|
Türkiye, yerli nükleer reaktör geliştirme çağrısı başlattı: Nükleer reaktör nedir?
-
-
neydemyahu bunu beğenmedi:)
-
O değil de haberde başvuru için verilen adres de 10 numara olmuş :) Sanki daha baştan ölü doğacak bir projeymiş gibi...
rip.sanayi gov.tr
rest in peacememurlar.net
Bakanlık, yerli nükleer reaktör için çağrıya çıktıhttps://www.memurlar.net/haber/1146211/bakanlik-yerli-nukleer-reaktor-icin-cagriya-cikti.html
Bu arada uzmanından(Grok) birkaç bilgi de not düşelim buraya :)quote:
En az maliyet ve süre tahminleri, nükleer reaktörlerin tipine (örneğin, geleneksel büyük reaktör veya küçük modüler reaktör - SMR), teknolojik altyapıya, düzenleyici süreçlere ve uluslararası işbirliklerine göre büyük ölçüde değişir. Türkiye gibi bir ülke için "sıfırdan" (yani tamamen yerli tasarım, geliştirme ve inşaat) bir nükleer reaktör projesi, mevcut teknolojileri lisanslayarak inşa etmekten çok daha pahalı ve uzun sürer, çünkü bu süreç araştırma-geliştirme (Ar-Ge), tasarım doğrulama, lisanslama ve test aşamalarını içerir.
Geliştirme Aşaması: Tamamen yerli bir reaktör tasarımı geliştirmek, benzer ülkelerin deneyimlerine göre (örneğin, Hindistan'ın PHWR teknolojisi veya Arjantin'in CAREM SMR'si) en az 10-15 yıl alır. Bu, konsept tasarımından prototip testlerine kadar uzanır. Hindistan, 1950'lerde başladığı programı 1980'lerde ilk yerli reaktörle taçlandırdı (yaklaşık 20-30 yıl), ancak modern bir ülke gibi Türkiye için kısaltılmış bir süreç mümkün olabilir – örneğin, mevcut bilgi birikimiyle 10 yıl minimum.
İnşaat Aşaması: Tasarım hazırlandıktan sonra inşaat, Asya ülkelerindeki hızlı örnekler gibi (Japonya, Güney Kore, Çin) 5-7 yıl sürer. Batı ülkelerinde bu 7-10 yıla çıkabilir.
Toplam Minimum Maliyet: Tek bir reaktör için 5-10 milyar dolar (Ar-Ge dahil). Birden fazla reaktörlü bir program (örneğin, 4 üniteli) 20-25 milyar dolara çıkabilir, ancak yerli geliştirme ek Ar-Ge maliyetleri getirir. Bu tahminler, enflasyon, tedarik zinciri ve düzenleyici gecikmeleri hariç tutar; gerçekte maliyetler iki katına çıkabilir (örneğin, Sinop projesinde olduğu gibi).
Toplam Minimum Süre: 15-20 yıl (Ar-Ge + inşaat + lisanslama). Bu, düzenleyici altyapı kurma (en az 5 yıl) ve uluslararası güvenlik standartlarını (IAEA gibi) karşılamayı içerir. Türkiye'nin mevcut Akkuyu projesi (yabancı teknolojiyle) bile 2018'den 2025'e kadar 7 yıl sürdü, ancak yerli geliştirme ek süre ekler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 15 Eylül 2025; 15:53:00 >
-
gec kalınmış bir iş ama zararın neresinden dönülürse kardır....bu işleri yapabilecek belli bir seviyenin USTUNDE turkiye sevdalısı insanlarımız vardır...bi ekip kurulup işi daha da hızlandırabilirler...özellikle smr ler konusu baya onemli
-
türkiyede yetenekli gençlerimiz var. bu projeleri en iyi şekilde yapacaklarına inanıyorum..pakistanda bu konuda eğitim almaya gönderilmiş gençlerimiz olabilir. zamanında bir çok yetenekli gençlerimiz de aselsan tübitak mühendisleri gibi..intihar süsü verilerek öldürülmüştü.. hatta daha sonra yakalanan çok fazla casus vardı bir çok projeyi sekteye uğrattılar .. Türkiye’nin toryum zenginliğini ortaya çıkaracak çok önemli bir proje üzerinde çalışan Engin Arık ile 5 bilim insanının da arasında olduğu 57 kişinin hayatını kaybettiği 2007'deki uçak kazası da kesinlikle bir suikasttir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cherami -- 15 Eylül 2025; 15:48:09 >
-
Bazı kritik parçaları rusya bile gidip fransa dan alıyor. Kendin yapman mantıklı değil her parçayı. E sen ben bu sektöre gireceğim dersen de kimse buyur kardeşim tabii ki, biz de seni bekliyorduk demez.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ Korkma koç yetişir semadan yeterki sen ismail yürekli ol... -
-
her şeye karşı çıkan, hiç bir şey beğenmeyen ve gelişmelere yerliliğe hep laf atan sizler için durum bu.
-
Ülkem ve Milletim için
hayırlı olsun şimdiden . . .
-
Gec bile kaldik umarim en hizli sekilde yerli ve milli Nükleer Reaktör uretimine geceriz.Ozellikle Devletimizin bu tur konulara artik daha cok butce ayirmasi gerekiyor.
-
Sakin Ahmet bey. Nükleer reaktör nedir diye başlığı okuyunca komik buldum, Arif aklıma geldi.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Bu tamam da, akkuyudaki Rusların nükleer santrali ne olacak? En son satışa çıkartacakları söylenmişti Rusların. Gidip İsrail bile satın alabilir ki alır yani kaçırmaz. Normalde milli savunma konusu diye düşünülerek onun satın alınması gerekir şayet halen satılmadı ise tabi. Sorulmuyorda genelde böyle şeyler ancak yabancı basından öğreniliyor satıldıysa bile.
Birde S400 konusu var ki onu ben desteklemiştim. Ama batı baskısından bir türlü aktif hale getirilemedi diye biliyordum, öyle süs gibi kurulmadan oradan oraya dolaşıyordu sanırım. Ve bunun üzerine Ruslar bu S400 leri de bari bize geri satın biz alırız diye teklif göndermiş. Onları da normalde satmayıp kurabilsek iyi olur yani. Savunma savunmadır. Kendi eş değer savunma sistemlerimiz olana kadar iyi olur yani aktifleşirse. Batıda hiç bırbır yapmasın nato üyesinde s400 olmaz diye. Yunanistanda niye var derler adama.
-
insanın inanası gelmiyor
boş beleş şeylerle uğraştığımız için
_____________________________ -
:))
-
Umarım yine bir seçim kampanyası olarak "yerli ve milli reaktörümüz göklerde" durumu yaşamayız.
-
ahaha güney kore yapmış mı? belki çin'den bile alabilirler. ama yerli milli koydum mu? :))))))))))))))))))))))
Malum cahil kafa ile nükleer kaza bile yaratamaz bunlar, olacağını söyleyeyim: çin'den reaktör alacaklar ve biz yaptık diyecekler. togg nasıl italyan malıysa bu da çin malı olacak.
Meşazını aldım. Hemen evde uranyum ile reaktör elde edecem.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Bu haberlerin hepsi seçime hazırlık :)
-
Ya sen bizim hükümetimiz nükleer reaktör geliştiremez mi demek istiyorsun? Yıl sonuna kadar süre vermişler işte. 3 ayda ilkokul öğrencisi bile yapar bir proce!
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
|
gec kalınmış bir iş ama zararın neresinden dönülürse kardır....bu işleri yapabilecek belli bir seviyenin USTUNDE turkiye sevdalısı insanlarımız vardır...bi ekip kurulup işi daha da hızlandırabilirler...özellikle smr ler konusu baya onemli
|
|
her şeye karşı çıkan, hiç bir şey beğenmeyen ve gelişmelere yerliliğe hep laf atan sizler için durum bu.
|
|
Malum cahil kafa ile nükleer kaza bile yaratamaz bunlar, olacağını söyleyeyim: çin'den reaktör alacaklar ve biz yaptık diyecekler. togg nasıl italyan malıysa bu da çin malı olacak. |
|
Umarım yine bir seçim kampanyası olarak "yerli ve milli reaktörümüz göklerde" durumu yaşamayız.
|
|
O değil de haberde başvuru için verilen adres de 10 numara olmuş :) Sanki daha baştan ölü doğacak bir projeymiş gibi...
rip.sanayi gov.tr rest in peace https://www.memurlar.net/haber/1146211/bakanlik-yerli-nukleer-reaktor-icin-cagriya-cikti.html Bu arada uzmanından(Grok) birkaç bilgi de not düşelim buraya :) |
|
Meşazını aldım. Hemen evde uranyum ile reaktör elde edecem.
|
|
Dünyada örneği olmayan bir istisnası var. Vardır Reisin bir bildiği!
|
|
Diğer konularda muhalif olan birisi olarak silah ve bu tarz projeleri destekliyorum, yeter ki yapılabilsin. Rusya'ya ait bir santral yerine kendimize ait reaktörlerimiz olmalı. Tabi Türkler olarak olumsuz özelliğimiz bize birşey olmaz diyip güvenlikten ödün vermemek lazım. |
|
Ya sen bizim hükümetimiz nükleer reaktör geliştiremez mi demek istiyorsun? Yıl sonuna kadar süre vermişler işte. 3 ayda ilkokul öğrencisi bile yapar bir proce!
|
Benzer içerikler
- instagram beğendiğim gönderileri görme
- instagram süreli mesaj kapatma
- instagram ortak paylaşım nasıl yapılır
- instagram taslaklar nerede
- netflix yapay zeka filmleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt