Şimdi Ara

' Fan hızı - ısı ' ilişkisi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Benim kafama takılan bir konu var arkadaşlar.
    p4 işlemcim var ve üzerinde intelin verdiği standart fan bulunmakta. Cpu fan hızı genelde 3500-4000rpm arasında dolanıyor.
    Speedfan programıyla kontrol ettim, fan kullanımı %100 iken ısı ortalama 50 de.Fan kullanımını %60'a düşürdüğümde (ortalama 1700-1800rpm oluyor) ısı yine aynı.Yani taş patlasa 1-2 derece oynuyor.

    Şimdi ben 4000rpm dönüp kafamı patlatmasına alıştım, ama bu hızda dönüpte ısıya etki etmemesi normal midir?Okuduğum bir kaç konu da 4000 devir kullanan kişiler 35 derceden falan bahsediyor.Benim Cpu bu derceyi hiç görmedi,kışın bile 42 falan en iyi hali.Sorun nerde olabilir?



  • Bulunduğun ortamın sıcaklığı. Kasa içi havalandırması. Fandaki toz. Kasa içi düzen. Bunun gibi bir kaç etken daha var

    İntel için 40 derece iyi bir sıcaklık. Zaten 70 e kadar dayanır. En kötü ihtimal tam yükde 60 ı bulur
  • Şu son 2 aydır falan sanırım yaz sıcağınında etkisiyle 50 nin altını görmedi.Hiç bir işlem yokken 49-50.Şu anda mesajı yazarken 64 derece ve fan hızı 3800rpm :( .Yani ben ısısında değilimde fan bu kadar deli dönerken de,yavaşlatsam da aynı ısıda kalması tuhaf geldi bana. Sanırım fanı değişmek gerek.
  • Normalin dışında gitmeyen bir durum var demekki. Kasanızda kaç adet fan var konumları ve boyutu ?

    Fanlar temizmi, ve kasa içindeki kablolar düzenlimi. Cpu ile işlemci arasına termal macun sürüldümü
  • Kasada cpu fanı dışında 1 fan var, oda egzos fan arkada.Boyutunu birim olarak bilmiyorum ama asnırım egzos fanın olabilecek en küçüğü :) A-Open ES55B PEAK300W kasa var,onla gelen fan.Kabloların pek düzenli olduğu söylenemez fakat ortalama ayda bir temizlerim içini, Cpu fanını da söküp temizlerim.
    Termal macun var,pek kaliteli olduğu söylenemez ama daha 15 gün önce falan sürdüm.

    Edit : Bu arada şu anda ısı 53 e düştü. Ama sadece tarayıcı ve müzik çalar açık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shafck -- 21 Ağustos 2009; 7:11:07 >
  • doğaldır, dönüş hızının fazlasının etki etmemesi. çok dönmesi demek çok hava üflemesi demek değildir. hava boşluğu doldurur ama bu anında olan bir şey değildir. Bir yerden sonra fan çapı büyütülmeli. hepsinin bir optimum noktası var.

    işlemciler aynı seri olsa bile standart aynı özelliklerde oldukları söylenemez. birisi 1.2 Volt ile 50 C ye ısınırken diğeri 40 C de kalabilir. Onun için bize firmalar işlemcilerin çalışma sıcaklıklarını veya ısı üretme miktarlarını veremezler. Maksimum ısı üretme miktarlarını verirler. en kötüye göre belirlenmiştir bunlar. TDP değeri 125 W olan işlemci 100 W ısı üretiyorda olabilir. orası şans.
    İşlemciler eskidikçe de ısı üretimleri artar. aldığınızda 35 C de duran bir işlemci 5 yıl kullandıktan sonra aynı şartlarda 60 C de çalışabilir. Overclock bu yaşlanmayı geciktirir.
    5-10 derece ye kadar anakartlara göre okuma değerleri değişebilir. en yeniler hariç işlemcilerde sıcaklığı uzaktan okuyor sistem. çok stabil bir yöntem değil.




  • @aktuz, bilgilendirme için teşekkür ederim.Bahsettiğiniz gibi yaşlanmadan ve hor kullanmadan olabilir.2 yıldır 7-24 açık bir pc ve en az core 2 isteyen oyunlar, destekşemiyor gözükse de oynandı bu makinede. Sanırım yoruldu artık.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.