Şimdi Ara

TürkNet, Türk Telekom FTTH Altyapısında 1 Gbps Profilini Resmen Aktif Etti (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
289
Cevap
11
Favori
17.088
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
19 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şimdi saçma bir durum var uzun uzun anlatmam gerekiyor.

12 ay peşin ödeme sayesinde aylık 500 tl ile 100 mbps kullanıyorum yani toplam ödediğim tutar 6.000 TL.

Bu kampanyadan yararlanmak istedim ama önce müşteri temsilcisine sormak istedim, ilk temsilci "siz zaten peşin ödemişsiniz sadece +200 TL ek fatura gelir" dedi tamam dedim 1000 mbps aktif etmek istediğimde hata aldım.

Tekrar müşteri hizmetlerine bağlandım hata alıyorum 12 ay peşin ödedim vs o yüzden mi diye ve aynı soruyu ona da sordum, "12 aylık peşin ödeme kampanyanız iptal olur internet faturanız ve +200 TL peşin ödediğiniz tutardan düşer" cevabı aldım.

Bu iki cevap karşısında üçüncü bir temsilciye bağlandım ve yaşadığım önceki iki olayı da anlattım bu temsilci ise sadece +200 TL nin peşin ödediğim 6.000 TL den düşeceğini söyledi. Bende aynen şu soruyu sordum "Örnek veriyorum 3 ay boyunca +200 vererek bu kapmanyadan yararlandım ve 600 TL ödememden düştü, son ay internet fiyatım sabit mi olacak?" diye. Cevap şu "Hayır toplam ödediğiniz tutar erken bittiği için son ay internet faturanız artacaktır"

Bu nasıl iş anlamadım üç farklı temsilci üçü de farklı şeyler söylüyor. Bir sonraki temsilciye bağlanmaya çekiniyorum o da başka bir şey söylerse beynim yanacak diye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fotinix -- 9 Aralık 2025; 13:55:50 >

• 3 ün 1 misali.

Peşin ödemede kalan ay sayısı * 100 + kalan ay sayısı * 200

TürkNet, Türk Telekom FTTH Altyapısında 1 Gbps Profilini Resmen Aktif Etti 

Selamlar, ben bunu özellikle sordum. Şöyle bir cevap aldım.

Şimdi 6000₺ ödeyip 500₺'den 12 ay peşin ödediniz. Bunu 5 ay boyunca kullandınız.

6000₺-(5x500₺=)2500₺ 'den sizin bakiyeniz 3500₺ kaldı. Kalan 7 ayınızda 200₺ fazladan verip başlattığınız 1000mbit interneti sizden hemen alıyor. 7x200₺=1400₺ ediyor. (sanki iptal etmeyecekmişsiniz gibi)

3500₺-1400₺'den sizin bakiyeniz 2100₺ oluyor. Bu da kabaca 4 ay'a tekabül ediyor. 7-4'den son 3 ay için bakiyenizi bitirdiniz demek oluyor. Böylelikle Son 3 ay için; müşteri temsilcisinin verdiği bilgiye göre zamlı değil yine 500₺ den son 3 ay için fatura çıkmış olacak denildi. 100₺'de tabi birinden düşüyor diye anladım.

Umarım açıklayıcı olup kafanıza yatmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tomb.raider -- 9 Aralık 2025; 14:31:24 >

Hocam bilgiler için teşekkürler. Benim 9 ayım kaldı direkt 1800 tl bakiyemden mi düşecek? Ben her ay kullanmak istemiyorum belki

Onu yine ayarlıyorlardır diye tahmin ediyorum hocam.

Siz de mi peşin ödeme yapmıştınız? Açtınız mı hizmeti ben açamıyorum hata veriyor

Evet bende peşin ödeme yaptım ama henüz aktive etmedim. Bana her ay 200₺ alınarak (iptal edilmediği sürece) erkenden bakiyenin biteceğini söylediler. Yani yukarıda ki hesap oluyor yine. Ne zaman iptal edileceğini bilmiyorlar kendileri de haklı olarak. Aktive kaldığı müddetçe 200₺ her ay bakiyeden düşüyor. Ne zaman iptal ederseniz o zaman eski sistem devam ediyor. (Bakiye düşmüş şekilde tabi)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tomb.raider -- 9 Aralık 2025; 15:15:26 >

Türknet destek kaydı açın. Dönüş yapıyorlar. Beni arayıp 2 dakika içinde 1000 e geçirdiler

• Oo en azından Türknet'in kendi altyapısı içinde olmadığı halde Türknet kullanıp da daha yüksek hız isteyen tayfa için ekstra bir seçenek olmuş. Ama upload böyle bir download için çok düşük kalıyor. Bu da Türk Telekom denen leş kurumun kısıtlaması ve ayıbı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Böyle değil. Peşin ödemeden alakasız +200 tl oluyor ek hizmet olarak faydalandığınız için.

Orijinalden alıntı: power-pc

Büyük bir gelişme değil, 1000 mpbs diğer iss lerde yıllardır var. Turknet başta yanlış yaptı, saye için bastırmalıydı, ama bunu yapmadılar.

👍

GigaFiber'de de zaten olan bir hızdı 1000 mbps download. Upload hızı da ayrıca 1000 mbps. Telekom altyapısındaki gibi 50 mbps değil. Hem de daha ucuz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi e-Militarist -- 9 Aralık 2025; 19:56:22 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Turknet madem 1000 mb verebiliyordu da neden 100 mbit ile limitledi herkesi. Sanki bakır kablolu vdsl bağlantı...

""Fiber altyapıda alabileceğin maksimum hızı tek fiyata veriyoruz"" diye kampanya yapıyor, sonra dalga geçer gibi alabileceğin max hız 100 mbit diyor :) Şimdi de gelmiş 200 daha ateşle 1000 yapalım diyor. Neresinden bakarsan bak saçma sapan bir tutarsızlık örneği.

Alabileceğin max hız masalları eskiden bakır kablolu altyapılarda mevcuttu, bir sürü farklı etkene göre kimisi 20 mbit hız alabiliyordu kimisi 90 mbit. Fiber altyapısı olan kullanıcılara "alabileceğin max hız" masalları anlatmak tamamen art niyet.

Turknet kullanıcılarını aptal yerine koymayı bırakıp minimum hızı en azından 200 mbit'e çıkartmalı.

• Altyapı sahibi olan Telekom'a rağmen bir başkasının altyapısı üzerinden 1000 Mbps download vermek gerçekten büyük bir cesaret örneği. Turknet'i tebrik etmek lazım. +200 lira değil +500 liradır bence bu ek hizmetin hakkı. Noel sonrası açıklanacak zamlardan da nasibini alacaktır tabi yeni ek paket tarifesi. O da ayrı bir tartışma konusu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi e-Militarist -- 9 Aralık 2025; 20:53:52 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • e-Militarist kullanıcısına yanıt

:)

Ne demek kullandırmıyor  

Kanunen telco'lar menhol ve kanallarını rakiperline kullandırmak zorunda. Buna "Geçiş Hakkı" deniyor. Hatta BTK diyor ki "bir yere altyapı döşeyeceksen EHABS üzerinden kontrol et, halihazırda menholü ve kanalı olan varsa öncelikle oradan geçir, eğer yoksa/uygun değilse kazı yap" tabi ki bu pratikte kağıt üzerindeki gibi uygulanamıyor. Neden?

Bir rotada bir telco'nun mehol ve gözü/kanalı var ama kanal ve gözün durumu belirsiz, yeni kanal tesis etmeyi bu yüzden genelde tercih ediyorlar.

Ortak Altyapı meselesi ise menhol ve kanal meselesinden yani Geçiş Hakkı'ndan farklı bir mesele. Temelleri 2016'ya dayanıyor. O dönem Turkcell'in başını çektiği alternatif operatörler ve Telkoder "Ortak Altyapı Şirketi"ni ilan ettiler. Temel fikir şuydu. Tüm telco'lar altyapımızı Ortak Altyapı Şirketine (OAŞ) devredelim. OAŞ tekel olsun, artık altyapı yatırımlarını OAŞ yapsın.

Burada fayda olarak gösterilen şuydu. Örneğin kabaca Türkiye'de toplam erişim hattı giden mesken sayısı ~36 milyon. Her telco ayrı ayrı yatırım yaparsa hem bu ~36 milyon meskenin fiberlenmesi daha uzun sürer hem de her şirket ayrı yatırım yaptığı için yatırım maliyeti (CAPEX) yüksek olur.

Eğer yatırım tek elden yapılırsa hiç mükerrer yatırım olmaz hem de şirketler artık yatırım bütçesi ayrı ayrı oluşturmayacağı için CAPEX önemli oranda azalır.

Kulağa başta mantıklı gelse de OAŞ'ın altındaki motivasyon ölü doğmasına sebep oldu.

Altındaki motivasyon neydi?

2016 yılında:

-Telekom'un elindeki fiber altyapı: 214 bin km || 12.4 milyon homepass (FTTC/B/H)

-Turkcell'in elindeki fiber altyapı: 35 bin km || 2.5 milyon homepass (FTTB/H)

-Turkcell harici Alternatif İşletmecilerin elindeki fiber altyapı: 23 bin km

-Turkcell dahil Alternatif İşletmecilerin elindeki fiber altyapı: 58 bin km

Altyapı tarafındaki bu dengesiz tablo işte OAŞ'ın ölü doğmasına sebep oldu

Çünkü temel motivasyon yatırım maliyetine katlanmadan Telekom'un elindeki büyük fiber altyapıya erişim sağlamaktı. Telekom da haliyle OAŞ'a katılmayı reddetti. Telekom katılmayınca bu sefer OAŞ içinde en büyük altyapı sahibi olan Turkcell olunca OAŞ işi kaba tabirle yattı.

OAŞ işi ölü doğsa da ortak altyapı tartışmaları bitmedi. Yıllarca devam etti.

2018'de (Vodafone buradan hatırlanıyor olmalı) BTK telco'larla bir çalışma yaparak "Türk Modeli" Protokolünü imzaladılar. Türk Modeli'nin amacı OAŞ modelindeki dengesizliğin yarattığı etkileri minimize ederek tüm tarafların haklarını korumaktı. Yani kısaca Telekom'a haksızlık etmeden altyapıyı paylaştırmanın bir yolu arandı.

Türk Modeline göre:

-Altyapılar Birleşmeyecekti

-Telco'lar istedikleri bölgede/güzergahta ortak latyapı tesis edebilecekti.

-Bir bölgede ortak altyapı kurulacaksa altyaoıyı fiziki olarak kuracak taraf (Altyapı Sahibi) ve bu altyapıdan yararlanacak olan taraf (İmtyiaz Sahibi) bulunuyor. Kurulan altyapının maliyetinin tamamını (veya taraflar anlaşarak farklı oranlarda iki taraf da iştirak ederek) İmtiyaz Sahibi karşılar. Kurulan altyapının mülkiyeti Altyapı Sahibi'nin olur. İmtiyaz Sahibi ise buna karşılık uzun vadeli olarak kurulan altyapıyı kira bedeli ödemeden kullanma hakkına sahip olur.

Türk Modeli ile ilk proje Telekom ve Vodafone ortaklığında Sincan'da başladı. Ancak sanırım ticari olarak tarafların her ikisi için de yeterince tatmin edici olmasa gerek Türk Modeli de yürümedi.

Daha sonra İngiltere'deki gibi Openreach modeline geçelin tartışmaları da oldu. Openreach Modeli şöyle. İngiltere'de bizim Telekom gibi eskiden devlet tekeliyken özelleştirilmiş olan British Telecom'un iştiraki olan Openreach adlı bir şirket var. Bu şirket altyapı kurma imtiyazına sahip ve kurduğu altyapıyı British Telecom ve diğer telco'lara kiralıyor.

Ben bu modeli de hiç beğenmiyorum çünkü bu model ortak olmasa bile bir şirketi tekel haline getiriyor. İngiltere bu yüzden altyapıda çok geri kaldı. Artık en sonunda British Telecom 13 milyar GBP'lik bir yatırım planı hazırlamak zorunda kaldı altyapıyı modernleştirmek için, çok ciddi bir CAPEX'e katlanmak zorundalar.

Açıkçası bence Türk Telekom'un özelleştirildiği dönemde (2005) hazırlanan rekabet planı en muteber ve ülkemide sağlıklı olarak işlyebilecek tek model. Neydi:

-Türk Telekom artık altyapı tekeli değildi. Yetkilendirilmiş tüm işletmeciler altyapı döşeyebiliyorlardı.

-Türk Telekom çeşitli protokollerle altyapısını (VAE, YAPA, SAYE gibi) rakiplerine açmak ve rakiplerine toptan seviyede pozitif ayrımcılık uygulamak zorundaydı.

Çok basit. Diğer modellerin işlememe sebebi şu. Altyapı da bir rekabet unsuru. Yani siz bir yatırım yapıyorsunuz belki milyarlarca EUR tutuyor. Bu altyapıyı ücretsiz şekilde bir girişim içerisine katmak yatırım yapanı cezalandırmaktır. Yani anlaşılabilmesi için şu örneği vermek isterim. BTK tutsa dese ki Turkcell'e fifber altypaını TurkNet'le birleştireceksin, mobil altyapını da Vodafone ve Telekom'la birleştireceksin. Ne olur? Turkcell 2007'den beri fiber yatırımı yapıyor, mobil tarafta ise en iyi altyapı onlarda, bu altyapıyı kira bedeliyle olsa bile kendisinden daha küçük ve niteliksiz altyapılaro olan rakiplerine açarsa yıllarca yaptığı yatırım çöpe gitmiş olmaz mı? Hadi zorla çöpe attk diyelim. Asıl risk şurada Turkcell artık ne kadar yatırım yapar?

İşte Ortak Atlyapı modellerinin yürüyememe sebebi temelde bu. Tabi ki bu tartışmalar herkes sadece (doğal olarak) kendi tarafının çıkarına odaklandığı için bitmiyor, bitmeyecek de.

Bence asıl fayda ve kolaylık kanal ve göz işlerinde yasal bir mecburiyet getirilmeksizin belediyelerin böyle bir hizmet sunabilmesi olur. (İstellkom gibi altyapı tarafını da kapsayan tamamne ticari beklentili projeleri kastetmiyorum). Yani belediyeler veya bu belediyeler haricinde bunu iş kolu olarak görecek şirketler de olabilir. Menhol ve kanal inşa ederek bu gözleri kiralasın. İsteyen de altyapısını kurmak istiyorsa kursun. Çünkü mevcut tüm telco'ların kullandığı mini tranşe tekniği Geçiş Hakkı'nın etkin şekilde kullanılmasını zorlaştırıyor bence. Çünkü o küçükük çukurdan ya geniş bir HDPE veya 3/4 gözlü HDPE boru geçiyor, kaç kablo geçecek ki oradan.

• quote:

Orijinalden alıntı: hellmaster44

TT nin verdiği modem. Huawei LG8245X6-50

Valla çok iyiymiş, nazar değmesin. Benim emektar Wifi 5'in soluğu ancak bu kadara yetiyor.

TürkNet, Türk Telekom FTTH Altyapısında 1 Gbps Profilini Resmen Aktif Etti

Kazı izinlerini belediyelerden almak gerekiyor, belediyeler bu işe para kaynağı gözü ile bakıyor, izinler şehircilik bakanlığından alınmalıdır. Doğrusu da budur. Bu konuda belediyelere yargı yolu kapalı olmalıdır, böylece iss ler istediği gibi rahatça yatırım yapabilir. En büyük sorun kazı izni ve fahiş bedeller.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi power-pc -- 9 Aralık 2025; 23:10:56 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.