile daha sıcak normal kullanımda
    Testlerden sonra birde oyunlarda deniyeyim dedim bilgisayarı, GRID, CRYSIS, FRONTLINES gibi 3 farklı oyunda yaklaşık 10 dakika gibi bir süre herhangi bir sorun olmadan oynadım.

Bu Program peki tam olarak nasıl kullanır?
    Programın Profile sekmesinde normalde profiller var fişe takılı iken ki cpu hızları ve voltajları, pilde ikenki hızlar voltajlar... max. performans ayarları max. pil seviyesi gibi ayarlar şahsen ben fazla oğraşamadım sadece test amaçlı düşük voltaj ve düşük ısı değerlerini alıp size gösterme amaçlı programı kullandım. Normalde programın tüm ayarlarını yaparak voltaj ve Throttling gibi detayları ayarlarsanız programı startup da başlatıp bilgisayarınızı sürekli olarak güvenli bi şekilde düşük ısı da tutabilirsiniz. Yada benim gibi amaaaan ne oğraşacağım max. performans ayarlarında sadece voltaj değerlerini ayarlarsınız, oyun vs oynarken bilgisayar bu sayede hiç ısınmaz....

Test sonuçları ortada.... kullanmak kullanmamak size kalmış. Yalnız bu sıcak günlerde laptopunuzda ne yaparsanız yapın 16°C lık bir ısı düşüşü yaşayamazsınız. Ha şunu da belirtmek lazım bu program benim bilgisayarım ve işlemcide 16°C yaptı bu sizde de aynı olacak diye bir kaide yok. Daha yükske yada daha az da olabilir bu şans, benim işlemcim 1.065v da 2.50Ghz de stabilr şekilde çalışabiliyor... Belki sizinkisi 1.100v altına inemiyecek ve ısı bu kadar düşmeyecek bu biraz şans...

• slmlar gerçekten güzel çalışma olmuş.emeğiniz için teşekkürler.

bu işlemler core2duo da yapılmış benim laptop ta pentium m işlemci mevcut.bu işlemleri ona uygulamamda bir sakınca yoktur sanırım.

cpu voltaj değerleri farklılık gösterir sanırım.benim herhangi bir değişiklik yapmadan önceki voltaj değerlerim bu şekilde;
     Undervolt ve Isı düşümü

daha sonra ise default butonuna bastığımda aşağıdaki değerleri alıyor;
     Undervolt ve Isı düşümü

tavsiye edebileceğin voltaj değerleri var mı yoksa seninkiyle aynı değerleri mi yapayım?

• bu proramla notebook'a over volt yapılabilir mi? fazladan oc için.
  • @sawgent bunu senin denemen gerekecek tam bir bilgim yok yani o konuda c2d kullanıcısı olduğum için deneme şansım da yok heleki rize de iken hiç yok

@ahmt_frk_asln
    bu programı ilk gördüğümde bende senin düşündüğünü düşündüm ancak ben bunun yapılamadığını fark ettim ama şunu da belirtmek lazım son bi kaç gündür sürekli farklı yerlerde kalıyorum akraba ziyaretleri falan filan vs vs vs o yüzden programı tam anlamı ile kullanamadım bile
    ama gördüğüm kadarı ile de yok yani
  • güzel çalışma olmuş. benim bilgisayar da bundan ama ben yapamam heralde yakarım laptopu. ısı sorunu yok zaten bende.
  • o kadar zor şeyler değil bunlar + laptop u yakacak şeylerde değil merak etme
  • Çok güzel bir çalışma olmuş, teşekkürler.
    Ben de bu günlerde RM Clock ile uğraşıyordum. İsabet olmuş.
    Benim laptoptaki T7250(2ghz) nin 2 ghz deki default çalışma voltajı 1.2875 idi. Programla 1.0625 e indirdim.(1.05 de restart attı.) Bu işlemden sonra load da 15 derece civarı bir düşüş gözlemledim.

Şunu soracaktım:
    Acaba program çalışmadan yaptığımız ayarları çalıştırmanın bir yolu yok mu? Programı kapatır kapatmaz Cpu-Z den kontrol ettiğim kadarıyla laptop eski voltaj ayarları ile çalışmaya devam ediyor. Program ortalama %5 ila %10 arası işlemci kullandığından yaptığım ayarların bir anlamı olmuyor bu durumda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi psychoirfan -- 21 Eylül 2008; 6:47:38 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ona bende baktım ama onu yazılımsal olarak ayarlamıyor yada bende bulamadım artık bilmiyorum....

ama programın %10 falan cpu kullanımı olduğunu sanmıyorum yani öyle bişi söz konusu olsa ben fark ederdim
    çünkü testlere başlamadan önce hep 3-5dk pc nin sakinleşmesini bekliyordm sürekli cpu kullanımı 0 lara indirğinde orthos u falan başlatıyordum...

bu arada evet benim işlemcide 1.050 de restart atıyor min. değeri 1.0625 ki o voltajda 16C ısı farkı varki müthiş bişey buda
  • ne yaparsam yapayım voltaj düşmüyor?
  • ayarladıktan sora apply dedin dimi
  • Bunun illaki bir Eksi'si wardır.Eger düşük voltaj'lada aynı performans alınsaydı notebook üreticileri işlemciye fazla voltaj vermezdi..
  • overclock gibi düşün dostum bi cpu 2ghz de çalışabilir ancak onun stabil değeri 1.8ghz dir ve o hız çekerler sorun olmaması için

bendeki cpu nun defult değeri nasıl 1.25V ise 1.35v la da çalışır 1.065 ile de çalışıyor
  • Enteresan ve hortlamasi gereken bir konu olarak dusunuyorum :)

Oncelikle elinize saglik.

Ben de yeni HP Dv5t laptop aldim, ozellikleri su sekilde; Core2Duo P8400 (2.26 GHz), 3 GB Ram 800 MHz, 512 MB nvidia geforce 9600GT ekran karti ve 160 GB 7200 rpm'lik hard disk. Haliyle makina epey isiniyor. Birkac saatlik Crysis oynama sonrasinda, oyun sirasinda hafiften yavaslamalar, takilma benzeri hareketler oluyor. Makinayi 4 kosesine koydugum zimbirtilar ile yarim parmak girecek sekilde yuksekte tutmam da yetmiyor demekki. (Buarada isletim sistemim de 64 Bitlik vista.)

Ben de cozum olarak saglam bir aluminyum sogutucu almayi planliyordum, en azindan biraz rahatlar diye.

Simdi makinayi ABD'den aldim. Yeni ve iyi bir makina oldugu icin bu tarz bir islemi yapmaya korkarim diye dusunuyorum. Ve sonucta bir sekilde makinanin herhangi bir yeri zarar gorur ise isim cok zor olur. Goze alamam acikcasi.

Bu baslik acilali 2 aydan fazla olmus, siz halen daha bu sekilde kullaniyormusunuz laptopunuzu, her sekilde, her konfigurasyonda denediniz mi? Mesela laptop 1 gun boyunca acik kaldi mi, saatlerce Crysis benzeri saglam oyunlar oynadiniz mi, hem sarja bagli iken hem de sarja bagli olmadan denediniz mi vs. vs. uzayip gider.

Bu tarz seylerde, yani gunluk, asiri kullanimlarda sorun yaratacak ise, stabiliteyi bozacak ise benim pek isime gelmez, sogutucu alirim takilirim yani. Bu yuzden cevabinizi merak ediyorum.

Simdiden tesekkurler.

• Cevap??
  • Valla arkadaşlar bu undervolt olayının varlığını öğrendiğimden beri imzada ki işlemci upgrade'li cihazı o şekilde kullanıyorum hatta bi aralar çarpanlada oynayıp turion 2 ghz işlemciyi pilde 1.1 ghz de çalıştırıyordum 0.60 voltla falan... ısıda gerçekten sağlam düşüş oluyor... şimdi 0.95 voltta 2 ghz de kullanıyorum normal volta göre(1.15 volt) yaklaşık 20 dereceye yakın bi ısı düşüşü var işlemcide... performans aynı hem... gayet iyi... cpu kullanıma gelince programın; %10 mümkün değil benim işlemci kullanımı sistem boşta iken %1-2 civarı hep.... o kadar işlemci kullanımı olacağını sanmıyorum.....
  • Hocam sen baya uzman olmussun bu konularda sanirim :) Islemci upgrade'i dedigin epey zahmetlidir kanimca..

Ya bende en yeni HP'lerden var 15.4", full sistem yani, oyun fln oynarken fena isiniyor hakli olarak, mesela 3 saat Crysis oynarsam artik sonlara dogru hafiften yavaslamalar basliyor gibi (tabi cihazin arkasindaki ayak gibi yerlere silgi tarzinda seyler koyuyorum biraz hava alsin diye ve duz masa uzerinde oynuyorum), Vista 64 bit kullaniyorum, adam neredeyse word'de yazi yazmak istedigimde bile engellemek istiyormusun diye soru soracak :) Simdi ben bu volt olaylarina girince kesin kendi kendini patlatir diye dusunuyorum :)

Bir de sonucta laptopu her acisinda bu volt dusurme islemini tekrardan yapmak gerekiyor falan, o da epey zahmetli gelir buyuk ihtimalle bana, o yuzden diyorum bir sogutucu alayim, onunla takilayim...

Acikcasi tabiri caiz ise "yemiyor" diyebiliriz buna :)
  • quote:

Orjinalden alıntı: Onur__

Hocam sen baya uzman olmussun bu konularda sanirim :) Islemci upgrade'i dedigin epey zahmetlidir kanimca..

Ya bende en yeni HP'lerden var 15.4", full sistem yani, oyun fln oynarken fena isiniyor hakli olarak, mesela 3 saat Crysis oynarsam artik sonlara dogru hafiften yavaslamalar basliyor gibi (tabi cihazin arkasindaki ayak gibi yerlere silgi tarzinda seyler koyuyorum biraz hava alsin diye ve duz masa uzerinde oynuyorum), Vista 64 bit kullaniyorum, adam neredeyse word'de yazi yazmak istedigimde bile engellemek istiyormusun diye soru soracak :) Simdi ben bu volt olaylarina girince kesin kendi kendini patlatir diye dusunuyorum :)

Bir de sonucta laptopu her acisinda bu volt dusurme islemini tekrardan yapmak gerekiyor falan, o da epey zahmetli gelir buyuk ihtimalle bana, o yuzden diyorum bir sogutucu alayim, onunla takilayim...

Acikcasi tabiri caiz ise "yemiyor" diyebiliriz buna :)

vista bende birkaç hafta kullandım ve gerçekten olur olmaz herşeye açayım mı izin veriyor musun emin misin son kararın mı v.s. sorması bıktırdı usandırdı gene xp'me döndüm mutlu mesut... bide xp'ye vista teması giydirdim al sana vista dedim neyse hocam bu undervolt olayında RightMark CPU Clock programını kullanıyorum bir kere ayarlıyorsun her açılışta otomatik o ayarla çalışıyor dert etme... bende de soğutucu var tek fanlı bişey aldım 22 cm'lik fanı var idare ediyoruz şimdilik...... Valla bende 1-2 saat doom 3 oynadım problem yaşamadım....

• çok güzel çalışma olmuş ama laptopumdan memnunum :)
    emeğinize sağlık
  • Selam...

HP Pavillion ze5460 model dizüstüm var. İşlemcisi P4 2.8 GHz. Fan sesi beni çıldırtmak üzere. Tesadüfen bu konuyu gördüm, umutlandım belki işlemci voltajını düşürüp fanların hızını düşürebilirim diye.

Ne var ki ne bu program ne de NHC 2.0 Pre-Release 06 programıyla işlemcinin voltaj değerlerine ulaşmayı başaramadım. İkisinde de kapalı duruyor. Acaba işlemci ya da anakart çok eski olduğu için mi? Başka taşiyeniz var mı?

Speedfan programı da fanları görmüyor. Ne yapacağımı şaşırdım.
  • biraz hortlatmak gibi oldu ama...

bende bu program çalışmıyor. düşürdüğüm değerler etki etmiyor. bi de ekran kartına yapmak mümkün mü? asıl problem o
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.