tranvay ve trenler gerekli olan elektriği üstte asılı olan tellerden alıyorlar ya. ortada elektrik akımı diye birşeyin olması için gelenin biryerlere gitmesi gerekmiyormu? nereye boşaltıyorlar ? rayların üzerine bırakıyorlar desek o zaman birçok istenmeyen kömür yaya vakası ile karşılaşırdık heralde :) nedir ?
Benim bildiğim orada iki tel var. Biri topraktır dolayısıyla.
tellerden alıp raylara veriyorlar emin olabilirsin bize elektroteknik hocamız söylemişti
bursarayda da raylardan çıkıp güç bölümlerine giden teller var.
izmirddki metroda raylara veriyor. toprak olduğundan dokunsanda çarpmazki
Metro ve hızlı diğer taşıma sistemlerinde dikkat ederseniz rayların hemen yan tarafında başka bir metal profil olur. Burada genellikle 750v DC gerilim bulunur ve ÇOK TEHLİKELİDİR. Ancak raylar tehlikesidir. Gerilim bu yan profilden alınır ve raylara verilir. Raylar 0 v seviyesindedir ama toprağa göre değil, yandaki 750v a göre. İkisine birden değmedikçe tehlike yaratmaz. Diye bilirim.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler demek ki ben dikkat etmemişim.
iyide illaki topraha vermeye gerek varmı mesela televizyonları toprağa bağlamaya gerek yok bence rayları felan topraklamıyolar yağmurlu havalarda tehlikeli olabilir...
tabi saçmalamışda olabilir...
arkadaşalr burda tramvay olmadıpı için görme şansım olmadı bu elektrik tellerinden kaç tane var tepede eğer iki veya daha fazlaysa birisinin toprak olma olasılığı yüksek yani o yüzden raylara vermeye gerek yok dedim eğer bir tel varsa o zaman raylara veriyodur tabi...
iki tane var fakat tranvay bunları tek bir mekanik kolun üzerinden alıyor aralarında bir yalıtım yok eğer biri toprak olsaydı kısadevre olurdu bilmem anlatabildim mi:)
ben haydarpasada trenin içinden bi sürü akü cıkarttıklarını görmüştüm.
ve raylara da yakından baktıgımda ikinci bi demir profil yoktu.
bence akülerle ilgili bise
arkadaşım o aküler satılmak için çıkartılmıştır bence...
quote:
Orjinalden alıntı: salagil
iyide illaki topraha vermeye gerek varmı mesela televizyonları toprağa bağlamaya gerek yok bence rayları felan topraklamıyolar yağmurlu havalarda tehlikeli olabilir...
Tabii ki topraklanır.. Hem de bayaa sağlam. Her yalaşık 10mt. de topraklama kazığı olur ve kalın kablolarla raya bağlanır. Tren raylarını inceleyin göreceksiniz. Yalnız trenler için besleme üstteki kabololardan alınır metrodan farklı olarak. Trenlerin veya metronun içindeki akü grubu gerilimi hem regüle etmeye hem de akım kesintilerinde hareketin kısa süreli devamını sağlamaya yarar.
ohaaaa!!! koskoca trenin belli bir süre de olsa akü ile gittiğini duymak inanılmaz
Bir yanlış anlaşılma oldu sanırım. Olay şu: elektrik teller aracılığıyla ve sürtünerek alındığı için (çarpışan otoları düşünün) arada saniyenin dilimleri kadar boşluklar meydana gelir, eğer akü grubu olmasa bu boşlukları kapatamazsınız. Akü grubu burada kondansatör görevi görür...
Tabii bu arada belirtmek isterim ki ben toplu taşıma uzmanı değilim. Bilgilerim yalnızca teorik.
quote:
Orjinalden alıntı: horselogy
iki tane var fakat tranvay bunları tek bir mekanik kolun üzerinden alıyor aralarında bir yalıtım yok eğer biri toprak olsaydı kısadevre olurdu bilmem anlatabildim mi:)
peki kablolar çıplakmıydı belki yalıtkan bi maddeyle kaplanmışlardır...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme