Şimdi Ara

Türk bilim insanı sivrisinek larvalarını ses dalgalarıyla yok eden cihaz geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
1
Favori
781
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türk bilim insanı sivrisinek larvalarını ses dalgalarıyla yok eden cihaz geliştirdi
    Sivrisinekler hastalık yayması sebebiyle insanlar kadar diğer canlılara da olumsuz etki verebiliyor. Sivrisinek üremesinin fazla olduğu bölgelerde ekolojik dengeyi korumak için kimyasal ilaçlar kullanılıyor. Bu kimyasallar diğer canlılara ve bitkilerin zarar veriyor.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Oflaz, sivrisineklerle mücadele için çevre dostu cihaz geliştirdi. Geliştirilen cihaz, ses dalgalarını kullanarak sivrisinekleri larva aşamasında yok ediyor. Sivrisinekler yumurtalarını su yüzeyine bırakıyor ve yumurtadan larvaya dönüşerek üreme tamamlanıyor. Geliştirilen cihaz, su yüzeyinde ultrasonik teknolojiyle üretilen dalganın neden olduğu mekanik deformasyon etkisiyle larvaların gelişimini engelliyor.

Ayrıca Bkz.Quantum Dot sera camı: Bitkilere daha fazla kırmızı ışık, daha yüksek verim!

Laboratuvar ortamında yapılan denemelerde, sistemin 4-5 saniye içerisinde üçüncü evredeki larvaların yüzde 100'ünü, larvaların en dayanıklı olduğu dördüncü evredeki larvaların ise yüzde 99’unu etkisiz hale getirdiği gözlemlendi.

Türk bilim insanı sivrisinek larvalarını ses dalgalarıyla yok eden cihaz geliştirdi

Kimyasal ilaçların yasak olduğu ülkelerde ilgi görebiilir

Oflaz, geliştirdikleri ürüne benzeyen konvansiyonel ve ticari bir sistem bulunmadığını, alternatifinin kimyasal ve biyolojik ajanlar olduğunu anlattı.

"Teknoloji tabanlı, sivrisinekle mücadele konusunda, özellikle de bunların üreme merkezlerine uygulanacak cihazlar mevcut değil, bu anlamda özgün ve patentli bir ürün" diyen Oflaz, "Şu an prototip modeli elimizde ama bunu seri üretime kazandırmak istiyoruz. En büyük hedefimiz ticarileştirip ihraç edebilmek. Ülkemizde de sivrisinek problemi fazla ama özellikle Amerika kıtasında ve bazı Avrupa ülkelerinde mücadele daha zayıf veriliyor. Çünkü oralarda kimyasal kullanmak yasak. Ekosistemi bozmamak adına oradaki belediyeler sivrisineklere karşı kendilerini savunamıyor. Dolayısıyla bu cihaz oralarda daha iddialı bir konuma sahip olabilir." ifadelerini kullandı.

Bu cihaz yerleşim bölgelerinin yanı sıra tarım alanlarında da etkili olacak. Özellikle pirinç tarlası gibi alanlarda sivrisinekler ile mücadele önem taşıyor. Cihazın seri üretime geçmesiyle birlikte sivrisinek kaynaklı hastalıkların önlenmesine ve tarımda verim artışına önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/teknofest/turk-bilim-insani-sivrisinekle-mucadelede-ekolojik-dengeye-zarar-vermeyen-cihaz-gelistirdi/3722432

• İyi hoş da böyle bidonla deney yapıp cihaz etkili demek yeterli değil bence. Ne kadar ölçeklendirilebiliyor? Mesela bir gölde etkili midir? Kaç adet gerekir? Diğer canlıları nasıl etkiler?

• Skrillex açmak yetiyo

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik Bölümü canı gönülden tebrik ediyorum. Üniversitelerimizin çeşitli keşiflerle gündeme çıkması çok güzel bir şey. Gurur duyduk. İnşallah emekleriniz zayi olmaz ticarileşirsiniz.

• bu arkadaş korumaya alınmalı, yarın bi gün intihar etti, trafik kazasında öldü gibi haberler olmasın, malum Bill Gates milyarlarca dolar yatırım yaptı bu sivrilere.

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Yoo haberi okudum. Bak ne demiş:

quote:

"Akademisyen olarak laboratuvarlarımızda birçok projede yer alıyoruz. Proje çıktısının ticarileşmesini görüyor olmak, beni en çok mutlu edecek şey. Cihazın ticarileşmesi, ihraç edilebilir olması demek ülkemize ekonomik kazanç sağlaması anlamına geliyor. Bu cihazın ihraç edilip arkasında 'Made in Türkiye' yazması gurur verici olacak. Bir vatandaş olarak da bu durum beni mutlu edecek."

Laboratuar ürünü gerçek hayatta test edilmeden ticarileşemez. Bahsettiğim 2 konunun da ele alınması gerekir. Haberde de kaynakta da bununla ilgili bilgi yok. Belki asla ürüne dönüşmeyebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 22 Ekim 2025; 11:40:36 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hep böyle haberler geliyor sonra devamı gelmiyor. seri üretime çıkınca haber verin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 22 Ekim 2025; 11:57:55 >
  • Göl için ölçeklenebilirse mantıklı olur, ultrasonik dalga yayıcı temas ettiği su yüzeyinin ne kadar çapında larva öldürücü etkiye sahip o önemli.

Dostum öyle birşey demedim ki ben. Sen okumuyorsun. Bak ne yazmışım:

"İyi hoş da böyle bidonla deney yapıp cihaz etkili demek yeterli değil bence."

Yani amacın sivrisinekler için kimyasal alternatifi bir çözüm sağlamaksa bidon tabi ki yeterli değil. Su birikintilerinde, göllerde denenmesi lazım. Etkenliği, ekolojiye zararı incelenmesi lazım. Bidonda oldu hadi ürün yapıp piyasaya sürelim olmaz. Bence çok da açık şekilde ifade ettim ama...

peki bu %20'lik dilim içinde %18 de mesela suda diğer yumurtalara zarar gelir mi? Balıklara yumurtalarına zarar gelir mi? bunları da test etmek gerekli.

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Dostum bunu neden hala tartışıyoruz?

Haberin hiçbir yerinde ya da ilgili öğretim görevlisinin paylaşılan hiçbir açıklamasında geniş çaplı kullanımla ilgili birşey yazmıyor. Buna rağmen Avrupa ve Amerika'ya ihracatı konuşuluyor. Ben de buna istinaden konuşuyorum.

Yani yapılan işi küçümsediğimden değil, cihazın henüz gerçek anlamda gelişmediğinden bahsediyorum. Testler başarılı olmuş ne ala... Ama gerçek hayattaki ortamlarda denendiğine dair en ufak bir ibare yok. Belki gölde hiçbir işe yaramayacak, belki o kadar çok cihaza ihtiyaç olacak ki sürdürülebilir olmayacak, belki çok güçlü bir prototopi yapılacak diğer canlılar da öldürecek, belki de sivrisinekler ultrasonik titreşimden dolayı o bölgeye larva bırakmayacak başka bölgeleri yoğun bir şekilde istila edecekler, belki cihazlar uzun süreli kullanıma uygun olmayacak. Yani şu an hiçbir şey belli değil. Plastik kaba larva koy, titreşimden parçalansın. Eee... Daha bilimsel testleri bile yok ki, neyi konuşuyoruz.

Bilimsel çalışma hele bir laboratuvar dışına çıkarılsın başarılı olsun o zaman konuşalım. Şu an dümdüz deney. Ne çevreye etkisi, ne kendi etkenliği, ne toplam maliyeti, ne ekolojiye zararı, ne de sürdürülebilirliği konusunda hiçbir şey yokken bence haber niteliği de yok.

Üniversitelerde her zaman bilimsel çalışmalar yapılıyor, bunların küçük bir kısmı uygulanabilir çözümlere dönüşüyor. Bunu söylemeye çalışıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 22 Ekim 2025; 14:31:22 >

• resimdeki gibi bir şey ise asla göllerde kullanımı olmaz en fazla su kuyularında kullanım imkanı olabilir ama onun için bile Maliyetli duruyor. Akvaryum boyutunda ve yaklaşık yarısı boyutunda bir cihaz koymuşlar , vallaha en nefret edilesi yaratıklar bunlar o yüzden haberi duyunca sevindim ama bu hâliyle anlamsız olmuş. En azından belirli bir mesafe bariyer görevi yaparsa , ticari değeri olur, balkona fişe takıp yaklaşan her sinek, güve ve sivrisineği öldürsün ya da gram bana yaklaşmasın yeter. Prize takılanlar işe yaramıyor yoksa üzerimde powerbank ile gezerdim, azıcık modifiye edip

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 22 Ekim 2025; 14:46:36 >
  • Bana pek mantıklı gelmedi. Ekran görüntülerindeki bidonların içeriği bir göldeki ekosistemi doğru şekilde örnekliyor mu? Yani bu cihazın sivrisinek larvaları haricinde hiçbir canlıya zarar vermediğinden emin miyiz?
    Eğer koca bir gölde sadece sivrisinek larvalarını hedefleyen bir ses frekansı keşfettilerse "neden bu frekans?" sorusunun cevabı çok daha çığır açıcı bir çalışma olabilir diye düşünüyorum. Mesela başka canlı türlerini hedefleyen frekanslar da var mı gibi.

• ilerde gelişştirilir, daha net bilgiler gelir

neden herkes yok olmaz öyle havasında?

• Bataklığı bulmadan etrafa duman sıkmakla olmaz bu işler. Mersin, yahu bu şehirde yaşayan insan isyan etmiyor mu belediyeye filan? 2 dakika çay içeyim dedim her yerimi ısırdılar neredeyse. Benzin alayım dedim, yüzlerce sinek.

Bari hiç bir şey yapamıyorsunuz, aydınlatma direklerine sinekleri çeken ışık ve elektro şok cihazı filan koyun her birine. Bütün mersin'e koysanız, %70 azalır herhâlde.

Pragmatist fırsat kovalar, idealist kural…
    Ama hayat ikisinin de kitabına uymaz.
    Ben gerçekleri seçtim: realistim.
  • Sivrisinekleri kimse sevmez ama onları oldurmek asıl ekolojiyi bozmayacak mı?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.