Şimdi Ara

TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM (446. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
25.158
Cevap
87
Favori
730.565
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 444445446447448
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Zaten şuan için mobil asla sabite rakip değil lakin ülkemize has sorunlar sebebiyle sabit ne yazık ki mobilden daha yavaş, bu da insanlarda keşke adam gibi sabit olarak da kullanılabilecek paketler gelse diye düşündürüyor ancak mobilde aynı hızı vermek çok daha maliyetli. Örneğin bir DSLAM kurup üzerinden 100 aboneye 30a üzerinden 200Mbps verebilirsiniz hatta Tip5 gibi yüksek kapasiteli bir kabin üzerinden 100 kişinin hepsine olmasa da büyük çoğunluğuna GigaDSL üzerinden 1Gbps de verebilirsiniz. Ancak mobilde sanıyorum ki bazların kapasiteleri fiber dahi olsa yalnızca bir kaç Gbps ile sınırlı. Kaldı ki muhtemelen bir baz bir DSLAM'dan daha pahallıdır. Yani kabaca yatırım maliyeti olarak sabit çok daha avantajlı. Tabi şimdi o zaman da niye sabitte yavaşız diye sorulması çok normal. Normal bir Batı Avrupa hatta Doğu Avrupa (tabi Türkiye'yi çıkarırsak) ülkelerinde olsa elbette sabitin çok daha hızlı olması lazım lakin bizde işi bozan bir konu var. Verinin maliyeti bizde çok fazla zira nerecdyse tüm trafiğimiz yurtdışına doğru tabi bu kadar trafiği taşıtmanın da bedeli çok yüksek zaten artık yavaş yavaş IXP'ler bizim trafiği taşıyamaz hale gelmeye başlamışlar, IXP'ler hadi üstünden gelse Veri Merkezleri yetersiz kalıyor ki Türk kullanıcılar olarak Google hizmetlerinde problem yaşamamızın sebebi de bu. Hatta denilene göre SMW5'teki Türk Telekom'a ait trafiği tek başına taşıyacak bir firma çıkmamış Fransa'da. Yani kısaca ülkemizdeki internet sektörünün önündeki en büyük engel trafiğimizin neredeyse tamamının yurtdışına doğru olması. Tabi hal böyle iken az kullanıma sahip olan mobile bu verinin maliyeti çok çok daha az yansıdığı için yatırım maliyeti her ne kadar daha fazla da olsa mobilimiz sabitimizden daha hızlı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sabit hatta tt kullanırken youtube bazen çok yavaşlıyordu vpn açınca sorun ortadan kalkıyordu tt ye bi kaç defa youtube u vpn li vpn siz veri aktarma oranlarını göndererek şikayet oluşturdum hep sorun yok dediler iss yi değiştirdim sabit te vodafone a geçtim youtube da falan hiç yavaşlama olmuyor artık internet hızın neyse o hızda veriyi çekiyor tt nin bilerek yavaşlattığını düşünüyorum belki maliyeti düşürmek içindir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Ankara Keçiören'de oturuyorum. VDSL/fiber yok mahallemizde. ADSL'de maksimum 8 Mbps'ye kadar destek var. Santral evime 2.5 km uzaklıkta. Bu sebeple de maksimum 5.4 Mbps alıyorum. SNR problemlerinden dolayı, alabileceğim hız 6 Mbps'ye sabitlenmiş durumda. 7-8 Mbps yapıldığında bağlantı kopuyor.

    Anlık hat değerlerim;

    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM


    İlk olarak 2007'de sabit internet bağlattım, hâlâ aynı evde oturuyorum. 2007'de 1 Mbps internet kullanıyordum. Aradan 11 yıl geçmiş; hızım 5.4 Mbps olmuş. Varın gerisini siz düşünün.

    Yatırım falan görmüyorum ben. Üstelik bu ülkenin başkentinden bahsediyorum. Birileri de yıllık bilmem kaç milyon dolar yatırım yaptığını söylesin altyapı sahibinin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nikki Sixx -- 22 Ağustos 2018; 14:1:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Xeqona X kullanıcısına yanıt
    Maliyet yüzünden değil imkansızlıktan o, sebebi de yukarıda yazdığım durum. Şimdi Türkiye'deki ISS'ler ekseriyetle Google Sofya'ya bağlanıyorlar. Sofya'ya Türk Telekom'un yüksek kapasiteli bir hattı var, bu zaman içinde kapasite her yetmesiğinde güncellenerek günümüzdeki haline geldi, Turkcell'in de hattı var Sofya'ya ama şöyle bir sorun var, yine kapasite yetmemeye başladı, Türk Telekom hattın kapasitesini arttırmak istedi lakin Google Sofya artık limitlerini doldurduğu için hattın güncellenmesini kabul etmiyorlar. Hatta Turkcell son zamanlarda Google trafiğini önce Frankfurt'a oradan da şimdi unuttum bir. diğer şehre aktarmaya başladı. Google Frankfurt'ta pek iyi durumda değilmiş.

    Şimdi diğer ISS'lerde sorun yaşanmamasının sebebi onlar genelde Sparkle ile yurtdışına çıkıyorlar, abone az olduğu için de trafik az, Türk Telekom'da ise derbi maçına giden otobüs gibi, Google da ben bittim daha fazla otobüs kabul edemem deyince böyle oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Haklısınız lakin işte ilk sorun nedir yeterince rekabet yok, eğer olsaydı TT getirmese bir diğer getirirdi müşteriyi kapmak için, ama bu işin en temelinda sabitteki veri maliyeti çıkıyor. Ha onun dışında da çok geniş olarak konuşulabilecek, TT'nin geçmişteki yatırım miktarı, Alternatif ISS'lerin yatırım miktarı, Kazı bedeli, hat bulundurma bedeli, kazı izni gibi bürokratik işlemler, rekabetin olmaması gibi etkenler de var. Ama bu verinin maliyeti konusu çözülürse bu sorunlar illaki öyle ya da böyle çözülür. Zaten verinin maliyetinim düşük olmasına sebep olacak işler rekabeti de doğurur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Xeqona X kullanıcısına yanıt
    TT bilerek performansınız düşük çalışsın da İnternet'inizi başka servis sağlayıcıya taşıtın, başkası para kazansın diye istemez. Ancak diğer arkadaşların da dediği gibi Google, Youtube gibi yerlere yurtdışı trafiğimiz çok fazla. Bu hizmetler de çeşitli nedenlerden ve belki biraz da geçmişteki bizim yanlışlarımızdan dolayı Afrika ülkelerine bile önbellekler kurarken bizim ülkemiz yok gibi davranıyorlar. Böyle olunca da biz o hizmetlere ulaşalım diye yatırım yapmak mecburiyetinde kalıyoruz. Ancak bizim yapabileceğimiz tek yatırım bu hizmetlerin bulunduğu noktalara kadar fiber ağlarda yer edinmek, hat çekmek ya da kiralamak ve bu ilgili POP noktalarına yerleşmek. Ancak bu şekilde sadece o noktadaki veriyi kendimize taşımamız olanaklı hale geliyor. O noktadaki sistemin de bir kapasitesi var ve o kapasite dolduğunda bizim operatörlerin de yapacağı bir şey kalmıyor. Çünkü iş hizmetin kendi veri merkezi donanımlarını güncellemesine kalıyor. Tabi bunu yapmak istemiyor ya da yapacak yeri yoksa da bu sefer biz ne yaparsak yapalım bizim performansımız olumsuz etkileniyor.

    Önemli bir mesele aslında bu. Zamanında verisini yurtiçinde tutan sitelere bir Türkiye bayrağı ile bunları etiketlemek ve bu sitelere girişleri kotaya dahil etmemek gibi şeyler bile önerildi. Eskiden yurtiçi tüm veri merkezleri Superonline ağında idi. Sonra Turk Telekom da bazı uygun fiyatlarla bir şeyler yapmaya çalıştı. Yurtiçi veri merkezleri bundan yararlandı, yurtdışındakilere ciddi bir etkisi olmadı tabi. Zira sıkıntı Google, Youtube gibi büyük trafikli servisler idi. Bu etkinlikle bizim yapabileceğimiz tek şey ise sadece çevrimiçi işler yapan Türk kullanıcıların sitelerini yurtiçine taşımalarına yönelik şeyler. Bunların trafiği zaten ciddi boyutlarda değil.

    Vodafone, Superonline vs. Turk Telekom yurtdışı çıkışlarını kullanmadığı için bu veri merkezlerine kendi kontrollerinde hatları var. Bundan dolayı da kendi trafikleri Turk Telekom'dan etkilenmiyor pek. Interroute, Seabone vs. değişik çıkışlar kullanıyorlar. Google da Sofya, Frankfurt, Amsterdam sunucuları arasında dağıtıyor bu kullanıcıların trafiklerini. Zamanla onlar da olumsuz etkilenecek ama Turk Telekom kadar yüksek trafikleri olmadığı için sıkıntı daha o boyutta değil. 8 Mbit Vodafone fiberine bağlı WiFi ISS bağlantım ile FullHD Youtube sorunsuz çalışıyor, hatta iki video bile açılıyor. :D

    Hükümetimiz iPhone boykotu vs. şeylerle uğraşacağına Youtube boykotu yapsa, yerli siteleri kullanın dese. Youtube'tan para kazanan yerli yutubır kitlesini de İzlesene vs. sitelere kaydırıp biraz da bu sitelere destek olsa en azından yurtdışı trafik kullanımımız biraz azalır da bir rahatlama olur hatlarda. Yurtdışına da yeni hat yatırımları ile uğraşılması gerekmez. Tabi böyle olmuyor ne yazık ki bu işler.




  • Mobil tarafın hızlı olmasının sebebi de pahalı fiyatlar ve düşük kotalar. Eğer yüksek kotalar ve sınırsız paketler vermeye başlasalar, kablolu kullanıcıları mobile kaymaya başlar ve şebeke performansları Vodafone'un şuanki halinin ötesine geçmezdi. Tabi Vodafone ne olurdu bilmiyorum. :D

    Bir baz istasyonu kurarken, tüm mahalleli başınıza toplanıyor, polis geliyor vs. zorla kuruluyor. Ancak bir DSLAM kazısına kimse aman aman laf etmiyor. Bir DSLAM da bir baz istasyonundan kat kat fazla veri taşıyabiliyor.
  • Bu da İngiltere'den güncellenmekte olan bir baz istasyonu. Antenlerdeki port sayılarına dikkat.

    New Radio yani 5G uyumlu bir anten. 18 portlu ve yarısı n77/78 yani 3700 ve 3500 MHz bantları ile 5G için sanırım. Bu bantlardaki bant genişliği de 900 ile 500 MHz sanırım. Boş anten de dolduğunda 64T64R bir sistem olduğu yazılmış.


    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM




  • Hocam 5G geldiğinde operatörler aynı bant genişliğini mi kullanacak öyle olursa hızda bi değişiklik olmaz pingler düşer sadece
    Özellikle vodafone nun bant genişiği sıkıntısı var 5G de umarım düzelir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeqona -- 22 Ağustos 2018; 18:3:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Xeqona X kullanıcısına yanıt
    5G için yeni frekans ihaleleri yapılacak. Vodafone 4G ihalesinde en dar bantları en ucuza kapatmaya çalıştığı için düzgün bir bant genişliği alamadı. Yatırımları da az tutup 2G frekansından 4G de vermeye yöneldi ve EU kapsama alanı frekansından başka da frekans kullanmaya pek tenezzül etmedi. Bu şekilde daha az yatırım ile 4G vermiş oldu ama hızlar düşük kaldı. 5G için yeni frekans ihalesi yapılacak ve bu ihalede ne kadar frekans alırlarsa ona göre 5G bant genişlikleri olacak. Belki Vodafone akıllanmıştır ve 5G'de daha fazla MHz satın alır ve daha fazla bant genişliğine kavuşur.

    4G ihalesinde tüm bantlarda toplam olarak en fazla frekansı Turkcell 2 x 96 MHz olarak satın almıştı sanırım. 5G ihalesinde tek bir bantta 100 MHz veya daha fazla olması söz konusu.
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM



    Türkcell 3G 900mhz mezitlerde Telekom gibi takılı kalıyor geçiş yapmıyor bazen

    Yollarda abarttıkları kadar değil çekmeyen yerler bile var. Angaradan sonra belli eder

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • krkmz1666 kullanıcısına yanıt
    O yüzden 900 uygulaması biraz sıkıntı işte. 2100 komple 4G'ye verip 900'ü 3G'ye kaydırsalar bu tür sorun olmayacak pek. Telefonların da operatörlerin de bu tür geçişlerdeki tercihleri önemli. Mesela Amerikan operatörlerinin hangi frekansta hangi sinyal seviyesinden sonra ne geçişi yaptığı ile ilgili şeyler paylaşılmış ama bizim operatörlerde böyle şeyler yok. Yeni bir frekans olduğu için de sıkıntı olacaktır.

    Yollarda benim kullandığım dönemde bölge coğrafyasına ve 2100 MHz frekansa göre gayet iyiydi. 3G döneminde Hakkari'ye giderken sürekli telefonumda Youtube ya da başka bir video kaynağı açık olurdu. Kuzeyde Erzurum'a kadar videolarda çok az takılma olurdu, virajlar başlayınca 2G'ye düşmeye hatta kesilmeye başlardı. Oradan öte de yollardaki baz istasyonu sıklığı az zaten. Daha aşağıda ise Ankara'dan öte Kırıkkale ya da Kırşehir'den sonra videolarda takılma başlardı. Van'a kadar da 3G'den 2G'ye düşüldüğü tek yer Sivas Gürün civarı idi, buralarda 2G çekerdi telefon. Hatta bir kış giderken de gelirken de Gürün civarında şiddetli yağış vardı ve telefonlar da 2G'ye düşünce canım sıkılıyordu. Bir seferinde bizden başka iki otobüs devrilmişti. Diğerinde de iki otobüs yolun dışına kaymıştı. Bizim otobüs yere halı sererek geçmişti. Ama çok çok kesinti, düşme falan olmazdı. Hani telefon şebekeden düşme oranını Hakkari'den İstanbul'a kadar %5 - 10 arasında gösteriyordu rotaya göre. Tabi şimdi 4G ile istasyon ve planlamalar değişti, multibant panellerden dolayı yoldaki çekim sıkıntıları artmış olabilir.

    Telefondan telefona da fark oluyor tabi. Samsung Galaxy S2 ile beldemden Hakkari'ye kadar kopma olmazken Galaxy S5 ile kopma ve hatta Van'dan sonra bile hattan düşme olabiliyordu.




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Kopmalar var lte den geçişlerde şebekeyi komple sıfırlıyor mobil veri gidiyor sonra şebeke geliyor tabi bunlar anlık oluyor şehir ilçe merkezleri dışında 3 g Bazı bilmişlerin Türkcell şöyle böyle dedikleri gibi 4g merkezden uzaklaşınca 3G ye düşüyor



    900 3G de takılı kalıyor 2g ye de geçmiyor sonra bi anda full çekmeye başlıyor



    Yozgat taraflarında Abdurrahmanlı diye köy var ana Yok üzeri orada Anayol’da çekmiyordu bakalım unutmaz isem ne olmuş şebeke görelim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • krkmz1666 kullanıcısına yanıt
    Aynen 3G - 4G arası geçişte sistem komple değiştiği için mobil veri tamamen kesiliyor. Merak ettiğim 5G'de bu tür şeylerin hazırlığı yapıldı mı acaba? Onda da VoLTE garip bir şekilde mi çalışacak, yine o telefon ile konuşurken bununla konuşamayacak mısın vs?..
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Telekom da kesmiyordu ama lte takılı kalıyor 3G ye de geçmiyor. Canı isterse geçiyor



    Türkcell bağlantıyı kestiği için belkide geçişi sağlıyor teknoloji gelince onu da göreceğiz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

    Angara Polatlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM



    Angara temelli



    Temelli ye gelmiş herkes 1800 hız yavaş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

    Angara Polatlı yolu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • krkmz1666 kullanıcısına yanıt
    Aslında her türlü bağlantı kesiliyor ama geçiş sonrası yeni bağlantı hızlı bir şekilde yapılıyor. Ama telefondaki simgenin sönüp gelmesi falan onlar telefon tarafındaki ayrı şeyler.
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Türkcell de sistem kesiyor otomatik internet kullanım bilgisi geliyor geçişlerde

    bazende komple mobil veri gidiyor tek kademe çekim çubuğu kalıyor



    Ama Telekom’da bağlantı hep aktif faturalı kullandığım için bildirim gelmiyor tabi

    Cihaz aynı cihaz bu arada





    Polatlı’dan Ankara’ya kadar tek çıkış hariç 1800 4g var çevre yolunda bi kaç yerde 3G vardı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 444445446447448
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.