Şimdi Ara

Simetrik Doğrultma Devresi Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Geçenlerde amfi devresi yapmıştım ve buna bir crossover eklemek istedim. Fakat devre op-amp olduğu için simetrik beslemeli çalışıyor. Siz üstadlarıma bir takım sorularım olacak. Cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Sorularım:
    -Op-amp kaç watt ile çalışır. (Ya da kaç mW) Kullanacağım op-amp TL072.
    -Op-amp üzerinde oynayarak asimetrik besleme ile besleyebilir miyiz?
    -Op-amp'ta değişiklik yapamazsak 12V asimetrik çıkışlı trafoyu simetrik besleme yapabilir miyiz? (Ya da şöyle sorayım. Ben proteusta yaptım ancak 7812 ve 7912 ekleyince program hata veriyor. Ayrıca devrede hata var mı? [ALDIĞIM GÖRÜNTÜDE])

• Yukarıdaki simetriyi ampli devresinde kullanamazsınız?

Küçük bir trafo ile opampı 7812-7912 regülatörle simetrik besleyebilirsiniz. Ayrı regüle katının olması, ampli de hummm lamayı- vınnnn lamayı da keseceğinden yararı da olur.

Trafoların 0 ucunu şaseye birleştirmeyi unutmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 11 Ekim 2016; 18:25:30 >

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

Yukarıdaki simetriyi ampli devresinde kullanamazsınız?

Küçük bir trafo ile opampı 7812-7912 regülatörle simetrik besleyebilirsiniz. Ayrı regüle katının olması, ampli de hummm lamayı- vınnnn lamayı da keseceğinden yararı da olur.

Trafoların 0 ucunu şaseye birleştirmeyi unutmayın.

??? Tam anlayamadım desem. Zaten simetrik beslemeli amfi yapmayacağım (ama simetrik beslemeli olanlar da var. TDA2030, 2050), crossover devresini simetrik besleyeceğim (TL072). Zaten yapmak istediğim de 7812 ve 7912 ile regüle etmekti fakat simetrik trafom yok (Ayrıca proteusta yaptığım devrede 78-7912 ekleyince hata veriyor.) Sorum; asimetrik trafoyla simetrik devreyi nasıl besleriz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fivesecond -- 11 Ekim 2016; 18:52:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2 cikisli trafoyu o kadar kolay yuksek guclu simetrik gerilim yapacak hale getiremesiniz. 3 cikisli trafo kullanip, orta ucu ground olarak kullanarak diger iki ucu farkli sekilde tam dogrultucuyla dogrultun.
    Opampi negatif kaynak kullanmadan beslemenin yolu gerilim bolucuyle(direnc degerleri hesap istiyor) opampin girisine Vcc/2 gerilim uygulayip sinyal girisini seri bir kapasite ve seri akim sinirlandirma direnciyle buraya uygulayip, cikista da bir kapasite ile hoparlore baglamaktir. İnternette ingilizce arastirarak anlatmak istedigimi gorebilirsiniz.

Orijinalden alıntı: lucky16

2 cikisli trafoyu o kadar kolay yuksek guclu simetrik gerilim yapacak hale getiremesiniz. 3 cikisli trafo kullanip, orta ucu ground olarak kullanarak diger iki ucu farkli sekilde tam dogrultucuyla dogrultun.
    Opampi negatif kaynak kullanmadan beslemenin yolu gerilim bolucuyle(direnc degerleri hesap istiyor) opampin girisine Vcc/2 gerilim uygulayip sinyal girisini seri bir kapasite ve seri akim sinirlandirma direnciyle buraya uygulayip, cikista da bir kapasite ile hoparlore baglamaktir. İnternette ingilizce arastirarak anlatmak istedigimi gorebilirsiniz.

Peki benim elimdeki trafo 12V. Bunu dediğiniz yöntemle yapınca 2x6V'a düşecek. Bunu 320V'ta başka bir op-amp kullanarak yapmışlar. Ama besleme voltajı 24V'tu. 12V trafo ile bu iki çıkışı da gerilim bölünmesi yaşamadan çoklaştıramaz mıyım? Ya da dediğinize göre yeni trafo almam lazım. Ama böyle de olursa tek çıkışla besleyeceğim devrelerde yarım güç alacağım. Yaptığım kutuya da 2 trafo sığmaz. Çıkmazlardayım...

• Yazdıklarım iyice anlaşılmamış;

Amplifikatörün besleme katı ile ilişkiniz yok.
    Cross over devresi için, minik bir 2X12v. 2 wattlık bir trafo ile simetri beslemeyi hazırlayıp, cross over devresinde kullana bilirsiniz.

quote:

Yaptığım kutuya da 2 trafo sığmaz. Çıkmazlardayım...

Şemasını verdiğiniz devre montajda zaten minik bir trafo kadar yer tutar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 11 Ekim 2016; 20:41:48 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Transistör test devresi yapımı
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.