Şimdi Ara

Türk Telekom Saha Dolapları Akü/UPS durumu ve yönetmeliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

VDSL sistemine geçmiş Telekom saha dolapları tahmin edersem fiber ile haberleşme sağlıyor ve doğal olarak şebekeden elektrik kullanıyor. Bu durumda da mahalle/sokak elektrik gidince bütün telefon hatları da kesiliyor.

Bir zaman önce yönetmelik gereği bu dolaplarda akü bulundurmak ve bakımını yapmanın zorunlu olduğunu okumuştum ama detaylarını hatırlamıyorum. Türk telekom'a ait sokağımda bulunan saha dolabı için bu durumu defalarca bildirmeme, dilekçe vermeme rağmen bir gelişme olmadı. Şebeke de elektrik gidince pat diye tüm telefon hatları da gidiyor. Özellikle bu son depremlerden sonra haberleşme altyapısının önemi daha da önemli hale geldi. Özellikle sabit telefon hatları için.

Bilen arkadaşlar için soruyorum; böyle bir yönetmelik mevcut mu yani türk telekom bunu yasa/yönetmelik gereği sağlamak zorunda mıdır? Böyle bir yasa/yönetmelik varsa bunu paylaşabilir misiniz? Konu ile ilgili internet'te çok aramama rağmen detaylı bir bilgi bulamadım. Artık gerekli araştırmayı yapıp mahkemeye vermeyi düşünüyorum.

• Mesela bölgenizdeki elektrik sağlayıcısının yasal kesinti sürelerine uyup uymadığını sorabilirsiniz

https://tuketici.epdk.gov.tr/epdk.be/

Alıntı

metni:
    4.12. Mücbir Sebepler veya Umulmayan Haller veya ABONE’lerin veya üçüncü şahısların eylemleri veya öngörülemeyen acil bakım-onarım çalışmaları veya yetkili makamların uyguladığı kısıtlamalar veya TÜRK TELEKOM faaliyetlerinin geçici süreyle, sürekli olarak durdurulması veya TÜRK TELEKOM kaynaklı hizmet verilememesi dahil her türlü kesintide; TÜRK TELEKOM, mümkün olan hallerde kesintileri ABONE’ye duyuracaktır. TÜRK TELEKOM, belirtilen durumlarda Hizmet'in sağlanamamasından ve altyapıda meydana gelen arıza ve aksaklıklar nedeniyle Hizmet'in sağlanmasında yaşanacak performans problemlerinden ve kayıplarından da sorumlu değildir. ABONE, söz konusu hallerde TÜRK TELEKOM’dan herhangi bir hak ve tazminat talebinde bulunmayacaktır. TÜRK TELEKOM, kamu düzeni, milli güvenlik, olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde Devre’yi geçici olarak kullanabilecektir. Bundan dolayı da ABONE, hiçbir hak veya tazminat talebinde bulunamayacaktır. Mücbir Sebepler veya Umulmayan Haller olsa dahi Hizmet’in sunulmasına engel bir durum olmadığı, idari makamlarca bunun açıkça yasaklanmadığı ve TÜRK TELEKOM tarafından Hizmet sunulduğu takdirde faturalama durmayacak ve ABONE’nin fatura ödeme yükümlülüğü devam edecektir. 

https://www.turktelekom.com.tr/tt-yardim/Documents/cerceve-abonelik-sozlesmesi-bireysel.pdf

Alıntı

metni:
    Umulmayan Hal/Haller: TÜRK TELEKOM’un bir başka kurumdan, kuruluştan (Karayolları Genel Müdürlüğü, Belediye, Elektrik Dağıtım Şirketleri vb.) aldığı hizmetlerden kaynaklanan aksamalar ile hırsızlık, enterferans ve TÜRK TELEKOM’un eylemlerinden kaynaklanmayan ancak üçüncü şahıslar ile kurum veya kuruluşların (Karayolları Genel Müdürlüğü, Belediye, Elektrik Dağıtım Şirketleri, Köy Hizmetleri, İnşaat Şirketleri vb.) sebep olduğu ve hizmet sürekliliğini veya tesisini etkileyen halleri, ifade eder. 

Alıntı

metni:
    Mücbir Sebep/Sebepler: Kanuni grev ve lokavt, işin yavaşlatılması, savaş, seferberlik halleri, halk ayaklanmaları, saldırı, terör hareketleri, sabotajlar vb., ulaşım kazaları, doğal afetler (deprem, sel baskını, yıldırım, çığ düşmesi vb.), yangın veya genel salgın hastalık ve/veya ciddi bulaşıcı hastalıkların baş göstermesi ve benzeri olayları

Sizin kabul ettiğiniz sözleşmede de bunlar yazıyor mu hiç inceleme şansınız olmuş muydu? Bir de saha dolabının boyutu belli, onun içerisindeki akünün kapasitesi de az çok tahmin edilebilir. Yani deprem gibi durumlarda esasen enerjinin sürekliliği daha çok önem arz ediyor yoksa aküler, jenaratörler kısa süre sonra devre dışı kalabiliyorlar şarjları bitiyor veya yakıt ikmali gerekebiliyor.

Devlet elektrik firmalarına bazı kesinti kotaları koymuş. Eğer bölgenizde bu kotanın aşıldığını düşünüyorsanız üstte verdiğim linkten kayıt açın derim ben.

Üstteki alıntı içerisine aldığım kısımları dava açacağım dediğiniz için ekledim. Eğer bu türden bir dava açarsanız bu konuda da bilgilendirmeler paylaşırsanız çok seviniriz bizler de takip etmek isteriz.

Saha dolaplarının aküleriyle ilgili bir bilgiye sahip değilim, akü varsa da kaç saat dayanıyordur veya yoğun talepte kaç dk çalışır bir fikrim yok doğrusu.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• sıra buraya gelene kadar öyle büyük problemler var ki. sıralasam şuraya okumak saatler alır. örneğin iş yerinde kullandığımız Superonline sözde fiber yani passive optic network. fakat elektrik gittiğinde internet ve router üzerinden aldığımız telefon hizmeti de gidiyor. mahallede bir yerde active bir yere bağlı herhalde. istersen fabrikayı besleyecek jeneratör kur, elektrik gidince ofiste hiçbir şey yapamıyorsun. resmen kepazelik.

• Biz de 4 yıl önce elektrikler kesildiğinde ev telefonu da kesildiği için numarayı voip'e taşıdık. O zaman müşteri hizmetlerine elektrikler kesildiğinde telefonun kesilmemesini vaat edip etmediklerini sormuştum, ve öyle bir vaatleri olmadığını öğrendim. Oysa 2015'teki büyük elektrik kesintisinde ev telefonu 5 saat kadar çalışmıştı. Sabit telefon denen şeyin elektrik yokken de çalışması gerekir. Ama TT'nin abonelik sözleşmesinde bölgesel elektrik kesintileri umulmayan hal olarak niteleniyor ve bu hallerde hizmet vermeyebilecekleri yazıyor. Hiç kimse de, örneğin BTK, onları saha dolaplarına akü kurmaya zorlamıyor anladığım kadarıyla. Buna rağmen 6 şubat depreminde bir depremzede ev telefonuyla yardım çağırmıştı ve bu durumu ev telefonu satmak için kullandılar. Hatta şu an bile web sitelerinde sanki ev telefonu hizmetini depremde kullanılabilir bir hizmet gibi pazarlıyorlar:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bparker -- 6 Nisan 2025; 20:56:50 >

• Eski evimde DSL kullandığım yıllarda 5-6 saat gittiğini görmüştüm bizim saha dolabının, 6 saatin sonunda o da pes edip kapanmıştı. Ama başka bir evde 20 dakika gittiğini de gördüm. Bakımsız olunca anında kapananlar bile var.

ASLA FİBER GELMEYEN ADAMIN HİKAYESİ
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kullanıcı sözleşmesi değilde; BTK'nın ya da iletişim bakanlığının saha dolapları tasarımı ve bu dolaplardaki gerekli teknik aksamları tanımlayan bir yönetmelik olması gerekmiyor mu? Tahmin ettiğime göre öyle kafasına göre devre kurmuyor olması lazım. ETSI standartları tarzı birşey?

• Yaklaşık 6 aydır birçok kere arıza kaydı açtım ama sürekli oyalıyorlar. Kasım ayında sorun düzelecektir demişlerdi ama değşen birşey olmamış. Onlar düzeldi deyince de hemen kontrol edemiyorum, sonuçta şebekeden elektriğin gitmesine rast gelmem lazım.

https://www.btk.gov.tr/uploads/boarddecisions/turk-telekomunikasyon-a-s-hakkinda-acilan-acil-yardim-cagri-hizmetleri-sorusturmasi.pdf

Bölgesel elektrik kesintilerinde telefon hizmetinin durması da acil yardım çağrısı yapmayı engelleyen bir durum kapsamına girer herhalde. Ayrıca bu kararda Türk Telekom'un imtiyaz sözleşmesinde yer alan evrensel hizmet maddesine atıfta bulunulmuş:

• laxarus L kullanıcısına yanıt

Ben üstte size ev telefonu sözleşmesi attım, sizin imzaladığınız sözleşme onun aynısı ise orada yazan her şeyi kabul ettiğiniz anlamına gelir

Zaten orada da elektrik kesintileri sebebiyle hizmetin durmasından ben mesul değilim demiş.

Bunun araştırılacağı yer eğer dediğiniz gibi dava açacak olursanız mahkeme salonu olur ilgili mahkeme Btk ya sorar, başkaca yerlere sorar bilir kişiye sorar ve herkes adına aydınlatıcı bir mesele olur detayları burada da paylaşırsanız seviniriz

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Türk Telekom, abonelik sözleşmelerinde elektrik kesintilerini umulmayan haller diye niteleyip imtiyaz sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden kurtulamaz. İmtiyaz sözleşmesi, ona mümkün olduğunca acil yardım numaralarına kesintisiz erişim sağlama yükümlülüğü getirmiş.

Hocam siz de bilirsiniz ki bir sözleşme hukuka aykırı şekilde hazırlanamaz. Bu sözleşmeleri hazırlarken mutlaka şirket avukatlarının incelemesine sunuyorlardır. Diyelim ki hukuka aykırı, yanlış bir sözleşme hazırlandı. Bunun itiraz yolu zaten adliyeler.

İmtiyaz sözleşmesinde 7/24 kesintisiz hizmet sağlanacak diye bir madde yok. Hiçbir kurum veya kuruluş 7/24 hizmet sunamaz, sunsa bile bunu garanti ediyorum formatı altına sokmaz. Örneğin ilinizdeki doğalgaz, elektrik, internet gibi tüm firmalara devlet belirli bir yasal kesinti süresi ve arıza onarım süresi verir. Bu sürelere riayet edilmediğinde cezai işlem uygular. Örneğin üstte paylaşmıştım devletin koyduğu kotanın üstünde bir elektrik kesintisi bölgenizde var ise bu durumdan ötürü şikayetçi olabiliyorsunuz. (Örneğin doğalgaz ve elektriği denetleyen kurum Epdk dır, internet hizmetlerini Btk denetler. Btk nın da Epdk nın da belirlediği yasal kesintiler, arıza çözüm süreleri mevcuttur)

Lakin yasal kesinti süreleri içerisindeyse, sözleşmeden doğan bir uyuşmazlık söz konusu değil ise şikayet etseniz bile yasal hakkını kullanıyor deniliyor. Mesela planlı kesintiler önceden duyurulmak kaydıyla yasaldır. Ya da bir arıza sebebiyle hizmetin kesilmesi de yasaldır. İşte orada ilgili kurumun belirlediği arıza çözüm süresi işlemektedir.

Bu konuda benim altını çizdiğim şey, ortada bir sözleşme var ve bu sözleşmeye göre elektrik kesintilerinden kaynaklı hizmetim kesilirse ben mesul değilim diyor. Bu sözleşme hukuka uygundur ya da değildir diyemem ben ne avukatım ne de hakimim. Eğer bu sözleşme hukuka aykırı ise bunun tespitini hukuk üzerine yoğunlaşmış kişiler verebilir.

• Türk Telekom'un bütün hizmetlerinin 7/24 çalışması istenmiyor, yalnızca telefon hizmetinin mümkün olduğunca kesintisiz olması isteniyor. Baz istasyonlarına batarya koyabilen Türk Telekom saha dolaplarından aküleri söküyor. Saha dolabından akü sökmek demek olağan elektrik kesintilerinde acil yardım numaralarına erişimi sağlamamak, imtiyaz sözleşmesinden doğan yükümlülüğünü yerine getirmeyi amaçlamamak, bu yükümlükükten vazgeçmek demek. Abonelik sözleşmeleriyle imtiyaz sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden kurtulacaksa o zaman imtiyaz sözleşmesinin ne anlamı var??? Kaldı ki, 2010'da BTK, kendisini bu yükümlülüğü yerine getirmediği için cezalandırmış. Sorun, BTK'nın Türk Telekom'u bugün saha dolaplarını aküsüz bıraktığı için cezalandırmamış olması. Önceki mesajımda verdiğim BTK kararının linkini buraya bir daha koyuyorum:

https://www.btk.gov.tr/uploads/boarddecisions/turk-telekomunikasyon-a-s-hakkinda-acilan-acil-yardim-cagri-hizmetleri-sorusturmasi.pdf

• Yönetmeliğe uyduklarını, hattâ umursadıklarını bile düşünmüyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bparker B kullanıcısına yanıt

Evet bu çok ilginç.

Alıntı

metni:
    "(yangın, sağlık, doğal afetler ve güvenlik gibi) acil durumlarla ilgili bilgilerin ilgili kuruluşa (itfaiye, polis, sağlık v.b.)"

Elektrik kesintisi acil bir durum değil fakat acil durumun bir sonucu. Bu nasıl yorumlanabilir bu durumda?

Elektrik kesintisi acil bir durumun sonucu olabilir de olmayabilir de. Planlı bakım veya plansız arıza durumunda sabit telefondan polis çağırılamayacak mı, veya itfaiye, veya ambulans??? Elektrik kesintisi acil durumun sonucuysa o acil durumla ilgili sabit telefondan yardım çağırılamayacak mı? Türk Telekom'a acil yardım numaralarına "her zaman ve ücretsiz" erişim sağlama yükümlülüğü verilmiş:

"Türk Telekom, acil telekomünikasyon hizmetlerini sağlamakla yükümlüdür. Bu yükümlülük çerçevesinde, münhasıran bir acil

durumun (yangın, sağlık, doğal afetler ve güvenlik gibi...) toplumun herhangi bir bireyinin özel kullanımına veya kamu kullanımına tahsis edilmiş bir telefon aracılığıyla, ilgili acil durum kuruluşuna, her zaman ve hiçbir ücrete tabi olmaksızın bildirimi sağlanır."

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.