Şimdi Ara

Türev ve İntegral

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
3.877
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba size türev ve integral hakkında bir soru soracağım.
    Biraz araştırma yaptım ve türevi alınmış bir denklemi integral yardımıyla eski haline geri getirilebildiğini öğrendim.(Tam anlatamadım galiba)
    Yani anladığım kadarıyla bunlar birbirinin zıttı.
    Ama anlamadığım şey integral küre, koni ve kesik koninin hacim formüllerini bulmakta kullanılırken türev'i ne için kullanırız?
    Yoksa türevi sadece denklemleri sadeleştirmek için mi kullanırız?

NOT:Bugüne kadar sadece türevin nasıl alındığını öğrendim geri kalan bütün bilgilerim internet yoluyla öğrendiklerimdir.Cevaplarken çok üst düzey bilgi verirseniz anlamayabilirim.

• Tevfik Uyar'dan beğendiğim bir açıklama.

Eğer yumurtayı pişirirken sevdiğimiz bir kıvam varsa, "yumurta kıvamına olan sevgimiz - pişme zamanı" grafiğinde bu eğrinin türevinin sıfır olduğu yerde ocağın altını kapatırız.

Bildiğiniz gibi bir eğrinin türevi bize o eğrinin eğimini verir. En düşük ve en yükseklerde türev sıfırdır. Bunlara ekstramum noktaları deriz. Yumurtayı ancak tek kıvamda seviyorsak ve çiğken ve çok pişmişken sevmiyorsak arada bir yerde tek maksimum ekstramum noktası vardır. (Maksimum teoremi)

Bu yüzden eğri üzerinde optimum bir nokta vardır.

Tabi bu eğrinin sürekli olması halinde...

Yumurtanın çiğ ve çok pişmiş olması arasında bir iğrendiğiniz bir de çok sevdiğiniz nokta varsa bu defa eğri şöyle hareket edeceğinden:

l damak zevki (d)
    l
    l ............ I
    l .......... I...I
    l.I.........I.....I... I
    l..I...... I.......I..I
    l...I.....I.........II
    l....I...I...........
    l.....II.......
    l----------------------------> pişme süresi (t)

Bu durumda türevin sıfır olduğu iki nokta vardır. Minimum ekstramum noktasında ocağı asla kapatmazsınız ve biraz daha pişmesini beklersiniz. (II noktaları ekstramum noktalarıdır)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ramuli -- 2 Temmuz 2009; 0:35:04 >

• çok basitçe anlatayım;

integral kabaca çarpımların toplanması işlemidir.mesela yol=hız*zaman.diyelimki 5 saniyede bir araç ne kadar yol gitmiş bulmak istiyoruz.bunun için 0 dan 5.saniyeye kadar olan hız*zaman çarpımlarını toplamamız gerekir(hız zamanla değişken olsun).zaman olarakda saniye değilde en ufak zaman birimin kullanalım(0.00000000000001 gibi,ulaşılabilen en küçük aralık).yani integralle bu zman aralığında tüm hızları ve zamanları çarpıp topluyoruz.

mesela grafk üzerinde bu durumu incelersek bu toplam bize alanı verir.hacim için 2 veya 3 katlı integraller kullanılır.yani yine toplama işlemidr.

türev ise zamanla değişken bir fonksiyonun değişim hızını verir.esasen türev ve integral birbirinin doğrudan tersi değildir.

not:bilimsel bir erim kullanmadan anlatmaya çalıştım.bilimsel tanım istersen ;
    integralhttp://tr.wikipedia.org/wiki/Riemann_toplam%C4%B1
    türev (en baştaki limitli tanıma bak)http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrev

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi superposition -- 2 Temmuz 2009; 0:37:02 >

• berat23

hocam siz artık pazardasınız herhalde, iyi bilirsiniz. yanlışım varsa düzeltirsiniz.
    bu arada daha önce bir ara aceleyle çizmiştim birşeylerin üzerine.
     Türev ve İntegral

integraldeki mantık, mesela bu alttaki alanı bulacağız,
    bu alanı bulmak için, içeri bu dikey dikdörtgenler sıkıştırılıyor ve kısa kenarı olabildiğine kısaltılıyor ki taşan kısım 0'a yaklaşsın.
    işte her dikdörtgenin de alanı toplanıyor gibi
    gece gece pek açıklayıcı olamadım

• Hayat da inişli çıkışlı bir fonksiyon değil mi aslında...

Hayatın türevini alırsak yaşamımızın dönüm noktalarını buluruz. Bir kez daha türev alırsak bu noktaların ne yönde değiştirdiğni görürüz.

Hayatımızın integrali ise şu ana kadar hayattan elde ettiklerimiz, elimizde kalanlardır.

Asimtotlar da hayatımızı sınırlayan çizgilerdir, hiçbir zaman ulaşamayacağımız şeylerdir.

Tanımlı olduğumuz aralığının uzun olması dileğiyle...
  • quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

Hayat da inişli çıkışlı bir fonksiyon değil mi aslında...

Hayatın türevini alırsak yaşamımızın dönüm noktalarını buluruz. Bir kez daha türev alırsak bu noktaların ne yönde değiştirdiğni görürüz.

Hayatımızın integrali ise şu ana kadar hayattan elde ettiklerimiz, elimizde kalanlardır.

Asimtotlar da hayatımızı sınırlayan çizgilerdir, hiçbir zaman ulaşamayacağımız şeylerdir.

hayatın türevini nasıl alabiliriz acaba?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    türev sorusu???
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

matematikle hayatı kaynaştırmışsın
  • quote:

Orjinalden alıntı: hashus1099

berat23

hocam siz artık pazardasınız herhalde, iyi bilirsiniz. yanlışım varsa düzeltirsiniz.
    bu arada daha önce bir ara aceleyle çizmiştim birşeylerin üzerine.
     Türev ve İntegral

integraldeki mantık, mesela bu alttaki alanı bulacağız,
    bu alanı bulmak için, içeri bu dikey dikdörtgenler sıkıştırılıyor ve kısa kenarı olabildiğine kısaltılıyor ki taşan kısım 0'a yaklaşsın.
    işte her dikdörtgenin de alanı toplanıyor gibi
    gece gece pek açıklayıcı olamadım

işte integraldeki dx ifadesi xdeki en ufak değişimi gösterir.bir seviyeden sonra dikdörtgenler çizgi kadar inceliyor.sonuçta alanı bulmuş oluyoruz.

• çok güzel bir konuadur. fizikteki formüllerin çogu bu şekilde birbirinden çıkar

mesela kinetik enerjinin hıza göre türevi momentumu verir

basi harmonik harekette formulun türevini aldıkça y-v-a ı buluruz
  • Başka başka yöntemlerle sayfalarca çözümü olan soruları,1-2 basit işlemle çözebilmeye imkan veren muazzam,bir o kadarda derin konu...Mantığını,soru üzerinde hiç kavrayamadım ya,neyse
  • Türevin tersi İntegral bir bunu biliyorum
  • İntegrali Newton bulmuştur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

İntegrali Newton bulmuştur.

Denklemlerin yaklaşık kök hesaplamalarında kullanmıştır yanılmıyorsam.
  • quote:

Orjinalden alıntı: timeless

quote:

0 olur x li değişken yok

• integral aslında basit ifadesiyle bir toplama işlemidir , integral işareti olarak kullanılan simgede aslında sum( toplam) ifadesinin başharfi olan s nin dikey düzlemde sonsuza doğru uzatılmış halini sembolize eder.

aslında bir karenin alanınıda bulurken integral kullanılır fakat denklem doğrusal olduğu için bize integralin sonucu olan a*a ifadesi ezberletilmiştir. denklem doğrusal olmadığı zaman standart integral ifadesi kullanılarak işlem yapılır

türev aslında bir değişim ifadesidir türeve başlamak için önce difarensiyel kavramı gösterilir ki diferansiyelde bildiğin basit çıkarma işlemi fark ifadesidir.

türevde bir değişkenin diğer değişkene göre değişimi incelenir
    en basit örnek yolun zamana göre türevi yani belli bir zaman aralığında yolun değişimine (farkına) hız denir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: emure

quote:

Orjinalden alıntı: timeless

quote:

0 olur x li değişken yok

Bir hikaye vardır hocalarımız hep anlatırdı. Bir gün bir kafede 2*x, x^2, x^5, e^x ln(x) oturuyormuş. Havadan sudan konuşuyorlarmış. Muhabbetin en heycanlı yerinde kapı açılmış ve birden içeriye türev girmiş. Herkes korkmuş kaçmaya masaların arkasına saklanmaya başlamış. Ancak e^x yerinden kıpırdamamış bile. Türev bunu farketmiş ve kükremiş e^x'e, 'Sen benden korkmuyor musun? Senin türevini alırım görürsün sen.' demiş. e^x gülmüş, benim türevim kendimdir bana hiçbir şey yapamazsın demiş. Bunun üzerine türevde 'x'e göre türev alacağımı nerden biliyorsun ki?' demiş ve lafı sokmuş e^x'e..

Matematik böyle bir şey işte, x'e göre türev alınacağını nerden biliyoruz @emure hocam?

• Calculus dalindaki calismalara bakacak olursak Leibniz ve Newton ayni zaman araliginda birbirlerinden habersiz sekilde bulmuslardir. Ama miras sadece Newton`a kalmistir.
  • p=hdg
    sıvıların basıncı formulü türevden bulunur

sıvıyı düşey düzlemde sonsuz ince parçalara bölersen o noktanın üzerindeki sıvının ağırlığı o noktaya yapılan basıncı verir

fizikte birçok basit görünen formül türevden bulunuyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.