Şimdi Ara

Hindistan’dan Çin’e karşı stratejik nükleer denizaltı hamlesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
566
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hindistan’dan Çin’e karşı stratejik nükleer denizaltı hamlesi
    Hindistan, denizaltı filosunu güçlendirmek için 200 MWe gücünde yeni bir nükleer reaktör geliştiriyor. Mumbai’deki Bhabha Atomik Araştırma Merkezi (BARC) tarafından yürütülen proje, ülkenin yeni nesil denizaltılarının daha uzun süre deniz altında kalabilmesini ve operasyonlarını daha geniş menzillerde sürdürebilmesini hedefliyor. Aktarılanlara göre gizli yürütülen bu çalışma artık üretim aşamasına doğru ilerliyor.

10 yıl kesintisiz görev imkanı sağlayacak

Yeni reaktörün, S5 sınıfı balistik füze denizaltıları ile birlikte Project 77 kapsamında inşa edilecek altı nükleer taarruz denizaltısına entegre edilmesi planlanıyor. Basınçlı hafif su teknolojisiyle çalışan ve zenginleştirilmiş uranyumla beslenen bu sistem, yakıt ikmali gerektirmeden on yıla kadar kesintisiz çalışabilecek. Bu özellik, Hindistan’ın mevcut 83 MWe gücündeki reaktörlere sahip Arihant ve Arighaat denizaltılarının sınırlı görev süresine kıyasla büyük bir sıçrama anlamına geliyor.

Ayrıca Bkz.Mavi Vatan için SANCAR SİDA envantere girdi

200 MWe kapasiteli reaktör, denizaltıların hızını ve menzilini artırırken aynı zamanda gizlilik kabiliyetlerini de güçlendirecek. Bu sayede yeni nesil S5 sınıfı denizaltılar, 13 bin tonluk deplasmanları ve 5.000 kilometre menzilli 12 ila 16 adet K-5 balistik füzesi taşıma kapasiteleriyle Hindistan’ın denizaltı filosunda stratejik bir rol üstlenecek.

Çin’e cevap

Hindistan’dan Çin’e karşı stratejik nükleer denizaltı hamlesi
    Hindistan’ın bu adımı özellikle Çin’in hızla büyüyen denizaltı filosuna karşı stratejik bir hamle olarak öne çıkıyor. Pekin’in filosunun 2030’a kadar sayıca dünyanın en büyüğü olması bekleniyor. Bu nedenle Hindistan, nükleer denizaltı projelerini ulusal güvenlik stratejisinin temel unsuru olan nükleer üçleme yapısının deniz ayağını güçlendirmek için kritik görüyor.

Öte yandan, Hindistan sadece bu projeyle sınırlı kalmıyor. BARC, aynı zamanda 555 MWe kapasiteli daha büyük bir reaktör ve temiz hidrojen üretimine yönelik yüksek sıcaklık gaz soğutmalı reaktör (HTGR) üzerinde de çalışmalar yürütüyor. Donanma ise deniz gücünü desteklemek için dört adet havuzlu çıkarma gemisi (LPD) alımı için hazırlık yapıyor. Bu gemiler, sabit kanatlı insansız hava araçlarının konuşlandırılmasına ve açık deniz operasyonlarında komuta-kontrol merkezi olarak kullanılmasına imkan tanıyacak.

Kaynak:https://interestingengineering.com/military/india-china-submarine-nuclear-reactor

• Nükleer başlıklı Balistik füze yetenekli denizaltılara sahipseniz hiç bir güç karşınızda duramaz. İsterse 10 bin nüfuslu bir ülke olun. Başkentinize gireceklerini düşman düşündüğünde denizaltılardan ateşlenen nükleer füzeler Rusya kadar büyük bir ülkenin bütün yerleşim yerlerini yok edebilir. Bu da demektir ki asla yenilmeyeceksiz.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Türk gençliği, her türlü maddi ihtiraslarını, şahsi duygularını milletinin selameti namına feda etmekten vazgeçmeyecektir...
  • Hindistan süper güç olmayı kaderleri olarak gören elitler tarafından yönetiliyor. Halkı da aynı şekilde bunun bir gün olacağına inanıyor. Bu nedenle hedefleri sadece Çin değil. Eğer ABD'nin karşısında Çin olmasaydı hedefinde Hindistan olurdu. Hindistan çevresindeki ülkelere karşı da çok yayılmacı. İç işlerine karışır ve kontrol etmeye çalışır. Berbat standartlarına rağmen nüfusu ve nükleer silahları sayesinde doğal olarak büyük bir güç olacak. Ben bağımsız kalmalarının ve hegemon olma heveslerinin dünya için iyi olduğuna inanıyorum. En azından önümüzdeki 30 yıl için batının karşısında tarafsız güçlere ihtiyaç var. Çok kutuplu dünyaya doğru giderken her dengeleyici gücün düzene faydası olacak. - Kaynak: donanimhaber.com

• Hindistan'da 200 milyon kişi açlık yaşarken (günlük 2 dolar altı) gıda, ilaç, hijyen , ulaşım gibi temel haklara erişimi yok. Ancak Teknolojik ve stratejik kabiliyetler açısından Hindistan, 1998’den beri uluslararası kabul görmüş bir nükleer güç; 2023’te Chandrayaan-3 ile Ay’a yumuşak iniş yapan dördüncü ülke ve INS Arihant sınıfı nükleer denizaltıya sahip. Ancak bu ileri teknoloji başarıları, geniş nüfusun sosyo-ekonomik göstergelerine yansımıyor; temel sağlık, eğitim ve gelir adaleti alanlarındaki iyileşmeler halen çok yavaş ilerliyor.

iç politikada bu başarılar Hindistan'ın durdurulamaz bir güç ve dış güçlere karşı durmalarını sağlayan bir etki olarak lanse edilirken yaşananlar ise;

- Koodankulam ve Jaitapur’da gerçekleşen büyük çaplı protestolar, devletin sert baskısıyla bastırıldı; protestoculara karşı sedition (vatan hainliği) suçlamaları ve polis müdahaleleri yaşandı.

- Hem Ay’a başarıyla yumuşak iniş yapmış Chandrayaan-3 hem de nükleer denizaltı INS Arihant, iç kamuoyunda milli gurur propagandasını besliyor.
    - Hükümet, bu “yüksek teknoloji zaferleri”ni sosyal yardım veya altyapı yatırım bütçelerinin önüne geçiren milliyetçi kampanyalarla işliyor; böylece seçmen nezdinde iktidar meşruiyetini güçlendiriyor.
    - Ancak bu retorik, geniş halk kesimlerinin temel sağlık, eğitim ve barınma sorunlarını ikincilleştirdiği için toplumsal adalet taleplerini besliyor.

Hindistan’ın nükleer konumlanması ve teknolojileri uluslararası alanda prestij ve stratejik avantaj sağlarken, iç siyasette merkeziyetçi yönetim, toplumsal muhalefet ve ekonomik adalet talepleri arasında karmaşık ve dinamik bir gerilim yaratıyor.

• Pislik içinde yaşayan bir ülkeden bu tip teknolojik atılımları görmek şaşırtıyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hindularda o zeka yok abd el altından çine pakistana karşı teknoloji veriyor.

Düşmanımın düşmanı benim dostumdur prıjesi.

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.