|
Aşağı yukarı benzer yorumlar okuyorum ve çoğu da gayet yerinde tespitler. Trump ilaveten bence kendisini Washington statüskosu ve Washington eliti karşıtı gibi gösterdi ve bununla da ABD'deki uluslararası düzenle entegre olmuş mevcut bürokratik federal sisteme düşmanlaşmış kesimlerin desteğini almayı başardı diye de düşünüyorum. Amerikalıların ciddi bir kısmı fazla hazzetmedikleri kendi politik elitlerinin kontrolündeki politik sistemlerinin ülkelerinin sırtına Amerika'nın kontrolündeki uluslararası sistemin sorumluluğunu yüklemesinden artık çok rahatsız ve bu kesimler uluslararası liberal sistemin ülkelerince sırtlanmasından ziyade kaynakların kendilerine dönük kullanılmasını istiyorlar. Liberal uluslararası sistemin cefakar bekçisi ve liberal haçlı şövalyesi olmak istemiyorlar. Şüphesiz Trump da sistemin adamı. İsrail veya Yunanistan gibi Amerikan müttefikleriyle ilişkilerini ilerletmesinden, Amerikan küresel askeri varlığını muhafaza etmesinden hatta Yunanistan örneğinde Amerikan uluslararası sisteminin şövalyeleri Demokratlardan farksız şekilde askeri varlığını genişletmesinden anlaşılabilir bu. Aksini düşünmek naiflik olur. Sadece kafasında ilgili sistemin düzenlenişi daha farklı, o kadar. Trump bilakis ilgili sistemi kartları yeniden dağıtıp düzenleyerek veya kabadayılık taslayarak aslında kurtarmaya çalışıyor. Bazı Amerikalıların aradığı veya öyle olduğunu sandığı izolasyoncu, işlemez hantal elitist sistemi sökücü, "America First" diyen avamdan, halkın bağrından kahraman değil o aslında. Avam kisvesi yapan bir sermaye eliti ve her zaman da öyle oldu (başka türlü zengin olamaz veya kalamazdı). Trump Amerikan uluslararası "liberalizmine" değil ama hala bu liberal uluslararası sistemin esas küresel maddi bileşenleri olan Amerikan küresel kapitalizmine ve Amerika'nın zamanında vaaz ettiği/bizzat kurduğu bu uluslararası sistemi askeri caydırıcılık yoluyla kontrol eden Amerikan askeri hegemonyasına hizmet ediyor. Ama hem bürokrat Amerikan eliti, hem de güya bu elitin karşıtı Trump bu ilgili sistemin parçalandığını ve çok kutuplu hale geldiğini dehşetle gördüler. Özellikle de muazzam bir büyüme ve entegrasyon sağlayan Çin'den kendilerine büyük bir meydan okuma ve sistem gaspı algıladılar. Haliyle hepsi birden büyük bir kaygı ve telaşa kapıldı. Yalnızca yöntemleri ve "belaltı ideolojileri" farklı. İlgili ABD-hegemon küresel sistemi kurtarmak/sistemi ABD'ye tekrardan endekslemek için Donald Trump da Amerikan halkının çıkarlarını mevcut liberal uluslararasıcı Demokratlar ve eski neo-con Cumhuriyetçiler kadar hiçe saymaya hazır. :) Ama Amerikalılar - en azından bazı kesimleri - biraz daha farklı beklentilerle Trump'ı seçmiş gibi görünüyorlar. Benim hüsnükuruntum, yanlış okumam veya onlara beklenti yakıştırmam da olabilir. Ama sanki bana öyle geliyor. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
ABD de, dünya da tuhaflaşıyor, canımız yanmasın.

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt