s.a arkadaşlar elimde 1 adet ups trafosu var bunun primer sekonder uçlarını bulmaya çalışıyorum. resimdeki gibi trafonun tüm kabloların omajını ölçtüm 15.6 ohm ile 2 kablo tespit ettim bunlara seri lamba ile 220 V verdim ampul kısık yandı 220 girişi bu kablo mu ?? diğer kablolarda 15 -12 -9 volt ölçtüm. ![]() |
Trafonun primer sargısını bulma

-
-
Aeykümselam. Bu trafo da 220VAC verilmesi gereken uçlar mavi-siyah(1-3) uçlardır. Diğer sargı olan yeşil siyah uçlar akü şarjı için sekonder-2 uçlarıdır. Karşı tarafta ki kalın uçlar ise sekonder-1 uçlarıdır. Bu uçlardan 25-30 amper akım alabilirsiniz. Kolay gelsin.
-
evet teşekkür ederim dediğiniz gibi primer ve sekonder uçlarını uçlarını buldum .
peki bunu güç kaynağı devresinde kullanbilirmiyiz ??
-
Ben teşekkür ederim. Elbette kullanabilirsiniz. Sekonder 1 (kalın sargılı taraf) doğrultulduğunda şebeke voltajına bağlı olarak 14-17 VDC aralıklarında değişir. Bu voltajı ister step-up ister step-down devreleri ile çok güzel kullanırsınız. Sonuç olarak çok zorlanmadan size devamlı 250-270 watt gücü devamlı verir.
-
çıkışları ölçtüm ben 12 -9 -15 - 17 -18 volt ölçtüm kalın ince kablo hepsini ölçtüm. fark etmez herhalde bunların hangisini kullandığımız...
-
Hangisini kullandığınız fark eder ve önemli. Siz kalın sargılı tarafın 2 adet beyaz (kalın kablo) çıkışı doğrultup filtreleyip kullanacaksınız. Orta kırmızı ve ona bağlı ince kırmızı kablo boşta kalacak. 2 kalın beyaz ucu tam dalga (en az 50 amperlik köprü diyot ile) doğrultup 2 adet paralel kallavi kondansatör ile fitreleyip kullanacaksınız. Kondansatör olarak 2 adet 35V 4700 uF. uygun olur. Tabi 220V girişi de karşı tarafın üçlü kablonun mavi-siyah ucuna girilecek.
Bu işlem sonrası filtrelenmiş 14-17VDC akımı ister step-up yaparsınız ister step-down converter, gerisi size kalmış.
-
eyvallah teşekkür ederim..
-
Ben teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X