merhabalar. şu aşağıdaki fişi kabloya bağlıyorum ama prizde hangisinin nötr hangi üçünün de faz olduğunu bilmem lazım, şu an panodan uzağım yani kontrol kalemi yöntemine uzağım. o yüzden bana söyleyebilecek olan var mı, hangi ayaklar faz hangisi nötr olacak. (lütfen tahminde bulunacaklar yazmasın emin olanlar açıklasın, ters bağlantı yapmak istemiyorum.)
Fotoya göre sağ altta görünen (Diğerlerinden kalın ve ayrık olan) nötr.
birde toprak ucunun sağında solunda biryerde toprak işareti olması lazım
ortadaki uç nötr, diğerleri ise r,s,t fazlarıdır.
quote:
Orjinalden alıntı: dergul
ortadaki uç nötr, diğerleri ise r,s,t fazlarıdır.
teşekkür ederim, doğru olan yöntemin bu olduğunu anladım gerçekten de. teşekkür ederim.
quote:
Orjinalden alıntı: erroraesthumanum
Fotoya göre sağ altta görünen (Diğerlerinden kalın ve ayrık olan) nötr.
Yapmayın hocam olur mu?3 dış kolda faz vardır merkez uç ise nötrdür...Bunu hatta şöyle kanıtlayabiliriz,orta uç ile diğer 3 arasına volt metre tuttuğunuz zaman 220V vardır hepsinde ve standart tek faz bi cihazı çalıştırabilirsiniz. 3 fazı da açısına göre 380V olarak alabiliriz.
trifaze fişlerde ortadaki uç nötr(mp), diğer uçlar ise r s t fazlarıdır. Yanlış bilgi hayata bile mal olur bu konuda
arkadaşlar, dogruluğundan kesinlikle emin olmadığımız bilgi paylaşımı sonucu geri dönüşü mümkün olmayan vahim sonuçlara neden olacagımızı ve bizden yardım isteyen arkadaşlarımızın verecegimiz yanlış bilgi nedeniyle zarar görebileceklerini unutmayalım.......
tri faze fişlerin çoğunda toprak veya nötr uçları harflerle veya simge ile gösterilir. ama bu prizin özelliği, nasıl takarsanız takın hata olmaz. çünkü her konumda nötr merkezde, fazlar ise dışarda olduğu için faz nötr karışıklığı olmaz.
elektrik konusunda bilginizin kesin olması şarttır. çünkü elektrik hata kabul etmez. özellikle tri faze devrelerden yüksek akım geçtiğinden yanlış bir hata büyük zararlar verebilir. o yüzden kulaktan dolma bilgilerle ne bu işe girin, nede öğüt verin.
"Fişteki uçların simetrik olması halinde ortadaki nötr'dür, fotodaki gibi asimetrik ve alttaki kalınsa nötr'dür!" durumuna sanayide defalarca tanık oldum. (Sanayi dediğim, küçük sanayi!) Anlaşılan bu tesisatların kurbanıyız! Şimdiye kadar bir hasar duymamam da mucize gibi!) Bu kadar kişi reddediyorsa, uymak gerek.
Düzelttiğiniz için teşekkürler.
(Sazan gibi atlamanın, yanlışı düzeltmeye yardımı oluyor demek ki! )
fotorafa bir daha bak, çünkü bu fiş senin dediğin gibi asimetrik değil, simetrik yapıda. fotoraftaki pozisyonu nedeniyle sana asimetrik görünüyor.
Arkadaşlar bu tip trifaze fişlerde toprak orta uç, fazlar ise yan uçlardır. Ayrıca bu fişlerin dıştaki ayakların açıları farklıdır. Resimdeki fiş yan tutularak çekilmiş. Bir ayak üstte, diğer iki ayaklar yanda olur. Mercedesin amblemi gibi. Sadece alttaki iki ayağın arası biraz fazla açıktır. Bu da istenildiği gibi takılmasının ve faz değişikliğinin önüne geçmek içindir. Yani bu fişleri yan çevirip takmaya çalışırsanız prize girmez. Dolayısıyla faz değişikliği de olmaz. Hepinize kazasız günler dilerim.
quote:
Orjinalden alıntı: dergul
fotorafa bir daha bak, çünkü bu fiş senin dediğin gibi asimetrik değil, simetrik yapıda. fotoraftaki pozisyonu nedeniyle sana asimetrik görünüyor.
Yapma dergul, işaret ettiğim uç diğerlerinden daha açıkta ve kalın! Tırnaksız fişte bu asimetri olmasaydı, prize her türlü takılabilirdi. Fazlar karışırdı yani..
erroraesthumanum arkadaşım ! Resimdeki fişin 4 ayağıda aynı kalınlıkta. Resmin sağında görülen ayak bize yakın olduğu için kalın gibi görünüyor. Sizin dediğiniz 5'li fişlerde oluyor. 3 faz ve nötr ayakları aynı, topraklama ayağı biraz daka kalın olur. Bu fiş de ise orta ayak toprak, diğer 3 ayak faz ayaklarıdır. Yukarıda belirttiğim gibi alttaki iki ayak arası biraz daha açıktır. Yani her ayak arası 120 derece değil. Alttaki iki ayak arası 150 derece gibi. Bunun dişi prizi de aynı şekilde yapılmıştır. Bu da fişi tutup, rastgele prize takmamak içindir. Şayet her üç ayağın arası 120 derece ve eşit olsaydı fiş her şekilde prize çok rahat girer ve faz değişikliğine neden olurdu.
Söz konusu trifaze fişi elinize alıp kullanmadan, sadece bir resme bakarak fikir yürütülürse, ortaya böyle ilginç yorumlar çıkabiliyor maalesef... Fotoğraftaki fişin dıştaki ayakları 120 derece açı ile yerleştirilmiştir, yani simetriktir. Bu üç ayak R S T fazlarıdır, haliyle orta ayak nötr olmaktadır. Bu fişi prizine mümkün olan üç olası pozisyonda da takabilirsiniz.Faz sırasının degişmesinden endişe etmeniz tamamen yersizdir.Şöyle ki, üç fazlı bir motorun devir yönünü, böyle bir fiş kullanarak sadece fişi değişik şekilde prize takarak değiştirebilecek bir yetenek daha keşfedilmedi.
quote:
Orjinalden alıntı: ustura2
Söz konusu trifaze fişi elinize alıp kullanmadan, sadece bir resme bakarak fikir yürütülürse, ortaya böyle ilginç yorumlar çıkabiliyor maalesef... Fotoğraftaki fişin dıştaki ayakları 120 derece açı ile yerleştirilmiştir, yani simetriktir. Bu üç ayak R S T fazlarıdır, haliyle orta ayak nötr olmaktadır. Bu fişi prizine mümkün olan üç olası pozisyonda da takabilirsiniz.Faz sırasının degişmesinden endişe etmeniz tamamen yersizdir.Şöyle ki, üç fazlı bir motorun devir yönünü, böyle bir fiş kullanarak sadece fişi değişik şekilde prize takarak değiştirebilecek bir yetenek daha keşfedilmedi.
???
quote:
Orjinalden alıntı: ustura2
Söz konusu trifaze fişi 34 yıldır kullanıyorum bu bir. İkincisi bu fişin dış ayakları 120 derece açı ile araları eşit şekilde yapılmış olsaydı dediğiniz gibi 3 olası pozisyonda takılabilirdi. Daha önce faz sıralaması yapılmış bir prizde fişi değişik pozisyonlarda takarak nasıl oluyorda faz değişikliği olmuyor bende bunu anlayamadım. Şayet fişi değişik pozisyonlarda taktığımızda üç fazlı motorun yönü değişmiyorsa başka nasıl değişiyor ? Tekrar ediyorum bu fişin dış ayakları açısı eşit değildir ve alt iki ayak açısı daha fazladır. Yani simetrik değildir.
Kesinlikle doğru... Altına imza atarım...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme