Şimdi Ara

Türkiye'yi Stagflasyon Mu Bekliyor!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
1
Favori
5.595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
37 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bakın arkadaşlar çok basit anlatacağım, hiç sıkmadan açıklayacağım..

Stagflasyon ekonomi için en kötü senaryolardan biridir. Stagflasyon; ekonomi durgunken enflasyon ile birlikte işsizliğin de artması olarak tanımlanır..

Genel olarak enflasyon ile işsizlik ters orantılıdır aslında. Bilal'e anlatır gibi anlatacak olursak;

Bir ekmek fırını var ve tanesi 3 liradan ekmek satıyor. Mahallede de 10 kişi var ve 5'i işsiz. Fırıncı günde sadece 5 ekmek satıyor. Her gün 15 lira kazanıyor. Geri kalan işsiz ekmek alamıyor. Fırıncı için hava hoş. Ürettiği 5 ekmeği de satıyor. Sonra o 5 işsizden 1'i iş buluyor ve o da ekmek istiyor. Fırıncı ekmeği 6'ya çıkarıyor ve 18 lira kazanıyor. Daha sonra geri kalanlar da iş bulunca mahallenin tamamı ekmek almak istiyor. Fırıncı 10 ekmek üretmek zorunda. Ayrıca 3*10 = 30 lira. Güzel para anasını satayım. Ama fırıncı napıyor ediyorsa 6 ekmeğin üstüne çıkamıyor, 10 ekmeğe yetişemiyor. İkinci bir fırın açmaya da büzük yemiyor. Ulan diyor bunlar ekmeği her türlü alacak, talep fazla, ben ekmeğin fiyatını 5 lira yapayım diyor çakaal.. Ekmek 5 lira olunca 10 kişiden 4'ü pahalı bulup almıyor ekmeği ama geri kalan 6 kişi ekmekten vazgeçmiyor ve homurdansalar da 5 liraya almaya devam ediyorlar. Fırıncı neticede 5*6 = 30 lira kazanmaya başlıyor hemde yeni bir fırın açmasına gerek kalmadan. İşte bu fiyat artışına biz talep enflasyonu diyoruz kararında olursa iyi sayılır ekonomi çarkı döner.. Ama fazlası zarar tabii. Yani anlaşıldığı üzere işsizlik düşerse insanların alım gücü yükselir ve enflasyon yani fiyatlar talep yoğunluğundan artar. Ama bizim şuanda yaşadığımız maliyet enflasyonu. Zaten onu örnekle açıklamaya gerek yok. Üretmedik, ham madde de dahil her şeyi dışarıdan dolar ile aldık, çeşitli nedenlerden dolar fırladı, dolayısıyla dolar ile alınan malın fiyatı da yükseldi..

Peki Stagflasyon neydi? İşsizliğin artmasına yani insanlarda para olmamasına rağmen fiyatların artmaya devam etmesi demekti. Çünkü ekonomisi dışa bağımlı üretmeyen bir ülke ithal ettiklerini dolarla alır. E o ülkede dolar ciddi derecede yükseliyor ise mecburen ya fiyat artacak ya da millet kepengi kapatacaktır. Kepenkler kapanınca da ekonomik durgunluk olur. Yani ticari piyasa işlemez hale gelir. Yukardaki örnekten konuşacak olursak; mahalledeki 10 kişiden 7'si işini kaybediyor ama fırıncı maliyetler arttığı için ekmek fiyatını 5'ten 5,5 - 6'ya çıkarıyor. Buna yaşanmış 1971 petrol krizi örnek verilebilir.

Siz ne düşünüyorsunuz? Ülke bu oynak kurlar, faiz politikasının yanlış oluşu ve üretim özürlülüğü ile Stagflasyonu yaşar mı?? Çünkü malum. Marketlerde fiyatlar artıyor ama aynı zamanda özellikle doların vurduğu şirketler işçi çıkarmalara başladı bile. Yani Stagflasyon yaşanacaksa yaşanmadan önce yiyecek stoklasanız iyi olacak. Çünkü Stagflasyonun beraberinde karaborsacılığı da getirmesi işten bile değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ComingWind -- 6 Eylül 2018; 9:49:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bir ilave yapayım , birçoğunun gözden kaçırdığı bir durum var ; bu hammadde fiyatlarının artması sonucu ithalat yaparak yerli piyasaya ürün sunanlar fiyat artırıp geliri ve kârı dengeleyecek belki ama satış adetide azalacak doğal olarak üretimde azalacak örneğin ülke çapında artık daha az araç satılacak , daha az ayakkabı satılacak, buda demek oluyorki üretimci işçi çıkartacak veya alımları durduracak , işsizlik ani artış gösterecek.

otomotiv ana sanayileri(sadece ana sanayiler) 2017 verilerine göre 54bin insan çalıştırıyor , araç üretim sayısını düşürürse üretim yapan tüm yan sanayidede üretim sayısı düşmüş olacak , 2017 verilerine göre 500bin civarı insan çalışıyor bu sektörde ; bu da ülke çapında onbinlerce işsiz demek

evet sektör ciddi ihracat yapıyor döviz girdisi sağlıyor ama yerli piyasada araç satışı ciddi düşüşte dahada çok düşecek , 1-2 ay içinde oluşacak bir daralmada sektör geneline %10 etkisi olsa sıçtık demektedir.

kaldıki , ithalat yapıp sadece yerli piyasaya ürün satan sektörlerimizde durum dahada vahim

gidişat sıkıntılı ...
  • Türkiye istihdam yaratmaya devam ediyor verilere bakılacak olursa.

• Hangi verilermiş onlar!!!!!?? 😳

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ComingWind -- 6 Eylül 2018; 2:32:43 >
  • İhtimali var hocam olası bir durum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir ilave yapayım , birçoğunun gözden kaçırdığı bir durum var ; bu hammadde fiyatlarının artması sonucu ithalat yaparak yerli piyasaya ürün sunanlar fiyat artırıp geliri ve kârı dengeleyecek belki ama satış adetide azalacak doğal olarak üretimde azalacak örneğin ülke çapında artık daha az araç satılacak , daha az ayakkabı satılacak, buda demek oluyorki üretimci işçi çıkartacak veya alımları durduracak , işsizlik ani artış gösterecek.

otomotiv ana sanayileri(sadece ana sanayiler) 2017 verilerine göre 54bin insan çalıştırıyor , araç üretim sayısını düşürürse üretim yapan tüm yan sanayidede üretim sayısı düşmüş olacak , 2017 verilerine göre 500bin civarı insan çalışıyor bu sektörde ; bu da ülke çapında onbinlerce işsiz demek

evet sektör ciddi ihracat yapıyor döviz girdisi sağlıyor ama yerli piyasada araç satışı ciddi düşüşte dahada çok düşecek , 1-2 ay içinde oluşacak bir daralmada sektör geneline %10 etkisi olsa sıçtık demektedir.

kaldıki , ithalat yapıp sadece yerli piyasaya ürün satan sektörlerimizde durum dahada vahim

gidişat sıkıntılı ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakup13 -- 5 Eylül 2018; 1:34:18 >

• yakup13 kullanıcısına yanıt
    İthalat yapmayıp yerli hammadde kullansan onun da fiyatı artıyor. Sadece ihracatı zor olan malların fiyatı değişmez. O da çok azdır (düşük kalorili linyit kömürü gibi). Hükümet artık faiz mi kur mu seçimini doğru yapar umarım. Yaşanan sıkıntıların ana nedeni anlamsız faiz inadı. Devam ederse kriz tırmanır.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: egemena

İthalat yapmayıp yerli hammadde kullansan onun da fiyatı artıyor. Sadece ihracatı zor olan malların fiyatı değişmez. O da çok azdır (düşük kalorili linyit kömürü gibi). Hükümet artık faiz mi kur mu seçimini doğru yapar umarım. Yaşanan sıkıntıların ana nedeni anlamsız faiz inadı. Devam ederse kriz tırmanır.
    Aynı 94'te Çiller döneminde olduğu gibi. IMF kapısını çalmak zorunda kaldılar ve 500.000 insan işini kaybetti. Zaten IMF reçeteleri tam uygulanamadan seçim oldu ve Çillere baybay dediler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2023'de Ne olacak ?
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ComingWind kullanıcısına yanıt
    Ama o ciller di. Bu rte yani isimiz zor

• quote:

Orijinalden alıntı: ComingWind

Aynı 94'te Çiller döneminde olduğu gibi. IMF kapısını çalmak zorunda kaldılar ve 500.000 insan işini kaybetti. Zaten IMF reçeteleri tam uygulanamadan seçim oldu ve Çillere baybay dediler.

Faiz inadı devam ederse 1994 gibi olur. O dönem bir de reel faizler yüksekti. Düşüreyim derken ölçüyü kaçırdı. Faizi ve enflasyonu düşürme hedefi doğruydu ama piyasaya müdahale yoluyla yapmak yanlıştı. Gene aynı hata yapılıyor. Piyasaya hot zot yapılmaz. Biz ise negatif faiz vereceğim diyerek piyasayı boş yere alt üst ettik. 13 eylül son şans. 6.50-7.00 arasına razıyız diyerek gerçek enflasyon ve piyasa faizinin üzerine çıkılmazsa gene atak gelir.

• egemena E kullanıcısına yanıt
    otomotiv için ; örneğin sacı dışardan almak zorundayız , yerli üretim yetersiz ve bir çok çeşidin yerli üretimi zaten yok.kaldıki yerli üretim dediğimiz sacında hammaddesi yine ithal.milyon dolarlık presler , robot hatları vs. ve bunların yedek parçaları , servis hizmetleri ithal , dışa bağımlılık kaçınılmaz

yerli hammaddenin fiyatının artmasıda kaçınılmaz çünkü akaryakıt ve türevleri ithal , keza enerjide ciddi ithalat oranı var , üretim maliyeti artıyor.ama satılırken ithal hammadde kadar fiyatı artırılarak satılıyor olması ayrı bir tartışma konusu elbette

faiz artırımıda kısa vadede ilaç gibi olsada , bir süre sonra düşen alım gücünün önüne geçilmediği sürece ekonomideki daralma ve işsizlik kaçınılmaz.
  • yakup13 kullanıcısına yanıt
    Yani hoop döndük mü yine üretime endeksli ekonomi politikasının gerekliliğine. Çağa ayak uydurmaktan kaçmadan, bilime teknolojiye kapıları kapatmayıp, dönemin çevre bakanı Erdoğan Bayraktar gibi "bizden mucit olmaz, biz %99 müslüman ülkeyiz, tarım ülkesiyiz ara eleman yetiştirmede iyiyiz" demeden, çağın gerektirdiği üretim anlayışını ülkenin beyin göçünü engelleyerek, bilime, teknolojik üretime ön ayak olabilecek desteklemelerle toparlanabilir bu ekonomi. Tabiki bunun yanında tarım ve hayvancılığa büyük teşvikler de verilmeli. Yani ihracat odaklı olunmalı, yoksa ikamesi ithal bir ekonomik model anca günü kurtarır ve yine tıpış tıpış IMF yolunu tutarız.

• quote:

Yani hoop döndük mü yine üretime endeksli ekonomi politikasının gerekliliğine. Çağa ayak uydurmaktan kaçmadan, bilime teknolojiye kapıları kapatmayıp, dönemin çevre bakanı Erdoğan Bayraktar gibi "bizden mucit olmaz, biz %99 müslüman ülkeyiz, tarım ülkesiyiz ara eleman yetiştirmede iyiyiz" demeden, çağın gerektirdiği üretim anlayışını ülkenin beyin göçünü engelleyerek, bilime, teknolojik üretime ön ayak olabilecek desteklemelerle toparlanabilir bu ekonomi. Tabiki bunun yanında tarım ve hayvancılığa büyük teşvikler de verilmeli. Yani ihracat odaklı olunmalı, yoksa ikamesi ithal bir ekonomik model anca günü kurtarır ve yine tıpış tıpış IMF yolunu tutarız.
    bu zaten yüzyıllardır geçerli bir politika , biz nedense son 50 yıldır falan artan ivmeyle bundan uzaklaşıyoruz.

"tarım ülkesiyiz ara eleman yetiştirmede iyiyiz"

Şuan tarım ülkesi değiliz ara eleman falanda yetiştirmiyoruz.bu özelliklerimizi bile kaybettik.

• quote:

Çok zor. Bunları ancak yapısal reformlarla yaparsın. Senin ekonomi bakanın kamera karşısında neymiş bu reformlar yeaaa diyerek aklınca dalga geçiyor. Ne olacaksa olacak artık yapacak pek bir şey Yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: egemena

quote:

Çok zor. Bunları ancak yapısal reformlarla yaparsın. Senin ekonomi bakanın kamera karşısında neymiş bu reformlar yeaaa diyerek aklınca dalga geçiyor. Ne olacaksa olacak artık yapacak pek bir şey Yok.

Alıntıları Göster
    Dalga geçer tabii. Nasılsa afyonlanmış gibi her söylediklerine kayıtsız inanan bir %50 leri var. AKP'li bir arkadaş ile şu malum Medipol ortaklığı mevzusunu konuşuyoruz. Normal diyor. "İnsan ticaret yapamaz mı. Kur'an'da bile yazar ticaret yapın akrabalarınızı ve sevdiklerinizi koruyun kollayın diye" diyor. Peki Kur'an'da bunları yaparken devletin liyakat sistemini yok edin, devlet makamının size kazandırdığı otorite ve gücü kendi çıkarınıza kullanın demiş mi?!. Sen buna ticaret diyorsun ama at gözlüklerini çıkarsan bunun düpedüz yolsuzluk olduğunu görürsün diyorum. Nato kafa nato mermer. Boş boş suratıma bakıyor. Ertesi gün yine savunuyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ComingWind -- 5 Eylül 2018; 8:35:20 >

• Ne guzel iste!

Umarim olur

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekonominin kötüye gittiği bir gerçek ama hükümetin faiz politikası doğru. Faizler yükselirse krizi işte o zaman yaşarız. Bundan 3 ay önce tam tersini söylemiştim, dolar artacak faiz yükselmeli demiştim. Ama artık o gemi kalktı.
    Stagflasyon yaşar mıyız? Evet. Ama bu zaten bilinen bir şey. İthale endeksli bir tüketim tercihiniz varsa ya da hammadde ve ara malı ithal ediyorsanız doğal olarak döviz yükseldiğinde enflasyon oluşur. Bu da uzun vadede halkın alım gücünün düşmesi, daha az satış ve buna bağlı olarak işçi çıkarmaya kadar gider.
    Ancak ülkemizde şimdilik öyle bir durum yok. Halkın alım gücü hala var ve yakın zamanda da bu değişmeyecek. Sadece tercihler değişecek. Global piyasa içerisinde ürünü daha ucuza satan ithalatçı mutlaka bulunur, yani kur artışının etkisi bir şekilde egale edilir.

Devletin bu dönemde yapması gereken en önemli şey, ihracatı teşvik etmek. Büyük bir ihracat patlaması yapacak adımları atmak, şirketlere ön ayak olmak. Üretilen her ürün için dunya piyasasında üreticiye Pazar bulmak. Dün 1 dolara yurt dışına ürün satan şirket 4 lira kazanıyordu, bugün 7 lira kazanıyor. Yani ihraç edilen her bir ürün mesela Ocak ayına göre %70-80 daha fazla para getiriyor bu ülkeye.
    Kur avantajını kullanarak ekonomiyi ayakta tutmak da bu hükümetin elinde.
    Ha, faiz konusunda neden hükümet doğru yapıyor dedim? Bu ülke insanının ve şirketlerinin %80 i kredi veya kredi kartı kullanıyor. Zaten enflasyon altında ezilen bireyleri bir de yüksek faizle vurursan ekonomik krizi işte o zaman yaşarsın. Örnek olarak 100.000 liralık bir arabayı kur enflasyonu yüzünden 170.000 e alabiliyoruz. Üstüne kredi çekip geri ödemeyi 36 ayda 270.000 olarak ödüyoruz. Ama faizler mesela 0.90 seviyesinde kalsaydı ve kur da sabit olsaydı o arabaya 36 ay vadede 125.000 ödeyecektik. Kur sabit olmasa bile 170.000 liraya 200-210.000 lira arası ödeyecektik.
    İşte bu nedenle, faizden kaynaklı alım gücü düşmesin diye, enflasyon oluşmasın diye faizin aşağıda kalması daha doğru. Kriz döviz krizi arkadaşlar, ekonomik krize daha görmedik. Acele etmeyin.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: İl teber

Türkiye istihdam yaratmaya devam ediyor verilere bakılacak olursa.
    mevsimsellik
  • Sonuç olarak herkes fırıncı olursa güzel para kazanırız...

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.