Şimdi Ara

Türk Telekom IPV6 [Ana Konu] (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
556
Cevap
10
Favori
29.095
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Fiber için ağladığın günleri unuttun herhalde :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 2 Eylül 2025; 15:18:46 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

bizim köyde bile 3 tane ofsd var artık vdsl vermiyorlar geçen sene geldi

Türk Telekom IPV6 [Ana Konu]

• arkadaşlar neredeyse tüm yazılanları okudum ama standard bir kullanıcı için IPv6'nın olayını anlamadım.

bilale anlatır gibi anlatabilir misiniz ? Türk Telekom IPV6 [Ana Konu] 

evimde hali hazırda TT'nin 1000mbpslik fiberi var. DecoBE25 router (2li) ve ayrıca accesspoint modunda (lan cıkısı almak için) TPlink ARcher Be230 kullanıyorum. ana internet dağıtımı deco cihazlardan yapılıyor.

Intel i5 12600K / MSI PRO Z690-A /Apacer Panther 2x16GB 3200Mhz CL16/ Asus RX6900XT TUF OC / Cooler Master MWE Gold 1250W V2 / Adata SWORDFISH 500GB M2 SSD / ADATA SU630 240GB SSD / Deepcool AK620 / Corsair Obsidian 750D / Samsung Smart Monitor M7 / Logitech G512 Carbon Klavye / Logitech G102 Mouse / Sony Dualsense
  • snow-leopard S kullanıcısına yanıt
    Her bir bilgisayarı bir insan gibi düşününüz. Herhangi bir sebepten dolayı hemen yan dairenizde hatta bazen dibinizdeki birisiyle bile bir takas yapma ihtiyacı duydunuz. Bir şey gönderirken paketin üzerine adres yazmanız gerekiyor yalnız ipv4 te matematiksel olarak 2^32 adet tam adres var dolayısıyla şuan dünyadaki aktif cihaz sayısına yetmiyor. Bu sebepten dolayı bir sürü yama denilebilecek teknolojiler geliştirildi ve aracılar kullanılarak işlemler belli düzeyde devam etti. Ama asıl sorunu çözecek olan ipv6 teknoloji ki çok eski sayılır halen yok. IPv6 2^128 adet adres mevcut ki bu rakam tahminlerin bile çok üstünde adresleme sunuyor.

Mevcut ipv4 de NAT, CGNAT gibi teknolojiler internete bağlı iki cihazın arasında paket gönderebilmesi için mutlaka dışarıdan üçüncü bir aracı bilgisayara ihtiyaç duyması gibi çok derin ve felsefik bir problem var. Mesela dosya paylaşım hizmetleri, chatleşme platfotmları gibi bu kadar cloud ve IT sektörünü ayakta tutan ve trilyonlarca dolarlık bir pazarın olma sebeplerinden biri iki cihazın mevcut ipv4 ile iletişim kurabileceği, her iki tarafında özgür internette bir adresinin olmamasından. Oysaki ipv6 da her bir cihaz hatta dünyadaki her insanın trilyonlarca adreslenebilir adresi oluyor. Bütün bunlar göz önüne alındığında bu ipv6 teknolojisine neden halen geçilmediği tahminim herkes için daha net hale geliyor. Her ay cloud ödemeleri ki kimse hepsini kullanamıyor birileri için çok tatlı. Resmen bir devlet gibi insanlara varlık vergisi ödettirmek gibi bişi. Çünkü unutmayın internette eğer bilgisayarınızın adreslenebilir evrensel bir adresi yoksa aslında internette var değilsiniz gibi. Yani 21. Yüzyıldaki ticaret yaşamının her aşamasındaki gibi iki bağımsız bireyin birbiriyle direk iletişimi ve ticaret anlaşması yapması istenmiyor. Yoksa gerek bilim, gerek mühendislik ipv6 yı 30 yıl önce geliştirerek mevcut ipv4 teki sorunların hepsini çözmüş durumda. Ama uygulanması mevcut pazarda birçok aracının sonunu getirir. Bakalım göreceğiz. Belki de komple internet ve bilgisayar işini bırakmak lazım.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• iozkucuk İ kullanıcısına yanıt
    Cok tesekkur ederim bilgi için, henüz benlik bişey yok olarak algıladım diger dedimlerinize de katiliyorum 30 yildir varsa gecilmeme sebebi belli duruyor.

Intel i5 12600K / MSI PRO Z690-A /Apacer Panther 2x16GB 3200Mhz CL16/ Asus RX6900XT TUF OC / Cooler Master MWE Gold 1250W V2 / Adata SWORDFISH 500GB M2 SSD / ADATA SU630 240GB SSD / Deepcool AK620 / Corsair Obsidian 750D / Samsung Smart Monitor M7 / Logitech G512 Carbon Klavye / Logitech G102 Mouse / Sony Dualsense
  • Arkadaşlar birşey farkettim, TT VDSL kullanıyorum.

Modemi yeniden başlatıp aynı anda IPv4 ve IPv6 ataması yapılsa bile, IPv4'ün kirası çok daha çabuk doluyor ve yenileniyor. IPv6 ise etkilenmeden devam ediyor uptime süresi boyunca. Farkeden oldu mu?

56 ile 64 arasındaki fark nedir? Galiba benimki 64

Tam olarak neyi kasdettiğinizi anlamadım hocam.

Reboot sonrası bende genelde IPv4 WAN adresi aynı kalıyor, IPv6 WAN adresi kesin değişiyor. Bazende IPv6 bloğu değişiyor.

TT ve SOL /56 prefix veriyorlar, Turknet ise /64

Aboneliğiniz TT veya SOL ise /56'dır. /64 kısmını LAN tarafında görüyorsunuzdur muhtemelen.

/64 ile sadece 1 tane LAN segmentine IPv6 adresi dağıtılabilir. Örneğin ev ağınız; 192.168.1.x bloğu

/56 ile 256 tane /64 blok dağıtılabilir. Örneğin ev ağınız; 192.168.1.x / Misafir ağınız; 192.168.2.x / IoT cihaz ağınız; 192.168.3.x bloğu gibi gibi.

Ve yazdığınızdan anladığım kötü bir şey bu.

• A.R.E.S. kullanıcısına yanıt

Hayır,

Size atanan prefix de /56

Bu /56 prefixten LAN segmentine 2 tane /64 dağıtılmış durumda benim ağımda.

/56 size tahsis edilen prefix. içinde 256 tane /64 blok var.

Benzetmek adına bir tane büyük paket jelibon aldınız (/56 prefix). İçinde 10 tane küçük küçük jelibon paketleri var (/64 prefix) Şimdi her bir çocuğa (LAN segmenti) birer paket jelibon (/64) veriniz :)

• smart0201 kullanıcısına yanıt

Geçen telekomcunun biriyle konuştum diyo ki köylerde bakır kabloları çalıyorlar mecburen fiber çekiyoruz dedi Türk Telekom IPV6 [Ana Konu] 

Kobo aura one h20 ve kindle paperwhite 3 kullanıcısı
  • Güzel benzetme olmuş Türk Telekom IPV6 [Ana Konu] 

• ru.celebi kullanıcısına yanıt
    Hocam TT VDSL var, IPv6 WAN prefix 64 görünüyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 23 Eylül 2025; 15:0:15 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.