|
[GÜNCELLEME - V2] Tropico 6 %100 Türkçe Yama | Kapsamlı Çeviri ve Teknik Revizyon Herkese merhabalar, Tropico 6 Türkçe yama projemizin kapsamlı V2 güncellemesini an itibarıyla tamamlamış ve yayınlamış bulunuyorum. Bu güncellemede amacımız sadece İngilizce metinleri Türkçe'ye çevirmek değil; makine çevirisinin getirdiği robotik hissiyatı yok etmek, Tropico evreninin o absürt, alaycı Karayip diktatörü atmosferini Türkçemize kusursuzca yansıtmak ve oyun içi teknik hataları (crash/bug) tamamen ortadan kaldırmaktı. Yani en baştan temiz bir şekilde tekrardan çevirdim. (Steam/Epic/Xbox sürümleri ile uyumludur.) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 📌 V2 Güncellemesi ve Yama İçeriği
⚠️Eleştiriler ve Geri Bildirim Üzerine (Önemli Not) Geçtiğimiz sürüme "Logs (Kütükler) günlükler olarak çevrilmiş, Leather (deri) saklambaç olmuş, keşke oyuna girip mantık hatalarını düzeltselermiş" şeklinde dönüşler aldım. Öncelikle bu V2 güncellemesi, tam da bahsettiğiniz o bağlam hatalarını kökünden kazımak için yapıldı. Ancak şunu net bir şekilde ifade etmek isterim: 18.400 satırlık, yüz binlerce kelimeden oluşan devasa bir metnin tek bir kişi tarafından satır satır, kelime kelime oyun içinde test edilmesi fiziksel olarak imkansızdır, imkansız değilse dahi gönüllü olarak sürdürülmesi zor bir hedeftir. Bu, dev stüdyoların bile Kalite Kontrol (QA) ekipleriyle aylarca uğraştığı bir süreçtir. "Yapay zeka diye güvenip iş yaptıran arkadaşlar keşke bi zahmet test etselermiş" gibi anlamsız ve emeksiz eleştiriler yöneltmek yerine, oyun içinde gözünüze batan hataları ekran görüntüsüyle bildirirseniz ancak o zaman bir çözüm sağlayabiliriz. Hataları tespit edip yapıcı geri bildirim veren herkese kapım açık; bu sayede yamayı hep birlikte kusursuz bir hale getirebiliriz. Çeviri Kalitesi: Eski Sürüm vs. V2 Karşılaştırması Oyunun çevirisindeki değişimi ve kalite artışını görebilmeniz için birkaç çarpıcı örneği aşağıya bırakıyorum: Bağlam Hatası Çözümü: EN: Logs Eski: Günlükler / Kayıtlar (Bilgisayar terimi algılanmış) V2 Yeni: Kütükler / Tomruklar (Ormancılık binası için düzeltildi) Oyun Çökerten Hata (Crash) Çözümü: EN: {money} karşılığında {building} planının kilidini aç... Eski: ... {building} planının ... (Eksik etiket oyunu çökertiyordu) V2 Yeni: {money} karşılığında planın kilidini aç... (Sorun çözüldü) Deyim ve Mizah Uyarlaması: EN: Because Communists never take anything…? Pot, this is kettle – you're black! Eski: Çünkü komünistler hiçbir şey almazlar…? Tencere, bu kazan – sen de karasın! V2 Yeni: Çünkü Komünistler asla bir şey almaz mı...? Tencere, sana diyorum kepçe – ikiniz de kapkara! EN: What do you know about growing things? Presidente, true wealth is in the soil! Eski: Büyüyen şeyler hakkında ne biliyorsunuz? Sayın Başkan, gerçek zenginlik toprağın içindedir! V2 Yeni: Sen yetiştiricilikten ne anlarsın? Presidente, gerçek zenginlik toprakta yatar! EN: Nothing says 'healthy' like a proctology exam. Eski: Proktolojik muayeneden daha sağlıklı hiçbir şey ifade etmez. V2 Yeni: Sağlıklı olmak denince akla proktoloji muayenesi gelir. EN: Try it and THEY'LL be pushed through a window! Eski: Dene bakalım, pencereden fırlatılacaklar! V2 Yeni: Dene de bakalım, ONLAR pencereden aşağı atılacak!
VirusTotal Sonucu Hakkında Bilgilendirme: Tarama sonucunda 72 güvenlik yazılımından sadece 3'ünün (Bkav, SecureAge gibi daha az bilinen motorlar) uyarı verdiğini görebilirsiniz. Bu durum, kurulum dosyasının .exe) sistemde yaptığı değişikliklerden kaynaklanan standart bir "False Positive" (Yanlış Alarm) vakasıdır. BitDefender, Avast, AVG ve Windows Defender gibi ana güvenlik yazılımlarının tamamında dosya %100 temizdir, gönül rahatlığıyla kurabilirsiniz.
Sürüm Karşılaştırması İçin Ziyaret Edebilirsiniz: https://drive.google.com/file/d/1L2xsN1yIUCNrYxq1OEVj8l-jLy16IoOH/view?usp=sharing (İndirip tarayıcıyla açmanız gerekir.) Kurulum Rehberi Eski manuel dosya değiştirme ve yedeğini alma zorluklarını gidermek için yama tek tıklamayla kurulabilen bir Kurulum (EXE) dosyası haline getirilmiştir:
Xbox / Game Pass Kullanıcıları İçin Kurulum: İndirdiğiniz Teknik Detaylar (Geliştirme ve Modlama Süreci) (Bu bölüm projenin arka planını merak eden araştırmacı oyuncular ve yazılımcılar içindir) 1. DeepSeek API ile Ekonomik ve Yüksek Kaliteli Çeviri Hattı Bütün bu 18.400 satırlık devasa metin yığınını güncel DeepSeek API kullanarak Türkçe'ye çevirdim. DeepSeek, hem çeviri kalitesi ve bağlamı anlama hem de ekonomi açısından olağanüstü bir iş çıkardı. Tüm bu devasa çeviri operasyonu bana sadece 49 Cent (Kuruş değil, cent) gibi komik bir ücrete mal oldu. Eğer bu veriyi piyasadaki diğer popüler dil modelleriyle (Örneğin OpenAI GPT-4) yapmaya kalksaydım yaklaşık 40-50 Dolar, GPT-4o ile yapsaydım 10-15 Dolar civarında bir maliyetle karşılaşacaktım. 2. Veri Madenciliği ve Veri Hattı (Data Pipeline) Oyunun kemik dosyalarına zarar vermeden veriyi çıkarıp geri işleyen döngüsel bir hat oluşturuldu. 3. "Paranoya Modu": Yazılımsal Stabilite Kontrolü Oyunların çeviri sonrası çökmesinin (crash) en büyük sebebi olan değişken hatalarını sıfıra indirmek için özel bir Validation (Doğrulama) algoritması yazıldı. 4. UI ve Rich Text Bütünlüğü Diyaloglardaki satır atlamalarını sağlayan 421 adet Herkese iyi oyunlar dilerim! Viva El Presidente! < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmetdmrkn123 -- 15 Mart 2026; 2:6:33 > |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt