Şimdi Ara

Ucretli Yamalari Sikayet Basligi (9. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
328
Cevap
6
Favori
17.692
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
267 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zeoce

    Hocam öncelikle rockstar ihtar çekti ise kaynak varsa lütfen atın çünkü baktığım halde göremedim ben ama dediğiniz olabilecek bir şeydir.Ben kullanıcı sözleşmesine göre bunu yasaklamaya hakları yok demedim ki tam tersine bütün haklarını rockstar games saklı tutuyor yani isterse her yamayı her modu engelleyebilir ama neden onlarca dolara satılan bir sürü mod’a ses çıkarmazken gelipte diğer modların veya yamaların kulllanıcı sayılarına kıyasla ufacık bir kitlesi olan türkçe yama ya ihtar çekip kaldırtsınlar? Dediğim gibi parayla satılan ve bir sürü insanın kullandığı modlar var bunlara ses çıkarmazken gelipte türkçe yamaya biz istemiyoruz çünkü siz para ile satıyorsunuz demeleri çok absürd. Bunun yanında ücretli olmasını yanlış bulmuşsunuz bana göre sizin dğşünceniz yanlış çünkü bu işin sürekli ve kaliteli olması için bu insanların buradan ekmek yiyor olması gerekli yoksa gönüllü yapan şnsan 1 yapar 2 yapar 3. Sefer yapmaz veya yaptığı ne kadar kaliteli olur tartışmaya açık bir konu.
    modlar oyuna bir şeyler ekliyorlar. onun ücreti gibi düşünebilir. tabi ki hak yine firmanındır böyle bir şeye de izin vermeyebilir.

    ücretli çeviriler ise firmanın telifli metnini alıp sadece çevirerek satmaya çalışıyor. yani çevirinin üretiminde telifli materyel kullanılıyor. modlarla arasındaki fark bu. modda adam kendi kodunu, kendi modellerini vs. ekliyor. çeviri de ise firmanın telifli metnini çeviriyolar onun üzerinden kazanç sağlamaya çalışıyorlar.

    bunun dışında buna rağmen her firmanın bu konuda duruşu farklı olabilir. eğer bu iş patreon üzerinden yapılabiliyorsa sorun yok demektir. patreondan türkçe çeviri sayfası açılıp firmalar bir şey demiyorsa yasal değil ama firmalar izin veriyor diyebiliriz. patreon sayfası açan zaten tüm sorumluluğu da üstleniyor demektir. bu noktadan sonra hala firmalar izin vermiyor vs. demenin bir anlamı olmaz, vermiyorsa zaten kampanyayı kapattırırlar.

    -

    bir diğer konu bu ücretli çeviri konusunu korsan kullanımı ile aklamaya çalışan arkadaşları anlamadım. millet diyelim korsan kullanıyor bunu meşru görüyor kendi ahlaki anlayışlarına göre nasıl oluyorsa. bu adama ücretli yamayı nasıl satmayı planlıyorsun? adam oyuna, diziye, filme para vermiyor sen sen bu adama ücretli çeviri yaması satmaya çalışıyosun. bu adam yamayı da korsan kullanırsa ne diyeceksin? drm ile mi yayınlamayı düşünüyorsunuz yamaları, hadi öyle yayınladın bu çevirinin drm korumasını kıran adama da laf etmemen lazım çünkü başta her yerde korsan kullanım var buna takılmıyorsun korsan çeviriye mi takılıyorsun diye savunuyosun korsanı. o zaman ücretli çeviri ye kırıp korsan yayınlayanlar olabilir buna de ses etmemek gerekir tutarlı olmak adına.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roser137 -- 22 Temmuz 2020; 11:18:46 >




  • 10-20 tl vermemek icin dansoz gibi kıvırdınız , yok yasak yok yasal gecin bunları bedavaya buldugunuz butun tr yamaları kullandınız. para işin icine girdi kendi yuzunuzu gordunuz . yaptıgınız cok ayıp dicem onuda anlamazsınız ya...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • roser137 R kullanıcısına yanıt
    Hocam açıkçası ilk cümlenizden baya yanlış bir yere giriyorsunuz modlar bir şey ekliyor yama ise telifli metni çeviriyor diyorsunuz neresinden tutsam elimde kalıyor bu cümle, rockstar bundan kısa bir süre önce biz mod yapımını engelliyıruz kaldırıyoruz dedi yapılan modlar yüzünden dil yamaları yüzünden değil ama çok tepki gelince geri adım attılar tabiki. Patreon üzerinden bu işi yapsalar sıkıntı yok diyorsun ama bunu forum üzerinden yapmanın bir farkı yok patreonda da herhangi bir vergi verilmiyor çünkü rockstar bunu umursamıyor şuan hele yamaları hiç umursamıyor. Şu oyun sektörün de bir çok kez mod yapımı için sorun çıkardı firmalar ama hiç bir zaman dil yamaları hakkında tepki göstermediler yani başta dediğiniz her şey yanlış modcu kendinden bir şey ekliyor falan diye rockstar istemiyor ki eklemeni ama dil yamasına ses çıkarmıyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sasua S kullanıcısına yanıt
    Vergisini odedi diye legal olmuyor. EULA diye birsey var...

    Durumdan vazife filan cikarma hatta rajon kesmeler nedense Turkiye'de her alanda yaygin..

    Sessiz kalinmasi yasaldir manasi cikartilamaz...

    Dananin kuyrugu surada kapmus : Sanki kod yazmislar ve yetmedi aylik abonelige baglatmalari ...
    Gerci temelden yanlis bu haber ...
  • Aga şu olaydan sonra ücretli veya ücretsiz tr yama işinin bir parçası olan çevirmenin aklından şüphe ederim. Bu leş kargalarına, ölücülere 1 gram emeğinizi kaptırmayın. Rdr çevirisi yapanlar da ücretsiz yayınlayacak gibi bir şeyler duydum olaydan sonra, sakın böyle bir hata yapmayın. Yazık günah bu kadar emeğinize. Size sövenler en önden gidip yamanızı kullanacaklar.

    İlk sayfada biri yazmış ücretsiz yamaları da şikayet edeceğim, bu forumda türkçe oyun oynanmaması için elimden geleni yapacağım diye. Ben de böyle bir kampanya görürsem katılacağım. Belki o zaman bu gücünüzü size yardım edenlere karşı değil sizi yok sayan firmalara karşı kullanmaya başlarsınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olaya bakış açınız hep kendi pencerenizden mi olmak zorunda? Bunun yasal olmadığını kim söyledi ki? Firmaların olaya yaklaşımına bakar bu yani adam sesini çıkarmazsa gayet de yasal. Sen zamanında gönüllü yaptın diye bu insanlar aylarını verdiği bir şeyi bedavaya mı sunsunlar? Bu iş gayet de ticarete dökülebilir. Anlamadığım nokta şu şikayet edince zaten elinizde kullanabileceğiniz bir yama olmayacak. Ne zannediyorsunuz siz şikayet edince insanlar akıllanacak da bedava yama mı yapacaklar? Fiyat konusuna çok girişmeyeceğim olayları o kadar takip etmedim ama bu kadar emek vermiş insanların emeğini şikayet ederek hiç etmeniz hiç hoş görülecek bir durum değil bence. Tezatlık zaten firmanın emeğini koruyayım derken başkasının emeğini hiç etmenizle başlıyor. Bence tek düşündüğünüz cebiniz.

    Umarım çeviri ekipleri bundan sonraki süreçlerinde firmalarla anlaşırlar ve paralı satmaya devam ederler. Ederler ki bu süreç sonunda bu şirketler birer marka olur ve firmalarla oyunlar çıkmadan anlaşabilirler. Belki o zaman hayran kaldığınız yapımcılar Türkiye'den bir şirketle anlaşıp oyunu çıkışında Türkçe yapabilir.




  • parası olan alsın olmayan almasın çok oynamak istiyorsan türkçe para ver ne abarttınız arkadaş isteyen istediği şeyi yapar size ne

    geçenlerde ev aldım 14.800 lira tapu masrafı çıktı evi satan başkası alan ben ama ben neden böle bir para ödüyorum ne için ödüyorum kime ödüyorum ama ne faydası var karşılığında ne alacağım benim karım ne gidin bunları sorgulayın

    20-30 lira para veremiyorsan oynama kardeşim oyun filan bunlar oyunuda korsan indirmişlerdi sonra burda yaygara koparırlar lise öğrencismisiniz nesiniz
  • Sağ olun, artık Türkçe yama da görmeyeceğiz sayenizde adam akıllı. Ha ben de isterim devlet kural koysa Türkiye de oyun satacaksan Türkçe olacak diye ve bu çevirenler birleşip şirket kursa, oyun yapımcıları da mecbur bunlarla çalışsa ve win win durumu çıksa çok güzel olurdu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MytHnfr

    Olaya bakış açınız hep kendi pencerenizden mi olmak zorunda? Bunun yasal olmadığını kim söyledi ki? Firmaların olaya yaklaşımına bakar bu yani adam sesini çıkarmazsa gayet de yasal. Sen zamanında gönüllü yaptın diye bu insanlar aylarını verdiği bir şeyi bedavaya mı sunsunlar? Bu iş gayet de ticarete dökülebilir. Anlamadığım nokta şu şikayet edince zaten elinizde kullanabileceğiniz bir yama olmayacak. Ne zannediyorsunuz siz şikayet edince insanlar akıllanacak da bedava yama mı yapacaklar? Fiyat konusuna çok girişmeyeceğim olayları o kadar takip etmedim ama bu kadar emek vermiş insanların emeğini şikayet ederek hiç etmeniz hiç hoş görülecek bir durum değil bence. Tezatlık zaten firmanın emeğini koruyayım derken başkasının emeğini hiç etmenizle başlıyor. Bence tek düşündüğünüz cebiniz.

    Umarım çeviri ekipleri bundan sonraki süreçlerinde firmalarla anlaşırlar ve paralı satmaya devam ederler. Ederler ki bu süreç sonunda bu şirketler birer marka olur ve firmalarla oyunlar çıkmadan anlaşabilirler. Belki o zaman hayran kaldığınız yapımcılar Türkiye'den bir şirketle anlaşıp oyunu çıkışında Türkçe yapabilir.
    yasal mı

    bu saçmalığı savuna herkesin fikri ve sınai haklar dersi alması lazım. ya da devam edin mahkemede öpe öpe öğretirler.




  • AktifProje kullanıcısına yanıt
    Firma sorun çıkartmıyorsa bunda yasal olmayan tek bir şey gösterir misin? Yazılanları okursunuz ama anlamak için daha çok emek sarf edin. Belki biraz olsun emek vermenin ne demek olduğun idrak edersiniz.
  • zeoce kullanıcısına yanıt
    şöyle açayım hocam o konuyu. herhangi bir modda bariz bir şekilde telifli bir şey kullanıldığını düşünün. atıyorum adam minecraft'ın telifli kapmalamalarını microsoft'tan izin almadan alıp gta v'e ücretli mod yapıyor. bunun engellenmesini çok doğal karşılarız di mi? ücretsiz olsa da microsoft engelletebilir tabi ki buradaki esas nokta telifli materyel kullanımı ve bunun savunulacak bir yanı yok. çevirilerde de orjinal senaryoya, diyaloglara ait metinler yani telifli materyeller kullanılıyor. işin içine bunu ücretle satma gelince firmaların telifli içeriklerine sahip çıkmaları kadar doğal bir şey olamaz. tabi yapmayabilirler böyle bir şey göz de yumabilirler. diğer modlarda ise örneğin kendi kaplamaları ile harita vs. ekleyen modlarla böyle telif sorunları yok.

    rockstar'ın, steam'in mod konularındaki tavırları çok daha kapsamlı bir konu. tek başına telif ile ilgili konular değil bunlar. örneği bir mod telif hakkı ihlal etmiyordur kendi materyelleri ile yapılmıştır çok da sağlam içerik ekliyordur oyuna rockstar belki biz bunu gelişmişini dlc olarak satarız vs. diye düşünüp engellemek isteyebilir. EULA'da buna yönelik madde koyar, modlara izin vermeyebilir. tabi kullanıcılardan çok tepki gelince hukuken haklı bile olsa geri adım atma ihtiyacı hissedebilir. steam de paralı modlara steam üzerinden satışına izin vermişti. tabi ki isteyen oyunlar aktif ediyordu bu özelliği tüm oyunlarda izin verilen bir şey değil yapımcı firmanın da izin vermesi gerek. onda da kullanıcılardan tepki alınca geri adım attılar. firmalar hukuken haklı bile olsalar kullanıcılara göre tavır belirleyebilirler.

    patreon konusunu şundan söyledim. burada dh'da ya da çeviri gruplarının kendi sitelerinde yayınladıklarında el altından yayınlanıyor gibi oluyor. patreon ise göz önünde bir yer. firmaların buraları takip ettiğine şüphe yok. eğer buna rağmen çeviri kampanylarını kapatmıyorlar ses etmiyorlarsa firmalar izin veriyorlar demektir. burada dh'daki konulara kişisel çeviri grupları siteleriyle falan ise firmalar tek tek uğraşamaz. yapılan iş el altından yapılıyor gibi olur. bence eğer çeviri grupları patreon benzeri siteler üzerinden bu işi yapaibliyorlarsa yapsınlar, o kampanya ayakta durduğu sürece buradaki firmanın avukatlığını yapmakla suçlanan insanlara da güzel bir cevap olur. çeviri yapan arkadaşlar avukatlıkla suçladıklarına "firma izin vermiyorsa kampanya orada kardeşim patreona kapattırsınlar o zaman" diyebilirler. böylece firmaların ücretli çevirilere karşı tutumlarını net şekilde görmüş oluruz.

    bu arada vergi verdiğini söylenen çeviri grupları var. bunlar fatura kesiyorlar mı, faturada tam olarak ne yazıyor? x oyunu türkçe yama diye fatura kesiyolar mı? nasıl vergilendiriyorlar bunu? torbacılıktan kazanılan parayı da kağıt üzerinde danışmanlık ücreti vs. gibi gösterip vergi ödeyebilirsiniz, vergi ödemek olayın yasal olduğunun ispatı değildir. olay incelenip yasadışı olduğu bulunduğunda çok daha beter duruma düşebilirsiniz.




  • MytHnfr kullanıcısına yanıt
    yasal olmadığı defalarca ilgili maddeler ile anlatıldı. temel olarak telifli senaryo ve diyalog metinlerini telif sahibinden izin almadan çevirip satarak telif hakkı ihlali yapıyor çeviriler. yani ortada bariz bir suç var. yasal olmadığı kesin. buradaki önemli nokta şu. buradaki söz hakkı firmalarda. yani firma telif hakkı olmasına rağmen buna ses etmeyebilir, edebilir de. bu firmanın tutumu ile ilgili bir durum. bu işi yapıyorsan bunu göze almışsın demektir. ücretli çevirileri de ücretsiz çevirileri de engelleyebilir firmalar bunlara hakkı var. ücretliliere karşı genelde daha hassaslar tabi çünkü adamın telifli metni üzerinden hakkın olmadan para kazanıyorsun. ücretsiz çevirilere fan projesi gözüyle bakıp göz ardı edebiliyorlar.

    emek olayı falan göreceli. kimisi var oyunu korsan kullanır yamaya para verir. kimisi orjinal oyun alır yamayı izinsiz olduğu için korsan olarak görür. fiyatlar da bir etmen. yeri geliyor indirimde oyunu çok ucuza alabiliyoruz ücretli yama yapanlar oyundan pahalıya yama satmaya çalışmış oluyorlar. emek ile fiyat arasında bir korelasyon olmuyor.

    en önemlisi emek diyorsak şu da var. firma emek vermiş oyun yapmış senaryo yazmış diyalog yazmış. paralı çeviri yapanlar bu emeği verip bu metinleri ortaya koyanlardan izin almadan çeviri yapıp bunlar üzerinden para kazanmış oluyorlar. emek diyosak bu işi ticari olarak yapanlar öncelikle firmaların emeğine saygı duyup bu telifli metinleri çevirip para kazanmak için firmalardan izin almaları gerekmez mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roser137 -- 22 Temmuz 2020; 13:36:53 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MytHnfr

    Firma sorun çıkartmıyorsa bunda yasal olmayan tek bir şey gösterir misin? Yazılanları okursunuz ama anlamak için daha çok emek sarf edin. Belki biraz olsun emek vermenin ne demek olduğun idrak edersiniz.
    Firmanın ses çıkartmasının sebebi:

    1) oyun dosyaları firmaya göre değişmekle birlikte özel bir formatta şifrelenir. R* için bu RPF (Rockstar-Pack-File). Bu dosyaları izinsiz bir şekilde değiştiremezsin ya da ekleme yapamazsın. Bunu değiştirebilmek için yazdığın o program eninde sonunda oyunun korsana düşmesine ortam hazırlayacağı için firma bunu duyduğu gibi tepene çöker.

    2) sana ait olmayan bir üründen gelir elde edemezsin. çalıp satmaktan farkı yok. istediğin kadar emek ver. senin emeğin yapılan şeyin suç olduğu gerçeğini değiştirmiyor. böyle milletin eserini alıp satmak için firmadan yazılı izin alman gerekiyor onuda öyle bedava ya da kolayca falan alamazsın.

    doğruya doğru, yanlışa yanlış demek erdem gerektirir.




  • paralı çeviri yapan adamlar toplanmış bakıyorum neymiş 10 20 tl vermemek için dansöz gibi kıvırmışız 10 20 TL KÜÇÜMSENECEK BİR PARA DEĞİL.
  • ‘Bundan sonra her ücretli yama konusunda resmi izin belgesi isteyeceğim’

    Hahahahahahaha

    Bu nasıl ego ya sen kimsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pyrzzz -- 22 Temmuz 2020; 13:46:23 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • roser137 R kullanıcısına yanıt
    Firma istemediği sürece onun ürünü hakkında hiç bir şey yapma hakkın yok zaten. Ücretsizler masum görünüyor ama yasalara göre öyle bir hakkında yok. Çevirmenlerin izin almadan böyle bir işlem yapması yasal değil ama dediğim gibi firmalar buna izin verdiği sürece de yasal değil diyemeyiz. Benim demek istediğim aynen bu. Adamlar yamayı ücretsiz sunsaydı bu yasal mı olacaktı? Bu tamamen firmaya bağlı senin de dediğin gibi. Peki forumdaki bu konunun amacı ne? Firmaların yasal haklarını korumak mı? Madem öyle o zaman niye ücretsiz yama bekleniyor? Ticari olsun olmasın firmanın onda söz hakkı var.

    Emek olayına gelecek olursam pek göreceli olduğunu düşünmüyorum. Adamlar bir emek vermiş fiyatını biçecek olan onlar. Pahalıya mı satıyorlar ben de eleştiririm almam ama geçip de onu kullanma hakkını kendimde bulmam. Hak etmediklerini düşünüyorsam almam yamayı yani bu kadar basit ki ben o fiyata almazdım da net yani.

    Son sorunun cevabı ticari olsun/olmasın kesinlikle evet. Bilmiyorum çevirmenler ne düşündü ama bu tarz bir iş yapıyorsan bunu bilmen gerek diye düşünüyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: zeoce

    Yama işi gönül işi değildir isteyen para almafan yapabilir sadece, düzenli bir şekilde ve kaliteli yamaların çıkmasını istiyorsak bunu yapan kişilerin bundan bir gelirleri olması gerekir ki sorumluluk alıp kaliteli bir iş ortaya çıkarsınlar.
    gönülden yapılmayan yamalar ortada kalitesi
  • MytHnfr kullanıcısına yanıt
    çeviriler ücretli de olsa ücretsiz de olsa tüm söz hakkı firmaya ait. bu konuda hemfikiriz. firma göz yumunca bu izinsiz çeviriler yasal olmuyor. açıkça firmadan izin alınmadığı sürece hak sahibi her türlü firmadır. ücretsiz çevirilere firmaların göz yumma olasılığı daha yüksek fan projeleri olarak görecekleri için fakat tabi ki son söz hakkı her türlü firmanın.

    emek konusunda izinsiz çeviri yapıp para isteyenlere hak vermiyorum çünkü emeğe saygıdan bahsediyorsak öncelikle emek verip orjinal metni üreten insanlardan yani firmadan izin almak gerekir. hem firmanın emeğine saygı duymayıp izinsiz çeviri yapıyorlar hem de kendi emeklerine saygı bekleyip para istiyorlar. emek diyosak herkesin emeğine saygı duymamız gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roser137 -- 22 Temmuz 2020; 14:5:57 >
  • AktifProje kullanıcısına yanıt
    "Firma sorun çıkartmıyorsa" derken "haberi yoksa" manasında demiyorum zaten. Çevirmenlerin yaptığı büyük bir acemilik ya da uyanıklık orasını bilemem ben kendileri yanıtlar. Ticari olmasaydı da izin almaları gerekirdi. Burada çevirmenler sonuna kadar haklı da demiyorum ben. Siz yaptığınızı hangi kılıfa koyuyorsunuz onu soruyorum. Ücretsiz yama olsaydı aynı tepkiyi verecek miydiniz? Niye sadece "Ücretli" yamaları şikayet ediyorsunuz? Firmanın "Ücretsiz" yamalarda da aynı hakka sahip olduğunu bilmiyor musunuz?
  • roser137 R kullanıcısına yanıt
    Hocam mod yapan kişi kendi içeriğini yapmış diyr bir olay yok sonuçta gta5 r mod yapan kişi yine gta 5 in haklarını kullanarak yapıyor yani rockstar kalkıpta benim içeriğimi kullanıyorsun diyebilir ve bunu isterse engelleyebilir daha öncede dediğim gibi bunun yanında şu konuda haklısınız eğer modda başka telif haklı içerikler kullanılıyorsa sıkıntı oluşturabilir örneğin spiderman, ironman mod vb. Bu konuda rockstarı da zor a sokabilir böyle şeyler ama bu durunlarda bile çoğu zaman bir şey olmuyor. Hal böyle iken rockstar kalkıpta ingilizce metni türkçeye çevirdiniz diye olay çıkarmaz. Kendi fikrim olarak söylüyorum ben rockstarın 100-200 şikayet bile olsa bunları görüp yamayı engellediğini düşünmüyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.